Последња информација. Како тренутно ствари стоје, ски опенинг на торнику ће бити 30.12.2014. То су незваничне информације из скијалишта србије. Искрено се надам да ће бити и раније, имајући у виду ситуацију на терену.:sm017:
Pogled za štampanje
Последња информација. Како тренутно ствари стоје, ски опенинг на торнику ће бити 30.12.2014. То су незваничне информације из скијалишта србије. Искрено се надам да ће бити и раније, имајући у виду ситуацију на терену.:sm017:
Rade im kamere
http://www.skijalistasrbije.rs/sr/web-kamere-tornik
da li se zna kako je sada na torniku?
Mislim da post iznad sve govori. Otvaraju 30.12. to je informacija sa skijalista, a sve ostalo pise i vidi se na sajtu.
znam da na sajtu pise i da moze da se vidi, ali nekako, bar ja, vise verujem ovom sajtu, tj forumu. cini mi se da su ovde ipak informacije realnije.
Znam na sta mislis ali ako na slici vidis stanje, sigurno ne moze biti drugacije. Cekam druga da ustane pa cu ga pitati za info direktno sa Zlatibora mada ovaj sneg ako bude zabusavao dzabe minusi kad nema snega. Iskreno se nadam da ce do 02.01. uspeti da napada dovoljna kolicina da moze da se utaba bar 40cm.
e to je vec dobra i lepa informacija. posto planiramo posle ng da dodjemo na dan, dva, nadamo se da ce ga biti dovoljno. i hvala za informaciju:)
Po mojoj proceni,snega ima sasvim dovoljno,pre svega zbog osnezavanja,ali mislim da je otvaranje u Utorak,mozda gresim,uglavnom ,najbitnije je da drzi ovaj minus,mnogo bitnije,nego koliko ce snega da padne.
Moze minus 30 da bude ako nema sta da napada da bi ostalo na stazama ili ako ne napada dovoljno da prekrije kako valja. No nebitno sneg pada i sva je prilika da ce skijanje posle nove godine biti zagarantovano.
Ne znam o cemu pricas,radi se o vestackom osnezavanju,ako danima drzi dovoljan minus,a da ne pada nista,uz konstantno osnezavanje od na primer 5 dana,na stazama moze da se napravi utabanog vestackog snega do 20-25 cm...sada ce biti moguce dobro skijanje na Torniku,zahvaljujuci Vestaku,a sto se tice priridnog snega,da je samo njega, mogao bi da skijas,ali sa dosta mesta sa kamenjem,ako bi uopste i bilo skijanja sa ovih 25 cm...dakle vestacki sneg je prioritet,zbog toga je i minus daleko vazniji od padavina,pre svega na skijalistima te visine,kao sto je Tornik.
Na tih 20 cm utabanog snega mozemo da odemo ti i ja da skijamo posto ce to za jedan dan da pukne s obzirom na broj ljudi koji ce biti gore posle nove godine. Zato sam i rekao ono za padavine posto gore mora da se utaba bar 30 cm da sve bude kako valja, tj bez padavina slaba vajda posto za tih 30 treba da napada pola metra snega sto topovi ne mogu ni za 10 dana da urade.
E ako je do minusa čini mi se da je problem rešen :sm019: Btw, put do skijališta po defaultu NIJE očišćen, tako da će biti kao i do sada, da ne menjamo navike :sm021:
http://pcfoto.biz/digitalnifotoapara...ch=31176;image
25 cm utabanog vestackog snega,drzi kao pola metra utabanog prirodnog snega,ako ne i bolje,daleko je gusci i bolje drzi,cak i po toplim danima...da bi utabali pola metra prirodnog snega,treba minimum da padne bar 1m snega,sto nije palo jos od pre 5 sezona,tada nije bilo vestackog osnezavanja,i mnogo manje dana je bilo skijanja,nego narednih godina sa vestackim osnezavanjem,i ako je te sezone palo prirodnog snega,pa skoro kao svih narednih sezona,kada je vec bio montiran sistem vestackog osnezavanja...dakle bez vestackog osnezavanja, dobrog skijanja na Torniku bi se uhvatilo po sezoni u proseku 10-15 dana,uz prosecnu zimu kakve su zadnjih godina,uz vestak,i prosecnu zimu,moze da se uhvati i po 40 i vise dana vrlo dobrog skijanja.Prosle godine skijaliste je ukupno radilo mozda mesec dana jedva,od toga je bilo dobrog skijanja navise 7-8 dana,da nije bilo minusa skoro ceo decembar prosle sezone,kad nije palo vise od 20 cm snega,skijanja na Torniku uopste ne bi ni bilo.Hocu da kazem da je dosta bolje,da na primer u narednih mesec dana bude minusa,nego da se gleda u nebo,kada ce da padne i koliko snega,jer uz minus je samo zagarantovano skijanje,naravno sto padne vise snega svakako da dobro dodje,ali ponavljam,hladna zima garantuje duzu i bolju skijasku sezonu.
Slazem se ja sa ovim sto si napisao, ali sam mislio za pripremanje staza za Novu godinu. Naravno da je bolje da drzi dobar minus nego da pada jer bi moglo da se napravi i odrzava metar vestaka i moglo bi svaki dan da se skija, ali u naredna 3 dana kad ne bi padao sneg mislim da vestacko osnezavanje nema dovoljan kapacitet da napravi kvalitetan sloj da se za Novu godinu (a naravno i kasnije do Bozica posto ce se tad narod sjatiti gore) skija kako valja sa tolikim skijasima i jos bitnije borderima na stazi.
Zmajevac je pokriven mocnim sistemom topova, da li su poceli da osnezavaju tu stazu ?
Mislim da su sve staze otvorene od sutra.
da li se zna kako je stanje sa zicarama?
Ipak radi samo staza Tornik, od Zmajevca nema nista jos neko vreme. Rade topovi pa je slaba vidljivost plus ima i malo magle. Ponegde ima kamenja ali moze se mimoici.
ajde mala pomoc, s obzirom da nisam nikada bio na Torniku, a planiram 02. i 03. staza tornika je sestosed i to je crna staza, koliko vidim na sajtu ss. da li moze da se skija stazama 2a, koja je crvena?
hvala na pojasnjenju:)
Staza Zmajevac je crna,i ona je trenutno u pripremi,koliko znam,mozda ce raditi 02-03,2a,verovatno mislis na tzv "banananu"koja spaja stazu Tornik(crvena) i stazu Zmajevac,to ce tek moci da se vozi kad proradi Zmajevac,i jeste crvena,trenutno rade staze Tornik i Cigota.
veceras sam prilicno glup:(
koja je oznaka staza Tornik i Cigota na mapi skijalista srbije? Koliko ja shvatam, radi ski lift broj 3 i to je sestosed, ili gresim
Staza Tornik je obelezena sa oznakom 2a-crvena,onde na mapi gde savija prema Zmajevcu,tu je trenutno zatvorena,dok ne puste Zmajevac,sad trenutno vozis samo pola nje fakticki,ne ides dole prema Zmajevcu nego nastavljas pravo prema 1crvena kockica(to je Ribnicki put),koji povezuje stazu Tornik sa stazom Cigota oznacena 1krug crveno,trenutno radi sestosed i sidro desno od sestoseda,oznaka 1-zelena.
e ovo je vec dobro objasnjenje, skoro pa bi i slepac razumeo.
sa kojom stazom na kopaoniku ili staroj planini bi mogle da se uporede ove staze oke trenutno radi? dosli bi sa decom, pa cisto uporedjenje radi...
Te crvene na Torniku su ozbiljne za totalne pocetnike ,mada istruktori obucavaju malu decu.Sad poredjenje sa Kopaonikom je nezgodno :D ali da probam ,recimo crvene na Torniku kao crna duboka .Inace za malu decu imas jos i ski traku levo od sestoseda pola sidra desno od sestoseda.
pa nisu moja deca bas mala, a i nisu pocetnici:)
imaju 8.5 i 6 god. skijaju vec par godina.
a i mi smo ambicionzi roditelji, tako da idemo!!!
Na kamerama izgleda da totalno nema gužve...
Malo mi je to čudno.. Razmišljam da se to sutra proba :)
Kakvi su utisci, da li ce proraditi crna staza za vikend?
cuo sam se pre sat sa drustvom gore su i kazu da ima guzve i klasika sporo zica vuche. ima dosta pocetnika u grupicama ali kazu nije strasno. Izuzetno je hladno...sutra odoh i ja do gore na dan nadam se da nece biti preterane guzve...
Nadam se da ce napadati jos malo snijega i da ce preko noci temperature biti konstantno u minusu. Dolazim sa porodicom odma posle Bozica. Recite mi, ima li na stazi caffe i restoran da se moze rucati i ugrijati :), i ubijaju li sa cijenama ?
Grimani kako je gore, staza, guzva,zica ?
Ja se razmisljam da se uputim pa...
Freerider na izlaznoj stanici sestoseda postoji kafic sa odlicnim pogledom, koji prosle godine nije radio, na polovini staze (tj. pocetku staze Cigota) su jos dva kafica od kojih onaj sa desne strane uvek radi. Na dnu je restoran.
Cene pica su ok, restoran na dnu ima i hranu, koliko se secam skroman meni, ali ne znam cene.
staza je ok. kako odmiche dan vishe je leda. Juche kad sam bio temp je bio oko nule pa se malo topilo ali topilo se uglavnom sa stubova od zichare. Pred kraj dana su se lomatali oko one crne staze pokusavali su da natrpaju sneg koji su topovi gomilali prethodnu noc a mozda i par dana pre toga.
Moze da se skija na talase ima guzve ali obzirom da je jedna staza to je i razumljivo. Zica je extrmno spora pola dana provedesh na zici...
mi bili juce i danas. za sada, samo pohvale. jeste da se placa ulaz kolima, tj parking 120din, ali ima prilicno mesta za parkiranja. a i parking je ociscen, tako da je cena ok. danas su jos uvek sredjivali crnu stazu. kafic na vrhu sestoseda je radio, kuvano vino 230din, topla cokolada 230din, kafa 140...
inace mi je ovo prvi put da smo bili na Torniku
E, hvala na izvestajima iz prve.
Mislim da cu ujutru da poranim sa ekipom, otvorio nam se svima slobodan dan pa da omastimo skije.
Sutra ce ceo dan padati slab sneg, samo da ne bude jak vetar pa da dodatno ne uspori sestosed. To jeste prilicno duga trasa, verovatno i najduza trasa zicare u srbiji, al opet...
Vidim sada na live kamerama da ratak taba i zmajevac, bilo bi lepo kada bi proradio sutra.
Mickeu , hvala na informacijama .
Za 6 dana dolazimo na Zlatibor , i ja ću po prvi put skijati Tornik .
Upravo se vratio sa Zlatibora. Prvom skijanju se ne gleda u zube :).
Sto se tice stanja na skijalistu, Grimani je dobro sumirao. Evo i par slicica od mene.
http://s15.postimg.org/418iqgfbr/20150104_130816.jpg
http://s15.postimg.org/qbwdqfclz/20150104_142448.jpg
http://s16.postimg.org/6i4u31w2p/20150104_142322.jpg
http://s16.postimg.org/xh8oy7ijl/20150104_142448.jpg
Zmajevac konstantno osnezavaju, kao sto se vidi na slikama, ali vetar je jak, posebno pri vrhu, tako da puderast vestak dobrim delom zavrsava u sumi. Ali rade ljudi, trude se.
Dosta skijasa na Torniku, ali nema guzve u redu za zicu. Ledena ploca na svim strminama, a iznad puder. Klasika za Tornik vecina skijasa se bori sa stazom koja je zahtevnija od njihovih mogucnosti, tako da treba biti posebno oprezan i voditi racuna o drugima. I ja sam se danas na momente borio sa stazom..
Dzoni mi je naturpijao skije za sve pare :), pa su ujedale kao zilet, bez da tolerisu greske :).
Zica dugo vuce, pa ako ima vetra obucite se toplije nego inace, danas je vetar brijao na suvo.
Onaj kafic na pola staze renoviran, unutra je mnogo lepse i imaju wifi, pristupacne cene, 2 kuvana vina, 2 krofne, kafa, flasirana voda, 800din.
Sve u svemu dobro skijanje :).
Da li neko zna kakve su cene u restoranu pored dečijeg igrališta ( ne Beosportov ) ?
Šaljem klince gore pa da znam koliko love da im dam za čaj, sok i sl.
Opet truba zima, prognoze najavljuju za vikend 10 stepeni i kisu...
http://www.snow-forecast.com/resorts/Zlatibor/6day/mid