E da se bar svaka deseta od tih prognoza što najavljuju nezapamćen sneg obistinila... Ove dugoročnije prognoze za sad jedino najavljuju zahlađenje posle katoličkog Božića, ali bez pravih padavina na vidiku :glavaozid
Pogled za štampanje
E da se bar svaka deseta od tih prognoza što najavljuju nezapamćen sneg obistinila... Ove dugoročnije prognoze za sad jedino najavljuju zahlađenje posle katoličkog Božića, ali bez pravih padavina na vidiku :glavaozid
Ako padne 10-20cm mozemo viti zadovoljni.
Gledam yr.no dugorocnu i za 28.12 ne najavljuju sneg, vec za 27.12 mozda ima nesto malo neizvesnog snega.
Sad baš gledam malo i po stranim forumima, izgleda da se namestila najgora varijanta. Meteo FR označava ovaj decembar kao anomaliju koja se dešava jednom u 5-10 godina. Tamo gde je pritisak iznad normale bude sunčano i bez padavina, a izgleda da je sada taj povišeni pritisak "zaseo" baš tamo gde ne treba...
http://images.meteociel.fr/im/1014/gfs-12-72_cis5.png
Od petka 26. dec svi najavljuju snijeg na planinama. Nadam se da ce se obistiniti prognoza pa da i u Podgorici zabijeli.
Ako bude N.Godina krenula sa snijegom onda se moze lako desiti da ova zima bude kako treba.
Konačno lepe prognoze... :ski:
Lynx , ona mapa koju si postavio na 7. strani ove teme najavljuje dobar snijeg.
Zamolio bih admina da je postavi na pocetnu stranicu i da svi kuji udju mogu da je prate bez trazenja po temi, a ti Lynx molim te da postavis objasnjenje kako bi se bolje razumjela za one koji je prvi put vide .
Mislim da je ideja dobra .
Opa ako staklena kugla ne gresi, sledi zatrpavanje na Jahorini :D. Red bi bio da se priroda oduzi Jahorini za proslu godinu.
Kako stvari stoje u Srbiji i CG, u petak krece sneg, u subotu post, pa u nedelju zatrpavanje :D. Sve u svemu do sledece snege (edit: srede :))trablo bi da bude oko pola metra prirodnog snega na stazama na svim nasim planinama :ski: .
Da, konačno se mapa zašarenila kako treba :dziveli:
Pa nije loša ideja ali ova mapa prikazuje snežne padavine za veći deo Evrope, više da se stekne utisak gde će koliko snega da padne za narednih sedam dana, koga zanima određeni ski centar praktičnije je da se proveri na http://www.snow-forecast.com/
I kad smo već kod Snow Forecasta, stvarno ne mogu da shvatim da još nisu ubacili CG planine na listu, a npr. ima Myanmar, baš bih voleo da uporedim padavine recimo na Durmitoru i nekim drugim planinama u regiji u trenucima kada nailazi sneg kao sada. Mislim da bi Durmitor tu bio neprikosnoveni lider :D
Da uospte nemaju Crnu goru u padajucem meniju...
U ovoj podeli karata deluje da ce najvise snega u Evropi pasti na Prokletijama, Durmitoru, Jahorini i Fr Alpima.
Samo da se ova 7dnevna prognoza ne izvitoperi. Stalno se menjaju podaci za Kopaonik, ali ako cemo verovati snow-forecast.com i w2u na Kopu ce pasti ~20cm, sto je duplo manje nego sto su najvljivali oba ova sajta jutros.
Ljudi, pogledajte najnovije progonze.
Kopaonik:
http://i.imgur.com/4xV7Rz3.jpg
Tu kolicinu padavina je previdjao i snow-forecast.com i w2u jutros, pa su veceras smanjili kolicnu padavina za duplo.
Videmo, sledeci dani ce doneti precizniju prognozu za vikend. W2U koristi ETA matematicki model za prognozu (inace taj svetski poznat model je razvijen kod nas), snow-forecast nepoznat model, a Norvezani tj. yr.no HIRLAM i NAE, koji su noviji od ETA, plus na yr.no plus prognoza prodje kroz ljudsku korekciju, ali ne mora da znaci da su precizniji, posebno ne za ove nase planine.
Prosle godina me meteroloski edukovala :).
Ja se ne razumem u to, ali taj ETA model retko ko više koristi pošto postoje značajno unapređeni modeli, detalji na:
http://en.wikipedia.org/wiki/Atmospheric_model
Verovatno yr.no daje bolju prognozu od naših što se tiče padavina upravo iz tog razloga (zato što ne koriste modele stare 40 godina).
Inače pošto godinama pratim yr.no i gledam i naš RHMZ (W2U ne pratim odavno pošto su ranije imali neke nebulozne prognoze što se tiče temperatura) ustanovio sam da što se tiče temperatura bolje RHMZ proceni za naše prostore ali što se tiče vremenskih prilika i neprilika - posebno padavina yr.no daje neuporedivo bolju prognozu (od RHMZ-a).
Za AT/IT skijališta kada gledam termin kada da odem pratim bergfex.com
ETA je relativno stari matematicki model, ali ne toliko star da se vise nigde ne koristi. Ako ne gresim americki national weather service, koji je drzavna sluzba za meteo prognozu je do 2006. koristila ETA model u brojnim prognozama.
Nas RHMZ koristi ETA i noviji WRF-NMM model. Generalno svi ti modeli daju iste dugorocne trendove. Razlika je u numerickim vrednostima konkretnih velicina kao sto su temp. i kolicine padavina.
Pored toga nase institucije rucnom korekcijom rezultata iz ovih mat. modela mogu modifikovati prognozu na bolje uzimajuci u obzir neke lokalne fenomene za specificne lokacije.
Prateci ovih dana yr.no, w2u, RHMZ i snow-forcast, zakljucio sam da po pitanju 7 dnevne prognoze daju priblizno iste predikcije. Te iste predikcije se olako menjanju pogoto ako je u pitanju dugorocna.
Pre dve godine u martu w2u je jedini kao prstom u oko pogadjao vreme, snagu vetra i oblacnost na Jahorini, koje se svaki dan agresivno menjalo. Pa mi tako nekako ostao u lepo secanju. Slazem se sa tobom da nekada prozivede nebuloznu prognozu, posebno leti.
Jeste tacan yr.no , ali je maltene ceo decembar bio nesto topliji (za 2-3 stepena) nego sto su oni izracunavali na prognozi. Cistim uporedjivanjem realnog merenja na skijalistima i njihovog se videlo to.
Sto se tice padavina, tu su dosta precizni.
W2U koristi ETA2/ETA/GFS tacnije.
I ja imam utisak na yr redovno promasuje temperaturu za par stepeni u minus.
Bas mi je ostalo u secanju kako smo se smejali letos u Grckoj na 30+, i citali da Norvezani mere 22-3. I tako iz dana u dan...
Ajd bas da vidimo kako ce da se pokazu ova tri prognosticka sajta sada za vikend :D.
Podaci su za padavine na Kopaoniku od danas do utorka ukljucujuci utorak.
yr.no prognozira 39.9mm padavina odnosno 39.9cm snega
(prosecan sneg:voda odnos je 10:1)
w2u prognozira 24.7mm padavina odnosno 24.7cm snega
snow-forcast.com prognozira 29cm snega
yr.no najavljuje blag povetarac to 7km/h
w2u najvaljuje jaci vetar do 28km/h
snow-forcast.com najvljuje jak vetar u nedelju do 40km/h
Sinisha, dobro si povadio ove najave i prognoze... super. I interesuje me hoce li biti ovog jakog vjetra u nedelju jer su i u Podgorici najavili snijeg i led.
Iz mog iskustva, vetar na snow-forecast možete opušteno da gledate kao m/s. Ono što je kod njih km/h obično na terenu bude m/s.
Inače w2u koristi tri modela (ETA i ETA2 se malo razlikuju i treći je GFS).
Ako neko hoće da pogleda ozbiljniji sajt sa prognozom, nek pogleda wetterzentrale.de. Ja nikada nisam pokušavao da rastumačim sve mape i modele, jer imam one koji se time bave pa ih cimam kad me zanima.
Svi meteo sajtovi su za sjutra najavili snijeg.
Izvjestavam iz Podgorice ujutro i postavljam sliku realnog stanja i prognozu sajta koji je pogodio vrijeme.
Ako vam ne bude tesko postavite i vi slike svog mjesta.
Najbliža tačnoj mprognozi je bila ,,Foreca,, i predviđena susnježica je u PG trajala kratko u ranim jutarnjim satima. w2u i accu su dali prognozu sa temperaturama približno tačnim ( ali tek jutros, one prognoze od dan ranije su pogrešne ) ali ih ne mogu smatrati pouzdanim jer najava temp. i kiše odnosno snijega nije bila ranija od 12h .
Foreca je još prekjuče najavila tačnu prognozu i u buduće ću je pratiti i upoređivati. Aplikaciju možete skinuti sa Play Stpre-a samo ukucajte ,,Foreca meteo ,,
Evo i kakvo je trenutno vrijeme kod mene ...
[IMG]http://i42.photobucket.com/albums/e3...ps1da0a1db.jpg[/IMG]
[IMG]http://i42.photobucket.com/albums/e3...ps041b2c69.jpg[/IMG]
Sutra je utorak, ali posto nece biti ozbiljnijih padavina mozemo da rezimiramo.
Na Kopaonik je palo 40-45cm snega. Za vikend je duvao jak vetar sa udarima i preko 60km/h.
yr.no je najbolje prognozirao visinu snega, ali potpuno promasio prognozu za vetar
w2u palo je 15-20cm vise nego sto su prognozirali, najavili su jak vetar, ali bio jaci od njihove prognoze
snow-forcast.com palo je 10-15cm vise nego sto su prognozirali, najavili su jak vetar
U zakljucku u ovom malom testu dugorocne prognoze za skijasima bitne parametre snega i vetra (temperature su kod svih bile iste, pa ih nisam poredio), snow-forcast.com je dao najbolju prognozu. yr.no iako je najbolje pogodio padavine, tesko je pogresio kod vetra najvljujuci povetarac, a vetar je bio jak. w2u dobro najavio i vetar i padavine, ali ne dovoljno precizno.
Mislim da je svaka prognoza preko 7 dana neprecizna i kraj price.Pratio sam cijelo vrijeme prognoze koje daju za mjesec, mjesec i po. Svi su masili ovo zahladjenje, cak su kod nas u CG bili srecni jer je trebalo biti super vrijeme za novu godinu i doceke u Budvi, Baru, Kotoru...Evo sta se desi.
Slažem se ExBaker . Čak je i 7 dana mnogo i neprecizno ,meni je ok do tri dana i to je to.
Nego Weather2Umbrella pogađaju dobro u poslednje vrijeme ...
Najavljena je visoka temperatura za vikend. Idem sa porodicom na Zlatibor i planiram skijanje na Torniku. Javljam sa staze hoce li biti toplo sa kisom koju s najavili...
E ovog kad vidim u vestima nije mi dobro. Nema jednom da je najavio vreme kakvo treba da bude u sezoni.
http://www.blic.rs/Vesti/Drustvo/525...-do-20-januara
Pogodili vrijeme za danas. Kisa na Torniku koja je topila snijeg i temperatura u plusu .
AccuWeather je još sinoć najavljivao snijeg za danas popodne na Zlatiboru, i još su precizirali da će početu da pada u 18h !!!
E pa počeo je da pada tačno u 18 h :ski:
:yay: Sinisha , pada i to baš dobro . Vidim po kolima se već uhvatio . Jedva čekam sjutra na skijanje .
Ima li najave snijega i kakvog zahladjenja uskoro ?
Bogme ima. Za vikend stize minus na nase planine.
Na Jahorinu se juce srucilo novih 30cm, tokom nedelje bi trebalo da padne jos toliko. U petak ziva prelazi iz plusa u minus, vikend -7C i stize severac vetar, lepo se namesta situacija. Samo da jugo sledeca tri dana bude milosrdan.
Pa mozda vikend overim Jahorinu.
Apsolutno isto vazi i za Kop, samo manje padavina tj. oko 20cm novog i malo manji minus.
Dalje u buducnost od toga nisam izucavao :).
Mnogo lijepe vijesti !!!
U nedelju krećem na Tornik pa se radujem
:yay: Najavljuje se dobar snijeg sledecih 5 dana na planinama :yay:
Na Jahorinu sledecih dana stize jos pola metra :D. Moja topla preporuka, posebno za skijanje radnim danima, kada uopste nema guzve, planina samo za vas.
Staze su vec odlicne, a sa novim snegom bice to besprekorno i savrseno za off piste.
Ja mozda odem i sad za vikend. Ako jos neko ide, javite se da spustimo koju zicu,
Yr.no razbija kako daje dobre prognoze. Pratio sam za Bjelasicu protekla tri dana i bez greske su pogodili snijeg, vjetar, kolicinu padavina .... sve !
YR.no je mama ;) jedino što promašuju po malo temperaturu - za ostalo su odlični...
Pratio sam sad yr.no i snow-forecast.com dok sam bio na Kopaoniku i bili su dosta blizu stvarnom stanju sf je pogodio vetar od četvrtka do nedelje dok je yr pogađao padavine u sat
Ponovo dobra prognoza YR.NO :ski:
I eto toliko o dugorocnim prognozama o kojima smo raspravljali jesenas. Mnoge od njih su najavljivale toplu zimu bez snijega, a oni koji su najavili ovaj snijeg i pomet slucajno su lupili.
Definitivno sve preko tri dana je samo gatanje,i nema tog sajta i aplikacije koja ce pogoditi sezonu.