Bas,bas stari modeli...i ne bas jeftini obzirom na godiste...
Za te pare mozes da rentiras pristojnu skiju gde god da skijas kod nas.
Na jednoj od slika je cak uslikao skiju namerno tako da se ne vidi siljati vrh! Joj :)
Pogled za štampanje
Bas,bas stari modeli...i ne bas jeftini obzirom na godiste...
Za te pare mozes da rentiras pristojnu skiju gde god da skijas kod nas.
Na jednoj od slika je cak uslikao skiju namerno tako da se ne vidi siljati vrh! Joj :)
Ne znam ove fisher mi ne deluju lose ali kad bi spustio cenu jos.. Ali hvala u svakom slucaju :) videcemo do marta sta cemo uraditi da li uzimati nesto na sajmu ili rentirati..
http://www.kupujemprodajem.com/FISCH...6467-oglas.htm neko misljenje o ovom modelu?
Odličan sportski model za uređenu stazu za vrlo dobrog i odličnog rekreativca. Nisu za početnike.
P.S. Izbrisah isto pitanje u drugoj temi.
E vazi, hvala tako nesto meni treba :)
Ajd da ne otvaram novu temu, jer pitanje koje bih postavio spada otprilike pod ovu temu.
Naime, ja imam neke skije i cini me se da su mi ok, ali nisam siguran, jer najblaze receno nisam ekspert.
visok sam 180 tezak oko 100. Skijam dugo jos od osnovne skole, ali sam imao u medjuvremenu i jednu dugacku pauzu.
Skije koje sad imam sam kupio polovne za ne mnogo para, jer nisam bio siguran koliko cu znati da ih koristim i koliko cu skijati, pa da ne bacam mnogo para
skije su atomic. Pise jos beta carv. C-9 20
160 (104 64 94) 14
nadam se da ce neki ekspert znati sta koji broj znaci.
Moje pitanje da li meni ova skija odgovara ili sam s njom skroz "promasio temu"?
ili drugacije, da li bi sa nekom drugacijom skijom lakse skijao?
pretpostavljam da sam dao nedovoljne informacije ili postavio suvise uopstena (ili mozda glupa) pitanja na koja nije lako odgovoriti(?)
ako je tako napisacu jos sta bude potrebno.
A, da mozda da napisem kako skijam. Rekoh vec da sve ukupno skijam vec dosta godina, ali nisam.imao prilike da u sezoni mnogo dana odskijam. I, iskreno nisam se ni trudio da se mnogo usavrsavam. mogu daskijam sve staze, ali crne ne volim. A jos manje off road. Najvise volim da skijam plave i lagano zavijam uzivajuci u okolini, ali nekad razbijem monotonijubna crvenim stazama.
valjda sam dovoljno napisao.
Dobri duše, skije ti nisu odgovarajuće. Fali im bar 10 cm dužine, 10 mm širine, a i tehnologija izrade skija je napredovala u posljednjih 13 godina koliko su stare. To što su stariji model i nije neki problem, ali za današnje pojmove su preuske i za tvojih 100 kg prekratke. Zahvaljujući i jednom i drugom imaju premalenu kliznu površinu, pa nije ni čudo da ti na njima problem predstavlja off-road.
Što se brojeva tiče, dužina skija je 160 cm, širina na vrhu skije je 104 mm, širina struka u sredini je 64 mm, a na repu 94 mm. Poluprečnik zakrivljenosti rubnika je 14 m.
Čisto orjentacije radi, u struku su 20 mm uže od mojih "uskih" skija za uređenu stazu, a 44 mm su uže od mojih širokih skija za mekan i dubok snijeg.
Iskreno, nekakav sličan odgovor sam i očekivao.
Pa jesu li baš totalno "promašena tema" ili može da se trpi? ;)
Ja ih trpim i meni se čine podnošljive. Planirao sam da naoštrim ivice (ne znam smem li to uopšte da kažem: nisam ih nikad ni oštrio ;)). Tu nenaoštrenost sam "krivio" što me baš ne slušaju po zaledjenoj stazi. A kad je staza uredjena, snalazim se sasvim lepo.
Fora je, zapravo, u sledećem: zadnjih godina nisam skijao mnogo - max 5 puta za sezonu. I verovatno će takav trend da se nastavi (mada, ko zna..). I zato mi se ne daju neke velike pare za "bolje" ili "prave" skije.
Ali pošto ne znam za bolje ove su mi najbolje ;) zato moram da pitam da ne budem slep pored očiju.
Verujem ja da ima boljih, sa boljom tehnologijom. I primerenijim dimenzijama za mene, ali mene zanima:
da li su te neke šire i duže toliko bolje od ovih mojih?
Šta ću ja sa njim moći bolje nego sa ovim mojim?
Hoću li skjati mnogo bolje i lakše.., pa da mi se isplati ulaganje?
Ja samo hoću da opušteno zavijam po stazama i da poneki put pomerim granicu do koje sam dosegao ili koju sam sam sebi postavio.
Nadam se da sam dovoljno dobro sve ovo objasnio.
A, moram da pomenem i ovo: nedavno sam kupio pancere i u izboru mi je dosta pomogao ovaj forum, a posebno oni tvoji članici, stekane, koji govore o izboru opreme - zato moram da ti se zahvalim na njima.
Doduše, tom kupovinom sam se bacio u neplaniran trošak ;) Ali nek ide...
@casper
ja nisam ni strucnak kakvih ima ovde, ali...
jedan dan dooobar na skijanju moze zameniti i 10 nikakvih
e sad taj jedan dan ce verovatno kostati skoro ko 10 nikakvih, pa sta ti biras...
tako i sa skijama, jedan dan na skijama na koima ces stvarno ispuniti sebe ili 10 dana na koima ces se vise muciti no uzivati, izbor je tvoj
Da li je taj faktor x 10 ili neki drugi broj pokušaću da procenim.
Pa nije meni ni jedan dan nikakav. Skijam ja. Doduše i mučim se, ali prilično sam siguran da je to pe svega zbog moje kilaže i nedostaka kondicije, a ne zbog kvaliteta ovih skija.
A možda se i varam, ne znam(?)
Setih se sad onog stekanovog odgovora: znači zbog moje kilaže mi trebaju duže skije? Da sam lakši ove bi mi bile ok? ili ne? Kad sam ih birao ekli mi uzmi karving izmedju nosa i brade. I više sam se trudio da tražim kraće, ker su mi isto rekli, za slabije skjaše bolje su manje. A ja nisam bio siguran koliko znam.
A ova širina? Zašto su bolje šire? Ne kapiram baš što je toliko bitna širina ako skijam na ivicama?
Nemojte me samo uputiti na onu temu o naučnoj raspravi o dimenzijama, ili tako nešto. Pokušao sam da je čitam ali mi baš nije išlo ;)
A da iznajmis na jedan dan skiju koja odgovara parametrima kakve ti je Stekan preporucio i uveris se sam u razliku u odnosu na tvoju skiju,pa na osnovu toga odlucis sta ces i kako ces?
Duzina je pre svega zbog toga ako si tezi samim tim ti je potrebna veca povrsina koja ce lakse zadrzati masu koja opterecuje skiju.
A sirina (u struku) predstavlja kojom lakocom i brzinom ces se prebaciti sa jedne kantne na drugu, ergo: uza skija lakse to radi. Tako da laganije ce ti biti da napravis zaokret.
Novije šire i duže skije u poređenju sa tvojim servisiranim skijama na idealnoj uređenoj stazi i pri malim brzinama su tu negdje, tj. nisu značajno bolje.
U svim ostalim uslovima su znatno bolje. Dužinom skije dobijaš na stabilnosti (mirnoći) skije pri većim brzinama. Širina skija negativno utiče na brzinu pebacivanja sa rubnika na rubnik, ali nisi takmičar. Ono šta širina donosi je nezavisnot od uslova na stazi. Kad se staza pokvari, preko neravnina sa širokim skijama voziš kao da ih nema. Sa uskim skijama voziš kroz neravnine. Uska skija se u hrpe snijega zabija, a široka pliva preko njih.
Obavezno servisiraj skije (krpanje većih oštećenja, oštrenje rubnika i peglanje voska). Mnogo lakše ćeš skijati.
Kao što napisah, ako skijaš sporo i sključivo na uređenim stazama, ove skije će ti biti OK. Ali budi svjestan da te ograničavaju da napreduješ.
E, da, zaboravih ono za dužinu "do brade", "do nosa" i "do očiju". To je prastara trgovačka tehnika izbora dužine. A trgovcu je mnogo stalo. Da proda. Trgovac jednako tretira agresivnog skijaša od 110 kg i pitomog rekreativca od 60 kg. Šta li bi trgovci meni preporučili s obzirom da mi je nos na visini iznad 180 cm?
Da pustiš bradu ;)
Hm, šta sad da napišem ;)
Sve ste mi lepo napisali, sad je na meni da vagam :ski:
U dilemi sam, jer realno ove mi služe. Skijam na uredjnim stazama. Ali na kvarenje staze ne mogu da utičem. A, jeste, problem mi je kad se naprave hupseri, pa mi se svidja to da bi me šira skija spasila te patnje ;)
Da, servisiraću skije, to sam planirao (jel mi neko peporučuje neki servis na Kopaoniku? trebalo bi da budem tamo 13.og)
Razmišljao sam i o tom iznajmljivanju.
Kad bih mogao ove moje da zamenim za neke koje bi mi bolje ležale bilo bi najbolje - jel ima šanse to negde na kopu da uradim?
Čini mi se da sam pročitao kod nekog servisa, da se mogu kupiti skije koje se iznajme.
Dakle, kakve skije da ciljam?
dužina: 170? ili 175? ...?
Širina? 75cm? 85cm? ili šire?
R? 14 kao ove moje? ili
Jel ima još nešto važno?
Imaš na KOPu dobre rentale. Izaberi neke uslovne skije, bilo koje, i probaj.
Sve su ti ljudi napisali. Trenutno arčiš pare na ski dane sa neodgovarajućim skijama. Nema mnogo smisla.
Mislim da bi 170cm, 75 mm i R15 bilo optimalno, ali predlažem da se ne zalijećeš sa kupovinom, već da gledaš gdje i kako možeš probati što više različitih skija (drugovi sa kojima ćeš na stazi zamijeniti skije i besplatni testovi skija).
Ako ti je Kopaonik destinacija, ne propuštaj besplatne testove skija. Obično budu u martu i testiraju se modeli za sledeću sezonu. Ako ti se šta posebno svidi, tražiš stariju verziju tog modela, jer stvarne promjene skija se ne događaju tako često.
Hvala svima. Saznao sam šta me zanimalo
:ski:
Ajda da ipak nastavim (dok je još toplo ;))
gledam malo oglase pa naleteh na
fisher progresor 8+
dužina 170cm
nekakav dual radius system 12-16
120 / 72 / 103 mm
Da li bi ovo bila dobra skija za mene?
malo odstupa od onih smernica koje je dao stekan, ali tu je, čini mi se, negde.
Za ovaj dual radius sam malo googlao i ako sam dobro razumeo: vrh kao ima jedan radijus, a rep drugi.
Ali, kako se to vozi da se iskoriste ti različiti radijusi?
Taj progresor deluje idealno za tebe ako je očuvan i ne previse skup. Ne opterećuj se tim dual radijusom, samo cepaj niz stazu :)
89eur. Navodno su ocuvane. Jel mnogo?
Ma ne opterecujem se, nego me interesuje, pa pitam. pokusavam da razmisljam logicno ali ne mogu da skuzim: kako bre mogu biti dva razlicita radijusa na jednoj skiji?
E dok razmišljaš o duplom radijusu, razmisli kako rupa na vrhu doprinosi stabilnosti takođe kod Fišera... ;) Bila je tema negde na forumu
Može ih biti koliko hoćeš: parabola. Prvih godina su Elan karving skije na sebi imale natpis "parabolic" i mnogi stariji američki skijaši rekreativci ne kažu "carving skis" već "parabolic skis" (lično se u ovo uvjerih). Nisam siguran da je bočni luk bilo kojih karving skija u obliku savršenog radijusa.
Kod skija sa dual radijusom navodno prednji dio skije ima manji radijus, a zadnji dio ima veći radijus. Svrha je da se o tome priča i misli da je to bolje od ostalih skija. Mješavina marketinga i mistike.
Rupa u skiji!?
http://i456.photobucket.com/albums/q...e/AJDEcopy.jpg
Pogledaj vrhunske modele Fišera od pre par godina na vrhovima ... ;)
ma verujem ti :ok:
a Nordica Dobermann Spitfire EDT 170cm?
čini mi se da ta nije za mene?
i da mi više odgovara fisher p8+ iako je starija?
Mislim da je tvrdja dosta ova Nordica od Progressora...Mislim ds je Fischer prava mera za tebe (ja imam 900ku),samo ako je dobar primerak
Pa i meni se čini da je za mene bolja p8+. Bar su je nahvalili u opisima koje sam čitao i deluje kao da bi mogla da mi odgovara.
Sad sam je gledao. Ima par ogrebotina odozdo, ali mi se čini da nije strašno. Dogovorio sam se s tipm da mu sutra kažem jel kupujem ili ne, a on će je u medjuvremenu odneti na servis.
Jeste da bi bilo bolje da najpre probam par skija pre nego izaberem onu koja mi odgovara, ali pitanje da li ću za to imati prilike i kad bi to bilo. Zato ću probati ovao malo naslepo i teorijski, pa šta bude.
A najbitnije, debljina kantni i dole i gore?
Reci coveku da odnese skije na servis u Salto M na Banovom brdu,gde moze da ih pogleda dzoninho ili neko od momaka koji ucestvuju u diskusijama na forumu i kazu ti ovde da li je ok stanje...Nadam se da momci iz servisa ne zameraju na ovom predlogu?
A zamislite tek ove sa trostrukim radijusom koje tek treba da izadju a mozda ih i probam uskoro:
https://www.fischersports.com/en_en/the-curve
Inace na Kopu je otvorena prodavnica gde ima opcija renta, servis ali i Test&Buy Fischer super test:
http://www.infokop.net/novinski-clan...now-store.html
Konacno da se seti neko posto to u Banskom to postoji jos od 2005 kad sam bio a verovatno i pre toga.
A kolika debljina kantni bi bila ispod koje ne bi trebao da idem?
1mm? (ne nadjoh taj podatak nigde ni na forumu ni na guglu)
btw, Koliki sloj kantni se skine kad se skije bruse? verovatno - zavisi ;)
sad je kasno za neki strucni pregled - moracu da se snadjem sa svojom procenom sutra :dontknow:
kantne su bile relativno ostre, ali ako se dobro secam nisu bile nesto debele - nisam bas to gledao ali cini mi se cca 1mm.
p.s.
jbte, nista od ovog nisam znao niti o tome razmisljao dok ne upadoh u ovaj forum ;)
Bolje da ti odgovori neko od momaka koji rade u servisu,ali ja na tvom mestu ne bih isao ispod 1.5mm
Odustao sam od kupovine tih skija. Nisam obracao paznju kad sam gledoa jer nisam znao da je to bitno, ali koliko se secam kantne su bile prilicno tanke. recimo oko 1mm, mozda cak i manje.
Sinoc sam trazio na forumu i na guglu, ali taj podatak nigde nisam uspao da nadjem.
Ali mi je svejedno sinulo: zaravo to je verovanto cesto fora: ljudi prodaju izbrusene skije koje zapravo ni ne vrede nista, ako ne mogu vec da se bruse. Doduse ja ove moje nisam ni brusio do sad, pa je islo nekako ;) ali sam odlucio da probam malo i da slusam iskusnije ;)
Odlucio sam da servisiram moje (imaju blizu 2mm kantni), pa da prvo s njima osetim razliku, ako se setim kakve su bile prosle zime. A posle bih uzeo jedne ili mozda dva razlicita para da probam ima li u tim pricama o odgovarajucim i manje odgovarajucim skijama istine. Verujem da ima - nisam ni ja najpametniji na svetu.
U svakom slucaju hvala svima na savetima.
Ako se napalim na jos neki par na koji naletim mozda se opet pojavim ovde ;)
Mada mislim da cu se uzdrzati i uraditi ovako kako sam planirao.
A za podatak o minimalnim kantnama bilo bi stvarno fino da neko odgovori, jer sam na par tema naleteo pitanje, pa je prica skrenula u nekom drugom smeru i niko nije odgovorio. Verovatno ni ne postoji neki egzaktan i jednostaan odgovor, ali i iskustvo i odokativne metode sasvim su savim ok.
Neka ti za orijentaciju posluže rubnici novih skija. Obiđi koju trgovinu pa primjeni odokativnu metodu ili ponesi šubler. Ako su kod polovnih tanji za pola milimetra, to je OK. Možda je prihvatljivo i milimetar tanje (milimetar je u mašinstvu ogroman).
Negde nadjoh da neke skije za off imaju debljinu 2.2mm kad su nove. Drugo, za pravo i bezbedno skijanje osnovni preduslov je potpuno servisirana skija, dakle naostrena i namazana, pa ti vidi...
Jedno forumsko-tehnicko pitanje:
zasto iz tapatalka (android) ne ume da ubaci slike u post iako ta opcija postoji?
izaberem atachment, pa camera otvori mi kameru, slikam i kad potvrdim tj hocu da ubacim u post ispise mi ne secam se tacno kakvu poruku (nestane brzo) - nesto tipa "slika je prevelika ... 0kb ??"
da li je to bug u tt ili u forumu? Ili ja imam neki problem?