ovo vise deluje kao bajka nego kao realan projekat
Pogled za štampanje
ovo vise deluje kao bajka nego kao realan projekat
Deluje bajkovito...ali po meni tzv " privatno-javnog partnerstva " je pravi način da se radi dalje na proširenju i unapređenu skijališta.
Kontam da neko ko bi investirao u smestaj u Brzecu/Jos. Banji sigurno ima interese da poveže to sa stazama, tako da ima interes da učestvuje i u izgradnji gondole...
Videcemo...Srbija je ovo :(
Daj boze. Svuci kao SF stvarno. Ako deo bude realizovan bice sjajno. Da vidimo, sve je moguce..
Bilo bi super da se ovo realizuje.
Što se Struge tiče, ona je super staza... nisam skijao, ali se lepo vidi teren kakav je. A mislim i da sa druge strane Struge može da se spusti do hotela Junior.
...sto je potpuno logicno i razumljivo! A i dobro! ;) Ne ocekujete valjda da nekom padne na pamet ta ulaze desetine miliona evra zarad nekog opteg dobra. Mora postojati obostrani interes.
U petak je potpisan ugovor za izgradnju gondole Brzeće-Kopaonik. Već pomenuto privatno-javno partnerstvo između Italijanske kompanije i Skijališta Srbije (VS).
Ako sam dobro shvatio Italijanski partner je Leitner :) (a možda i nisam ;)).
@Plageton: vidiš da nemaš razloga da se pribojavaš za Bele Reke :). Ne samo što će one da "živnu" (i dobiju veštačko osnežavanje) nego i ceo taj deo uključujući Strugu.
A sada onaj ko je razmišljao da kupi plac u Brzeću može da uzme telefon u ruke :sm004:.
Bilo bi logično da se uskoro objavi i neka informacija na sajtu Skijališta Srbije, ali pretpostavljam da stvar treba da se "slegne" :ok:
auuu ovo ako je istina, bice FENOMENALNO
Još kada bi namestili BMW kabinu bilo bi hit.
Doduše takva kabina bi mogla da se namesto na svakoj žici pa nek bumbari imaju čime da se voze da se neguraju.
Mislim da bikod nas imalo interesovanja za tako nešto.
Link:http://www.vipgondel.at/en/
Bez BMW kabine nece da pustaju u rad gondolu :kez:
Teško da će Italijani da metnu BMW kabinu, pre neku Fiat ;)
Ovo je sjajna vest. Odakle ta informacija, jesu li neki iole zvanicni izvori?
Wlad,
Neka je tako kao što kažeš i od mene imaš ručak u Rtnju. ;)
Ali koliko sam ja shvatio postavljanje nove žičare ne podrazumeva opstanak Bele reke u sistemu staza. Nego manje-više kao i sada, samo sa novom žičarom. Znači ko bude hteo da se skija niz BR, neće mu braniti, ali staze neće biti održavane. Tako ja tumačim.
Staze Br1, Br2, Struga i zicara Krcmar po master planu se ukidaju ali ocigledno da se vec odstupa od master plana sa najavom novih zicara na Krcmaru i na Strugi.
Ukidanje Krcmara bila bi najveca nebuloza koju mogu da urade :sm008::sm008:
Delim stav ...
takodje isto to mislim i za obe bele reke ... Bila bi velika steta da se te staze zapostave, kad vec postoje. Jedini je problem odrzavati ih, ali ako se vestcki osneze, tog problema nema (mislim na probleme sa kamenjem u najstrmijem delu) ...
Poenta je napraviti takav ski centar, gde do svakog prenocista mozes doci stazama, a kopaonik i brzece imaju sve preduslove za to ...
Vi k'o da bi voleli da ih ukinu koliko pričate o tome :sm021:
@plageton: unapred se radujem ručku u Rtnju :ok: :sm004:
Bele Reke garantovano dobijaju veštačko osnežavanje i uređuju se za normalno skijanje, investitoru apsolutno nije u interesu da se njegova gondola koristi samo za "izvlačenje".
Odlicna vest :ok:...nadam se da je to jos jedan korak ka cilju i da nesto nece pokvariti ceo posao.
Konacno ce Kop imati staze vis razlike 800-900m i duzine 4-5 km.
Da ne pricam o drasticnom uvecanju izbora smestaja blizu staze.
Kad vidim dinkica da nesto prica odma znam da tu nesto fundamentalno nije u redu. Pa i onaj vd direktor skijalista 2 recenice ne zna da sklopi.
Kao sto neko reko na infokop-u rece: a gde ce da bude polazna stanica gondole posto najavljuju veliki parking a sada gde je polazna stanica BR nema mesta da se tako nesto odradi?
Rece ja... i stvarno mi nije jasno.
Osim, nesto se mislim, ako parking ne odrade sa druge strane magistrale, a ceo sadasnji parking sa sve onim uskim usponom izmedju kuca, ne pretvore u pesacku zonu...
Pa ne mora parking da bude uz gondolu, parking gde god a onda lokalni vozići od parkinga do gondole na 5min koji prevozi iz celog Brzeća, treba obezbediti da ljudi imaju lokalni prevoz a ne da idem jedan km autom od smeštaja do parkinga, pravim gužvu izgubim vreme. Nije svuda idealno ni u Alpima ni u Dolomitima pa ovakva rešenja postoje.
Krajnje vreme je da se uvede lokalni prevoz i gore i dole.
Mislim da sam negde pomenuo u ovoj temi, gondola ne kreće gde polazi sadašnja žica. Polazna stanica gondole će biti iznad kod prvog stuba sadašnje žice a na sadašnjoj polaznoj stanici će biti garaža. Koliko sam ja shvatio velika verovatnoća je i da će onaj objekat ispod koji nije završen biti srušen...
A što kaže Krejzi, sama implementacija i nije toliko bitna, bitno je da će biti izvedena gondola, uređena staza sa topovima i veliki parking - a kako tačno i nije toliko bitno :ok:
Slazem se... samo covek je mislece bice i znatizelja je (bar meni) prirodna.
Inace, ima smisla to sto si napisao, pogotovo sa rusenjem onog nezavrsenog objekta. Garaza je overkill, retko gde sam video garazu na gondoli, ali bice da je to uslovljeno upravo manjkom prostora, pa idu na vise nivoa...
Pa bitna je garaza ili parking pogotovo ako budu uveli taksu za ulazak u NP. Bilo bi dobro kad bi uveli neki bus koji bi kruzio od sela do Juniora. Kao u svim evropskim ski centrima. Inace ce to da preuzmu lokalci da voze kao u Banskom npr. A ovo za rusenje nisam znao ali znam da je problem onde da se dva auta razmimoidju i zatvorio je ceo prostor. Jel ce skroz da ga ruse ili samo deo? Jel ima on uopste dozvolu da onde napravi onako nesto?
Druga jedna stvar koju mislim da bi isto trebalo da se napravi a to je trotoar. Ako se ne varam ali mislim da gde u Brzecu nigde nema i da ljudi idu po putu. Jako ne bezbedno pogotovo ako se budu prosirili kapaciteti i poveca broj gostiju u Brzecu.
Inace parking preko puta velike nedovrsene gradjevine je od vile Rankovic i jos nekih hotela tu tako da nista cudno da postave rampu da ne moze svako da se parkira kada se napravi gondoa ili da naplacuju parking.
Sve pohvale za Skijalista Srbije, jer sa gondolom Brzece/Kop mnogi skijashi ce se vratiti na skijanje u Srbiju :)
Buhaha sta vredi gondola kad su digli ruke od Belih Reka... Niti imaju topove za osnezavanje niti ih odrzavaju kako treba... A realno Bele Reke gornji deo je mnogo mnogo dobra staza...
Ma nema sanse da bude gondola, a bez podrske skijaski funkcionalnih belih reka - nema tog investitora koji bi to dozvolio - ima na belim rekama da shtekcu topovi po celu noc! :D:D:D
hahahaha :)
Polako nista ne moze preko noci, a i ovo je Srbija...
Ja sam ipak optimista da ce uloziti u to, jbg. nemamo more, ali imamo planine.
Videcemo...
Hoce pravice nove staze i ja imam tu informaciju :)
nek prica ko sta hoce, ovo su krupni koraci ka Prvoj ligi ski centara. SS sa svim svojim nedostacima su preduzece koje funkcionise bolje od 99 posto ostalih. Gvozdac,Krcmar, Gondola... malo li je. Za jedan centar ove velicine, koji je do pre 5,6 godina bio na rubu propadanja, ovo je ne samo napredak vec preobrazenje u jedan moderan centar.
E sad, svi smo mi nestrpljivi da vidimo neku novu stazu, da osneze Reke...itd. Potrebno je strpljenja, jer se nijedan ski centar ne modernizuje od jednom vec postepeno.
Posebno mi je drago sto je plan promenjen na inicijativu skijasa. Ovo pokaziuje da i sami korisnici usluga treba da se malo ukljuce u rad SS, a ne samo da cukaju tastaturu i kritukuju.
Ono sto se desava na Kopu nije lose, stavise vrlo pozitivno. Cinjenica je da je Brzece ipak nisko i da vrlo verovatno moze i hoce da kuburi sa minus temp i sa nedostatkom snega ali uvek gondola moze da radi..Pa ne mora bas uvek na skijama do dole... Za osnezavanje i pripremu staza sve cestitke, za cene skipassa minus ali to jednostavno mora tako, na zalost. Takodje, lopatari minus. Ako postoji sansa, dajte vece popuste na sezonske i skipass za decu. Orijentisite se ka frirajd skijanju malo profesionalnije kao prema borderima pre jedno desetak godina, pa da vidite bum... Takodje pozdravljam inicijativu za nove crne staze ali takodje apelujem da ako vec hocete da se razvijate i za firajdere, onda povdite racuna da i za njih ima nesto, kao recimo "lavina", itd... Takodje, nije lose da organizujete obuku za firajdere za postupanje u slucaju lavina iako je Kop teren koji nema bas puno mesta/uslova za stvaranje istih ali cisto radi vaseg imidza - mozete da budete odlicna odskocna daska za frirajd-pocetnike, ni to nije losa fora... Takodje, ne bi bilo losa de organizujete bar jedan ski-autobus-tabac za prevoz skijasa na delove planine koji nisu pokriveni zicom, a radi uvezbavanja frirajd lekcija, obuke, itd - takodje moze da posluzi i kao prevoz kad stane zica, itd..
Macak, Brzece je na 1050mnv, sto je sasvim dovoljno. Navescu primer: Trepolah (mesto odakle polazi gondola za Nassfeld) je na 900mnv, sto mu ne smeta da tu zavrsava cuvena Carnia, jedna od najduzih staza Alpa i to kakvom prelomnicom. Vestak i dobra podloga su cudo, a na Kopu su se definitivno naucili + usput, na Metođi, ima vode.
Na Lavini ima mesta i za 3 nove predvidjene staze i da ostanu 2 dobre zone za freeride. Cak mislim da su nove staze na Lavini veliki plus za frirajdere, jer sam siguran da ce onda frirajd zone biti regulisane i zvanicno dozvoljene.
Ipak, najveci plus ovog razvoja je aktivacija Struge (koliko puta sam je setno gledao, a nikada skijao ;)) i potencijal od Struge ka dnu Krcmara. Videćete, ovo će biti blisko revoluciji za Kop!