Kop Mania liku cetvorosed ide brzinom od 5m/s (metara po skeundi) sto je brze od 5km/h (kilometara na sat) :kez: , tako da ne daj boze da ide 5km/h, samo nek ostane 5m/s. :ski:Citirati:
Originalno postavljeno od KOP_MANIA
Pogled za štampanje
Kop Mania liku cetvorosed ide brzinom od 5m/s (metara po skeundi) sto je brze od 5km/h (kilometara na sat) :kez: , tako da ne daj boze da ide 5km/h, samo nek ostane 5m/s. :ski:Citirati:
Citirati:
Originalno postavljeno od Misko
A jes. Mahinalno pisem kilometar na sat
brate mnogo je 5 m/s pa ima da izbacuje narod do one vojske samo da bije, izginucemo bre..
Nista se ti neboj necemo izginuti.Salu na stranu, mislim da se i na vrhu nalazi traka za usporavanje tako da se korpa jednostavno iskljuci sa sajle i ti lagano sidjes.Citirati:
Originalno postavljeno od duleKG
Ima li novih informacija?
Jel stigao Velja?
Nema trake za usporavanje nego korpa sidje sa zice koja ide 5 m/s i prosto mili dok se ljudi iskrcaju/ukrcaju...kao na godolskom tipu zice...
Nego daj da gore navatamo cika Velju za napijanje zbog one gondole :D
a sta ako je led ispod zice?
Ma daj samo da puste zicu i da pane malo snega ili cemo se voziti zicama u krug
Long live HI-TECH!!!
Samo nek je ona meni brza, za silazak cemo se snaci.Vise se plasim one price: " Ma moze ona i mnogo brze da ide, ali nesmemo da je pustimo jer se plasimo zbog skijasa".
Full mode only!!!
Ljudi dajte slike za nove zicare
jel ma prenos i kad je:)
Nadam se da dok mi ovde caskamo ljudi uveliko uzivaju na njoj:yay:
Zica svecano otvorena danas u 12h. U rad je pustili Velja, Dinkic i Dimitrijevic uz trubace:) Velja najavio jos jedan cetvorosed za sledecu godinu. Zica je stvarno jako brza, dok na ulazu i izlazu bukvalno korpa mili jer se otkacinje sa sajle. Sve u svemu Centar je bio potpuno prazan:)
i otvori se jos jedna zica na kopu:yay: ,pozelimo jos puno novih:dziveli:
Evo na vestima na pinku sam video zicu. LETI:hair: :hair: a na pocetku i na kraju ide i sporije od bivseg jednoseda:D :D
Ajde da nazdravimo:dziveli:
A cika velja mora prvi da sedne ko da je on pravio tu zicu
Samo da ne bude onog "vetar duva 6 m/s daj da zatvorimo zicu":glavaozid :glavaozid :glavaozid :glavaozid
Ovo je nesto mnogo dobro sto se desilo danas na kopaoniku,jedva cekam ponedeljak da isprobam ovaj novi cetvorosed.Ljudi u ime otvaranja nove zice :dziveli: i da se nastavi sa pozitivnim desavanjima na Kopaoniku kako ja ne bih imao sta da kritikujem!:cug: :yay: :yay:
“Pančić ekspres” - prvi isklopivi četvorosed na Kopaoniku
Izgradnjom dve nove žičare na Kopaoniku, u saradnji sa Kompanijom Dopelmajer (Doppelmayr Seilbahnen G.m.b.H.) iz Austrije i domaćim partnerima, RTB-FOD Bor, “As-Ing” Beograd i drugim učesnicima u ovom poslu, kao i uz vitalnu finansijsku i proceduralnu (u dokumentaciji) podršku Vlade Republike Srbije, Genex je uspešno završio drugu fazu investicionog ciklusa modernizovanja Turističkog centra na Kopaoniku, vrlo značajnog i za razvoj celokupnog turizma u Srbiji.
Novu četvorosednu žičaru “Pančićev vrh” na Kopaoniku svečano 2. februara 2006. godine u 12.00 časova puštaju u pogon ministar za kapitalne investicije u Vladi Srbije, gospodin Velimir Ilić, ministar finansija, gospodin Mlađan Dinkić i ministar trgovine, turizma i usluga, gospodin Bojan Dimitrijević, u prisustvu predstavnika resornih ministarstava, proizvođača opreme, domaćih graditelja i partnera u ovom poslu, lokalnih institucija, Genex Grupe i medija.
Uprkos vrlo složenim uslovima izgradnje, izuzetnim zalaganjem investitora i izvođača ostvarena je još jedna značajna radna pobeda i novi četvorosed, treći od pet ugovorenih sa istim proizvođačem i prva isklopiva žičara u Srbiji i Crnoj Gori, uključuje se u sistem žičara na Kopaoniku, koji pokriva preko 60 kilometara uređenih alpskih staza (tri FIS staze za slalom i veleslalom), i sada ima 22 žičare (3 četvoroseda, 6 dvoseda i 13 ski liftova), uz još 4 prenosna (takozvana bebi) ski lifta, sa kapacitetom od preko 24.000 korisnika na sat, što je daleko više od svih zimsko-sportskih centara u našem okruženju i čime se Kopaonik svrstava u red vrhunskih ski centara Evrope.
Genexove žičare prevezle su prošle zime ukupno 2.587.255 korisnika, a najfrekventniji u celom sistemu bio je četvorosed “Karaman greben”, istog tipa (sa trakom za ubrzanje) kao četvorosed “Mali Karaman”, puštenog u pogon početkom ove ski sezone. Sa polaznom stanicom na padini ispred Hotela “Grand” i apartmanskog kompleksa Konaci “Sunčani vrhovi”, novi četvorosed “Pančićev vrh” ima centralnu poziciju u skijalištu, a već je dobio naziv “Pančić ekspres”, jer će do vrha Kopaonika voziti samo pet minuta. Žičara je drugačijeg tipa od prethodna dva četvoroseda sa pomoćnom konstrukcijom na koju se, radi komotnijeg ulaza-izlaza korisnika, sedišta “isklapaju” sa glavnog (nosećeg) užeta koje ide velikom brzinom od 5 metara u sekundi. Pogonska stanicu žičare je na 1.711 metara nadmorske visine, okretna stanica na 1.959 m, visinska razlika je 248 metara, dužina 1.389 metara (sa 13 nosećih stubova) i kapacitet od 2.400 korisnika na sat (1.800 u prvoj fazi eksploatacije). Ukupni troškovi njene izgradnje iznose 3.208.000 evra, od čega vrednost inostrane opreme iznosi 2.100.000 evra (avans 35%, kredit 65%), a građevinski i montažni radovi 64.000.000 dinara (oko 744.000 evra). Učešće Vlade Srbije u izgradnji žičare “Pančićev vrh” iznosi 1.900.000 evra, a Genexa 1.308.000 evra, dok ukupni torškovi ove investicione faze (dva četvoroseda 2005-2006. godine) iznose preko 5.000.000 evra i u čemu Genex učestvuje sa preko 3.000.000 evra.
Pored izgradnje novih žičara, nabavljene su prošle godine moderne mašine za uređenje ski staza marke Kesborer (Kassbohrer), a u daljoj fazi razvoja biće modernizovan i sistem za proizvodnju veštačkog snega nabavkom super efikasnih snežnih topova, kao i druge najsavremenije mehanizacije i opreme neophodne za dalji razvoj Kopaoničkog turizma, kao i drugih planinskih turističkih centara Srbije.
Zahvaljujemo svima koji nam u razvoju i promovisanju TC Kopaonik nesebično pomažu.
http://www.genex.co.yu/index.php?opt...d=553&Itemid=1
Izgleda da zicare nece ici brzinom od 5m/s jer ako pogledate bolje tekst pise sledece:
Samo se nadam da prva faza eksploatacije nece biti sledecih 10 godina.Citirati:
i kapacitet od 2.400 korisnika na sat (1.800 u prvoj fazi eksploatacije)
:( :( :( :( :(Citirati:
Originalno postavljeno od Bojan87
Racunica je sledeca:Citirati:
Originalno postavljeno od Bojan87
1800:X=2400:100
X=75%
=>0.75*5m/s=3.75m/s u "probnom" periodu
Nazalost jednacinu za izracunavanje trajanja probnog perioda ne umem da postavim:dontknow:
Ruku na srce nije ni to sporo, tj. mnoooogo brze nego ranije. Plus sada nema preterane guzve. Tacnije do vrha ce biti potrebno nesto manje od 6.5min
Ono cega se vise plasim je da na konto sredjivanja Kopa ne podignu cenu pass-a do nebeskih granica. Naime, cujem da planiraju da sredjuju Krcmar za sledecu sezonu, plus jos jedan nov cetvorosed.
Neko ce to morati da plati:(:(:(
Kod nas u zemlji postoji dve faze eksploatacije, a to su :
1. Kada se nesto napravi obicno radi sa pola snage ( kao da se razradi ), i taj period obicno traje 5-10 godina.
2. Drugi period je period raspada kada neki objekat ( u nasem slucaju zicara ) premasi svoj vek i onda postaje opasna za korisnike, tako da ni tada ne radi punom snagom.
Nadam se da ce prodni period zicare biti sto kraci.
Postoji jos jedna, ne tako mala mogucnost: Zice rade svakako isti br. sati dnevno. Sto je vise nagare, to vise struje trosi.
Mozda se plase da ne udju u crvenu tarifu!? :confused:
100% je to sto ti kazes. Mislim da je najbolje da Velja da malo vise para za struju pa da nam zice rade punom parom.
Cika Veljo je pustio vise zica za godinu nego sto je popravljeno na Kopaoniku u prethodnih 10 godina I ZBOG TOGA HVALA MU!!! Samo neka nastavi pa da svi lepo i srecno skijamo na nasem lepom Kopaoniku...Citirati:
Probacu novu koliko u subotu ujutru,pa cu se jos jednom zahvaliti ministru...:ski: :dziveli:
Ma ne vredi!!! Na B92 se vec bune zbog zica. Kao to nije bitno za zemlju dovoljno da bi se ulagalo iz budzeta???
Kako turizam nije bitan za drzavu???
Slazem se da postoji jos mnogo stvari koje treba da se urade, ali po meni je Kopaonik jedan od nasih najvecih brendova. Naravno da ce drzava imati koristi od novih zicara! A sa njom i mi.
Evo linka ka komentarima povodom pustanja zice. Ko su uopste ti ljudi???
http://www.b92.net/info/komentari.php?nav_id=182886
Jel ostajes neki dan duze ili samo ponedeljak,pozdrav:ok:Citirati:
Originalno postavljeno od pop67
Bojo brate potpuno se slazem sa tobom,niko pa ni GENEX nije tolike godine ulagao u Kop,a sada je to ucinio Ministar VELJA ILIC i savaka mu cast na tome bice zapamcen po dobrom projektu na Kopaoniku!Hvala mu na pametnoj investiciji!Pozdrav,POPCitirati:
Originalno postavljeno od bojo
Mladjan Dinkic juce na Kopaoniku rekao da za sledeću sezonu nastavljaju izgradnju cetvoroseda na Kopaoniku i to na lokaciji Duboka.
Nadam se da ce i on biti isklopivi cetvorosed i da cemo dobiti jos jednu EXPRES zicaru.Ako bude sve u redu i Krcmar ce proradi za sledecu sezonu.
Ko ide uskoro na Kop neka slika novu zicu i da napravi neke video klipove da vidimo tu brzinu.
Uopste mi nije jasno sto pojedinci na ovom forumu toliko uvelicavaju doprinos Velje!!!On verovatno jeste zasluzan za nove zice,ali nije najvise i nije jedini.Da je bilo koji drugi ministar na njegovoj poziciji i on bi to isto uradio,jer neki drugi ljudi sve to odlucuju.NAJVECU ZASLUGU ZA POBOLJSAVANJE SKIJANJA NA KOPU IMAMO MI SKIJASI KOJI SMO ISLI TAMO I DOK NIJE BILO TIH NOVIH ZICA ISVOJ NOVAC TAMO TROSILI,A NE NEKI Velja...Citirati:
pozz
Prosli vikend sam se vozio dvosedom centar dok je nova zica probno isla prazna. Odokativno duplo brze od centra.Citirati:
Nije jedini,ali ako pogledas koliko je novca odobrila vlada preko ministarstva za kapitalne investicije onda ti je jasno da je Velja kao ministar pomenutog ministarstva neko ko treba da bude pomenut u smislu zasluznog coveka!Hm,da ti ne reagujes po politickoj pripadnosti,ako je tako ja vise necu da komentarisem tvoje pisanje...pozdrav,POPCitirati:
Originalno postavljeno od BROJ 1
ma nije me briga ko kupuje nove zice i zasto:cool: ,meni je jedino vazno da se dobro i kvalitetno naskijam:ski: :ski: :ok:
Sto se tice prve odnosno druge faze explatacije (1800 odnosno 2400 skijasa na sat) meni se cini da ce u drugoj fazi korpe da budu gusce postavljene na zicu). Sada su npr. na drugim cetvorosedima bar za trecinu blize korpe u odnosu na najnoviju zicu.
btw: danas sam se vozio vise puta i stvarno je cetvorosed ucinio neuporedivo konfornije i ugodnije skijanje. Tacno sada fali zica na Dubokoj i ciscenje Krcmara pa da stvarno uzivamo u skijanju na Kopaoniku.
Jedva cekam da odem na Kopaonik.
Ljudi ima li kakvih novih informacija, utisaka, SLICICA:cool: :cool: :cool:
Ajde obradujte nas.:yay: :yay:
javili su mi se drugovi juce sa kopa...rekli su da je ova nova zicara stvarno super i da si na pancicu za 5 min :)
Ne zanima me niko od tih politicara,nemam ja nista sa njima niti za njih.Ja imam nesto za nas ljubitelje snega,skijanja i zime a to je da uzivamo dod skijamo i dok traje suvise kratka zima.Citirati:
Pozdrav
Na Kopaoniku je pre 20tak minuta poceo da pada sneg:) Sve jace i jace pada:)
dobro se bog setio da nam posalje malo snega:D :yay:Citirati:
Originalno postavljeno od Stevs