Eve ga najjednovstavniji uredjaj za merenje - mana mu je cena
http://www.race-werks.com/svst-pro-bevel-meter/
Pogled za štampanje
Eve ga najjednovstavniji uredjaj za merenje - mana mu je cena
http://www.race-werks.com/svst-pro-bevel-meter/
Oprosti na mom kasnijem odgovoru jer nisam bio u prilici da posjetim forum.
Bas sam sad gledao i potrazio djetaljnije objasnjene.
Moj komentar na skidanje voska sa rubova bio je zasnovan na:
http://www.youtube.com/watch?v=0F0ZD...eature=related
tacno od 23:03 minuta
Ukoliko on grijesi, grijesim i ja i ovom prilikom se izvinjam na netacan komentar
Pozdrav,
To jedino ako ih pereš pre mazanja ;). Kao što sam napisao, gomila ljudi tako konzerviše skije na kraju sezone i nikada im (nam) se nije rđa pojavila na rubovima. Ono što sam primetio (ne znam da li je pravilo) je da skije najviše rđaju ako se ostave spojene (par) dok su mokre i da se tako suše, ako se pak razdvoje skije dok su mokre i tako se osuše onda neće (ili se mnogo manje) da rđaju - dovoljno je ostaviti ih 2 dana spojene dok su sa snegom mokre i da zarđaju.
Mislim da cemo se sloziti da i vlaznost vazduha u prostoriji u kojoj se drze skije ima jako velik uticaj na koroziju. Mislim na to da ce prije korodirati skije cuvane na terasi nego li skije cuvane u nekoj suvoj prostoriji
Mislim da tebi wlad, skinuo ili ne skinuo vosak sa ivice,kao iskusnijem clanu ovog foruma ivice nikad korodirati nece jer znas kako da ospremis i ocistis skiju nakon upotrebe
U swix-ovim literaturama i prirucnicima za servisiranje skija pise da treba skinuti vosak sa ivica ali sve je to individulno po mom misljenu..
Normalno da ce u prostoriji velike vlaznosti rubnici pre korodirati. zato ih dobro osusiti i lepo upakovati
Danas pokupih skije s servisa i posto sam ih samo voskao rekoh majstoru da mi izmeri uglove kantni i kaze da je moj bocni 88 a kod zeninih skija bocni 90 (bi li trebao ovde nesto menjati? Ona je neki malo napredniji pocetnik, mislio sam i njene na 88) i pitam ga koliko je baza? Gleda u mene i kaze pa 0. Mora biti 0 zbog slajfanja daske uvek, to se ne menja.
Eto
Pa 0 je kad je islajfas, poslije naravno mozes postaviti na koliko hoces (osim na minus :D)
On kaze da ne moze biti nista osim 0. NIKADA. I u ovom slucaju kantne nisu dirane. On tvrdi da se baza ne moze menjati
cekamo momke iz salto m da se jave :-)
mada sam poprilicno siguran da tvoj serviser gresi
Ne moramo da cekamo nikoga ili se nisu razumeli ili debelo gresi
Evo ja cu odgovoriti. Bazni ugao ivice moze da se mijenja i on varira od 0 - 2.
Postoji poseban drzac za ostrac koji moze da se kupi kako bi se izvukao taj bazni ugao..
Ovako to izgleda:
http://www.youtube.com/watch?v=ncKm7JUMsKY
Mislim moze se menjati ali kaze svaki put kad budes slajfao skije vratice se na 0
@Grazer
Menjaj servisera.
@Grazer: a sta sam ja rekao?
Komplikovano sad zvuci ali sve u svemu tip kaze da se baze ne mogu menjati. kao tipa ako se baza dira onda ne moze servis da se radi kako treba pa se slajfanjem mora vracati na 0 i u tom smislu. Bilo mu je nepojmljivo kada sam rekao da se promeni baza i ako nesto u fazonu skija ne bi bila stabilna posto skijna ploha i kantna ne bi bile u liniji.
Tako nesto
To je i poenta ovoga svega, a decko je inace glavni serviser u servisu koji necu da navodim
Ma navedi,da se drugi ne bi zajebali :)
Bazni ugao se lako poveća, ali se bez šlajfanja ne može smanjiti. Za ovo treba osnovno znanje geometrije.
Kao sto Mare rece, menjaj servisera :) Bazni ugao se moze povecati, da bi se vratio na 0 mora da se slajfa, samim tim se i trosi kantna, a ako servis radis uvek kod jednog istog servisera, moze se uvek raditi isti ugao bez ostecenja kantne... Isto vazi i za bocni ugao..
Ako se ne šlajfa, nema ni potrebe raditi bazni ugao. Uvijek je isti i takav će ostati do prvog šlajfanja. Rubnik se oštri samo, jedino i isključivo po bočnoj strani.
E ovo je odgovor na pitanje koje nisam ni postavio.
Odnosno postavio sam ga ali nisam dobio ovako.
To znaci da skija iz fabrike dolazi sa vec odredzenim uglovima
i iste treba ostriti na vec date fabricke, ali samo bocni a ne i bazni.
Bazni bi se ostrio sama ako se baza slajfa da bi se vratio na fabricki ugao.
Tacno ili...
Ima na drugoj temi o servisu skija vise o uglovima i ostrenju
Skija iz fabrike dolazi sa nekim bocnim uglom kasnije se taj ugao moze promeniti ali se kod povecanja ugla vise trose kantne. Smanjenje je bezbolniji proces.:ok:
Baza kada se slajfa, obicno se bazni ugao vrati na 0. Dobro je znati da se slajfanjem moze i on da se podesava...postoje neki hepeci koji se umecu pod traku kako bi se ugao razlicit od 0...takođe i pritiskom na skiju koja se slajfa moze se menjati taj ugao u opsegu 0-2.:smoke:
Najnoviji fazon je da bazni ugao bude promeniv...od 0,5 na vrhovima do 1 na sredini pa opet do 0,5 na krajevima :sm017:
Moze se raditi bazni ugao ukoliko zelite da vam ugao bude jos veci tj ostriji tako da se ne ostri iskljucivo na bocnoj strani.
Logicno gledano, smanjivanje ugla jeste bezbolniji proces ali smanjiti se ugao moze jedino slajfanjem.
Pazi sliku:
Teško će me ko ubijediti da se za ovo može primjeniti metoda različita od odokativne. Neka, hvala. Volim ravno šlajfanje, pa da na rubniku alatićem sam oborim ugao, a ne da mi uz rubnik bude oboren ugao i na 3 cm klizne plohe sa obe strane.
Hajde da definišemo terminologiju:
- Mijenjanje ugla: Oštrenje radi promjene ugla. Radi se jednom ili nijednom (ako smo zadovoljni fabričkim uglovima).
- Oštrenje rubnika: Radi se počesto da bi rubnici bili oštri.
Dakle: Oštrenje rubnika se radi samo, jedino i isključivo sa bočne strane.
Budi ubijeđen. Slučajno sam na mašinstvu imao predmet "Obrada metala rezanjem". Alat se uvijek brusi po leđnoj površini, nikad po grudnoj.
Kod skija bi redovno skidanje baznog ugla vrlo brzo dovelo da klizna ploha postane konveksna tj. trbušasta. Bazni ugao treba da je na rubniku, čak ne mora biti ni po čitavoj širini rubnika. Ako turpija zahvati plastiku, tada je oštrica rubnika već dobro van ravni klizne plohe. Da imam vremena i volje, crtao bih u AutoCAD-u presjek skije i varijante oštrenja.
Ali, kao što si rekao, taberićemo ovo uživo, a možemo priupitati i francuze šta o tome misle. Ti kao neženjen možeš priupitati i francuskinje.
Budi ubijeđen. Slučajno sam na mašinstvu imao predmet "Obrada metala rezanjem". Alat se uvijek brusi po leđnoj površini, nikad po grudnoj.
Kod skija bi redovno skidanje baznog ugla vrlo brzo dovelo da klizna ploha postane konveksna tj. trbušasta. Bazni ugao treba da je na rubniku, čak ne mora biti ni po čitavoj širini rubnika. Ako turpija zahvati plastiku, tada je oštrica rubnika već dobro van ravni klizne plohe. Da imam vremena i volje, crtao bih u AutoCAD-u presjek skije i varijante oštrenja.
Ali, kao što si rekao, taberićemo ovo uživo, a možemo priupitati i francuze šta o tome misle. Ti kao neženjen možeš priupitati i francuskinje.
Moguce je stevo, videli smo to kad smo bili tamo u onom servisu. Pokusacu da objasnim kako iako sam laiuk za te masine. Promena pritiska na skiju se podesava nekim zavrtnjem na nekom pneumatskom klipu. I serviseri koji imaju dosta iskustva i mozga su se dosetili da na tom pneumatskom klipu izbazdare ugao koji zele na bazi da naprave i jednostavnim okretanjem tog klipa dok se skija provlaci, postizu taj promenjivi bazni ugao ako zele :) A inace na masini moze da se podesi bazni ugao ostrenja ako zelis da celom duzinom bude jednak, npr 1 stepen...
Nisam vidio pa ne mogu komentarisati. Ako je mašina sa keramičkim diskovima, to znam da može jer skije na Gerlitzenu oštrim na jednoj takvoj. Ako je brusna traka, teško će me neko ubijediti da uspije skinuti bazni ugao samo na rubniku a da ne zahvati kliznu plohu.
Polazim od pretpostavke da klizna ploha mora da bude ravna, a da se bazni ugao skida samo na rubniku. Ako u ovom griješim, prosvijetlite me. Dok ovo ne razjasnimo, sva nam je daljna priča uzaludna.
Nadam se da bi mogao Goran da nam se javi :) Nije sa keramickim diskovima, sa trakom je masina, pominjao je tu sa keramickim diskovima da bi trebalo da je uzme uskoro.
Dragi drugari , pokusacu ,kada kod budem mogao da pojasnim po nesto , drago mi je sto je ova tema imala ovoliko diskusija i to jako ispravnih , znam da sam mnoge zbunio sa masinskom obradom , ali takodje i ja u drugim oblastima profesija imam takodje nepoverenja i naravno pokusavam da shvatim ( nikada ne postavljam predpostavku nemoguce) na http://www.youtube.com/watch?v=SRfTf...ature=youtu.be na 7.26 -7.51 min mozete shvatiti o cemu je rec a takodje na 8.35-8.52 min. Brusne trake za masinsku obradu skija ( pakleno skupe) imaju svojstvo da meke materijale - baza ( moja ruka :) ) prosto operu -upoliraju bez utroska , a tvrde -kantna ( celicnao sovina od rolera koju drzim u ruci) skida u silovitom posmaku. Ukoliko ne postoji nikakav pritisak na skiju u toku radnog zahvata baza ce biti upolirana na 0 stepeni zajedno sa kantnom .U koliko se izvrsi pritisak na pogonski valjak preko mosta koji drzi skiju , posmak ce biti na kantnama a baza ce ostati u poliranju - kako - prosto radni valjak koji vuce brusnu traku ima tvrdocu 40 sora , pritisak ce se izvrsiti na povrsinu baze zajedno sa skijom a kantna ce trpeti veci napad- kako pogoditi ugao :) i dan danas smatram da je suludo sumnjati u preciznost whintersteigerovih masina. Obicno se postavlja bazni ugao od 0.5- 1 stepen .Ono sto su drugari videli na seminaru- promenljivi bazni ugao -na celu 2 stepena -u padu do prednje glave veza 0,4 stepena i izvlacenje do repa na 1stepen je moje vidjenje po iskustvu najkomplikovanije montanine masine za obradu uglova ( iskljucivo kameni diskovi).Ceoni bazni - veliki- ugao od 2 stepena me spasava starinskog zatuplivanja ( nelogicnog) vrha skija).
to bi bilo to.
A da , kada vidite bilmeza da vam obradjuje skije a varnice lete na sve strane , uzmite skiju i omlatite debilcini moronu kretenu imbecilu i kratko idiotu o glavu , da bar ima malo pameti znao bi da je to metalna prasina sa usijanjem od velikog trenja , sve masine rade u nenormalno velikom rezimu hidro hladjenja , znaci posmak - utrosak materijala bez spaljivanja sveden na minimum.
Keramika ne ostri skiju ne izvlaci uglove , jednostavno polira kantne da bi se ostrina skije sto duze zadrzala , sve pada u vodu u koliko ne postoji dogovor ( poklapanje uglova) izmedju uglova keramickog diska i seg brusne trake za "izvlacenje" uglova.
Ukoliko , ivucete bazni ugao u nekom stepenu , vracanje na 0 je suludo zbrisacete bazu i jezivo smanjiti vek skije.
A da li je na novoj skiji koja ima fabrički zatupljene kantne na vrhu moguće to naoštriti bez diranja kantne na ostalom delu skije? Ili je najbolje to oštriti pri prvom sledećem oštrenju kantni?
Upravo sam uzeo skije s servisa i ispiz*** sam. Ostavim skije i kazem samo popravka baze i voskiranje. Pitam koliko ce kostati i kaze covek toliko i toliko. Dodjem danas on lepo na svoju ruku ostrio kantne, promenio mi uglove s 87 na 89 i ladno mi duplo naplatio. Kaze suma je bila po skiji a ne ukupna kad je rekao cjenu pre neki dan.
Ovo je vec drugi servis za redom da mi se ovako desava, ja trazim jedno a oni urade drugo tj uvek mi uvale cjeli servis i onda mi jos i uglove sjebe. Stvarno kupicu svu opremu i od sada sam sredjujem svoje skije
Pa ja mu ne bi platio sve, to su bre degeni. Sledeci put napismeno dogovaraj sta i kako. I na tarabi pise, pa nije i cao-zdravo. Ko ih hebe. Jos fakturisi ti njemu ponovno ostrenje i vracanje na 87, pa da vidis!
Nebitno, necu da navodim koji je servis u BL u pitanju ali u taj se vise ne vracam