Vidim.....moja je upola manja odovih i sa crnim držačem....
Za ovakvog malog se vrijedi potruditi:ok:
Pogled za štampanje
1. Aj molim vas objasnite mi sta to znaci "nipošto ne zatupljuje vrh i rep" , iz razloga da kada sam nosio skije na ostrenje 15-20cm pri vrhu i repu skija nije tretirana i pitao zasto a serviser kaze da masina ne hvata tamo. Hteo bih da znam sta to znaci , koje su prednosti - mane, da ne bi me serviser zamajavao kakvim pricama.
2. Isto tako serviser je voskirao skiju predamnom ali je nije skinuo visak voska i ja ga upitao zasto a on meni "kada ces da skijas jel sutra", i posto sam mu rekao da za koi dan on rece da ostavimo tako a kada budem isao na skijanje da ce visak voska sam da se sastruze od snega za kratko. Jel to u redu ili nije u redu??
Moram da napomenem da nisam imao nikakvih problema i da je skija odlicno isla.
Na pitanja moze odgovoriti svako ko zna nesto vise
1. Dio koji naliježe na snijeg mašina bi morala da zahvati. Za karving tehniku mislim da je preporučljivo da su skije oštre punom dužinom.
2. Skija kliže idealno na kliznoj plohi (ili se kaže "ploSi") u kojoj je vosak, a ne na kojoj je vosak. U zavisnosti od vrste snijega, klizaće skija i na vosku.
Struganje voska je veći posao nego samo peglanje, tako da servisera potpuno razumijem. Možda je rodom iz Crne Gore (ne da mu se strugati) ili iz Bosne (ne zna da treba strugati). Sviđa mi se njegov koncept da skije maže za slijedeću sezonu, a ne "za sutra". Car je neviđeni.
Volio bih da čujem tj. vidim i mišljenje drugih.
kol'ko se ja secam (u al sam mator) mozda bi trebalo da pocinjem sa "ako me jos pamcenje sluzi", nekada su se sve skije posle ostrenja (masinskog ili rucnog) namerno zatupljivale ali samo na vrhu i u zavisnosti od duzine skija otp. 10-15 cm, i kolko se secam razlog je bio "stara" SL tehnika sa otklizavanjem gde se najvise opterecuje (uslovno recheno ) samo sredina skije, a za veleslalom i spust (tada nije bilo SG) su skije bile upravljivije na duzinama od preko 200cm (moje bile 212cm i 207cm) ako im vrhovi nisu naostreni , predpostavljam da na danasnjim karving (pogotovo onim pravim SL sto bi se reklo RACE) bi bilo idiotski zatupljivati vrhove posto iste rube od kraja do samog vrha zbog samog oblika skije i tehnike voznje gde se koriste kompletne kantne kada se skije opterete u zavoju.
Tako da ako neko danas zatupljuje vrhove na karv skijama verovatno je recidiv proslosti (stari majstor) ili je kao sto Stekan reche iz ovih ili onih krajeva
Serviser je očigledno legenda :D, radi onako kako mu je najlakše. Uh al' bih voleo kada ne bi morao da stružem višak voska, onda bi mazanje skija trajalo 20sec :).
To zatupljivanje vrhova u 21. vijeku nije samo domaci izum. Ja sam u Tignesu prosle godine nosio skije na ostrenje s posebnom napomenom da ne zatupljuju nista, i kad sam dosao da ih podignem, imao sam sta da vidim :glavaozid
Pa evo da malo reklamiram Gorana (Salto M), znaju ljudi iz BGD-a gde je, njemu sam odneo dan dva pred polazak za Ortisei dva para skija Blizzard SLR, znachi bash ljuta SL skija i Blizzard XR, (za celu planinu :sm021:) allmountin, i oba para naostrena full, BEZ NAPOMENA :dontknow:
Ima 'ig i koji znaju :dziveli:
"ko pita ne skita"
tako kaze narod, i ja pitao i dobio odgovore
posto prosle godine skija nije bila puno rabljena (svega 2,5 dana)
verovatno i nisam osecao neku bitnu razliku,
naime ulazila je sasvim ok u karving
nazalost u Skoplju i nema izbora i moracu ja opet kod istog servisera
ali sada bogatii znanjem.
nece meni opet ....
hvala puno
Evo i prvih iskustava:
1. http://www.skijanje.rs/forum/showpos...4&postcount=44
Sve ide jako brzo i jednostavno ali drzi jedan dan.
2. http://www.skijanje.rs/forum/showpos...6&postcount=46
Sporo, relativno komplikovano i zahtevno, "prljavo" ali drzi takodeje jedan dan. Sve sam radio po PS-u:
Drzalo jedno pola sata-sat i onda poceo sneg da se lepi. Sta li pogresno radim nemam pojma.
- gruba bronzana cetka
- vaks i pegla
- stajalo celu noc
- pleksiglasom sam skinuo visak vaksa
- fina bronzana cetka
- najlonska cetka
Koji si vosak upotrebio?:smoke: Najbolji ti je univerzalni od -7 do +7 (temperatura snijega).....
Vosak je sa slike. Evo detalja:
http://www.holmenkol.com/produkte/ba...nk-4x250g.html
Za temperature od -20 do +20 (tako bar pise).
Zavisi i od toga koliko si puta mazao ovu skiju, kako si je skladištio preko čitave godine (da nije prostor pretopao-često ih ljudi stave u podrum i kraj neke centralne peči)....što se više puta maže, to je kako da kažem "masnija"....he, he, he....i kod nekih drugih stvari, treba da se štoviše podmaže, pa da bolje kliže.....:bootyshak
Isti vosak i ja koristim. Namazano, ostrugano, zaglađeno četkom... tek šestog dana blago izbledelo ispod veza pa sam obnovio mazanje. Ovo što skiman kaže da neke stvari treba da se mažu više puta je ok... ja bih još dodao da mora i da se "pritisne"... :)
Skije su nove (Speedwave 12) a kako su bile lagerovane nemam pojma. Kod mene stoje u stanu.
Tek sad mi zape za oči korištenje bronzane četke nakon struganja voska. Tu četku bih ja koristio isključivo nakon krpanja oštećenja platičnim štapićima (nekada su se zvali Kofix), ali nipošto nakon peglanja voska. Za vosak se koristi najlonska četka, jer se bojim da bronzana istjera i ono malo voska što uđe u kliznu plohu.
Ranije sam uvijek peglao ToKo Univerzal vosak samo jednom i to je na skijama držalo oko 4 dana. Isti vosak sam pred ovu zimu upeglao dva puta za redom i razlika se osjeti, jer su skije izdržale 6-7 dana. Juče sam dobio tj. daljinski kupio 1kg Holmenkola kao sa ranijih slika. Čovjek u servisu u Austriji koristi isti i tvrdi da je bolji od ToKo voska.
Eto, a svugde po netu se moze naci da se nakon peglanja i izvlacenja plekiglas plocicom prvo koristi fina bronzana ili cak i fina celicna cetka.
Sta znaci dva puta za redom? U toku jednog voskiranja 2 x peglati ili sta?
Sve mi se cini da je sve to veliko zezanje u odnosu na kvalitetnu vax pastu sa fluorom - 2 x 1 minut za nanosenje i 2 x 2 minuta za glacanje - gotovo. No ajde, igram igru dalje pa da vidimo kako ce biti.
Bilo bi idealno: peglaj, struži, peglaj, struži....
S obzirom da skije sređujem u stanu i imam 5 pari skija za obradu (4 skijaša), a ni jednog roba, samo dva puta ponovim nanošenje voska i peglanje. Stružem i četkam što bi kod Skimana rekli: enkrat.
Eto, nešto naučih, ali ću se i dalje držati samo najlonske četke.
To sa serviserom reprezentacije ne verujem da drzi vodu kod nas rekreativaca. Verujem da njima nije problem da proces ponavljaju posle svake trke ili dana treninga radi boljih performansi ;)
Zar je moguce da nove skije toliko strugaju i peglaju prije trke..
p.s. Svaka cast za klinca, pravi sampion :ok:
Hvala, ovo je tek početak :dziveli:
Evo par tekstova o pripremi novih racing skija:
www.tokous.com/PDF/Articles/PreparingNewSkis.pdf
http://www.carv.ca/useful-ski-tuning.html
Veoma zanimljivo, koga ne mrzi da čita.
Pozdrav
Edi
Ja ovo mazem ovim...ima li to neke vajde ili samo gubim vreme...nakapljem,razmazem i gotovo,mogu i na stazi da dodam...
Slaba vajda (pošto tako vosak ne uđe "u" skiju). Jedino može da ti pomogne ako ti se sneg lepi na skije pa da ga makneš..
Evo sažetog vizuelnog vodiča za održavanje i pripremu skije.
Link koji sam postavio u prethodnoj poruci više ne radi, ali evo drugog koji radi:
> Sažeti vizuelni vodič za održavanje i pripremu skija
najbolji link za ovu temu ikad
http://www.youtube.com/watch?v=4O5GUAtShiU
Ne znam po čemu bi to trebao biti najbolji link na ovu temu (obzirom, da se radi o sređivanju skija)....ali to je samo moje mišljenje...za mene, daleko najprofesionalniji i najbolji link
http://www.swixschool.com/ ali ovo sam več 100 puta stavljao...:smoke:
najbolji, jer je covek kralj(subjektivno misljenje) a interesantno je ovo sto je skinuo pola ivice skije dok je ostrio kantne :glavaozid. dobra svar je kombinacija dva voska sto ne mozes videti na Toko, Swix, Tognar etc. jer ne mozes predvideti kakvo ce vreme biti sutradan...realno! gledao sam taj link sto si postavio pre jedno par godina i normalno, ok je i verovatno najbolji za ovu temu :P
Kombinacija dva voska = lutrija
Univerzal Holmenkol vosak = čist pogodak
Ovo bi nekome moglo biti od koristi...
http://www.harbskisystems.com/tuning/
Dobro sve to,ali ako koristite obicnu zeninu peglu kako podesiti temperaturu,mislim imam pegle sa jednom,dve i tri tacke,a imam i jednu gde je prvi podeok umjetna vlakna,pa ide vuna svila i na kraju platno pamuk...jel da peglam na najjace tj. na pamuk. I ovde se mnogo pominje taj fiberlene papir, sta je to ,moze li bez njega i ima li neka jeftina zamena