Teško da ce sutra biti kvalitetnog skijanja. Sreca moja sto nisam sredio skije, pa sebi mogu dozvoliti luksuz da sutra budem gore, ako staze budu otvorene.
Pogled za štampanje
Teško da ce sutra biti kvalitetnog skijanja. Sreca moja sto nisam sredio skije, pa sebi mogu dozvoliti luksuz da sutra budem gore, ako staze budu otvorene.
Ma ljudi samo da napada do tamo 2og januara i bice sve ok... :D
Da li je neko danas zvao blagajnu na Torniku ?Kakve su informacije za nedelju- hoce li pustiti staze? Da ne krecemo za dzabe
Sad sam zvao ove momke na torniku. Zicara pocinje sa radom u 9:00 :dziveli:
da, a cene su:
-ceo dan 1100
-pola dana (od 12:30) 750
*za klince do 13 godina je koju stotinu dinara jeftinije
ower&out :cug:
Hvala, mi smo hteli da zrtvujemo drugi dan slave da smo znali juce za to.Sada je kasno da se organizujemo posto dolazimo iz Ca. Ako budes bio danas gore ,ako mozes posalji nam kako je bilo ,kako su izdrzale staze? pozdrav:ski:
kako je bilo danas? utisci?
skijao danas. Ljudi su pripremili stazu koliko je moglo, medjutim nema dovoljno snega. Ja sam bio zadovoljan jer sam posle niza godina ponovo skijao na torniku, a i prvo skijanje ove godine. Medjutim, pojedini delovi staze nisu izdrzali ni 1 sat. Izgleda da bez vestackog snega nece biti normalnog skijanja
Prosle godine smo se iskijali na Torniku dok nam nije dosadilo.Zna li se da li ce sutra pustiti staze?:ski:
Na kijim delovima su pukle staze?
Pa manje vishe pustili su bili samo cigotu, koja je na prevoju pred spust bila vech u 11 sati losha. Ocigledno da nije radjeno njeno busenjanje, a i nisu nabili zemlju nakon shto su uradili odvod vode.
Sad ja sam u 11 sati preshao na Zmajevac koji nije bio taban. Tu su zavrshili busenjanje, ali je problem drenaze za vodu, koje nisu bile utabane dovoljno tako da je od sleganja negde ostalo rupa. Najgoru deo je ispod kretanja nove uspinjache, tu je kamen, i tu sam u pretposlednjoj voznji sjebao dasku.
Sad manje vishe, kada padne dobar sneg sve preporuke za Tornik I Zmajevac, ali samo uz ono sidro ako bude radilo
Danas smo otvorili sezonu na Torniku,iako smo jutros dobili proverenu informaciju da ski centar ne radi,odnosno da je ekskluzivno radio samo juče.A dok smo prilazili Torniku smo snimili da je šestoguz isključen,a parking ako izuzmem kola zaposlenih i hitnu,potpuno prazan.(malo pre 9)
Elem,tabla sa informacijama je pokazivala da su sve staze van funcije!! Tako,bez ikakve nade,čisto reda radi,pridjosmo kućici JP SS,eto usput,da ih pitamo šta je,i kad će,kako je bilo juče...a ono medjutim...i tip reče RADI,te uzesmo poludnevne pasove (do 13h).
A sad glavno.Što se staza tiče radi samo najduža varijanta (od vrha do početka šestoguza).
Znači Zmajevac (video sam dva bordera koji su spustili niz celac),veći deo staze Tornik,ski put (koji povezuje vrh Čigote sa dnom Zmajevca - početkom sidra) NE RADI.Novopostavljeno sidro je takodje van funkcije.Te staze nisu ni tabane,kao ni ski put od dna Zmajevca do početka šestoguza.
Moram napomenuti,da su staze van funkcije uredno zagradjene,i sve su sada obeležene.
Što se staze tiče (samo jedna je u funkciji ponavljam) izdržala je nekih 20 skijaša do 11h.(Dok nije temperatura porasla jer je jutros bilo izuzetno hladno,sa vetrom).Inače jutros po stazi se video trag samo jednog ratraka,sa svim tragovima skijanja od prethodnog dana.(Pretpostavljam da je nisu ni planirali pustiti u rad,jer bi je valjda i utabali)
Ubrzo zatim je gornji deo staze Tornik bio prepun smrznute zemlje i kamenčića,kao i naravno donji deo staze Čigota ali znatno više.(Ili drugim rečima najstrmiji delovi staze su bili posle 11h baš razjebani tako da se koliko toliko bezbedno moglo proći samo levom odn.desnom ivicom staze.)
Na slikama bi se reklo da snega ima iha ha,ali na stazi uopšte nije tako.Priznajem da su ovi iz JP uradili dosta sa postavljanjem busena (kamenja sada ima daleko manje),obeležavanjem svih staza,zagradjivanjem onih koje su van funkcije,ali bez VEŠTAČKOG SNEGA ovaj ski centar nema nikakvu budućnost.(Onaj sneg sa kraja februara odn.marta ove godine je pre veliki izuzetak na Zlatiboru nego pravilo)
Treba da objave na onom svom super sajtu kad budu prodali prvi 7 dnevni ski pas na Torniku.(a vidim da im danas stoji na sajtu da sve staze na Torniku rade?!) Čemu služi taj sajt uopšte?
Za zaintersovane za sutrašnje skijanje,imam informaciju,da niko od zaposlenih ne zna,niti može da garantuje da će skijanja biti i sutra.(Rekli su nam zovite ujutru blagajnu) Što se narednih dana tiče,ako prognoza bude tačna,ostaje snega samo za grudvanje.
A sada prvo malo lepih slika,pa onda onih manje lepih:
A nije ništa lošija podloga na Zlatiboru ili Staroj Planini (na stazama) od Kopaonika. Sada ima i isto snega. Nego su oni na Kopu naučili već neko vreme da naprave staze kako treba sa manje snega, a dok ovi na Zlat. i SP nauče proćiće jos 5 sezona. Njima ni 1m snega nije dovoljno za skijanje :(.
Malopre smo se vratili sa Zlatibora,temperatura -6 .Mi smo zvali blagajnu u 8:15min i receno nam je da ce raditi jedna staza.Tako da smo znali sta da ocekujemo.
Sto se tice staze moglo je da se skija do kraja.Naravno sa iznajmljenom opremom,jer imamo iskustva sa Tornikom.
Da zakljucimo lep suncan dan dobro ga je bilo iskoristiti i zagrejati se za buduce pohode.:dziveli:
I jos nesto vazno razgovarali smo sa upravnikom i receno nam je da sutre nece raditi,jer ce biti temperatura u plusu i ocekuju sutra popodne kisu i susnezicu.Po njihovoj vremenskoj prognozi u petak se ocekuje nov sneg.Najbolje je sve proveriti na blagajni.
Ko bi na osnovu sledeće slike mogao da pretpostavi da je ski sezona na Torniku otvorena u prethodnu nedelju,na zvaničnih 35 cm snega...
Sada snega na Zlatiboru apsolutno nema,ako izuzmemo sam vrh Tornika (čak nema snega ni na ski stazi Zmajevac,osim što se vidi da se još gornji deo staze Tornik beli)
Danas i pogotovu juče je duvao tako topao jugo da je sneg nestao bukvalno za 24h!
Evo slike od danas popodne.
Zlatibor trenutno 16 stepeni - ne znam da li je to rekord za srpske planine u toku zime.
Zato podrzavam da ispod 1500 metara ne treba praviti glavne staze ski centra (moze poneka manje bitna), a Zlatibor je ceo ispod 1500 metara.
--------------
http://www.goldhazelnut.com/
Danas sam se provozao do staze.. Snijega ima samo u drugom dijelu staze.. Pitao sam radnike na stazi hoce li sutra biti skijanja (u nedjelju) ako bude snijeg padao (poceo je u tom momentu da pada ~14h) i rekli su da ce ratraci izaci uvece i ako treba cijelu noc tabati stazu da bi mogla da primi skijase... Dali su mi broj telefona da se ujutro od 8h informisem i vidim ima li dovoljno snijega... Na Zlatiboru od 16h pada snijeg i prilicno fino se zadrzava... Da li ce ga biti dovoljno, znacemo ujutro!
Ajde proveri sutra dali ce biti skijanja pa javi ovde. Ako imas neki br. telefona na Torniku daj i njega.
031-581-235
Rekli su mi da zovem ujutro na ovaj broj i da se informisem hoce li biti skijanja... Ovo je br. tel. u kucicu gdje se prodaju ski pasovi...
02.01.2010. sam bio na Torniku. Kao po običaju, kad god se zimi zadesim na Zlatiboru nikada nema dovoljno snega za skijanje. Sada mislim da sigurno neću ubosti snega dovoljno za skijanje. Ali biću uporan i dalje, uvek ću se provozati do Tornika da obrnem jedan krug ili se eventulano malo zaustavim i prošetam na vrhu. Odokativno cenim da je potrebno dosta snega da bi bilo kvalitetno skijanje.
U nadi da ću se barem jednom spustiti ...
Zlatibor - Topovi za veštački sneg na Torniku, zlatiborskom ski-centru, biće postavljeni sledeće zime, obećavaju iz JP „Skijališta Srbije“. Zbog kraja raspusta, ali i nedostatka snega, broj gostiju na Zlatiboru drastično je smanjen.
- Ljudi svakodnevno zovu i interesuju se za aranžmane, ali malo ko poseže za rezervacijama. Razgovore uglavnom završavaju time da će se javiti za nekoliko dana pod uslovom da bude snega. Jednostavno, postoje turisti koji pod odmorom ne podrazumevaju šetnju i poziranje u kafićima, već žele provod na snegu - kažu u turističkim agencijama.
Prema podacima Turističke organizacije „Zlatibor“, juče je na ovoj planini registrovano oko 6.000 turista. Trenutno se samo hotel „Mona“ i Sportsko-turistički centar „Zlatibor“ mogu pohvaliti skoro maksimalno rasprodatim kapacitetima, dok se popunjenost u ostalim hotelima kreće između 30 i 60 odsto. Barem polovina od raspoloživih privatnih apartmana, kažu u TO, trenutno je nezakupljena.
Milan Stamatović, predsednik opštine Čajetina, priznaje da bi Zlatibor trenutno bio daleko posećeniji da na planini postoji sistem za veštačko osnežavanje skijaških terena. Opština je, kaže Stamatović, nabavila jedan pokretni snežni top i dopremila ga na Obudojevicu da opslužuje staze na ovoj padini, ali ta zamisao je za sada neizvodljiva, jer da bi se sneg proizveo i zadržao na podlozi, potrebno je da se temperature spuste ispod nule.
- Imamo obećanje JP „Skijališta Srbije“ da će ove godine početi izgradnja postrojenja za veštačko osnežavanje na kompleksu Tornik - kaže Stamatović. Namera „Skijališta Srbije“ je, pojašnjava on, da vodu koja bi služila kao sirovina za pravljenje snega eksploatišu iz jezera Ribnica, udaljenog kilometar od Tornika.
- Naša obaveza je da damo saglasnost za korišćenje vode i rešimo imovinsko-pravne odnose na zemljištu kojim će biti trasirane vodovodne cevi, i mi ćemo svakako izaći u susret - dodaje on.
Skijalište Tornik, zimski centar smešten na najvišem vrhu planine, udaljen osam kilometara od turističkog centra Zlatibora, ove zime radio je samo dva dana - 20. i 21. decembra kada je debljina snežnog pokrivača bila dovoljna za skijanje. Nenad Savić, portparol „Skijališta Srbije“, potvrđuje za „Blic“ da će Tornik sledeću zimu dočekati sa topovima za veštački sneg.
- Zbog pomeranja klimatskih prilika, u želji da Tornik bude moderan zimski centar koji neće zavisiti od padavina, spremamo se za izgradnju takvog postrojenja koje će obezbediti uslove da zimska sezona traje od oktobra do maja. Vrednost investicije nije poznata, ali izvesno je da će sve biti u funkciji do naredne zime - uverava Savić.
Hajde da docekamo i sledecu zimu pa da vidimo i to cudo :dziveli:
Izbvor: www.blic.rs
Imam neproverenu informaciju da su topovi vec nabavljeni (36) i da je za iducu godinu instalacija sigurna.
O sistemu za veštački sneg,priča se stalno ponavlja..."Sledeće godine sigurno topovi itd..." I pod uslovom da JP ima pare,teško da bi sistem završili za jednu sezonu(bar da počnu)...A čak i da se završi veliko je pitanje koliko bi dana sezona mogla da traje pri aktuelnim "zimskim" uslovima.(Pri čemu su temperature najčešće više od 0,i uz kišu vrlo često) E,taj pusti šestoguz!
Trenutno na Zlatiboru zvaničnih 18cm snega.Na Obudojevici ima skijanja,uglavnom na travi.(Tamo bi bilo najbolje da ofarbaju travu u belo i ne brinu oko snega)
Kako je juče izgledalo na Obudojevici - evo slike:
Postoji sansa da sutra radi zicara na Torniku , rekli su mi iz Ski centra Tornik ( 031 581 235 ). Trenutno pada suv sneg i ima ga oko 10cm , potrebno je bar 20cm i vise da puste zicare. Veceras oko 16h ili ujutro oko 8h znace se vise informacija.
Nadam se sutrasnjem skijanju na Torniku..... samo neka pada ;)
E na 20cm necu skijati. Prosle godine sam na 80 sj..ao skije. Na 40 je bilo cisto kamenje, tako da na 20 moze da se vozi bicikla. Jesu radili na ciscenju kamenja na pojedinim delovima, ali su mnogo i kopali od prosle god.
Hmm, na 25 je ok. Dobar sneg pada, pobusenili su stazu ali je problem drenaze, koje su ostavile rupe po stazi
nadam se da cu za vikend otici na zlatibor da skijam ^^
Upravo smo zvali ski centar Tornik napadalo je 25cm snega i ratraci kasnije krecu da tabaju staze.Rekli su da ce 99% sutra raditi.
dobio sam informaciju da je debljina utabanog snega oko 5 cm i da moze biti opasno po ski opremu tako da sam odustao da danas posetim Tornik. Cekam nove padavine pa mozda sutra ....
Bacanje para bez pola metra snega. Danas sam definitivno odlucio da ne idem bez pola metra gore.
Inache zmajevac verovatno neche ni pushtati jer su kada su radili busenanje i odvode na svakih 30 metara napravili kratere u stazi.
Da li je danas neko skijao? Napadalo je 10ak cm snega jos... Pa mozda je pristojnije? :)
Danas je bilo mogućnosti za pristojno skijanje,na nekih zvaničnih 34cm snega.Lep sunčan dan.
Ispeglali su lepo jutros glavnu stazu.(Zmajevac naravno nije bio u upotrebi,niti je taban;pričalo se oko 11h da će pustiti sidro,jer su kratko pre toga sklonili z.ogradu sa donjeg dela staze Tornik i taj deo istabali,ali ništa od toga.Taj deo je ionako prilično okrenut ka jugu,pa je uprkos malom broju skijaša vrlo brzo "prso")
Glavna staza se dobro držala do 13h,ali istini za volju skijaša nije bilo bog zna šta.(Standardno kamenčića i kamenja je bilo u donjem najstrmijem delu Čigote - spust pa šta bude) Tek posle 13h se skupilo nešto više gužve na parkingu koji naravno nije bio očišćen.
Sve u svemu sigurno je moglo i popodne fino da se skija.Ako sutra padne i taj obećavani sneg trebalo bi da puste i Zmajevac.(Problem su kanali za drenažu)
Najbolja varijanta je poludnevni prepodne ski pas(od 9 do 13),pogotovu za predstojeći vikend.(Gužve će sigurno biti,naravno ne na žici nego na stazi)
Da upotpunim priču sa kojom slikom...
Po običaju sneg u najavi je opet omanuo,blago je ojužilo i ski centar Tornik ponovo ne radi.
Dva dana u decembru,dva u januaru...i tim tempom,možda,sezona srpskog šestoguza bude trajala celih 7 dana ili čak 10!
Čekamo novu šansu.novi sneg koliko večeras!
Pa da li je ovo sve moguće.
Treba da krenem sa decom na skijanje i ne mogu se odlučiti za planinu i uslove (mislim na sneg)!!!!
Sneg je počeo da pada u nedelju veče,i nastavio je da pada i danas celo prepodne (istina slabo) tako da je jutros Tornik ponovo počeo da radi.
Proradilo je čak i sidro,tako da su u upotrebi sve staze sem Zmajevca,koga vrlo verovatno ove sezone neće ni puštati zvanično u upotrebu.Skijaša je bilo toliko da je na otprilike svakoj desetoj korpi bio po jedan skijaš...
Sneg je prekrio kamenje...ali nije bilo strašno zahvaljujući malom broju skijaša...Sada je snega zvanično 37 cm,ali bi trebalo (i neophodno je) da padne još!
Ljudi, kako je tamo?!! Pise da su pustili i zmajevac!!! Ima li snega? Pisiteee :D
Ipak,su danas posle više prilika,konačno, ove sezone pustili Zmajevac,koji je uprkos problematičnim kanalima za drenažu,bio najbolji za skijanje.
Danas je bilo uglavnom sunčano,ali srećom jutros je bilo -10c,i ceo dan je temperatura bila ispod nule.Staze su bile trvde i odlične za skijanje.Kamenje standardno na Čigoti,koju treba svakako zaobilaziti.Ako narednih dana ne bude bilo juga,odn.ako T ne bude divljala,moći će da se skija.Ljudi je bilo više nego juče,ali ništa posebno.(Pogledaj slike,nadji nekoga ako možeš!)
Evo slika:(staze Tornik i Zmajevac)
(Dve) web kamere i na Zlatiboru (Skijališta Srbije):
http://skis.rs/index.php?strana=skijaliste-webcam-view
Radi li ski centar??? Dosao bih sutra iz cacka, pa me zanima da li sve funkcionise kako treba???
Danas,ujutru, sneg na minimumu.(oko 30 cm zvanično) Staze nisu uopšte spremali,niti tabali od juče.Nude svima probnu vožnju.Glavna staza prsla na nekoliko mesta.Srećom sneg počinje da pada odmah od 9h,mali broj ljudi na stazi (10 ukupno) tako da na kraju nije bilo loše.Zmajevac ubedljivo najbolji,ali sneg koji je padao čitavog dana je bio tako mokar,da su staze bile neverovatno spore;bez štapova ništa.
Do 13h je pri vrhu napadalo desetak cm novog vlažnog snega,a pri dnu tek koji cm.Sutra bi trebalo bude mnogo bolje.