kad god vidim ovaj naslov ja se prvo trznem pa tek onda se setim da se prica o skijama :sm022:
Pogled za štampanje
kad god vidim ovaj naslov ja se prvo trznem pa tek onda se setim da se prica o skijama :sm022:
pa ova moja tema postade i popularna, davne 2009 sam postavio pitanje a evo i dalje je aktuelna, "idealna dužina" hm
samo sto se te davne godine prepiralo oko toga koliko skija treba da bude kraca, a sad je tema koliko skija treba da bude duza u odnosu na visinu skijasa. naravno u pitanju je drugi segment sto se materijala tice, ni danas nikom ne bih preporucio da nabavlja atomic gs + 5,10 cm. ;-)
Elan na svom sajtu ima ovaj ski-selector, koji čak ni za "čačkalice" ne preporučuje mnogo kraće od visine skijaša (cca 5cm).
Fischer slične stvari (-5,-10) preporučuje ovde s tim što u obzir uzima i vrlo bitan faktor starosti skijaša.
Možda bi trebalo da revidiramo svoja razmišljanja o idealnoj dužini/kratkoći skija :)
ja od sad samo 175cm, kraću nikako....
Cika Arso, cika Sapa vec jedno desetljece revidirao vlastite svjetonazore, jos od 2001 ne vozi nista ispod 180 cm.
mislim da sam te godine zadnji put stao na neki iznajmljeni Rosinjol Vajper od 168cm ;)
ps
iskreno mislim da ne treba pretjerivati, osim kad se stvarno radi o izrazitim roker i twintip modelima, voziti klasicni camber preko svoje visine je cak i meni kao liberalnom tipu to malo too much; inace trka za duzinom ispade ko nabavka pistolja dugih cjevi, ogromnih automobila, cesto je velicina/duzina omiljene igracke obrnuto srazmjerna duzini one neke druge alatke za licnun upotrebu) :D
Ma sve to kliže :)...
Ma ti si navučen na beli prah... ti moraš tako... a ima i ono "ako je debela, mora biti visoka" :)
Ove Elanove preporuke za čačkalice su mi bile čudne pre 6-7 godina kad sam istraživao opremu... od tada sam promenio 3 para skija ali nikad se nisam usudio da kupim preporučenu dužinu već uvek 165cm... sve kontam ako je kraća-upravljivija je, a to ne mora da bude 100% tačno... sasvim lepo sam vozio pozajmljene skije od 175cm... čak mogu reći i da sam ih vozio lakše nego svoje krateže.
Planirao sam da sledeće koje budem kupio ne budu kraće od 170cm a ni duže od 175cm pa ćemo videti...
Te daščurine koje terate ti, Tadija, wlad i još poneki momci odavde, nisu za moje ostarele kosti :)
Heh, nikad nije kasno za pravu ljubav.
Evo ja krenuo ponovo sve duze i duze, pre par sezona SL 165, kao da pa mora samo ta duzina, pa jurcao sa njima sve brze i brze, nestabilnije i nestabilnije - ponovo smo se druizili u subotu i nedelju posle dve godine...pa malko procitao, pogledao, probao, pa presao na GS 175 vec dve godine non stop na njima, jurcam ali stabilnije. Evo sad se vratih sa debelom 88-icom od 184 visine sa Kop-planine i ide bucka bez problema, cak i brze iako je pitoma. Lele, cak i brzo vijuganje mi krenulo zadnji dan! :D
Uvek me podseti Tadija na ono "Jarane, pa ti to vozis laminate!"
Imao sam prilike da vidim Tadiju kako vozi karving sa laminatima po stazi sa 125mm ispod cipele, a vi vid'te! :D :D
@Sapa, kako sam krenuo sve duze, ona licna alatka izgleda sve kraca u pm! :sm022: :sm011:
Eh, da visok sam oko 178, pa uporedjujte - svaka skija je bila baj d buk po visini za mene.
A ako jos nabavis Range Rover garantovano prelazis na pishanje cuceki :D
Uf, za Rovera bi i uloske stavljao! :D
Pri izboru optimalne dužine skija Rossignol za sezonu 2013/14 ide sa logikom: "Selecting the optimal ski length is typically determined in the following order: ability, weight, strength and height", a za prošlu sezonu je bilo "Optimal ski length is typically determined by the following order: weight, ability, height, aggressiveness".
U prevodu, pri izboru dužine skija kriterij visine skijaša im je zadnja rupa na svirali.
Tabela sa sugestijama za dužine po modelima je ovdje. Iza linka se krije PDF fajl bez PDF ekstenzije.
Nakon mnogo godina pauze vraćam se skijanju . Imam nove Elan A 04 , 176 cm koje sam kupio i stojale su u ostavi toliko godina. U međuvremenu sam vozio snowboard , ali nakon operacije diskusa se moram malo primiriti i padove svesti na minimum .
Visok sam 190 cm i težak 90 kg. Kakvo je vaše mišljenje ili još bolje iskustvo o pomenutim skijama. Dok se malo ne podsjetim skijao bih skoro početnički , ili rekreativno ...
Postovani skijasi, zelim da kupim skije, a imam opasnu dilemu. Do sad sam najcesce vozio SL skije i nekako ih najvise volim. Ili bar nisam probao nesto sto mi srcu milije. :) Skijam od malih nogu, sad imam 25 i rekao bih da spadam u naprednije rekreativce. Fino se snalazim i sa starom i novom tehnikom. Ali opet nista posebno. :) Visok sam 193 cm i imam 93 kg, u solidnoj kondiciji. U dilemi sam da li da uzmem Atomic D2 SL ili Atomic edge SL. Da li je duzina skije od 170 cm odnosno 171 cm prekratka za ovolikog konja? :) Mislim, duze sl ne postoje. Da li mozda ja nisam za sl skije uopste? Sta mislite?
@Mikeli
Elan A04 je stari model za početnike i za početak ti može poslužiti, ali se bojim da će ti vrlo brzo postati prepreka u napredovanju.
@Civan
Imam određenih iskustava po pitanju visine skijaša i načina skijanja, s obzirom da sam 9 cm viši od tebe i par kg teži. U prevodu, ako si ti konj, ja sam žirafa :sm022:.
Fizika nam ne dozvoljava da imamo pokrete kao neko visok 160 cm i moje iskustvo je da skije radijusa 12 ili 13 m ne možemo iskoristiti za sitno vijuganje na isti način kao niži skijaši, a takav radijus nam ne pomaže u vožnji većim brzinama. Moj drugi problem je što imam averziju na Atomic, ali je to u posljednje vrijeme popustilo, otkad je Head marka broj 1. Sad ne volim Head.:smoke:
Skije koje si predložio me podsjetiše na tekst koji svojevremeno napisah na drugom ski forumu. Nije primjenjivo na tebe, jer za tebe jesu skije od bar 170 cm i ta dužina ti za takvu vrstu skija i skijanja nije kratka.
Evo teksta:
"Vozim se ovih dana višesjedom na jednom BiH skijalištu i gledam kako ekipa (njih četvoro) heklaju svako za sebe sitni vez niz stazu: hop, hop, hop, hop... Lijepo ih vidjeti, što jes', jes'.
Spustim se, pa opet na višesjed. I opet gledam ekipu: hop, hop, hop...
Skijam čitav dan i vozam se višesjedom, al' oni stalno samo: hop, hop, hop...
I skontam! Pa drugo ni ne mogu kad su im skije kratke 150 ili 155 cm (kod skija preko 160cm se mjeri dužina, a kod kraćih se mjeri kratkoća). Radijus nije veći od 11 m, a možda nije ni 10 m. Jadni. Htjeli bi skijati, al' im skije ne daju. Ne vidjeh da ih neko tjera, al' sigurno ih je neko natjerao na tako kratke skije. Jednom riječju: robija. Skijaška robija. Paćenici. Baš mi ih je žao bilo. A staza široka i savršeno sređena, prirodnog snijega k'o u bajci, nema gužve... I oni cijeli dan: hop, hop, hop... "
:sm021: bas me nasmeja vas odgovor :) Sve mi je jasno i hvala vam puno na odgovoru. Pazaricu ipak D2, pa sta bude. Ako ne bude kako treba, bice jedan par skija vise u oglasima. :dontknow:
Samo da znaš, ja ovdje bijem svakog ko me persira. Jedino me u firmi još par kolegica i dalje persiraju, pa sam shvatio da kod ženskih osoba efekat postoji samo ako ih bijem po golom dupetu, što kod njih nisam realizovao (bar ne do sada). :dziveli:
Ja ne znam postoji li pozitivnija i opicenija osoba od ovog Steve u celoj skijaskoj javnosti hahahahahaha. Njegove postove citati, to je neprocenjivo jer su uvek puni humora a opet i korisnih saveta (mislim ovo za gola dupeta)... Civane, ja bih ti ipak iskreno preporucio da probas nesto malo drugacije, ako ceo zivot vozis SL, sad uzmi neki AllMountaine kao recimo ovako nes:
http://www.kupujemprodajem.com/Scott...er_id=41891799
Cisto da imas neku predstavu, ova skija na ovu duzinu i ovolii struk ima radijus 15m sto je za samo 3 metra vise od skije koju ti gledas. Ako vec zelis da probas nesto novo pa da prodas ako ti se ne svidi, bolje probaj ovako nesto veruj mi :)
Hfala na nježnim riječima Džoninho!
P.S. Ovo "hfala" sam nedavno patentirao, jer rješava problem zamjene riječi "hvala" i "faliti" (nedostajati), jer se danas može čuti kombinacija u stilu "hvali mi još 5 evra, a tebi fala što si mi pomogao...". Mnogo je ispravnije: "hfali mi još 5 evra, a tebi hfala što si mi pomogao...".
Civane, podržavam Džonijev prijedlog. Skija koju predlaže mi je do prije par mjeseci bila prvi izbor za nabavku. To je nasljednik ovog Scott Punishera kojeg sam vozio 3 sezone!!! Sticajem (povoljnih) okolnosti sam umjesto Crusade-a uzeo još širu skiju (Rossignol Soul 7, 188cm, 137/108/127, R 18m). Sad imam dva para od kojih su uske skije u struku uske 90mm, a i one će vjerovatno na prodaju čim probam Soul 7.
Ja sam visok 190 oko 90kg po zadnjem mjerenju i vozim 165cm skiju sa R13 i i odlicno mi lezi..vozio sam i R12.4 na isto 165cm i na njoj sam se cak i najbolje osjecao..I na visu skiju ne bih ni presao..A cini mi se da smo slicni po skijaskom znanju...
Najbolje bi bilo, podjes na neko skijaliste probas (rentiras, pozajmis) vise skija pa koje ti se svide takve kupuj...
Hfala na paznji :sm017::sm022:
Poslednje sto sam probao je fisher progresor 800 (175 cm) i nije mi lezala kao Atomic SL ti (170cm). Nekako mi je troma, takav osecaj imam. A ove Scott i taj tip skije za sad ne volim ni da vidim :sm022: Zezam se, probacu da rentiram par modela u decembru ukljucujuci i neki od AllMountaine dasaka, pa u martu sa novim skijama u francusku. :ski: Hvala puno na savetima, a Stekanu se izvinjavam sto sam dao na znacaju njegovim godinama :sm021:
Naravno da ne moze da se porede 800 i sl, jer je progresor rekreativna skija koja je MNOGO meksa u odnosu na SL skije :) To je kao da poredis u brzini Reno Clio i Reno Megan Sport F1 :)
koji bi skije meni odgovarale za visinu 180cm i tezinu 95kg od ova dva head modela pocetnik sam
HEAD PEAK 74 170 cm flr+pr 11 mod
HEAD ICON TT40 164CM
početniče... zašto pitaš za prvi model dali ti odgovara ako iste prodaješ ?
http://www.skijanje.rs/forum/showthread.php?t=7840
zato sto sam dobio u zameni 2 para pomenutix skija i ne znam koje mi odgovaraju,procitao sam na sajtu da moraju da mi budu do brade za moju visinu 180cm i tezinu oko 95kg i shodno tome ne trebaju mi ove od 170cm zadrzao bi icon tt 40 od 163cm ispravite me ako gresim?
ako ces tako, treba da bude izmedju brade i nosa, tako da sto se duzine tice, ne bi pogresio ni sa jednom ni sa drugom ali ja bih pre zadrzao Icon TT jer ces na njoj vise napredovati.
da kapiram,steta ove peak 74 mi se vise svidjaju a i drvene su,nekako mi se cini da su bas teske da kad bi stao sa njima na sneg ne bi mogao da se pomerim? Mada sam gledao review peak 74 na nekom forumu i fantastican je,znaci peak 74 nije all mountaine skija i teze ce mi biti upravljati sa njom i skretati nego sa icon tt 40?
Nikad nemoj da gledas skiju na izgled. Obe skije su da kazem vise rekreativne skije, imaju slicne radijuse tako da sto se voznje tice, vozio bi i jednu i drugu, 170 nije dugacko za tebe ali mislim da ces bolje da savladas tehniku na kracim TT40 i mislim da je mozda bolji izbor ako si sasvim pocetnik. Nisam vozio ni jednu ni drugu, takodje nisam neki ljubitelj Head-a pa bi mozda i neko drugi mogao da da konkretniji komentar :)
Za skijaša sa 95 kg ne bih išao ispod 170 cm. Od ova dva modela bih uzeo širi u struku. Vidim da je TT 40 u dimenzijama 116/67/100, a Peak 74 je 121/74/107. I po dužini i po širini moj glas za Peak 74.
znaci da se drzim peak 74 onda hm ok poslusacu savet
peak 74 je skija za rekreativce, nije tvrda, nije ni premekana. Dakle neka sredina.
ok fala za info
kako nema,covece?
evo ti jedan od mnogobrojnih linkova
http://www.levelninesports.com/Head-...Pr-11-Bindings
i gde pise tu koja je tvrdoca skije? mislim koja je vrednost za tu tvrdocu kako se izrazava u brojevima
Pogledaj ovdje: http://www.skijanje.rs/forum/showthread.php?t=3383
dakle,ne postoji medjunarodno priznata jedinica za tvrdocu skije:sm022::sm022:
kod pancerica postoji flex index kao merna jedinica ali (po recima iskusnijih) razlikuje se od proizvodjaca do proizvodjaca,na primer,subjektivni osecaj kod nekih ljudi sa kojima sam pricao je da Salomon daleko tvrdja cipela od Nordice i Dalbella istog flexa...