Pa to su pravi freerideri, a ne k'o mi :D
Pogled za štampanje
Pa to su pravi freerideri, a ne k'o mi :D
http://dnevnik.hr/vijesti/svijet/cet...l-d-iseru.html
Na zalost, nije im bilo spasa.
Na Alpima stradala četiri skijaša
11. januar 2011. | 18:18 | Izvor: Beta
Grenobl -- Četiri skijaša poginula su u lavini pošto su skijali van staza u oblasti Val d'Izer u francuskom delu Alpa, izjavio je policijski zvaničnik Žan-Klod Žen.
Skijaši su u podlegli povredama, rekao je Žen dodajući da su mrtvi izvučeni iz snega.
Oni su jutros skijali u grupi od sedam ljudi zajedno s instruktrom, kada su izazvali lavinu izašavši van obeleženih staza.
Još jedan skijaš je bio zatrpan u snegu, ali je izvučen bez povreda.
Ovo je druga ovakava nesreća u poslednjih mesec dana u Val d'Izeru. Dvoje skijaša iz Velike Britanije je u decembru takođe poginulo u lavini.
To se desilo na padini iznad Forneta, Grand Vallon, ispod glecera. To je jedna od najboljih off-piste ruta u Val d'Iseru.
Mi smo se juce vratili iz Val d'Isera. I prosle godine dan nakon naseg povratka je tu poginuo skijas. Sada njih cetvorica. Uzas.
http://i45.servimg.com/u/f45/11/75/28/03/grandv10.jpg
pa da, mjesto odlicno za skijanje offpiste; ponese svjez snjeg...mogo je biti bilo ko od nas.
dal su imali opremu? odasliljac, sondu, lopatu? ako je stvarno bio instruktor onda garant nisu. znaci preostalo 3je je moglo samo da sjedi i gleda. prosle godine je u italiji poginuo djecak od 12tak godina samo je htjeo da presjece izmedju dvije staze.
Jedna reč, bedak...:(
The avalanche, which was 300ft wide, hit despite the risk of avalanche being categorised as “low” by mountain experts.
The four dead skiers - a British man, a French man, a French woman and a third man whose nationality is not yet known, were found buried under several feet of snow.
All were equipped with avalanche transceivers, a type of radio equipment used to track skiers. It emits a pulse signal which can be picked up by a search transceiver.
The first person was dug out after 10 minutes and the last was found 20 minutes after the avalanche struck.
www.telegraph.co.uk/news
Jedan je cak imao i snowpulse, ali ga nije aktivirao.
nadjeni su u rekordnom vremenu i opet nista nije pomoglo :sm003:
neki dan smo komentarisali; naj vise incidenata se desava upravo kad je opasnost od lavina 2 ili 3 na skali.
Da, prosle godine je isto poginuo jedan. Na mjestu gdje je krenula lavina bilo je bar 100-njak tragova. Prilicno sam siguran da sam i ja jednom prosao tuda.
interesanto; ako je ta proslogodisnja lavina izazvana tacno na mjesto gjde je bilo gomila tragova, onda to odstupa od cuvene 'metode redukcije' tzv 3x3 metoda Wernera Guntera. Ovog dedicu sam vec spominjao nekad davno; naj priznatiji expert za lavine u Alpima.
kod proracuna da li je u pitanju 'stop or go' teren uzima se u obzir nekoliko faktora; metoda je komplikovana u teoriji;
http://de.wikipedia.org/wiki/Entsche...e_%28Lawine%29
sazeto objasnjenje na engleskom:
http://www.brooks-range.com/pdf/Free...assessment.pdf
http://www.monosar.org/safety_articl...on_method.html
jedan od standardnih faktora kod analize terena je i prisustvo tragova skijasa/boardera. sto je vise tragova to je po cika Gunterovoj metodi sansa manja da se na konkretnom mjestu desi lavina.(dakle jedan extra poen u metodi redukovanje rizika) naravno jednan faktor redukcije nije po sebi dovoljna da odredis rizik; istovremeno se moraju uzeti u obzir i faktori kao sto su ekspozicija, nagib, doba dana, trenutna temperatura i eventualni smjer vjetra, broj skijasa na konkretnoj padini isl.
nabash na Java aplikaciju; 'metode redukcije' za mobilni telefon; prakticna da pripomogne pri donosenju odluke; 'dal da idem ili da se vrnem'
http://www.avarisk.com/index_en.html
Priznajem da ne kontam potpuno zasto se zove 3x3, ako je glavni faktor rizika samo jedan (oglaseni rizik od lavina)?
Evo i slike
http://www.getoffpiste.com/2010/01/f...nd-vallon.html
ja se bavim amaterski vec neko vrijeme, inace par puta mi je promakao pravi pravcati kurs, zbog nekih ''neizostavnih razloga''; fakat nema opravdanja, a kurs je teorijski i prakticni 2 dana teorije i 4 prakse. kosta oko 700 evra sve skupa (smjestaj i skipass ukljuceni)
ona tabela na wikipediji ima tri kolone (1sitacija na terenu, 2izgled terena, i 3 prisutni ljudski faktor (velicna grupe, oprema isl...) i tri reda 1 Regionalno planiranje i analiza rute (''kod kuce'') 2 lokalno; analiza rute ne licu mjesta 3 zonalno analiza za vrijem kretanja po ruti.
Mesh cini da su to ta 3x3 faktora koja se uzimajju u razmatranje;
zatim imas tri klase redukcije koje ti pomazu kod odluke da li da krenes ili ne; one zavise od proglasenog stepena opasnosti i nagiba padine na koju trebas da stupis...nagib, strana svijeta, godisnje doba, doba dana, mokar ili suv snijeg...:dontknow: komplikovano moj ti, mislim da od teorije nema nista, to se mora iskusiti i u praksi nauciti. kad je opsnost 4 ili 5, znas i sam da nemas sta traziti van staze, ali problem nasutpa kod 3ceg podijoka, a pogotovo 2og, jer tad svi izlaze van staze bas ko da idu u shopping, a tu mora da se pridrzava pravila da kod 3ceg stepena ne izlazis na padinu nagiba preko 35 stepeni, padinu kojoj je ekspozicija sjver (sjeverozapad-sjeveroistok (u sitaciji kad je snjeg mokar...ma idi, uzmes vodica i zavrsis poso...i mislis da si siguran :(
Jos ne potvrdjena informacija je da nastradili skijasi sa ABS ruksakom na ledjima, nisu pricvrstili rucicu za aktiviranje prije nego su krenuli u teren. Tragicno; Hebes ti opremu kad nemas pojma kako radi. Danas vecina biroa za offpist skijanje standardno opskrbrljuje klijentelu sa ABS ruksacima. Ne bi me cudilo da su im podjelili sve te drangulije i naglasili da nista ne diraju da se ne pokvari. Tako je i meni vodic uvalijo u ruke ortovox, pokazao hepek predajnik/prijemnik i rekao da zatvorim u djep i ne otvaram ga dok se ne vratimo sa skijanja i naravno samo je on od citave grupe imao lopatu i sondu. :((. (Zato sam i skijo tik iza njega; reko ako nas zatrpa, a on pretekne, valjda ce mene prvog da otkopava :D)
Tako rade i ovi instruktori po italiji. Kaze, "A ako mene zatrpa... svi smo mrtvi".
zvuci amaterski; pogotovo ako ''obicni'' ski-instruktori vode na back country skijanje. Ne sumnjam da znaju skijat, ali da li se razumiju u bezbjednost? Malo je to onaj nas juznjacki mentalitet; kako ce mo-lako ce mo.
Mada i ovaj cikica sto je mene vodijo je bio lokalac, sa godinama iskustva kao sertifikovani vodic, pa opet samo jedna sonda i lopata i bez barem kratkog objasnjenja kako aparati rade.. Dobro, pretpostavljam da nas je i poveo jer je znao da je snijeg stabilan, prije ulaska u teren je kontrolisao prijem svakog od nasih primo/predajnika, zatim cackao nesto po snijegu gdje god mu se ucinilo sumnjivo, ali sa jednom sondom i lopatom na nas 5toro, in the middle of nowhere, na padini od 40stepeni nagiba, da je kojim slucajem krenula neka lavina, mislim da bi nam sanse za prezivaljavnje bile 0,1%.
Znaš kako, ti ABS i Snowpulse ruksaci po defaultu nisu spremni za upotrenu. Ručka se nalazi ispod rajferšlusa, i da bi "pripremio" opremu treba da otvoriš rajferšlus, izvadiš ručku i zalepiš na čičak traku (i ručka za zadnje strane ima čičak, i na ruksak delu ima takođe) i onda je ručka zaista na dohvat ruke.
E sad, ako dobiješ opremu (iznajmiš) imaš dosta problema:
ne znaš tačno kako se koristi (100%), zatim nisi pripremljen gde se tačno nalazi ručka, takođe kada nešto dobiješ*od nekoga obično u kritičnoj situaciji ni ne računaš na to (ako stalno sa sobom nosiš istu opremu i znaš tačno kako se priprema i koristi to ti je uvek u "malom mozgu") i na posletku ne znaš kako se "priprema" ako ti neko detaljno ne objasni. Ja sam nosio svoj ranac u Tignesu kada je sam išao van staze - padao svež sneg i "malo-malo" su minirali terene, naravno čim sam izašao iz apt. izvadio sam ručku i nalepio spolja - koj' će mi SP ako nemam ručku pri ruci - iskreno mislim da nema šanse da ga ispališ ako ga ne pripremiš - da otvoriš rajferšljus, izvučeš ručku i povučeš je jako u ludilu ako te uhvati lavima.
Mislim da Snowpulse ima nekoliko prednosti u odnosu na ABS (koji sada imaju da se kupe za jako male pare - u Kaprunu sam video 30litarski ABS ranac za oko 150eur): jedna je da štiti bolje glavu a druga (po meni nezanemarljiva) je da sam možeš da refiluješ punjenje (u ronilačkom klubu ili paintball klubu) pošto je punjenje običan kompresovan vazduh - a to povlači da možeš i da "ispališ" snowpulse i samim tim vidiš kako ceo sistem funkcioniše. I na kraju glavna mana: mnogo su skuplji od ABS ruksaka.
[QUOTE=wlad;52822]pa imas problema, posto ti nesto uvale u ruku i kazu idi samo pravo, izgleda da je to bio slucaj, ali jos ce mo citati izvjestaj.Citirati:
Znaš kako, ti ABS i Snowpulse ruksaci po defaultu nisu spremni za upotrenu. Ručka se nalazi ispod rajferšlusa, i da bi "pripremio" opremu treba da otvoriš rajferšlus, izvadiš ručku i zalepiš na čičak traku (i ručka za zadnje strane ima čičak, i na ruksak delu ima takođe) i onda je ručka zaista na dohvat ruke.E sad, ako dobiješ opremu (iznajmiš) imaš dosta problema:
eh, znam licno jednog lolu sto je izaso da skija na neku strmopizdinu, a disaljku od avalunga ostavio zakopcanu u uprtacu od ruksaka :rolleyes:Citirati:
koj' će mi SP ako nemam ručku pri ruci - iskreno mislim da nema šanse da ga ispališ ako ga ne pripremiš - da otvoriš rajferšljus, izvučeš ručku i povučeš je jako u ludilu ako te uhvati lavima.
ovi iz ABSa opet tvrde da je njihov sistemu bolji jer su slobodne ruke da bi se borilo sa lavinom. meni licno snowpulse izgleda bezbjedniji; ipak je to shwicer napravijo :dontknow:Citirati:
Mislim da Snowpulse ima nekoliko prednosti u odnosu na ABS (koji sada imaju da se kupe za jako male pare - u Kaprunu sam video 30litarski ABS ranac za oko 150eur): jedna je da štiti bolje glavu a druga (po meni nezanemarljiva) je da sam možeš da refiluješ punjenje (u ronilačkom klubu ili paintball klubu) pošto je punjenje običan kompresovan vazduh - a to povlači da možeš i da "ispališ" snowpulse i samim tim vidiš kako ceo sistem funkcioniše. I na kraju glavna mana: mnogo su skuplji od ABS ruksaka.
ps
za 150 evra za kompletan abs-ruksak? zvuci dz.!!! da to ipak nije bio samo ruksak u pitanju, bez airbaga i base unit??? ABS jeste jeftiniji od tog tvog, ali razika je mozda svega 100 do 150 evra; znaci jos uvjek govorimo o cjeni kompleta od naj manje 500-600 evra :sm008:
Nisam zagledao, video sam ruksak od 30L na kome stoji ABS Airbag logo - pa sam pretpostavio da je komplet na predsezonskom popustu - jeste mi bilo mnogo jeftino al' reko možda su hteli da se ratosiljaju pre dobijanja novih količina (u novembru). Ja imam 10L (SP), ima taman mesta za svu opremu + par sendviča i vode ;), 30L mi nešto izgleda mnogo za freeride avanture - to je više za neka duga putešestvija..
Ove godine sam u AT video baš dosta ljudi sa ABS airbagovima, i u FR ne zaostaju mnogo. A TwinTip skija na Austrijskim skijalištima u predsezoni je bilo skoro 50% - prava moda postala :D.
Otkrivanje i 'unistavanje'' potencijalnih lavina; evo kako to rade kauboji u americi;
http://www.vimeo.com/10909153
Nezgoda se desila u Zermattu 31 januara ove godine, znaci prije samo par dana; popodne; sjeverna padina; taj dan je proglaseni rizik od lavina u tom podrucju bio 1 !!!.(tj samo na prvom stepenu od mogucih 5)
Lavina tzv 'slab' se odronijo na padini nagiba izmedju 35 i 40 posto. Decka je spasio ABS koji je nosio na ledjima.
''Lijep primjer'' kako van staze nikada nije sigurno; oopreznost nikad na odmet; a uza se uvjek 'sveto trojstvo' (i pomogucnost abs, avalung ili snowpulse)
http://videos.videopress.com/mLyczOX...che-lg_dvd.mp4
Ovde je snimak momaka, po govoru bih rekao da su iz Grcke, koje je na planini Kozuf uhvatila lavina. Nazalost sada vidim da je klip proglasen za "private" ali za slucaj da opet predje u public evo linka:
http://www.youtube.com/watch?v=r1uS07mGrJk
nema za.ebavanja sa lavinama
http://www.youtube.com/watch?v=_xGft3mERNM
... a kažu da su bosanci glupi.
U lavini poginuo snowborder
Izvor:Novosti, Tanjug
27.02.2011. - Na Bjelašnici se danas dogodila tragedija, kada je u lavini poginuo jedan snou-border.
Kako je potvrđeno iz Federalne uprave policije, čiji je specijalni alpinistički tim učestvovao u akciji spašavanja, na lokalitetu Kotlovi na Bjelašnici bila je grupa od 12 snou-bordera, od koji se njih pet odvojilo i ušlo u neobeleženo područje, koje nije predviđeno za skijanje.
Tada je došlo do lavina, koja ih je odvukla u provaliju duboku 200 metara. Lavina je zatrpala trojicu snou-bordera, od kojih su dvojica spasena, a treći je nakon višestane potrage pronađen mrtav. Staza na lokalitetu Kotlovi važi za vrlo opasno skijalište.
Jedan Finac poginuo, trojica povređena u lavini u Banskom.
> http://www.sofiaecho.com/2011/02/25/...nsko-avalanche
Nadam se da se necete ljutiti, ja cu napraviti malu ispravku navoda jer sam bio na licu mjesta a sve informacije/dezinformacije su se deshavale dok je akcija spasavanja/pronalaska josh trajala.
Da ne bi piskarao po ko zna koji put ostavim link na clanak koji sam napisao sutradan...
http://gss-sarajevo.com/index.php?op...2011&Itemid=28
Nadam se da ne krsim pravila forum zbog postavljanja linka, ako da oprostite...
Pozz
Dramaticna, ali i poucna prica.
Prije svega sam pod utiskom dimenzija te lavine, stvarno je momacka bila; ko je otvorijo link mogao je da procita i podatak da se tijelo unesrecenog nalazilo na 4 m dubine.
pretpostavljam i da je doktor konstatovao unutrasnja krvarenja frakture isl. ne moze biti drugcije kad te samelje tolika kolicnina snijega. Mislim da je imao i primopredajnik i da su ga umjesto 2 sata trazili i nasli u roku od onih 20 kriticnih minuta (koliko u prosjeku moze da se prezivi pod hrpom snijega)on ovo ne bi prezivijo.
Jeste da se od lavina umire mnogo rijedje nego od metaka, minskih polja, jurcajucih automobila, gromova i drugih nepogoda, te se ovakve smrti, bar na nasim planinama mogu svrstati u red raritetnih nacina da izgubis zivot, ali i to se dogadja.
vidim ovakvih incidenata je bilo nekoliko u par sezona, dakle potreba za podizanjem svijesti skijsa o opasnostima offpist skijanja, sigurno da postoji.
Mozda je vrijeme za gorske sluzbe spasavanja jahorine i bjelasnice da organizuju neki zajednicki kurs o opasnostima od lavina i bezbjednosnim mjerama koje bi skijas/boarder trebao da poznaje ako izlazi na skijanje na neuredjene terene. kazem zajednicki, jer sve kosta para ;).
AKo je ozbiljan kurs nemoguce organizovati (sumnjam da kod nas ima neko ko se razumije u problematiku otkrivanja potencijalnih lavina i ''citanja'' moguce opsanosti od lavina) onda mozda pokusati podici svijest o potrebi koristenja opreme koju na ovom topicu redovno pominjemo; sonda, lopata i primo/predajnik. I da se na licu mjesta na nasim planinama organizuju kursevi koristenja te opreme.
Upravo sam se vratijo iz nekog malog seoceta u arlbergu, nepoznatog medju sirom publikom, ali cuvenog medju turnim skijasima i freeriderima.
Tamo, u skicentru svako jutro sa pocetkom od 8 sati organizuju kurs o opasnostima od lavina i koristenju primo/predajnika pri trazenju unesrecenog. Kurs kosta €25, i traje par sati. Za vrijeme kursa simulira se stvarna situacija (ako ima dovoljno snijega) tako sto se detonacijom izazove lavina. Smijesna cijena za jedan ovakav kurs.
Dinno, ti radis u toj sluzbi ili?
znas sta me interesuje; da li povodom ovog i incidenata slicne prirode Gorska sluzba pravi neku bazu podataka?
tipa tacno vrijeme dogadjaja, trenutna temperatura vazduha, snijega, nagib terena, strana svijeta i sve ostale relevantne podatke od kojih si neke pomenuo u svom tekstu, br skijasa u i oko lavnie, br zatrpanih, dimenzije lavine isl.?
ono nesto sto bi se moglo prenositi kao iskustvo? da bi skijasi naucili da ne bi trebali izlaziti na padinu nagiba vec od 35% u situaciji kad je temperatura porasla iznad nule, a vjetar npr noc prije toga naduvao nanos snjega na prevoju preko kojeg zele da skijaju... i slicne fore.
Šteta je da ne postoji tako nešto "i kod nas", pa da ne moramo da idemo napolje / "gubimo" vreme na skijanju da bi naučili barem neke osnove. Neke stvari mogu verujem da se obezbede i besplatno (u ovom slučaju sponzor Ortovox):
Prilog 6892
Pa kada dođete na planinu da možete da proverite radi li vam transiver. Takođe i po jedan "bilbord" u podnožju skijališta - freeride info punkt, sa nekim pravilima, informacijama - to je skoro besplatno a _skrene_ pažnju skijašima da ne "jurcaju" čim padne sneg.
Trenutno sam na dolomitima, i kada je pre 2 dana pao malo veći sneg, oni su pored "eksplozija" na svim monitorima pustili info da je opasno ići van staze - jeste, ne znači to mnogo - ali ipak u glavi ljudi izazove oprez. Takođe, na Jahorini je izgubljeno dva života od lavine na _istom_ mestu, logično je da pre "ulaza" u tu zonu stoji internacionalni znak za opasnost od lavine...
To su "sitnice", ali kada vidiš taj znak, a imaš celu planinu okolo, veći deo ljudi će "odustati" i otići u bezbednije zone i dovoljno je da se spasi jedan čovek od povrede pa se sve to isplati 100 puta.
Ne treba ove naše planine olako shvatati. Ja sam se nedavno na Durmitoru iznenadio sa 2m neutabanog na stazi - nisu radnim danima tabali jer im se nije isplatilo, a onda je toliko napadao da ratrak nije mogao proći. Nas trojica, niko živi nas ne bi vidio da se što desilo. Od sigurnosne opreme nismo imali apsolutno ništa, iz prostog razloga što smo krenuli na skijanje po stazi :sm022:
Ovo što se desilo na Bjelašnici je crnjak ali moguće je na bilo kojoj planini u regionu kad dobro napada. Najbezbjedniji mi se čini Kop, jer ima dosta šume, nema baš velikih padavina i ima dosta osoblja i skijaša. Na Bjelasici uvijek budu tragovi od lavina na onim padinama desno od Ključa.
@wlad, mozda si vec primjetio da svaki malo veci ski centar,(pogotovo u Shvici) negdje na nekom dosutpnom mjestu, ima jedno ogradjeno poljance na kojem do mile volje mozes da vjezbas koristenje primopredajnika iliti transivera; uglavnom mozes sam da pritisnes neki hepek koji aktivira predajnike pod snjegom. i onda moze da se jurca okolo i pokusava u roku od 20tak minuta ili radije jos krace otkriti lokaciju.
a izdvojiti par sati i platiti 30tak evra, da bi nesto vise saznao o lavinama, prevenciji i proceduri spasavanja nije nikako gubljenje vremena a ni para ;-)
@pancer; suma nije nikakva zastita od lavina, cak sta vise moze da bude pogubnija od otvorne padine. AKo se otisne, ozbiljna lavina onda ona rusi sve pred sobom, pa ako i nije toliko razorna da srusi velika stabla, skijasa ko od sale slijepi za neki panj, stablo ili granu.
Kopaonik mi izgleda vise bezbjedan zbog nagiba terena, nego zbog same sume kojom taj centar stvarno obiluje. Mada i tamo ima prilicno strmih mjesta, vidijo sam neku sliku sa kopaonika, neke padine (kacijo je Tadija tu na forum), gdje se jasno vidi kako je lavina sebi prokrcila put kroz neki shumarak.
Ona djevojka koja je prosle godine nastradala u lavini na jahorini, kolko sam ja shvatijo, upravo je bila povucena u lavinu u nekom shumarku, gjde je snjeg pritisnuo uz neko drvo.
Elem, shuma je spas za skijanje kad je magla, ali ne pretstavlja prepreku za lavine (osim ako je jako gusta, ali onda tamo i ne zalazis na skijama ili bordu).
Meni se čini u šumi manja vjerovatnoća da se pokrene, a ako jednom krene pa naiđe na šumu, tu si upravu, vjerovatno još gore nego na otvorenom...
Ima onih emisija na Discovery(j)u, pa tamo jedan uteko u šumu da se spasi od lavine i preživio :)
ja, na zalost dosta osoblja i skijasa u jendom centru stvarno ne moze nista da pomogne ako te snjeg skroz zatrpa, pa nek je u pitanju i samo 20cm iznad tvoje glave i svega par metara van staze.
ta snjezna masa pokupi i ondese negdje dalje i ako ne viris makar malo iznad snjega, a nemas neki predajnik da bi te lokalizovali bog ti ne pomoze. U nekoj knjizi o lavinama naidjem na sliku i opis situacije; skijas vozi na stazi, izgubi kontrolu i izleti u krivini van staze, aktivira lavinu koja ga zatrpa jedva 10tak metara dalje od ruba staze. pritrcali su i skijasi i veoma brzo je stigla gorska sluzba, ali mu pomoci nije bilo, ugusijo se pod snjegom. na fotografiji mjesto izgleda totalno bezazleno, cak je i ta staze kolko se sjecam bila kategorizovana kao plava (desilo to na nekom skijalistu u juznom tirolu) dobro ovo je stvarno peh pehova, ali eto i to se desava.
malo je off, ali ima i tekako veze sa temom ovog otpica; ubolo me par dana prosle sedmice u austriji, snjega napadalo do kukova.
inace cim negdje stignem otvorim oci i usi i trazim srodne duse koje traze avanturu van staze da se raspitam gdje i kako da skijam; ovaj put nisam morao da se trudim. ucitelj skijanja moje cerke je imao rasta frizuru i sharene i prilicno siroke twintip skije i sumnjiv ruksak na ledjima, tako da se sa 500metara udaljenosti vidilo da se radi o freerideru.
Elem pitam momka da mi otkrije 'secret spots' u okolini; a on, prije nego sto mi je dao odgovor, prvo me me ljubazno upitao da li imam iskustva, da li imam opremu i da li idem sam.
kad sam mu pokazao sadrzinu ruksaka odma se otvorijo se i pokazo mi tacna mjesta gdje treba da udjem u teren i koje rute da pratim. i tacno opisao koje rute su teze a koje lakse. car!
Kasnije tih dana je svom ski-razredu, u kome je bila i moja cerka, negdje malo van staze pokazao sta on stalno nosi u ruksaku. kako se koristi sonda i transceiver isl. inace taj ruksak stalno ima uza se cak i kad uci pocetnike na plavim stazama. (nosi ga ne iz razloga sto je neki freak i lavinofobican karakter, nego kad su god uslovi za to povoljni odskija za svoju dusu ujutru prije i popodne poslje casova, pa ga stalno nosi uza se da ne gubi vrijeme).
Sljedeci dan sa cerom sjedim u gondoli, a ona odozgo 'analizira'' nekakav offpiste teren i pita se naglas da li je mjesto bezbjedno :sm022: da li je ovog tatu mogo da potrefi bolji ucitelj skijanja za njegovo djete, ja mislim da ne. :sm011:
@Sapa prijatelju da ne citiram tvoje postove odgovorit cu ovako u jednom a nadam se da necu shta preskociti...
Odlicno si konstatovao da ova velicina same lavine koja se desila u nedjelju nije uobicajna na nashim podrucjima. Ja kad sam stigao sa svojim kolegama bio sam frapiran velicinom a samo lavinishte je bilo tako kriticno da smo u tku cijele akcije bili ugrozeni jer je i ostatak pojasa oko lavinishta ispucao i vjerovatno poslije danasnjeg snijega i slijedeceg otopljenja koje je najavljeno za vikend pukne i samo od sebe.
Na zadnjoj fotografiji koja je u clanku se vidi sama dubina a stavio sam 4 metra da se nebi reklo da pretjerujem a mogu slobodno reci da nakon iskopa unesrecenog smo zakljucili da je prije 5 metara nego cetiri.
Znaci kao zakljucak: ovdje nije bilo pomoci pa cak i da smo u istom trenutku znali gdje je unesreceni iz prostog razloga shto nam je za otkopavanje trebalo jedan sat jer to su tone i tone snijega.
U ekipi koja je na mjesto stigla 17 minuta nakon dojave je bio i doktor koji je mogao samo da konstatuje smrt.
Shto se tice kursa koji si spomenuo, to stoji 100% al znash kako je kod nas, tek kad se desi belaj onda se mediji i sva ostala politika digne i krenu reakcije. Necesh mi vjerovati da smo vishe sebi sami dosadni koliko nas vrte po televizijama i raznim emisijama a malte ne stalno napominjemo na taj problem da lavina ima na svakom koraku. Tako smo i proshle godine imali dvije manje na Bjelasnici i jednu na Visocici gdje je bilo pokupljeno par planinara al GSS je bio na licu mjesta i niko nije bio zakopan preko glave pa je i spasavanje puno jednostavnije.
DA ja sam u GSS-u a ujedno i admin sajta.
IMAMO sve podatke o pojedinostima i svim nesrecama na kojima smo bili, nije ih mali broj. Tako u nedjelju prije lavine sam i sam ucestvovao u cetri intervencije i svlacenje Akijom do hitne pomoci kad su nam javili za Lavinu.
Za formiranje lavine je potreban nagib od (zanevjerovat) 12 stepeni, nisam pogrijesio 12 stepeni. Formira se kad na skorenu plohu padne nova kolicina snijega koja zbog specificne tezine nije uspjeo formirati tj. sleci. Nakon padavina bar 24 sata je izuzetno opasno Off Piste skijanje/bordanje jer ljudsko prisustvo i djelovanje sila te rezanje plohe daskom (skija/bord) dolazi do pucanja plohe a samim tim i stvaranje klizne plohe tj. lavine. Naravno da ima josh uticaja tipa naglih promjena temperature, promjena vlage itd...
Lavina se moze stvoriti i kad nema padavina a deshava se pod uticajem vjetrova i nanosima tkz. stvaranju kapa koje ako se pokrenu ili narushi stabilnost stvaraju lavinu.
Ako se ide na Off Piste uzivanje!!! (volim ga i ja te uzivam u cijelcu) voditi racuna o poznavanju terena, eventualnim vodicima i vrlo bitno drzati dovoljno rastojanje i ako su u pitanju sumljivi tereni NE praviti vishe tragova vec se kretati po istom sa razmakom od bar 150 metara.
Jedini koliki toliki spas od lavina i moze biti vrlo koristan je Lavinski ruksak koji ti glavu moze spasiti da te lavina ne povuce a i ako povuce ka dole ne moze biti preduboko i pravi zracni djep koji omogucava koliko toliko disanje.
http://blog.news.skierslodge.com/wp-...09/05/pic2.jpg
Valjda ce nekome biti korisno ovo moje piskaranje te se nadam da nisam dosadan a rado dijelim iskustva pogotovo kad se radi o cuvanju glave!!!
Napravio sam i svoj rekord u pancericama, obucene u 09.15 a skinute slijedeceg dana u 01.45 - to je nekih 16 sati :sm021:
Pozz
pogledajte sta radi u sumi, zadnji post 15.06.2010Citirati:
Quote:
Originally Posted by Panzer http://www.skijanje.rs/forum/images/...s/viewpost.gif
Meni se čini u šumi manja vjerovatnoća da se pokrene, a ako jednom krene pa naiđe na šumu, tu si upravu, vjerovatno još gore nego na otvorenom...
Ima onih emisija na Discovery(j)u, pa tamo jedan uteko u šumu da se spasi od lavine i preživio :)
da ja sam i mislijo na lavine koje se pokrenu iznad nivoa sume.
a ti sto pretekenu i prezive lavinu mi vise lice na pume, risove i ostale divlje macke nego na nas obicne skijase :)
Već je bilo priče na ovom forumu o Recco sistemu, pa da se ne ponavljam detaljno - samo marketing, isti ti je đavo imao ga ili ne. Samo "aktivni" transiver može da ti pomogne. A Dinno je lepo rekao, airbag sistem je jedini koji služi da sprečiš eventualno zatrpavanje - sve ostalo je da "lečiš", tako da ja lično mislim da je pored sonde/lopate/transivera i airbag obavezan (lično ga imam i nosim uvek kada idem offpiste).
Recco smo vec spominjali u ovom topicu. zovu ga jos i 'sistem ze brze detektovanje pokojnika' :couto:
Recco nije i ne moze biti zamjena za pravi primo-predajnik!! (tako ja zovem tu spravu, ne znam izraz na nasem jeziku na engleskom to zovu beacon ili transceiver na njemackom pieper).
Firma koja proizvodi Recco (reflektirajuca pasivna plocica) pravi i prijemnike, ili bolje reci Recco detektore, problem je ''samo'' u tome sto te Recco detektore posjeduju jedino gorske sluzbe spasavanja. Ovi Recco aparati nisu kompatibilni sa klasicnim primopredajnicima (koji svi do jednog rade na 457 khz). tako da je nemguce da zrtvu locira iko drugi osim ljudi iz gorske sluzbe.
Posto gorskim sluzbama (evo i ovoj od Dinne) u prosjeku treba naj manje 15minuta da stignu do mjesta nesrece. Unesreceni koji ima Recco reflektor mora da ceka naj manje 20tak minuta da ga pronadju sa Recco detektorom. Dakle unesreceni sa recco elementom obicno smrtno nastrada prije nego sto ga pronadju, e jedino sto samo trazenje traje krace nego kod nekog ko tu pasivnu plocicu nema, ako je to neka utjeha kad vec vise nisi medju zivima.
druga stvar je prakticne prirode. Sanse za prezivaljanjem u lavini se visestruko povecavaju ako unesreceni posjeduje klasicni primopredajnik (i naravno ako su mu baterije ispravne i aparat podesen na slanje signala), a u blizini se nalaze lica koja i sama posjeduju takav jedan apart i prebace ga na primanje signala (uslov je naravno da doticna lica znaju kako da rukuju istim). ako podjes od cinjenice da gorskoj sluzbi treba 15do20minuta samo da stignu do mjesta nesrece, a da za tih 15 minuta lica koja su u blizini mogu, ako nista da detekuju tacno mjesto gdje se unesreceni nalazi i da pocnu sa otkopavanjem, onda ces da shvatis kolko je esencijano posjedovanje jednog pravog primopredajnika.
ako ''putujes'' sa grupom ljudi u kojoj svi posjeduju spomenute sprave, i u kojoj su svi vjezbali koristenje te sprave i pridrzavaju se pravila koje je gore Dinno pomenuo (drzanje rastojanja pri skijanju na ne uredjenom terenu) onda je sansa velika da i ako te zatrpa lavina budes na vrijeme biti spasen. sa Reccom to nikako nije slucaj.
problem sa Reccom je i moralne prirode; Recco je pasivni elemenat, znaci tebe mogu da nadju ako ga imas usivenog u odjecu, ali ti ne mozes da nadjes nikog. zvuci prilicno sebicno, skijati u terenu ocekivati da mozes biti spasen iz lavine, a da pri tom ne posjedujes apart kojim i sam mozes da trazis i spases nekog drugog:sm006:
To je katastrofa, daje ljudima laznu sigurnost i verovatno mnogi koji imaju to na odeci imaju veci osecaj sigurnosti i mnogo lakse se upustaju u off piste avanture bez dodatne opreme.
airbag jos uvjek nije obavezan dio opreme, ali ko zna mozda ce postati kao sto to i kaciga polako postaje. ko sto neki ski vodic rece; osim 'svetog trojstva' koje je obavezno, pozeljno bi bilo da svaki offpiste skijas posjeduje i airbag, a u samom ruksaku aluminijski prekrivac iz prve pomoci i termos bocu sa nekim toplim naptikom.( da dodam i rezervne rukavice, rezervne brile, dvije tri mars cokoladice, cakiju....) :D
problem sa tim sistemima za naduvavanje balona je jedino nepristojna cijena. a da je, malo je reci praktican, to stoji, ali imati 'sveto trojstvo' je pravo, duznost i obaveza ;). sa abs-om, bca i snowpulse sistemom imam slican problem kao i sa Reccom. Fantasticna sprava ako skijas sam.ali ako skijas u grupi a ne posjedujes i aparat za trazenje, mozes da ostanes na povrsini, ali ne mozes da spases nikog u svojoj blizini ko se nadje pod lavinom.
u ovom trenutku mogu da se preko neta naruce odlicni setovi: primo-predajnik, sonda i lopata za svega 250do300 evra. znam da je ovo necija mjesecna plata, ali ko sto ja uvjek kazem radije dati 200 evra manje za skije i ski odjecu, nego zaliti na bezbjednosnoj opremi.