pazi ja sam skroz zainteresovan da probam turno skijanje...sa nocenjem u planini...
Pogled za štampanje
pazi ja sam skroz zainteresovan da probam turno skijanje...sa nocenjem u planini...
Evo vratih se na "široku cevku" ;), pa gledam ove ljude, ovi su baš ekstremisti :). A i naš mladi jijang ne zaostaje, noćenje u planini, ako sam te dobro razumeo pod šatorom? Too-extreme-for-me-my-friend :D.
Ja sam za penjanje / skijanje, ali da mi ne treba konop :D & da se na kraju vratim na toplo spavanje :ok:.
stare kosti?a wlad?
:)
bez sale, mislim da to sa nocenjem nije toliko strasno ako ne ides na neku ludacki nisku temperaturu.
a pretpostavljam da je osecaj nezamenljiv.
Nisu stare, nego pametne ;). Šalim se, ali noću vrlo lako temperatura pada na -20c - na ozbiljnim planinama pa :sm006: .
ajde,wlad,sta se sad izvlacis??idemo da kuntamo u chamonix...MOZE???
Jijang, postujem tvoj avanturisticki duh, ali....'respect the mountains' ili sto bi rekli 'hvali more drz' se kraja'....Nocenje u planini je vec alpinisticka visa matematika.
Slazem se s Wladom; Vec je 'ultimativan" dozvljaj prepjesaciti sat-dva-do tri, prevaliti nekih 200-tinjak metara visinske razlike naci lijepu padinu i onda.....ihaaa, down-hill/schuss kroz kakav netaknuti cijelac. Vec smo diskutovali o ovome na nekoj drugoj diskusiji: cak i za ovo ti treba neko znanje i kondicija. Zimus sam se pjesacio 15-tak minuta sa skijama na ramenu, pomalo propado kroz snijeg i kad sam stigo trebalo mi je 20 minuta da dodjem sebi, ali isplatilo se....
Prije nego se konkretno dogovorite o ovakvoj expediciji, preporucljivo bi bilo pohadjati neki kurs, kod nekog alpinistickog drustva: nauciti koristiti karte, kompas, konoupoznati se sa opasnostima od lavina, iznajmiti kozhe za pod skije i nabaviti neki alpine trekker kao umetak za vezove (da se moze pjesactiti uz brdo)....
I onda aferim. Moze se i bez koza i bez turnih vezova, ako je snijeg dovoljno tvrd, ne predubok i ako visinska razlika koju treba prevaliti nije veca od 150 metara, za sve ostalo ti treba gore spomenuta oprema.
Posto dogodine, ako sve bude u redu , skijam u Ste Foy, vec sam se prijavio za za 'workshop' u avgustu: 'citanje snijega-opasnost od lavina', to je naravno cista teorija, dio ovog kursa se odvija u andermatt-u u Ch, ali za tu prakticnu nastavu nemam vremena, a ni para (a to bi bilo jako pozeljno).
Ako je nabavka ovih extra materijala logisticki i finaskijski komplikovana onda bi za pocetak trebalo organizovati nesto skromno: treba napraviti rutu (mmmm Bjelasica sounds gooood) da se od liftova ide pjeske par stotina metara do neke dobre chuke......za to je jedino pozeljan jedan ruksak sa kajshevima na koje se pricvrste skije, jer nohanje skija na ramenu je u uslovima dubljeg snijega, zayebita, skoro nemoguca stvar....
Momci sretno s tim:ok:
Ne stidim se da kazem: zaljubljen sam, ovo je moja freeride inspiracija: uspostavilo se da volimo iste stvari, prije svega skijanje, (mada i ona rado prati fudbal i kosarku, voli pivo iz zamrzivaca i lozovachu iz frizidera) i priznajem, sto se skijanja tice, ima veca myda nego ja, ali to mi ne vrijedja sujetu, cak sta vise ponosan sam...jer volim je:
http://youtube.com/watch?v=t-lmIEJg0...=Lynsey%20dyer
Sapo baci pogled na ovo:http://www.pdg.ch
Ja planiram ozbiljno da se prijavim za sledecu godinu, za ovaj kraci.
Mico da li ti za ovaj 'Patruille' treba neka priprema, procitah samo za prijave, pretpostavljam da se nemoze prijaviti svaki penzioner ?
Pretpostavljam da ces da se pripremas za ovo: kako s kondicijom tako i sa tehnikom: turni rekviziti isl.???
U svakom slucaju, ne razmisljaj, nego se prijavljuj, to mora da je fantastican dozivljaj.....
PS
JEsi ti mislijo na ovaj pohod ??
'Zermatt-Schöbiel in 3 Stunden'
Citav thread je posvecen ski-uzitku zvanom freeride, jijang bi da noci provede u planini, Milos79 ce da osvaja glecere u rekordnom roku......uzbudljive aktivnosti za koje treba puno priprema.
U Svajcarskom mjestu Zinal u dolini Val d'Anniviers, koja je biser freeride skijanja, postoji trening centar za vjezbanje pronalazenja i spasavnja zrtava od lavina; ATC - Avalanche Trainings Centre
Ovo je prvi takav centar u svijetu, a otvoren je prije 5 godina, u medjuvremnu su u Svjacarskoj otvoreni slicni centri na drugim lokacijama
U ovom centru se vjezbaju razlicite tehnike za lociranje primopredajnika, koristenja sondi za detektovanje zrtava pod snijegom i sl.
16 Primopredajnika (tzv transmitters) se pocetkom godine postavljaju u snijeg na lokaciji velicine 100x100 metara. Primopredjanici leze na prosjecnoj dubini od 80 cm ispod snijega, a sam poligon je identican 'stvarnim terenima' na kojima se u realnosti dogadjaju nezgode......Na pocetku svakog novog treninga, kompjuter aktivira neke od primopredajnika i akcija moze da pocne....zanimljiv detalj je da lokalni 'zhicari' (pisteurs) koji tu redovno treniraju uspjevaju da pronadju 4 transceivera u roku od 4 minuta, zvuci ohrabrujuce za one koji se potencijalno mogu naci pod hrpom snijeaga:
Jedna od najbitnijih stavki je svakako ucenje koristenja takvog aparata, sto u praksi nije ni malo lako: npr: na predajnik stizu 4 signala sa 4 razlicite zrtve, prije svega je umjetnost nauciti izdvojiti samo jedan signal i uspjeti locirati prvu zrtvu, a zatim ostale.....problem pretstavlja cinjenica da i kada je jedan primo-predajnik lociran i 'zrtva zbrinuta' on i dalje nastavlja da salje signale sto naravno ometa koncentrisanje na sljedeci signal...
Sljedeca stavka je sondiranje, posto je priblizno mjesto locirano, zrtva mora da bude nadjena pomocu sonde (sipka duzine oko 3 metra) kojom se 'bockajuci' napipava unesreceni... U ovom trening centru su na dubinu od oko 50 cm postavljeni razliciti materijali: stijena, zemlja, "gumena lutka" kako bi kursisti naucili da pri ubadanju prave razliku izmedju ljudskog tijela i npr. zemlje ili stijene
http://www.mammut.ch/mammut/techinfo...b_e.asp?id=770
http://www.avalanche-center.org/News...concenters.php
Ne znam kako, ali mi svakodnevno uspjeva da se nerviram se oko "jako bitnih" zivotnih pitanja, a istovremeno zaboravljam koliko sam srecan jer imam occi, ruke, noge.... A sta da imam neki hendikep? Kako bi izgledao moj zhivot tada? Dal bi moja zelja za skijanjem bila jaca od mog fizickog nedostatka...? mmm, pitam se.
Pogeldajte ovog freeridera, teskog invalida, cova osvaja padine i bez rada nogu. Pasija je pobijedila hendikep:
http://www.natives.co.uk/do/ecco.py/...istitemid=3217
Ovaj film je pobjedijo na Red Bullovom konkursu za najbolji hike&ride video-materijal.
nece da mi otvori ovaj video sapa.
btw
Ja sam pre par godina u Austriji video nekog matorog tipa koji nema jednu nogu i skija. Lik je ubijao kako skija...
cesto se setim njega kada razmisljam o tome sta ljudska volja moze da ostvari.
eee,da..i ja sam video nekog lika kako sparta po stazama(isto je imao samo jednu nogu)al....ja sam ga video pre 4-5god..kad sam bio u davosu..
dobra fora sa ovim delovima od lutke
@jijang: za heliskiing
http://www.powdermag.com/russia_111704/
Koliko vidim ovi Yak&Yeti su :ok: za te stvari:
http://www.yak-yeti.com/uk/page.php?...ol1=65&col2=41
jeli mene oci varaju ili se ovo koristi
MI-8
pa ako se ne srusi u tih 7 dana odmora
ima da oduva planinu :eek: :eek: :eek: :hair:
pa sta ja znam, jeste skupo, ali opet imas i prevoz i smestaj u moskvi i u planini...
I dodaj jos jedno 300e do moskve minimum, ispadne 2000 evra.
cek,cek, sad sam video da su dolari u pitanju...
:D, mislim da je to OK, što se bezbednosti tiče. Ovi iz PowderMaga su išli tim "aranžmanom" i zadovoljni su :)..
Čini mi se da je to najniža cena a da su zadovoljni ljudi (ima mnogo pljuvanja na heliskiing u zapadnoj jevropi po poznatim ski centrima, gde platiš po vožnji, da te izbace ne neke bezveze predele - bolje im je skijanje pored žičare ;)).
Ma nema brinete evo tu sve pise sta i kako, ako zagusti na nekom od 150 glecera na Elbrusu. Dakle samo se uhvatis mobilnog ili jos bolje iznajmis radijo (a dodje mu i jefinije) i vec ce neka pripita jedinica gorske sluzbe da zaluta i da vas spase.... :bootyshak:
There are two rescue posts in the Elbrus Region: at Terskol (tel. 86638-71489) and at Shkhelda Alpine Camp. It is possible to hire a radio here for contact with the rescue service. The cost is about $5 per radio, per day. It is necessary to have personal insurance when climbing in the area.
The head office of the rescue service is in Nalchik: Tel: 86622 93-244 / 93-284. Individual climbers are recommended to report to the nearest rescue centre. The staff are generally helpful and give good advice, some speak English. :eek: (vi dobili automatichesku govornuju poruku....privjed: ja, ja, ko na teljefonu? ochim harasho, ....for english press one....)
There are first aid points in Terskol and at the Cheget hotel. The nearest hospital is in Tyrnyauz.
A da bi tamo stigli treba sljedece:
Visas
A visa is required for entry into Russia. You need to obtain a visa application form from the Russian Embassy. This must be completed and submitted together with:
Your itinerary.
An invitation. (ne znajem ni jednog Ruju osim Putina, al on skija negdje drugo tako da.....)
Three photographs - signed and dated on the back. (ja se sjecam da je vazda i uvjek bilo: "dvije slike i rodni list", zasto Rusi traze 3 slike ostaje potpuna nedoumica :sm006:
A copy of your air ticket.
Your passport.
Details of your insurance cover.
The appropriate fee (the more quickly you want it processed the more it costs).
"An invitation" = rezervacija aranžmana / vaučer / kako god se zove. Invitation u ovom kontekstu se odnosi ako ideš u privatnu posetu, ako ideš turistički onda ti treba potvrda rezervacije...
Koliko ja znam, za nas "odavde" viza za RU može da se vadi u MUPu.
uh u jednom filmu warena millera
ima jedan dio u iranu sa MI-8
mislim da je pjesaka bolja opcija :sm019:
Ma dobro, to ja podvuko vise ko kuriozitet naravno kad onoj ekipi platis 2000 evra, da ce da ti opale taj pecat u soshku.
Wlade druze, znam da ce te lako za VIZU, no valja zivu glavu izvuc sa tog Elbrusa :hair: :hair: :hair:
150-tak glecera, extremni nagib terena i metri snjega. i poneki radnik GSS koji pogovori po engleski, hehehe. Frka, panika, a ono se javlja automaticeskaja centrala, mi trenutno na pauzi :cug: ili cto? lavina? izvinite ja ne pogovorim po engleski...pip, pip, pip...:glavaozid
:D, koliko sam shvatio, vlasnik i organizatori ovoj Yetija su Jevropljani, pa tako da se pridržavaju i jevropski standarda za sigurnost :), ne znam da li si čitao na ovom sajtu Yetija? Svaki član nosi lopati, sondu i tragač, sa svakom ekipom ide 2 vodiča, jedan ide i prvo proba teren, drugi vodič ide zajedno sa grupom na spust... Čak u paketu dobiješ i freeride daske - pa ne moraš da ih vugliš ;).
Eto, ko ima 2000+ ćića i vremena, nije loše :sm011:
(ovo sve pričam za olimpijski Soči - ta tura je jeftina)
Eto koincidencije, u nekom drugom topicu spomenuh svo ovo cudo od teknike koje ti treba za ozbiljnije offpiste skijanje.....
oke, dakle ovo se sve odnoslio na Soci (jel to kod Kumrovca :confused: ) a ne na strasni i prestrasni Elbrus...nista onda, haj te ljoodi kad je sve tako regularno organizovano, to je druga prica, a 2000 iljade ne zvuci previse za takvo jedno iskustvo.:ski:
jel to dolara ili evra????? ako je dolara onda je bas jeftino. a kolko 'dropova' za tih 7 dana????
dolari su upitanju, tako da je OK.
Ima neki minimum dropova, pise, sad me mrzi da citam...
Da, USD, ali kad se doda put od tebe do Moskve (čak mislim da ni Moskva-Soči nije uključeno) i 20 litara votke sa Rusima - izađeš na bar 2000+ EUR :D.
http://www.yak-yeti.com/uk/page.php?...ol1=65&col2=41
Je kombinacija sa krasnom poljanom (Sočijem), standardna tura:
Znači 6 dana heli-skiinga (pon-sub), ima neka kvota koliko je vertikalnog drop-a uključeno u cenu (minimum), koliko je normalno, ako (zbog vremena) ode ispod minimuma vraćaju ti neku lovu i sl. (a skijaš na žicama ;)).Citirati:
Standard week:
Sunday: flight from Europe to Moscow, followed by an evening flight from Moscow to Sochi. Reception at Sochi airport and departure for our base at Krasnaya Poliana (45 km).
Monday morning: presentation of the week, and theoretical instruction on heliskiing and helicopter safety and procedures.
From the end of the morning on Monday through Saturday: Heliskiing
Sunday morning: return flights to Moscow and then Europe.
Valjda je najveći vertikalni pad tamo 2500m (3200-700m), u svakom slučaju verujem da bi se (mi) zaljubljenici off-piste skijanja us*ali od skijanja :yay:
Ako imas ORIGINAL vaucer (fax won't do) ruske turisticke agencije ne treba ti viza sa ex-Yu pasosem. Ja provjerio :)
Ovih Yakova ima u Šamoniu, Moskvi i Sočiju - tako da možeš verovatno da dobijes vaučer iz RU :). Eto, sve imamo informacije, još samo da odemo ;).
nije to mnogo. u poredjenju sa drugim evropskim aranzmanima. Nek te izadje 2000e sve ukupno, pa je opet OK.
Puknes za 7 dana na Kopu ako si smesten u konacima blizu 1000e(u ful sezoni,ako se bahanalises)...Da ne pricam o smestaju u Grandu, kontam da bi potrosio blizu 2000e
Da nastavimo o avlaungu i ostalim materijalima na ovom "freeride topicu".
Evo kako izgleda avalung i kako se nosi:
http://bergshop.com/9,957044d3-59a5-...31cff050a2.vcs
cijena u ovom bergshopu je 130, a kod sport-konrada se za € 170 prodaje verzija ugradjena u ruksak:
http://www.sport-conrad.com/ArtikelD...ummer=79006201
A da je sprava revolucionarna u svjetu offpist skijanja , svjedoci i clanak renomiranog freeride sajta, telemarktips.com. Navodeci iskustva i statistike vezane za nesrece sa lavinama, autor zakljucuje text konstatacijom; da on licno nikad vise nece krociti van piste bez ove cjevcice za disanje (btw. imo sam isti taj osjecaj poslje citanja onih nekoliko "anekdonta" sa lavina):
http://www.telemarktips.com/TeleNews42.html
Da, super izgleda, jedini "problem" koji ja vidim kod nas je: da li će te uopšte iskopati :hair: . Mislim, samo da dođu do tebe u našim centrima treba im minimum 30 minuta - ako i dođu ;).
Za odlaske u Fr i skijanje off-piste, hm, da, mada što neko reče iz onih "utisaka", na pitanje šta dalje, on odgovara da mu ne pada na pamet da u životu ide backcountry - mislim, ko preživi zatrpavanje :D.
Možda je bolje ići "samo" off-piste i pratiti opasnost od lavina? :confused:
Lično, čim vidim da je iole sumnjivo, ne idem na padine, a to sumnjivo kod mene ima jako nizak prag :smoke: .
BTW, još kao "mali" sam doživeo da skijam na ogromnoj ploči koja se ispod mene kreće i pravi "neprijatan" zvuk, svi smo odmah "odskijali" sa te ploče i ona se posle nekog vremena zaustavila - u trenutku dok se kretalo ispod skija (pola livade) nisam se baš lepo osećao...
[QUOTE=wlad;22574]Paa, nista bez transcivera, i to da ga imaju svi u grupi i da jos i umiju da ga koriste, posto aparat nece sam da trazi signall i da imaju dobre lopate....i dovoljno kondicije, posto kazu ljudi lipsaju, a nisu jos ni metar snjega iskopali.Citirati:
Da, super izgleda, jedini "problem" koji ja vidim kod nas je: da li će te uopšte iskopati :hair: . Mislim, samo da dođu do tebe u našim centrima treba im minimum 30 minuta - ako i dođu ;).
Srecom nemam iskustva, sa lavinama, ali...sta je off-piste skijanje? Cim se malo pomjeris od utabane staze, vec si u "opasnosti". Jer cim sidjes sa utabane staze eto te na nesigurnom terenu, nemoraju to biti samo lavine, dovoljne su stjene pokrivene ili jaruge pokrivene sa snjegom i eto ti neserece.Citirati:
Možda je bolje ići "samo" off-piste i pratiti opasnost od lavina? :confused: Lično, čim vidim da je iole sumnjivo, ne idem na padine, a to sumnjivo kod mene ima jako nizak prag :smoke: .
Osim toga, na padinama sa vecim nagibom lavina moze da krene i tik pored piste, u vecini skijalista se ‘offpiste’ ne kontrolise. Gledao sam snimak covjeka kojeg je lavina zahvatila izmedju dvije crvene (utabane) staze. Mjesto je na snimku izgledalo tako bezazleno, na dohvat staze, znam sigurno da bih na takvom mjestu izasao sa piste bez razmisljanja. Dakle to skijanje “malo offpiste” nije dovoljno bezbjedno.
Pratiti trenutno stanje na skijalistu je vjerovatno naj bezbjednija opcija. To pod uslovom da; ako je nivo opasnosti veci od 2 (na skali od 1 do 5) ne izlaziti van staze, sem ako nije blaza padina (mada lavine se desavaju i na 30-tak stepeni nagiba).
Proljetos sam par dana skijao skoro iskljucivo van staze; novog snjega je bilo svega 10-20 cm, ispod je bio proljetni nabijeni snjeg. Opasnost od lavina je bila 2, vidljivost super….Uslovi su bili fantasticni, znam sigurno, da bih u istim okolnostima, u onom transu, izasao offpiste i da je opsanost bila 3. A podiok 3 na skali do 5 je vec, ozbiljan pokazatelj. Par puta potpuno izgubijo piste iz vida i sve to samo sa chakijicom i sendvichem u djepu (sto bajastarasni rece: u ruksaku samo coca-cola i igla i konac, hehehe). Zanesen mislju da se takve stvari desavaju nekom drugom, na nekim drugim, ‘opasnijim’ lokacijama isao sam sve dalje i dalje van staze.
Nalozen ovim ne opisivim iskustvom, odlucim da se malo zadubim u materiju, nisam otisao na planirani kurs, ali sam pricao s ljudima koji amaterski, ali pasijonirano skijaju offpiste i nakraju shvatio da su stvari koje meni izgledaju bezopasno ustavri jako rizicne igrice.. Spomenuo sam im neke rute koje sam napravio u valthorensu i ljudi su mi objasnili da sam 'izabrao' odlicna freeride mjesta, ali da su istajako osjetljiva na 'pomjeranja snjega'. Da to slikovito usporedim sa ‘udarnim krivinama’ negdje u kanjonu Morace ili na Ibarskoj magistrali, cini ti se bezazleno, a ako neznas…ode ti. Ono jest, mozda ces citav zivot da skijas i nece ti se desiti nista, ko sto citav zivot mozes da prelazis ulicu zatvorenih ociju i da te nista ne mlatne, ali 100 zrtava lavina godisnje u Alpima i jos oko 1000 onih koje lavina samo povrijedi (a povrede su tipa: iscaseni kukovi, nagnjecena rebra, zglobovi, povrede ochiju…). su za mene dovoljan razlog da se vise ne zezam bez one pobrojane opreme.
Poslje razmisljam; Znam da cu i pored svega ovoga , da nastavim da vozim te ‘krivine’, kick je za sad jos uvjek veci nego strah, ali onda daj makar da se ljudski obezbjedim: Kaciga, transciver, avalung, lopata.(iznajmljivanje na dan-dva je opcija, e sad problem je bi inasna svaki dan da skija van piste, a ne tu i tamo jedno popodne). Ova oprema je neophodna za Alpe; bez obzira da li pravis ozbiljne freeride rute ili skijas “samo malo” uz stazu.
Ja jos nisam cuo da se takve stvari desavaju na nasim planinama, mozda na Durmitoru i na Brezovici, ne na Jahorini ili Kopaoniku. Dati tolike pare za sva ova moguca cuda je tamo cini mi se totalno nepotreban luxuz-perverzija-preseravanje.
eej pa ti si imao i bliski susret trece vrste. Gjde ti se ovo deslio?Citirati:
BTW, još kao "mali" sam doživeo da skijam na ogromnoj ploči koja se ispod mene kreće i pravi "neprijatan" zvuk, svi smo odmah "odskijali" sa te ploče i ona se posle nekog vremena zaustavila - u trenutku dok se kretalo ispod skija (pola livade) nisam se baš lepo osećao..
Evo ga jedan praktican sajt:
European Avalanche Services:
http://www.slf.ch/laworg/map.html
Na Lokvama, CG, pre dosta godina. U pitanju je bila "tura", svake godine smo išli po 5-6h na planinarenje (skije na nogama, pošto je predubok sneg) - i onda povratak spustom za 30 minuta :). Konkretna padina je bila severna, i strma, prepuna (težeg) snega...
Prošle zime je lavina na SK2 (Durmitor) srušila stub žičare - niko nije povređen.
Prošle godine je na Jahorini poginuo čovek od lavine:
http://www.skijanje.co.yu/forum/showthread.php?t=503
Koliko sam ja čuo to je i jedina žrtva lavine "u nas".
Za ostale centre "u nas" nisam čuo za lavine, barem ne u ski centrima. Siguran sam da ih ima po planini, ali ne u ski centrima / oko staza (barem da je "viđeno" ;)), a dokaz da ima lavina i na našim planinama - možda ste videli na strminama posle zime izlomljena stabla..
Neko mi je vec negjde spomenuo ovaj dogadjaj na jahorini i ja sam bio sklon da ne povjerujem, ali kako citam na tom linku sto si dao, sve su indicije da je taj covjek stradao od 'skocinske lavine'.
Evo par korisnih teoretskih primjera u vezi sa mjerama predostroznosti:
http://www.slf.ch/info/Caution_Avalanches.pdf
http://www.freeskiing.nu/media/FREE_03.pdf
ukratko su opisane stvari na koje treba obratiti paznju prije za vrijeme skijanja van staze. opisane su i vrste snjega i sneznih padavina koje su indikator pojave lavina.
kome se ne cita do u detalj evo zakljucka:
"THE SKIER’S CONCLUSION Remember that depth and stability of the snow pack
vary with season, altitude, aspect and terrain. Winters and regions with thin snow
cover and cold temperatures are more dangerous to skiers. Rocks, bushes and
trees are weak points in the snow cover since loose packed snow favours the formation
of facets.
The snow is weak when water is present but very strong when frozen. New snow
increases avalanche danger.
When you doubt snow stability, stay on ridges and on fairly fl at ground (less
than 30°) to play safe. Different terrain features on any given slope mean that
there is a variety of different orientations available to ski on.
Last but certainly not least: A slope is not safe just because there are ski
tracks on it."
PS
apropos one moje price o "bezbjdenom skijanju" na podioku 2 , procitah na PisteHors.com, da se 74% fatalnih incidentanta sa lavinama desava upravo na nivou 2 i 3. Dakle, (relativno) bezbjedno je samo kad je na skijalistu na snazi nivo 1, a ja taj nivo jos nisam negdje dozivio da vidim.
Možda je zato i procenat 74%? :D (ako maltene nigde nema nivoa 1 ;))
Mislim da nije loše i pravilo statistike - ako u nekom ski centru nema lavina - neće ni tebe (verovatno ;)) za'fatiti - ako skijaš oprezno k'o i drugi ;). Masa relativiteta moja Mileva :).
Ozbiljnija studija svajcarskog instituta o incidentima sa lavinama.
Evo sta kazu statistike; samo par citata:
"We estimate the mortality rate of all people
caught by an avalanche not to exceed 13%,
whereas the mortality rate in case of total burial is
about 50%."
"The data from a total of 729 completely
buried people were analyzed. 389 (53%) of these
people were dead and 340 (47%) survived."
"The median time of burial of all 729 people
is 40 minutes. Excluding the categories „visible
parts“ and „self rescue“, this results in a median
burial time of 60 minutes. Additionally excluding
the category „calling“, the burial time of the remaining
completely buried people is 70 minutes.The median burial time of all surviving, completely buried people is 11 minutes and therewith significantly
shorter than the median burial time of 120
minutes of the dead, completely buried people"
"Most of the completely buried people were
found due to visible parts of the bodies or their
equipment, closely followed by the number of
people found by transceiver search. Whilst the
survival chances of people found by visible parts
are very high (85%), they are not as encouraging
in the case of transceiver search (51%)"
http://wa.slf.ch/unfaelle/unfallstatistik-en.pdf
Znači šaka pšenice u džepu, pa bacaj za sobom k'o Ivica i Marica ;) (ili ko već :D).
http://www.youtube.com/watch?v=0UPxTYYhBsI
xa xa nema veze sa lavinom, ali ima veze sa tom bajkom. Malo bajato, skijasko, ali bajkovito.
Ma ne pshenicu, ooo Wlade! Pa da na svjezu lavinu slete vrane, sve pozobaju i ostadose Ivica i Marica zarobljeni za vjeke vjekova.
Mozda kamencici, klikeri, konfete, k..prezervativi (laksi su od klikera).
Ima neka spravka, vidjeh je prije par godina, neka vrsta katapulata koja se valjda nosi na ledjima (ili za pojasom), na zalost ne znam kako se to zove pa nemam ni adekvatan linak, ali princip je sljedeci:
kad lavina krene, ti povuces rucicu, katapultira se neka vrsta balona pricvrscenog na (po)dugackom konopcu. balon ostaje da "pluta" na povrsini, ti ode ispod lavine, ali..........
balon ostaje vidljiv i kad 'rescue' stigne; nadju balon na konopcu, a onda nadju i tebe na drugom kraju konopca. To pravi neka austrijska firma i znam da kosta oko 100 evra ili nesto vise.....dobra alternativa za onaj ABS. (no da bi te nasli zivog mislim da moras da imas i avalung :sm004: )