ja sam prosle nedelje bio ovde http://www.arztmann.com/ i dobar je smestaj.Nassfeld obavezno,Katschberg,Gerlitzen.
Pogled za štampanje
ja sam prosle nedelje bio ovde http://www.arztmann.com/ i dobar je smestaj.Nassfeld obavezno,Katschberg,Gerlitzen.
Danas popodne savršene staze do kraja dana, na čitavoj planini max. 30 skijaša, dovoljno hladno, magla na vrhu dolazi i odlazi, snijega više nego dovoljno...
Fotka napravljena oko 15:00
Prilog 13641
Auh, kako dobar snijeg. Uzivao si, cestitam...
O Gerlitzen-u je mnogo pisano, veoma je poznato koruško skijalište u neposrednoj blizini Beljaka (Villach). Praktično se nalazi u samom predgrađu grada, bliže je gradu npr. nego što je Avala Beogradu. Često pomišljam koliko je veliki luksuz, bar u ski smislu, živeti u Beljaku i imati Gerlitzen i Tarvisio na 10-15 minuta vožnje, a još najmanje 4-5 dobra skijališta u okviru 45min-1h lagane vožnje (Nassfeld, BKK, Katschberg, Flachau, Obertauern, Meltaler glečar itd, da ne idem sa druge strane Alpa :)).
Postoje dve polazne tačke za Gerlitzen: P1-3 parking ispod gondole (N46.65897° E13.90110°), svega 2-3km od A10 auto-puta (izlaz 178, Villach - Ossiachersee, tj. Osojsko jezero) i parking sa severne strane skijališta (N46.73048° E13.91418°). Ovaj drugi je direktno u podnožju najbolje staze kompleksa (kombinacija 8->6), a parkiranjem tu izbegava se i korišćenje gondole (štedi bar 20 min). Ipak, do istog ima nekih 25km vožnje lokalnim putem od ranije pomenutog izlaza sa A10. No, ako ste sa smeštajem npr. u BKK, a jedan dan posvećujete Gerlitzenu, ovaj drugi parking je superioran izbor u svakom pogledu! U tom slučaju do vrha stižete korišćenjem dva 4-seda (stari, bez hauba), koji se nadovezuju jedan na drugi. Naravno, na oba parkinga moguće je kupiti ski karte.
Kako su mnogi ranije opisali, Gerlitzen je centar na jednom brdu. Sa koje god, od opisane dve strane, da se popnete - sa vrha se skija na sve četiri strane sveta. Na jug, ka izlaznoj stanici gondole, skijate stazama 1-1a, pri čemu u donjem delu, pri gondoli, ima nekoliko plavih krakova. Generalno, ti plavi krakovi i pridruženi liftovi su zona za decu i početnike. Crvene staze 1 i 1a nisu loše, ali nisu ni bilo šta posebno. Takođe, brzo puknu (ako su onako pukle nama na -15C, verujem da na tim stazama uvek bude hupsera).
Sa vrha ka istoku nalazi se staza 19 (i njeni kraci). Crvena, kratka, sa jednom kratkom prelomnicom i plavom obilaznicom iste. Potpuno dosadna staza, koja osim lepog pogleda i nove žice ne nudi bilo šta. Upravo taj novi 6-sed je najveći adut ove staze (u hladnom danu prija hauba i grejana sedežnica!).
Sa vrha na severo-zapad, ispod 8-seda bez haube, nalaze se veoma lepe, ali kratke, staze 5 (plava) i 7 (crvena). Idealne za peglanje tehnike, vuku sve vreme. Ja sam ih nazvao turbo-Marine vode (kao što će jednom Marine vode biti kada dobiju sedežnicu i planirani produžetak). To je taj bum-tras osećaj, 5min gore-dole, pa tako 10x... Lepo, ali ne bih zbog toga došao.
Ono zbog čega jesam došao, tj. zbog čega smo došli, je splet staza 21/8 -> 6/9. To su kraci ispod dva starija 4-seda (ranije opisani, vode iz podnožja sa severne strane brda). Izuzetne staze, velike dužine, prelepe konfiguracije, zanimljive u smislu da je leva ivica crveno-crna, a desna crveno-plava - pa biraj majkoviću, kako ti volja :). Može da se vozi ili samo gornji deo, ili samo donji, a najbolja je kombinacija. Ako i kada ovde umesto 4-seda ulože u kombinaciju gondole i 8-seda, biće to fenomenalno 4h skijanje, samo na toj stazi.
Ipak, ukupan osećaj: bar meni i bar ako ste u društvu bez klinaca - Gerlitzen ima problem da ispuni čak i 1 dan skijanja, čak i sa pauzom!
Gerlitzen ima i jedan veliki plus - usled ranije navedenog (vidi uvod :)), predstavlja idealnu bazu za sva navedena skijališta. Pogotovo kada se ima u vidu da u Villach-u i njegovim predgrađima ima jeftinog, a veoma solidnog smeštaja.
Mi smo bili smešteni ispod same gondole, sa pogledom od milion $$ na Osojsko jezero:
Prilog 15865
Evo kako izgleda sam vrh brda, polazna tačka svih staza:
Prilog 15870
Prilog 15871
Staze 1/1a, ujutro su dobro upeglane (šteta što ne drži dugo):
Prilog 15869
Na istok, kratka staza ka novom šestosedu (grejan!). Kratko i dosadno:
Prilog 15873
Prilog 15874
Prilog 15872
Prelepa plava i crvena staza, ispod osmoseda, br. 5 i 7:
Prilog 15875
Prilog 15876
Prilog 15877
Razlog zbog koga se dolazi, najbolje staze skijališta - spust sa vrha na sever, do doline, ispod dva četvoroseda:
Prilog 15878
Prilog 15879
Prilog 15880
Prilog 15881
Prilog 15882
Jedna od jačih strana Gerlitzena su vizure:
Prilog 15883
Povratak na jezero je opet gondolom, na ovu stranu (jug) nema staze do doline. U dnu se vidi Villach, toliko je blizu (ako ne idete severnom obilaznicom ili AP, praktično ne napuštate gradske ulice i već stižete na Osojsko jezero, podno gondole):
Prilog 15884
Bio leti (drugim poslom, u blizini je jedan od najlepših prevoja Nockalm), ali nisam skijao.
Daj neki prikaz, razmena informacija :)...
Bio pre dve godine, ali se sećam da po "specs" ne izgleda impresivno a u stvarnosti (skijaški) odličan centar. Meni lično mnogo bolji od BKK i Gerlicena... Ali verovatno zavisi od ukusa... I dosta je visok za taj kraj Austrije. Ali da ne idem dalje u :sm023:
Apsolutno se slazem sa Sevom oko Gerlicena. Bio sam prosle sezone na 1 dan (usputna stanica za Dolomite) i stvarno mi se svideo za zagrevanje + autoput je na par min voznje (za parking koji je uz jezero), tako da se vrlo lako i brzo stize. Ona najduza staza (sto ide na sever) mi je ostavila sjajan utisak i možda bih je svrstao u top 10-15 koje sam ikada skijao.
Ljudi iz Filaha imaju luksuz da im do staza treba od 5min (Gerlicen) do sat vremena (Flahau), a leti do Istre 2 sata.
Meni vikendom leti od Sanseta na Adi do OMV pumpe kod šećerane nekad vikendom treba 30 min :sm008:.
Može li pojašnjenje ovog stava? Juče i prekjuče sam skijao po Raduši (BiH) i mogao bih tamo skijati 5 dana u nizu, a da mi ne dosadi. A Gerlitzen je za Radušu ultra giga mega veliko skijalište.
Potpuno se slažem. Pored izuzetno povoljnog odnosa kapaciteta staza u odnosu na kapacitet žičara (posebno uz 2 šestosjeda koji idu kroz šumu) što za posljedicu ima da su staze u odličnom stanju i pred kraj dana, Turracher ima još neke pozitivne elemente vezane za infrastrukturu za pauze koje nisam vidio na drugim skijalištima.
A vidis, ja se slazem sa sevom sto se tice ovog..meni je jedan dan na gerlizenu sasvim dovoljan..jer sve preskijas u jednom danu a ja volim da otkrivam nove staze tako da trazim raznovrsnost...
Mada ima ljudi medju kojima se pretpostavlajm i ti stekane ubrajas, kad nadju dobru stazu i vole da je merace stalno..to je ok
Volim i ja da otkrivam nove staze itd. ali volim da prođem neku stazu i više puta. Nije mi svaki spust isti a što je staza lepša, bolja, šira, zanimljivija, mogao bih je voziti desetine puta u toku jednog dana.
Evo, sad za vikend, na Kopaoniku, rano ujutro Gvozdac i Ledenice posle 10 spuštanja nisam imao utisak da mi je dosta. Bio sam se umorio (i ja i klinac) ali smo vozili do negde 11h a počeli u 9h. Dve staze (da kažemo da su dve mada su 1 i po) dva sata. U subotu posle toga odosmo na Krčmar i u 11:30 mi je bilo pun k gužve i napravili smo dva kruga i ajmo na Gobelju.
A Krčmar najlepša staza tamo.
To je to. Sreća pa smo svi različiti. :ok:
Teško da bih istražujući novo skijalište imao ovakvu statistiku:
Prilog 15931
Prilog 15932
Nisam uključivao aplikaciju na Gerlitenu. Ovo je Turracher Hoehe.
Mali off: koja je ovo App?
Ski Tracker.
Moj dozivljaj je takav... prosto, najduza i najbolja kombinacija staza ispod 4-seda je super, ali su zice stare i na sporiju stranu, treba dosta da se popnes na vrh, pa se ohladim. Plus je ta staza pod stresom, jer vecina je dosla da skija bas njih. Dakle, ne mogu tu da provedem ceo dan, prosto ne moze. Pod 8-sedom su oba kraka lepa, ali za 1h obrnes bar 10x. Staze 1 i 1a mozda mogu da popune 1h ujutro, plus nesto malo popodne ko voli da skakuce po hupserima, ja volim... Ostalo je realno dosadno.
Naravno, ovo je moj dozivljaj, mada se ne radi o tome da razmazeno zahtevam stotine km razlicitih staza. Evo juce se nauzivasmo na maleckim Divcibarama, samo jedna staza, otisli da podrzimo pricu...
Bitna opaska: kada su klinci u jednacini ili u drustvu ima slabih skijasa i/ili pocetnika, jednacina se menja i verujem da je Gerlicen lep i za vise dana skijanja...
Da malo izdvojim misljenje, as usual... Bio za Sretenje i Gerlitzen ne preporucujem nikome.
Po slobodnoj proceni vise od 500 organizovanih grupa ljudi iz ex Yu, samo 4-5 buseva iz SRB, pa na to dodati HR i SLO... ujutru guzva za gondolu kao u Banskom, ne znam koliko dugo ali vise od 1h sigurno. A gore, atmosfera kao na Jahorini, jbte. Ko voli da loce i da se majmunise odlicno, za sve ostalo uzas... Jbga, mozda su neki drugi vikendi ok, ili jos bolje ko moze radnim danima, ali ovo je bilo blagi uzas
Ne preporucujes da se ide na Gerlitzen za Sretenje ili bilo kad?
Moje iskustvo je za Sretenje, za ostalo ne znam.