Predlog: uzmi 1h instruktora ili instruktorku na Kopaoniku, 1-2 dana, pokazaće ti par trikova/vežbica sa kojima za 2 dana možeš duplo da poboljšaš tehniku (ako si u donjoj kategoriji skijaša).
Pogled za štampanje
Probala sam s jednik trenerom i ništa nisam skapirala, onda sam svega par žica provozala sa drugim i onako baš posle toga dosta uznapredovala, idem sam pa se nadam da će imati malo vremena za mene ovog vikenda ... i da završim sezonu a sledeće godine ću da se potrudim da povećam vroj dana provedenih na skijanju ...
Recite mi najbrzi i najlaksi put od BG do Kopaonika?Da li autoputem do Cicevca preko Krusevca Vrnjacke banje pa gore ili preko Ibarske? Cuo sam da postoji neki kraci put do Kopaonika tj. da se kod Krusevca skrece negde i ne prolazi se Vrnjacka banja.
Ako znate napisite mi!
I jos kakvo je stanje na putevima? Imam letnje gume i da li treba lance da ponesem da stavim kad se budem penjao gore?
Hvala unapred!
Kad od Krusevca krenes prema Vrnjackoj Banji onda skreces levo gde ti putokaz pokazuje Brus i Kopaonik i to ti je najblizi put ;)
A jel put u solidnom stanju?
Da li treba zimsa oprema, odnosno lanci na letnje gume?
Ako ne lanci, onda barem zimske gume.
@Wlad: Vraćali smo se s gobelje, greška moja - zato nam je trebao mali karaman da odemo do centra.
Nisu nas ostavili same na kraju sveta, postoji i put i taxi, i penjanje uzbrdo udesno ka uključenju na karaman greben, slažem se, ali sve to je neko manje ili veće cimanje. samo mi je interesantno bilo kako su tačni i odgovorni u tome (čak i brži od tačnog, sat im žuri 7-8 minuta), a nisu u nekim drugim stvarima.
Slična priča kao u povratku kući kad nam policija naplati kaznu za pojas 5000 zaustavivši nas na auto putu (???), a oko nas zvižde ljudi 200 na sat.
Mislim da se najbrze stize autoputem do krusevca, onda kad vidis putokaz za kopaonik pred krusevcem koji usmerava levo, tu nastavis pravo. Imao sam GPS pa se ne secam tog celog puta, znam da ima jedno cudno skretanje kad se predje pruga i da je put los na jednoj deonici od 20-25 km.
Pogledacu na mapi kroz koja se sela prolazi.
Ovim putem uvek stizem za oko 3 sata i 15 minuta uz malo brzu voznju auto putem.
Pa to je to o cemu ja pricam Tadija ;)
Aha, ok, ja sam pogresno shvatio da treba da pratis putokaz pred krusevcem ;)
ja pratim putokaz: pred Krusevcem levo, pa desno na neku veliku ulicu, pa levo u neku sa 3 semafora, pa desno na neku vecu jedno 200-300m i onda opet levo na glavni put, brzo se prolazi pa nisam signalizaciju dovodio u pitanje :)
od krusevca postoje 2 puta do kopa...
jedan je bruskim putem, pored jezera celije, do brusa. i to je put koji je andrija opisao u postu iznad. taj put je bolji, ima dosta pravca, i duzi je jedno 10km. smaranje je malo ako se prate ogranicenja, a zna da bude i pandura.
drugi put je preko zupe do brusa. ne skrece se levo pred krusevac, nego se produzi pravo i na drugom semaforu (pored kasarne) se ide desno. onda pravo jedno 2-3km, izadje se iz krusevca i skrece se levo za aleksandrovac. i posle jedno 25km je opet levo skretanje za brus (ima znak). ovaj put je kraci, i zanimljiviji za voznju, a i nema toliko pandura. kada ima snega delovi ovog puta znaju da budu neocisceni, ili ocisceni dosta usko.
ja uvek preko zupe idem kada je suv put, dok u slucaju snega idem preko jezera...
A jel zna neko da li su putevi prohodni? Ima li snega?
na sajtu AMS pise da ima na preko 1000m nadmorske visine, da je rastopljeni sneg.
Hvala puno na informacijama!
Nema snega na putevima ni na jednom mestu do Kopaonika..
---
Danas odemo od 15-16h do malog jezera, po satnici je bilo najavljeno neko revijalno dešavanje posle takmičenja. Vidimo lepo sređen deo gde su se takmičili (skokovi, "gelenderi" od širokih cevi i sl. - pravi "park") i ispred parka postavljene dve uspravne daske - na njoj "oklagija" vodoravno (na npr. 70cm visine) i njih 5 (bordera) se smenjuju - pokušavanju da je preskoče iz zaleta. Posle 10tak minuta niko nije preskočio i na kraju "voditelj" proglašava da su svi pobednici ;). Sve u svemu "revijalan program" je izgledao malo je reći žalosno.. Naravno ekipa koja se skupila tamo (takmičari i prijatelji) svi sa pantalonama 3 broja većim, maramama, sve brende ;), ako im je takvo i takmičenje kao što je revijal - jao im ga :D. Sve u svemu osim piva koje sam tamo popio sve ostalo je smrjurija ;).
Sutra je bigair takmičenje pa od 15-16h opet "revijal" :D
Danas inače savršen dan za skijanje..
a zato u subotu i nedelju nas kada ja dolazim 7 stepeni od ranog jutra iznad 1 2 stepena ((((((((((na sta ce to liciti stvarno sam skepticna
Licice na prolecno skijanje ;), samo da bude snega , a bice. Ja ocekujem dobro skijanje i jos bolje zezanje na suncu, jer nece biti klasicnog juga, vec ce da duva sa istoka , i to do 15 km/h
Danas 19.03 je stanje bilo seldece.
Na gobelju sam otišao "kasno" 10h. Staze do gobelje su bile sasvim pristojne. Na Gobelji je sneg već počeo da se pretvara u onaj kristalni šećerasti. Obe crne su imale delove gde su progledale ali su mogle da se skijaju. Crvena je uglavnom bila bez ovih tamnih mrlja.
Brzo sam ogustao od Gobelje i otišao na gvozdac i tu ostao do 13h. Gvodac i Ledenice su bili ok sa mnogo manje hupsera nego ostale posećenije staze. Sneg odličan.
Sve u svemu ja sam bio zadovoljan današnjim danom sunca u nedogled staze sasvim ok za tu temperaturu...
Za vikend ako nebude neki južni vetar bice staze kao danas sa mozda koji cm manje snega ali ako nas poseti jugo...
Moj utisak da je veštak odradio svoje. Sinoć smo u šetnji videli u daljini da topovi rade. Puštali su ih i kada je pre neki dan padao sneg. Staze sa veštakom su neuporeivo u boljem stanju... Crna duboka posle među-stanice nije više onako braon i razvaljna kao peošle godine. Ima brda i dolina i leda na nekim delovima ali sasim ok. Gornji deo do među stanice dobar. Na krčmar danas nisam išao mezilo me da se lomatam. Do pre neki dan je bio super. Pre par dana sa uhavtio i par voćnji žicom. Ko zna ako je demontiraju više neće biti priike. Ona prečica je standardno razvaljena kroz šumicu ali ide se u velikom broju.
Evo malo slika sa današnje gobelje (petak 19.03)
Još koja ....
Super! Od srca hvala za slike, baš me interesovalo iz prve ruke kako je sada tamo, jer je navalila toplota, a ja planiram posle utorka ponovo na uživanje, ali me brine kiša, iako će biti svežije.
Spominješ i staze koje prema zvaničnim informacijama sa Kopovog sajta ne rade (Krčmar, Gvozdac...) Izgleda da nisu sasvim ažurni.
Naroda izgleda jedva da ima.
Kakva je crvena duboka? Prema mapi, ona je celim putem osnežena. Može li taj veštački sneg da drži i na redovnih +8 stepeni? Kako je do sada bilo?
A sto mora da radi zica na Krcmaru da bi se tamo skijalo ? :D
Ja sam prosle godine po pola dana provodio na krcmaru i ako nije radila zica. Lepo su je ovi iz SS svaki dan tabali, a zica nije radila tako da smo je mi skijali tako sto preprecimo od vrha suvog rudista kroz sumicu do krcmara.
Na Krčmaru se skija bez problema i kada žica ne radi. Samo je pitanje dali je sređena staza. Nekada je i ne prođu ratacima ili ja dođem kasno pa mi tako izgleda.
Ide se sa izlaza Žice duboka i kosinom prema recimo 3. stubu žičare krčmar. Sve je to lepo sem šumice pri kraju puta pred samu stazu koja je uvek razvaljna. Pravi krateri na putu oko jela pa može biti problema... Sada čujem da se žica na krčmaru ukida i da će izgleda napraviti stazu ili put do krčmara sa pančića.
Gvazdac sidro je radio bez problema, a staza je bila super.
Što se tiče staza koje su pod "veštakom" one su mnogo bolje nego recimo prošle godine u istom periodu iako je pošle bilo više snega. Naravo da su bolje od onih koje nisu pod veštakom.
Problem kod crvene duboke je što je preopterćena prođe dosta sveta u toku dana i postane zamornija od crne staze...
Evo slika Gvodca i Ledenica od petka. Kao razlike u odnosu na gobelju. Slikano oko 12h
Tu je i slika od prošle godine koja pokazuje tu prečicu ka Krčmaru
Ove godine u nedelju 14.03 iskoristio sam priliku da se prvi put vozim liftom Krčmar. Nikada do sada nije radio kada sam bio na Kopaoniku. Dugo je staza i bila zatvorena zbog bahate posete od strane NATO.
Vožnja traje malo duže a ja sam bio uporan, mrzelo me da idem prečicom...
Evo malo slika i sa te strane...
I još malo ....
Naravno kada se ide liftom tj žicom staza je duza za onih 3-4 stuba jer prečicom izađete niže od početne i na kraju morate da se spustite - presečete do početka Duboke I da vas izavdi na vrh Suvog Rudišta. Taj deo je baš lep od prečice do početne stanice Кrčmara
Evo malo slika i sa Crne Duboke od 15.03
I još od 16.03
Jako lep kraj sezone (bar što se mene tiče)!!!Otišla sam gore na produženi vikend i divno se provela, a naskijala se više nego što sam skijala 14 dana u februaru. Stigoh u četvrtak 18.03 u 13h i nisam mogla da odolim, savršen dan, puklo sunce, a hladno, minus, sneg drži, već u 13.30 sam bila na Pančiću.:ski:
A staze?!!!
Nisam mogla da ih prepoznam, staze savršene!!! Tek popodne sam počela da skijam a staze kao piste, ništa hupseri, ništa razrovano, malo leda ali ništa preterano!!! Skijam na crvenoj dubokoj i provaljujem da nema nikog ispred mene, znači sama sam na stazi bukvalno. Onda sam se osmelila i skinula mrak sa crne duboke :ok:. Za tih 2 sata i 30min ja sam odskijala 10 žica! Petak 19.03: isto jako dobar dan za skijanje, Gobelja počela da topi ali četvorke su bile u vrlo dobrom stanju! Subota 20.03: moglo se odlično skijati do 12, posle toga više nije bilo vredno truda, sneg je baš popustio i previše ljudi je došlo za vikend!!! Znači oko 12 je duboka već bila skroz razrovana, na Gobelji nije bilo dovoljno snega, četvorke standardno dobre, plave staze onako!! Uveče po kafićima je bilo ljudi. Nedelja 21.03: neki ljudi su skijali ceo dan, ja samo do 11, posle je sneg već popustio, a nisam imala dobru mažu i nije bilo vredno truda, izuzetno spor sneg, pa nije ni bilo zabavno!!!
Suma sumarum: Odličan vikend!!! Otišla sam gore skijanja radi, a bilo je skijanje+, jer upoznala sam nekoliko mnogo dobrih ljudi gore!!! Po Wladovom savetu maltretirala sam drugove da mi daju par časova i malo me koriguju što se mog skijanja tiče. Dosta sam napredovala za samo 4 dana skijanja, stilski sam se popravila, sad su mi plave staze postale smešne i dosadne, isuviše lake.:ok: Prešla sam na crvene staze, sa po kojom crnom čisto da me razbudi. :yay: Mislim da sam sad spremna za neku malo ozbiljniju planinu, ali u svakom slučaju sad sam stekla neke poznanike i sledeće godine ću ako mi posao dozvoli prvi deo marta provesti gore. Ozbiljno sam se zarazila skijanjem :)
Aj da se i ja javim posle duzeg vremena :) Zadnji put sam bio u petak 19.03. i do 13h je bio vrhunski dan za skijanje!Suncano i vedro,staze utabane a ekipa na stazi kao sa ovde sa foruma :)) U petak sam lepo "naleteo" na 4c prema masincu na nasu drugaricu sa foruma SuCicu i videcete na slikama kako je sve to izgledalo!Negde oko 11h smo krenuli na Gobelju i vratili smo se brze nego sto smo stigli jer je vec tada bila otopljena i na skoro svakih 20 metara se videla trava pa smo skijanje nastavili na crvenoj 6 i crvenim 4 ;)
E evo malo slika ekipe sa staze :)
Uživancija, divan dan, fantastično skijanje i super druženje ...
Bio sam gore u subotu i nedelju, oba dana pravo prolecno skijanje- suncano, ali temperatura u plusu i samim tim razvaljene staze, ali Gun reze i kroz kremeni i kroz kamen. Crna duboka je , cini mi se, bila najbolja, i nju smo vozili na puno. Bilo je dosta ljudi, u par navrata sam cekao na dubokama, ali sve ispod 5 minuta. Bio sam i do gobelja, ali je pravo mucenje doci do tamo zbog sporog snega, pa mora da se vesla niz jaram. Gobelja je na par mesta progledala, ali je moglo da se zaobidje. Cini mi se da su staze na gobelji suvise kratke za ovo skijanje po mokrom snegu, jer ne moze da se uhvati zalet. Uglavnom uzivanje na suncu je bilo na nivou, a moglo je i ozbiljno da se skija, samo sto su me noge izdavale posle 4-5 spustanja "na puno". Ostalo je jos dosta snega, pa ako zahladni trebalo bi da bude jos doborg skijanja. Staze sa vestakom ne verujem da ce progledati u sledecih 15ak - 20 dana, a na livadama bez vestackog snega su nakupili gomile sa strane.
Sve u svemu bilo je dobro, a ja mislim da sam ovim zavrsio skijanje za ovu godinu, sad se ceka decembar :(
PS pozdrav za Zokija ,admina ovog foruma koji je vodio autobus ski busa, organizacija je bila na nivou ;)
Upravo ko sto rece Tadija, subota vrhunski, sneg ok + sunce przi + dzabe suljpa za pogonsko gorivo, te smo ga razvalili postenski, Gobelja, Crna, Krcmar, sve u njojzinu :) Nedelja do 12h solidno, posebno CD i Gvozdac&Ledenica, ali resio sam da zavrsim u 13h za taj dan, uvalim ski pas za 500 dindzi i popijem tri pivdzana na prolecnom suncu :)
Sve u svemu ja se nadam necemu i za Uskrs, cisto fore radi, jer su na pomolu neke jagnjece brigade :)
Marco legendo uništi devojci vrh skije :D
http://www.skijanje.rs/forum/attachm...1&d=1269374116
Dobro je da je ovo svestran forum.. Neka odma ide na ''ogrebotine na gornjoj strani skija''.. :)
Ma nisu njene tako da baš je briga ...
Hahaha . . . Zbog toga sam sledecoj slici od Cice dobio stapom po glavi ali tu nisam hteo da postavim :sm022:
Da ovo ne bi otišlo skroz off topic ja mogu samo da zaključim i time završim svoje učešće na ovom topicu za ovu zimu:
Bilo je odličnog i malo manje odličnog skijanja ove godine, sledeće godine će bez sumnje biti mnogo bolje, jer najzad su shvatili da treba ozbiljnije ulagati u Kopaonik. Postaviće još mašina za sneg i staze će biti mnogo kvalitetnije. Sve u svemu Kop sam po sebi ima svoje prednosti i mane i potrudiću se da sledeće godine odem i negde u inostranstvo na skijanje, ali definitivno ću ponovo ići na Kop, jer "U raju je lepo, ali na Kopu je ekipa ... "
Nije bila losa zima, ali kao sto neko vec rece: trebalo bi da ce do sledece zime instalirati jos topova za vestacki sneg i ubaciti nove zicare. Ja sam skijao 09,10 i 11. april i verovali ili ne na crnoj je bilo pola metra snega, mada ga je visoka temperatura otapala, ali hocu da kazem, da tamo gde ima topova bude dobro. E sad, Alpi su Alpi, ali Kop je na 3 sata voznje i drustvo je uvek tu.
Poz
3 cm snega.