Odlican videJo,kamera,muzika....sve vrhunski odradjeno:bootyshak
Pogled za štampanje
Odlican videJo,kamera,muzika....sve vrhunski odradjeno:bootyshak
Naidjoh na ovaj text. Covjek prepricao svoja prva iskustva sa skijanjem u dubokom snjegu. Ta trapavost u prvim pokusajima da se vozi cjelac su detaljno opisana; i nekako mu iskustva identicna sa mojim (vjerovatno prica vazi za vecinu koji sa utabanog prelaze na tro-dimenzijonalno). Jedino je mu je metoda ucenja bila drugacija; Vrijedi procitati.
http://www.achievingexcellence.com/p...ng_powder.html
Moja iskustva govore da se treba "pustiti" niz padinu kada se uči skijanje van staze po dubokom snegu (suprotno "staroj" školi da treba da se nagne nazad - treba stajati neutralno i imati brzinu). Naravno da na početku mora da se pada, ali mislim da je daleko lakše prve korake u celcu savladati skijajući većom brzinom, nego ići sporo. Ići sporo (osim ako nije u pitanju preširoka skija) znači da "propadaš" a samim tim i imaš daleko slabiju upravljivost / teže je upravljati skijama - pogotovo za početnike (u celcu).
Takođe, ne treba se "boriti" sa snegom, tj. skijati na "silu", pošto je "reakcija" u dubokom snegu daleko snažnija - i može joj se odupreti samo ako "legneš na padinu".
Procenjivanje terena i tipa snega i reagovanje unapred se savlađuje kasnije.
I naravno, "bez alata nema ni zanata", šire/duže skije znatno pomažu. Širina i dužina da se manje "propada", a dužina obezbeđuje i stabilnost.
I na kraju, bez dosta skijanja nema ništa. Kao i na stazi, i skijanje van staze zahteva "trening", tj. razvijanje osećaja, balansa, brzine, tehnike itd....
Evo drug Wlad je to sve fino teoreCki izlozijo(djes wlad nema te 100g. ?).
E sad praxa je druga prica; Ovaj Shwedski akcijoni film sa Sapom u glavnoj i svedjankama u sporednim ulogama ce mozda da pomogne kao pokazno gradivo za prakticnu nastavu:
http://www.youtube.com/watch?v=CrNlYYFomEo
Ova tehnika se zove impresioniranje skijasica iz Skandinavije; pocinje normalanim poludugim zavojima, uz pokusaj da se faktor impresioniranja digne na kwadrat, tj da se iz normalne predje u switch voznju. Zavrsava se nestajanjem ispod debelog snjeznog pokrivaca, uz rijeci: 'id u p... ......!!!'
nego Wlad imas ti u vecini stvari skroz parvo. Ko i svaki drugi hoby, i ovaj moras da volis, tj da ti je samo offpista na pameti, i onda sve samo dojde, ovom il onom metodom. Jedino bik dodao ovo. Neutralan polozaj je naravno optimalno stanje za skijanje, i naravno da ne treba uciti da se sjedi na skijama, ali u odredjenim tipovima snjega, terena, stavljanje tezista na repove je sastavni dio igre. Cu ti kazem; Moja skija stoji centralno montirana, steta, jer sam da bih imao 'float' morao tu i tamo da vrhove dizem iz snjega, bacajuci tezinu u nazad. Freeride podrazumjeva tu i tamo gicanje, cupanje, ali kad dodje onaj momenat da skije zaplove puderom........................nirvana.
Posao Sapo, posao :hair:
Slažem se da je nekada lakše "sesti nazad", ali takođe mislim da je jedna od osnovnih "grešaka" početnika (van staze) kada čuju "samo sedni na repove" od stare garde. Stare (uske) skije nisi mogao nikako drugačije ni da izvadiš iz dubokog, osim da legneš na repove.
Sa ovim novim modernim lopatama, ako imaš prave štapove (ljudske krplje na njima :dontknow: ), samo se odbaciš, pustiš brzinu i zaploviš :sm011:
A za impresioniranje, potraži skup na:
http://www.babesinthebackcountry.com/
hahaha :)
nije uvijek potrebno skijati u sjedecem polozaju prilikom skijanja kroz cijelac
naravno to dosta zavisi od opreme kao recimo u sapinom slucaju
gdje su skije montirane centralno (sto ja ne preferiram) i imaju tendenciju
da oponasaju podmornicu
ali bitno je da se skija powder i ovaj filmic je haos sapa samo mislim da si
previse zanemario sporedne uloge
cak i na uskim skijama je moguce skijati sa tezinom prebacenom na vrhove
potrebno je samo zauzeti sto uzi polozaj skija i tezinu podjeliti 50/50
ima par dobrih primjera na nekim starijim ski filmovima
a sto se plutanja po snijegu tice wlad ti sa svoim skijama montiranim +5
mozes da opteretis vrhove koliko hoces i da jos uvijek plutas po prasini
u sterilnoj sobi a ne po snijegu (rocker je cude hehe):sm004:
P.S
wlad kad budes rezo one koze nek ti ne bude tesko da stavis neku sliku
unaprijed zahvaljujem hehe
Potrudiću se da napravim materijal :) (za kože).
Kad smo kod frirajda, evo oduševili se ljudi krasnom poljanom iz Rusije (slike od pre neki dan), tereni su zaista fantastični:
http://www.redbullskiing.com/photos/...-with-love.php
Ja sad odgledao Steep.Au jebote...
Znaci toliko sam se smorio. Zasto nisam rodjen negde na planini.Ili bar na okeanu da mogu da surfujem.
Doug Coombs je skijao u svom dvoristu.pa da sam mogao da skijam u dvoristu ko klinac sad bi bio na vrhu sveta.
Film je jako dobar.jedan od boljih sportskih dokumentaraca. Pored toga bih preporucio Yamakashi i Riding Giants o parkouru i surfu.
Jedno pitanje za sve: Jel vam smor kad idete sami da skijate.znaci zamislite da imate sve uslove,ali nemate ekipu nego ste sami na stazi. Dal vas smori posle nekog vremena?
Sad cu da vidim ovo sto je Sapa okacio.
Jos jedno pitanje: Iznajmio sam prave freeride skije prvi put ove godine- Head Monster, ne znam tacno koji model i s obzirom da su bile 10,15cm vise od mojih Magfire-ki imao sam ogroman problem da kontrolisem. Na kraju sam ih vratio i odvezao sve sa Magaretom mnogo bolje. Jednostavno bile su mi prevelike... Sta radim pogresno i dal je toliki problem ako vozis powder bez pravih freeride skija?hvala