Skijaše u FR u narednoj nedelji očekuje sunčano vreme sa sibirskim temperaturama :ok:
Pogled za štampanje
Skijaše u FR u narednoj nedelji očekuje sunčano vreme sa sibirskim temperaturama :ok:
Evo navatali wifi...samo da javimo stigli smo za 23h, danas oko 14h, vreme sunvano neki su i danas skijali vec... Veliki pozdrav od moje malenkosti i Plageton
Samo uzivajte :)
Puno sunca,snega i max -5 stepeni vam zelim :ok:
Evo brzog i kratkog opisa mog putovanja: Tinj (Tignes) 31.12-06.01.2012.
PUT: Otego se ko gladna godina. Granice smo prošli bez problema ali da i zbog preoslave Nove Godine ili zbog namernog izazivanja lavina, 20km ispred poslednjeg skretanja ka Tinju smo putovali 5 sati. Ljudi su poludeli u busu, počeli da piju i naravno čim smo krenuli, na svakih 15min neko traži da stanemo jer mu se baš tad ide u WC, a pre 15min kad smo stajali nije znao da će mu se ići iako je popio 4l piva. Na putu OBVZ svratiti do Abervilla u nabavku (valja kupiti sve od toalet papira do jaja , brašna i nutele), višestruko se isplati.
SMEŠTAJ: Smeštaj je katastrofalno mali. Imali smo sobu u kojoj je osim kreveta bilo još slobodnih 3m/kv, onda hodnik kroz koji se može proći jedino na kant i malu sobu sa kuhinjom i kupatilo sa tuš kabinom, a nas 4. Generalno soba je bila dobro opremljena i čista, ali stvarno premala i svi su se žalili na minijaturan smeštaj, to je odlika Tinja. Zamerku mogu staviti jedino na grejanje, bilo je baš slabo.
MESTO: Puno zgrada koje se donekle i uklapaju sa ambijentom stenja i beline snega. Nezgodno je to što sve zgrade imju neke senzore, šifre (koje često ne otvaraju vrata) i ostale gluposti. Bili smo u Val Claretu i to u hotelu koji je bio na samoj stazi. Hoteli uglavnom imaju skijašnicu samo njeno korišćenje nije uključeno u našu cenu aranžmana. Imaju i mesto na kom se hvata džaba internet, može tu u turist birou i da se zasedne i otkuca mail, mada je preko dana katastrofalno spor net zbog previše ljudi, a uveče je solidno brz za one koji imaju živaca da se smrzavaju na klupici ispred biroa. Imaju Sherpu i obilje kafića i barova i naravno busić koji ide do Le Lac dela gde imamo i bazen i turist centar u kome može da se plati 2evra i da se čovek poslednjeg dana lepo istušira. Od Val Clareta do Le Laca i dalje do ostalih delova vodi bus koji je dž.
Novogodišnje veče u Tinju. Može se uporediti sa dance arenom na exitu, samo smo bili toliko umorni da nisamo imali snage za bilo kakvo slavlje više smo obišli arenu čisto da se “zapljunemo“. Brdo pijanih francuza koji su napadno veseli i mene mnogo smaraju i došlo mi je da ih podavim, kad mi se keze i unose u facu, „Bonn Annee“, i gomila ništa treznijih, ali malo manje napadnih engleza.
SKIJALIŠTE: Vrlo je interesantno, raznoliko i zabavno. :ski:Staze za nijansu teže od onoga što se očekuje, ali taman da se čovek ne opusti. Obeležavanje ne mora uvek, da na pravi način oslikava težinu staze. Bilo je par plavih koje su rangu kopaoničkog Krčmara (na jednom delu blage, a posle, taman kad se čovek opusti ide sunovrat). Crvnih i crnih staza koje nisu ništa posebno strme, samo su dosta uske. Uzela sam ski pass za ceo Espace Killy, mada zbog očajnog vremena ni pola nisam videla. Samo mogu reći da je sneg mnogo bolji u Val d Iseru nego u Tinju. Obeleženost staza i žičara je solidna. Žice su sve novije i vrlo brze.Međutim, iznenadilo me je da je jednog dana kad je vejao sneg na polaznoj stanici jedne od centralnih žica bila istaknuta tabla na kojoj je nečitkim rukopisom na francuskom pisalo koje staze rade koje ne (nešto tako jadno kao tabla ispisana rukom i to samo na francuskom mi je bila skroz bzvz). Što se doga tiče Kop je stvarno na vrhunskom nivou.
OPŠTI UTISAK: Stigli smo 31.12 posle 29 sati puta i dok sam onda pomogla oko smeštaja u sobe već je bilo 24h. Od 6 dana koliko smo mogli da skijamo, evo bilansa:
1 - fenomenalan
3 - podnošljivo, jak vetar, magla i sneg, ali podnošljivo
1 - radila u Tinju samo jedna žica , a dole u Lacu, gde je niže su radile neke
1 - samo za entuzijaste i međede, u celom Tinju je radila samo jedna staza (zato su svima koji su imali ski pass za taj dan davali i besplatan sutrašnji, vrlo fer i korektno s njihove strane), vetar je tako jako duvao i zabadao ledene iglice u lice da sam posle 3 žice odustala.
Nije loše, smeštaj je očajan, staze su interesantne. Volela bih da ga posetim ponovo i da me zadesi bolje vreme pa da obiđem celo skijalište (vreme je bilo zaista očajno mislim da sam za tih 6 dana ostarila u licu najmanje 20god). Sobe jesu užasno male, Tinj više forsiraju u ponudu kao mesto za lud provod i noćni život, do čega meni iskreno ni najmanje nije stalo.
SUMA SUMMARUM: Opet bih htela u Tinj!!!
Posto je suncica dala bas detaljan opis, ja kecu da vas smaram, evi vatam wifi u nekom kagicu pored naseg apartmana u Tignes La Lavachet...i nas apartman je takodje mali i u predsoblju se prolazi takodje ja kant ;op (o austrijo majko mila) no to nije bitno jel smo ovde sbig skijanja, danas smo odvozali prvi dan i vreme je fenomenalno, prognoza kaze da nas prati sunce sve do petka kad se nesto malo navlace oblaci no videcemo...danas smo obisli skoro celo tignes skijaliste, i mogu da kazem da sam odusevljen, staze odlicno pripremljene i dobro drze nema hupsera...jedino krajnja gondola ka gleceru grande motte nije radila...sutra se spremamo za val d'isere...i da najbitnije je nema uospte guzve, nigde se neceka na red....evo i par slikica, na zadnjoj slici mladenci skijasi...koji skijaju sa svatovima...fenomenalnoooooooo.... ;opppp
Sneg u Val d Izeru će te oduševiti razlika između onog snega tamo i svuda ostalo je kao da skačeš po zemlji i po asvaltu, prosto osećaš kako sneg upija svaki tvoj impuls.
Evo nas sad na pivu, vratili se iz disera...ostvarno je prejako tamo.... Odlican dan smo imali danas
Al je ocrnila Suncica Tignes:((( Pa nije sve bas tako crno bilo:) Sve je bilo BELOOOOOOOOOOOOO
Šta je crno kad sam lepo napisala
"Sve je super ponovo bih išla tamo, skijalište je jako interesantno, samo je smeštaj tesan i grejanje nije radilo baš najbolje". Tako je svuda, tako je bilo i kod ostalih gostiju u svim zgradama. Znači ne treba očekivati puno od smeštaja, ono zbog čega se tamo ide najbolje ski staze, a zbog toga se valjda i ide na skijanje!!!
moguce da gresim,ali nema one "vatre" koja nas sve hvata pre skijanja, u Suncicinom rezimeu.inace mene ne cudi, posto sam i ja vise ocekivao od Tignesa.bili smo smesteni u Val Claretu na samoj stazi (Borsat),put je bio fantastican,tajming,ma bukvalno sve i onda sok...posto je subotom zabranjeno za bus-eve od parkinga do app. 500m vuci stvari.dva puta smo morali da se vracamo po ledu, pa izracunajte to u km.sve agencije (strane)imaju mini bus koji razvozi po app.nedopustivo i sramno!muka mi je bila i od same pomisli na dan povratka.inace staze bez neke zamerke,sem nelogicnog obelezavanja,po gleceru nismo skijali jer gondola jos nije ufunkciji.vreme fantasticno,app.trosoban sve ima samo moras prvo sve da izreklamiras i onda dodju i poprave (cak smo i receiver za tv dobili dzabe).mesto simpaticno,Sherpa ima monopol i samaraju samo tako,u Le Lac-u Spar jos gori.po meni je V.C. na boljem polozaju od L.L.sto se tice veza sa zicarama. sve u svemu ocekivao sam vise,cak i nijansu vise od Val Thorens-a(sa L2A da ga poredim mi nekako ne ide)medjutim V.T je jaci u svakom segmentu(moje subjektivno misljenje).