Ja bih voleo da znam čisto tehnički razlog zašto ne rade. Da li su u pitanju veliki operativni troškovi(struja, voda) ili akumulacija i dalje nije velika pa moraju da štede vodu.
Pogled za štampanje
Ja bih voleo da znam čisto tehnički razlog zašto ne rade. Da li su u pitanju veliki operativni troškovi(struja, voda) ili akumulacija i dalje nije velika pa moraju da štede vodu.
Zar svaki put treba ispocetka da se prica.
Kako bi topovi proradili potrebno je vise faktora da se potrefe, nije dovoljno samo da temperatura bude u minusu, vec i da vlaznost vazduha bude odgovarajuca, da vetar bude odgovarajuci i naravno temperatura.
Takodje osnezavanje se uvek obavlja u fazama, prvo zavrsis jednu, pa onda drugu i tako redom.
Kada ima prirodnog snega onda je osnezavanje lakse, jer tokom iste noci mozes vise staza da doradis, dok ovako minimum dva dana trebas da osnezavas jednu stazu da bi ona bila upotrebljiva za skijanje.
A koliko mogu da vidim preko kamera oni vec dve noci osnezavaju karama i jedan deo pancica.
Otvaranje je u Petak.Startuje samo KG a nadaju se ako ih posluzi vreme da puste i pancic za vikend.Ski pass je 40% off zbog malo osposobljenih staza...
Interesantno kako samo kad nas nikada sve da se poklopi a u evropi rade topovi vec odavno.
U zadnjem pasusu si rekao da rade, znaci moze ali nece tj. stede. Stedi se na svemu a da se sto vise zaradi.
Kod nas nije vazna musterije vec zarada i to je nasa politika i zato nam je tako kako jeste.
zato ja vise ne skijam na Balkanu
E posto me je mnogo zanimao odgovor danas sam na expo zimu naleteo na stand Skijalista Srbije i pitao starijeg coveka u odelu koji je delovao najozbiljnije da mi objasni zasto rade samo 2 topa na celom skijalistu. I odgovor je u sustini bio kao sto je rekao Bojan87, da vremenski uslovi nisu zadovoljeni a na moje pitanje a kako su zadovoljeni da rade 2 topa on je rekao da oce da osneze makar jednu stazu(KG) jer kad bi osnezavali sve onda ne bi stigli da ih naprave(?!). Na moje pitanje kako na najsocijalnijim austrijskim skijalistima rade svi raspolozivi topovi cim je temperatura u minusu a snega nedostaje, odgovor je izostao.
Moj zakljucak je da je u pitanju kombinacija razlicitih faktora, na primer nedostatak novca za operativne troskove kao sto su gorivo za ratrake i struja, kao i placanje prekovremenog rada vozacima. Objasnjenje da ne mogu da stignu da naprave vise staza ili da vremenski uslovi nisu zadovoljeni(a zadovoljeni su za KG) jednostavno ne pije vodu.
Milsim da namerno nece da osnezavaju vise staza,s obzirom da nailazi jos jedan topli talas,pa bi sve to osnezavanje bilo uzaludno...Ovako ce raditi Karaman Greben i otvaranje sezone ce se smatrati kao "uspesno"...
Mislim da mešaš babe i žabe ;), kakve veze ima Kole sa stazama, osnežavanjem i uređivanjem staza? Ako želiš nekoga da kritikuješ za to što će raditi samo jedna staza, onda kritikuj Skijališta Srbije. Nije da branim Koleta (baš me briga za njega), ali čovek je vlasnik hotela/apartmana, i verujem da se "on pita" radile bi sve žice i sve bi bilo pod snegom - pošto to ne ide iz njegovog džepa ;).
Te razloge koje si naveo za nezasnežavanje su veoma mogući, obično se ne zatrpavaju staze sa veštačkim snegom ako srednjeročna prognoza nije sjajna (npr. zašto bi zasnežavao celo skijalište ako će za 7 dana topli talas sve to da istopi).
Secerko stvarno nema nikakve veze sa stazama i osnezavanjem cak sta vise i njemu je u interesu da ih sto pre pokriju da mu sobe nebi zvrjale praze i prepostavljam da i vrsi pritisak na SS
Na -6 je nebitno kolika je vlaga i sneg moze da se pravi a ako budu cekali da WET BULB bude idealan onda ce ga praviti 3 puta u toku sezone.Tako da ih ili mrzi ili im brojke nisu po volji.
Dva su razloga zbog kojih se osnezavanje obavlja u fazama.Prvi: vecina ski centara nema dovoljne akumulacije da pokriju sve staze odjednom a drugi je ekonomske prirode jer osnezavanje kosta i ako se radi u fazama postoji mogucnost da u medjuvremenu padne prirodan sneg i ustedi kintu.Ljudi su i ovako zeljni na pocetku sezone i progutace lako sto radi 10-15% skijalista.Ako su akumulacije na kopu dovoljne samo za obe strane KGB onda je to vec ozbiljan problem ali pre ce biti da je opet u pitanju gore podebljani text:sm022:
Ako je sistem urađen kako treba, jedan deo vode od istopljenog snega bi trebalo da se sliva kanalima do akumulacije pa se topovima tuče kad god možeš, nabija se tabačima stalno i eto podloge. Ako Banjsko može da stalno održava (negde od 20.decembra do 1. aprila) pored glavnih ski staza i celih 8 km plave silazne staze od 1600 do visine od 900 metara (a tamo je klima toplija nego u Srbiji na 900m) onda ne vidim zašto Kop ne bi mogao održavati stalno funkcionalan KGB, PAN i DBK1-2.
http://img560.imageshack.us/img560/3196/mayrhof.png
Evo slika od jutros sa Mayrhofena gde je temperatura u plusu a topovi rade.