Evo vec dva dana se pitam da li sam se prevario ili ne?! Mada me tesi nada da ce se malo vremenske (ne)prilike srediti u sledecih nedelju dana i da ce proraditi novi ski-liftovi.
Pogled za štampanje
Evo vec dva dana se pitam da li sam se prevario ili ne?! Mada me tesi nada da ce se malo vremenske (ne)prilike srediti u sledecih nedelju dana i da ce proraditi novi ski-liftovi.
@Vlada019 druze kad vec vodis svoj forum i toliko postujes/pratis/izvestavas i sta sve ne...bar malo racuna - "probiVen" ?
Putevi ka Kalni su juce bili delimicno cisti. Put preko Pirota je bio delimicno ociscen, put tj precica Svljig-Kalna se cistila tek kad smo krenuli (oko 8) tako da smo isli ispred putara, sa lancima srecom prosli ali jedva. Put od Kalne ka BZ je ociscen bolje nego vecina ulica u Nisu :)
Na Konjarniku nije bilo uopste guzve, ukupno mozda max 40ak automobila, ako i toliko. Suncana dolina u magli ceo dan, Konjarnik je kao i uvek na vrhu u magli, a donja polovina totalno bez magle ali sa blagim vetrom (otud tolika razlika u temperaturi). Konjarnik je bio lose sredjen, a donji deo je bio blago poledjen od tog vetra.
Hvala prijatelji na ispravci , oko naslova, ja ne vodim ovaj forum nego sam samo najaktivniji, bar za sada.
Ako uvidite neku gresku (koja nije namerna izazvana sa moje strane) slobodno skrenite paznju na to (ispravicemo).Iako ne vidim cemu tolika drama zbog jednog slova (ovo se ne odnosi na zlox-a) u naslovu teksta, valjda su nekima bitnije brze i kvalitetne informacije koje Vam mogu uštedeti dosta nevolja (nekima i dosta novca) od jedne nenamerno izazvane pravopisne greske.Kako to da niko, nikada ne pohvali ni jednu informaciju koju bilo ko plasira, Vec se gomila njih sjati na sitnice.Svakako se niko ne zapita koliko je tesko doci do ovakvih informacija, slika i vesti, koje Vam nesebicno prenosim.Pogotovo sto za to ne dobijam nikakve nadoknade vec sve finansiram iz svog dzepa.Kucam po 4- 5 vesti do 4 sata ujutru da bi skijasi i gosti bili kvaltetno informisani, a ne zavejani negde uz put, u smetovima od 7 metra koji su trenutno na Babinom zubu.Budite malo tolerantniji i bez prevelike ljutnje, svaka dobronamerna kritika je dobrodosla (ovo se ponovo ne odnosi na zlox-a).... dosta vise o ovome da pisem najnovije vesti...ako ste za :sm004:
Stara planina : Uprkos krizi, veliki broj gostiju na planinama
2
.http://static.rtv.rs/files/20080710/...tkovic_130.jpgUprkos ekonomskoj krizi u planinskim centrima u Srbiji je zabeležena je jedna od najboljih turističkih sezona, izjavio je danas državni sekretar u Ministarstvu ekonomije i regionalnog razvoja Goran Petković.
“Ove godine na našim skijalištima vikendom se traži mesto više , za razliku od nekih okolnih zemalja gde možete bez najave da odete i nađete mesto za vikend. Ponuda je očigledno ove godine na srpskim planinama pripremljena znatno bolje nego što je to u okruženju”, rekao je državni sekretar Petković u intervjuu Tanjugu.
Petković je izneo da je na Kopaoniku je do kraja januara boravilo 30 odsto više posetilaca nego lane, a na Zlatiboru 20 procenata.
Uprkos tome što je kraj zimske turističke sezone obično poslednjih dana februara, primetio je Petković, ove godine će sezona biti produžena i na mart, zahvaljujući vremenskim prilikama, ali i dobroj tehničkoj opremljenosti domaćih planinskih centara.
Petković je naveo da su se za razliku od prethodnih godina, hotelijeri na Kopaoniku ove godine udružili, zajednički rade na promociji te planine, turističke organizacije sa njima sarađuju i svi “guraju u istom pravcu”.
kopaonik
“Na Kopaoniku je ove godine boravilo oko 20 procenata stranih turista, što je značajno povećanje u odnosu na prethodne godine i raduje što se pored tradicionalnih gostiju iz Crne Gore, Makedonije, Bosne i Hercegovine i Republike Srpske, sada pojavljuju u značajnijem broju i gosti iz Rumunije, Rusije, Albanije, Velike Britanije”, naglasio je Petković.
Državni sekretar je mišljenja da su dobri rezultati takođe posledica i solidnog ulaganja u marketing, koji nije trošak već investicija koja se, kao u ovom slučaju, relativno brzo vraća.
“Prirodno je da ljudi žele i imaju potrebu da odu na odmor, u kriznim vremenima možda čak i više nego u dobrim, ali ono što je pospešilo prodaju u ovoj zimskoj turističkoj sezoni u Srbiji jeste činjenica da su naši hotelijeri, skijališta i ostali učesnici u davanju usluga marketinški i cenovno počeli da prilagođavaju svoju ponudu, podižu nivo kvaliteta usluge, dodaju nove, otvaraju nove kapacitete i na taj način se trude da privuku goste”, zaključio je Petkovć.
Petkovcih je takođe podsetio da je novootvoreni hotel Stara planina, završen 15 dana pre nego što su stigli prvi gosti, pa je imao malo vremena za prilagođavanje kapaciteta.
Vremenske prilike, inače surove u tom delu Srbije, “zaslužne” su što se u jednom trenutku, u vreme snežne mećave desio peh sa instalacijama i za vodu i za struju.
detaljnije
http://vesti.knjazevac.org.rs/?p=21765
http://a5.sphotos.ak.fbcdn.net/hphot...37216119_n.jpg
.
Danas je na teritoriji cele Timočke krajine saobraćaj bio otežan zbog visine snega. Magistralni putevi su pod ugaženim i kašastim snegom do 3, mestimično do 5 centimetara. Led se javlja u tunelima na Djerdapskoj magistrali, gde su učestali i odroni kamenja. Saobraćajnice drugog i trećeg prioriteta su pod ugaženim snegom do 5, ponegde i do 10 centimetara. Vetar mestimično stvara nanose i do jednog metra. Zabrana za šlepere i kamione sa prikolicom važi na putu preko Crnog vrha, na prilazu Babinom Zubu, preko Popadije i kroz Majdanpek. Autobusi Veolija transporta u zaječarskom prigradskom saobraćaju Ići će po redu vožnje koji važi u vreme zimskog raspusta.Na Babinom zubu su danas radile sve žičare, bilo je slabog vetra koji je duvao brzinom od 2-6 m/s, temperatura je u proseku bila od -6 C (Konjarniku) do -1C (na Jabuckom ravništu) svi putevi prema Staroj planini i Babinom zubu danas su bili prohodni.
Naše fotografije dočaraće Vam današnji dan na Babinom zubu.
.
.
detaljnije http://vesti.knjazevac.org.rs/?p=21775
U vezi gramatike na ovom forumu:
Da li ispravljate Crnogorce kada ne govore standardnim ili knjizevnim srpskim jezikom? Da li ispravljate bilo koga drugog u Srbiji osim stanovnike Istocne i Jugoistocne Srbije? I Beogradjani su znatno odstupili ne samo od knjizevnog srpkog, nego i od standardnog srpskog (koji je prilicno relativan i nedovoljno definisan pojam).
Istocna i Jugoistocna Srbija imaju svoj govor koji se veoma razlikuje od knjizevnog srpskog jezika. To je veoma mocan govor i ne vidim razloga da sluzi za podsmeh i za ispravljanje. Trebalo bi suprotno: omoguciti mu da zivi kao sto je omoguceno svim ostalima u Srbiji, pa i svim ostalima sa prostora cele bivse Jugoslavije.
Da li treba doci na skijanje na Staru planinu, smejati se govoru lokalnog stanovnistva i ispravljati ga?
SVAKA CAST!!!
ja sam apsolutno za sve ovo sto si naveo,a onaj kome smeta nas juznjacki govor ne mora da ga slusa...u ostalom na Beogradskom dijalektu nema ni jedno knjizevno delo do sada napisano,a na nasem Jugoistocnom ima ohoho, Stevan Sremac a i mnogi drugi su se poodosta potrudili da to ovekovece pisanom recju...
Ajd vratite se na temu...
Kakve su te crvene staze oko gondole? Plavu sam video na Vladinom snimku i sasvim je ok za pocetnike i opusteno uzivanje za nas penzose! Ako neko zna jel ima sanse da proradi novi 4sed za vikend? Ima li neko gore sa info iz prve ruke?
Inace mene je zadesio maler, sinoc sam dobio temperaturu, vucem se kao ,,prebijena macka,,. Ali u subotu idemo na SP pa makar i sekire padale!
@macak011
Upravo sam razgovarao sa covekom koji radi na zicari na Konjarniku, kaze da radi samo Konjarnik a da sve ostalo stoji jer trenutno bije vetar oko 30m/s, sto se tice novih zica rece da ima sanse da prorade za vikend ali da ipak pozovem u petak.
ma ja sa ozbiljno razmisljam i za sledeci vikend - kazu opet sneg, sneg, sneg. Ako se i probijem, voleo bih da skijam bar po oblacnom vremenu, bez padavina i vetra, a to realno uz ovakvu prognozu i trenutno stanje, ne moze da se desi...Dakle, ne gine skijanje samo na Konjarniku, a usled non-stop niskih temp, moze da se desi otkaz elektronike (da ne baxuziram) u ski-dati, tabacima, komandi zicara, mojim kolima-akumulator npr, ledena nafta... Ostavicu odlazak za neko otopljenje, na zalost.
Ma meni se skija da ne vidim na oci. Vec zovem sve ljude oko sebe kako bih smanjio rizik da na kraju niko nece da krene :D
samo pamet u glavu, vanredno je stanje, mehanizacija moze da se povuce tamo gde je potrebno dok trepnes..doduse, tebi je relativno blizu, pa i da je odlazak neuspesan nije tragedija velika. Ja samo do Nisa iz Bgd imam dve i po glave km.. :sm022:
Da, i ja se vodim tom logikom. Nije smak sveta ako ne uspemo da stignemo na planinu.
знајете ли кво би било кад би си оратили нашу орату овам на форум...? хахахаха
разбрали би ни само Бугари, а това неје добра работа :)
вести, ма из ког града биле, мора да буду на српском језику да га сви разумеју... е сад, што неко није био пажљив на часу, то је друга ствар :)
Београд и нестандардизован језик, ако мислите на шатровачки, то имате у Земуну и код надуваних клинаца, старије људе нисам баш нешто чуо да се служе тим чудом
о5 ту неке ,,пребијене мачке'', отопљење, завејане мачке, ово оно :)
ако идете на дуже из Бегорада, слободно идите преко Сопотске петље; рачунајте где да сипате гориво ако сте у селу Б. Бериловац или Црни врх :)
друг ишо сад за викенд 4. и 5. изашо без проблема, ал мислим да је ишо Ладом Нивом
Pa nivom je mogo i pored puta da vozi, proso bi! :D
macak, il` si macak ili si mackica?!:D
sta je to za tebe - malo snega ovde, malo onde,
smetic 5m ovde, smetic 6m onde:D
stanje na putevima je krajnje zajebano, ali bi mene vise brinulo
vreme na samom zubu, da se ta mecava malo smiri...
i naravno, ne isplati se na jedan dan po ovakvom vremenu...
ma bre, de da potezem 330 km za skijanje samo po konjarniku u magli i vetru? i 330 nazad? Jos ako se zaglavim pa moram da montiram lancuge, sav cu se isprljam i isecem po rukama, a jos cu i da se smrznem... Jesam avanturista, al' nisam lud..doduse, zena me to vec pitala par puta...?!? :sm022:
Pa prognoza je ohrabrujuca, tako da mi idemo. Doduse nama je olaksavajuca(utesna) okolnost sto idemo na deset dana, pa i da riknemo dan dva nije strasno.
SRB PI mogao bi malo da me naucis gde je ta Sopotska petlja?
https://lh3.googleusercontent.com/-f...520smetovi.jpg
Snežna mećava koja vec tri dana besni u celoj opštini Knjaževa, najizraženija je na Babinom zubu gde trenutno besni prava oluja koja sa olujnim vetrom koji duva brzinama od 25-40m/s pravi velike nanose snega od preko 6 metara.Ponovo je zavejan veći deo nedavno očišćenih delova Stare planine.Danas je zavejano Dojkino vrelo kao i prilaz Epsovom hotelu i put ka planinarskom domu.Prolaz do Jabučkog ravništa je za sada prohodan, ali je put veoma otežan te se ne preporučuje polazak bez kompletne zimske opreme.Dnevna temperatura na Babinom zubu bila je – 10 C, a od ski liftova radeo je samo Konjarnik i bebi ski lift.Ski lift Sunčana dolina i nova gondola danas nisu bile u funkciji zbog jakog vetra čiju jačinu možete proceniti na našim snimcima
detaljnije http://vesti.knjazevac.org.rs/?p=21798
U izveštajima o visini snešnog pokrivača na rts-u nikad ne pominju Staru Planinu .Kopaonički lobi,politika ili nešto treće uglavnom izveštaj počinje svakog dana "najviše snega ima na Kopaoniku xxx,Crnom Vrhu xxx itd." dok se pri tom Stara Planina ne pominje kao da ne postoji:glavaozid
To sam i ja primetio sinoć, kazu na Kopaoniku 137 cm, Crnom vrhu 104 cm, Zlatiboru 80 i nesto a Staru planinu gde ima skoro 200 cm nisu ni spomenuli, e sad da li kopaonički lobi ne zeli da se sazna da ima na SP više snega - ne znam, ali da je veci ski centar od Crnog vrha to znam.
E to je klasican primer podmetanja poluistine:eek:. Realno gledajuci, u ovom trenutku, SP nije konkurencija Kopaoniku. Ali u buducnosti moze da napravi problem svima koji imaju finansijski interes na Kopu, pa prosudite sami
U svakom slucaju odavno je trebalo da reaguje neko iz marketinga SP ili neki PR(kako se vec sada nazivaju):sm019:, a to se radi po partijskoj liniji pa ako se tu zataji onda se kopa dalje...
A koliko to moze da napravi krivu sliku, reci cu vam iz sopstvenog primera:eek:: Moja sestra je bila na Kopaoniku oko nove godine, sva ushicena kako ima puno snega(sto je fakat istina), pa salje slike i kada joj kazem da na SP ima bar pola metra vise ona kaze ,,ma daaaaj,,:glavaozid. Pa cak i sada kada je videla slike, imam utisak da ne veruje da je to realno stanje, jer zaboga sve grmi Kopaonik+Zlatibor. TV je cudo
Evo informacije koje sam dobio u Turistickoj organizaciji Knjazevac: Danas(za sada) radi samo Konjarnik i Livade(deciji ski lift), ostalo ne radi zbog jakog vetra.
Od subote smirivanje situacije, za subotu najavljene padavine sa umerenim vetrom nesto oko 5m/s i temperaturom -6c, nedelja malo blazi 4m/s, a od ponedeljka 3m/s i poboljsanje uslova itd.
Ja idem sutra na staru planinu,dobicete info....:) jos kad bi mi neko naso vremensku prognozu tj. preciznije dal ce biti jakog vetra da znam zbog gondole,jer sam smesten u novom hotelu
Chitam vase postove i ne kontam....
poslednjih 15-20 dana vecina vremenskih prognoza na dnevniku B92 je pocinjala ili se zavrshavala " i najvise snega ima na Staroj Planini, blah bla bla...ili Novotvoreni hotel na St Planini bla bla..."
Jednostavno ko koliko plati, ili ko ima interesa taj se reklamira na nasim televizijama, dnevnicima i sl. To je valjda opste poznato.
A sad su malo prestali da pricaju o St Planini, valjda zato sto ima previse snega :sm022: i sto ne moze da se stigne do iste:couto:, nazalost
Generalno, pricamo o istom... RTS vs B92, ili ti broj ljudi koji gledaju jednu ili drugu televiziju. Zato i kazem onaj ko ima finansijski interes gruva iz sve snage na jacu televiziju.
била је једна пумпа у Сићеву (село Сићево), ал мислим да не ради, а камо ли па плина да има... У Паланци има пумпа на улазу (од стране Ниша улаз), послао сам поруку другу, чекам да одговори дал има на тој пумпи плин... после тога мислим да је једино у Пироту... она у Кални има ваљда само супер и дизел... јавим за Паланку, чим друг одговори
:dziveli:
Što se tiče rts-ovih izveštaja o visini snega, oni prenose očitavanja RHMZ-a Srbije koji na Staroj planini nema meteorološku stanicu. Otuda i zapostavljanje izveštaja sa SP i ostaje pitanje koliko će još vremena proći pre nego što tamo uspostave sistem merenja...
rile, govorim o zvaničnim merenjima RHMZ-a i njihovim meteorološkim stanicama među kojima nemaju SP.
Evo ti spisak sa koga se prenose podaci na rts-u: http://www.hidmet.gov.rs/ciril/osmotreni/index.php
Karta za "Svi na sneg" bus kupljena. Vidimo se gore u nedelju. Nadam se da je nesto negazenog prsica ostalo :)