Frankestajn hotel i oko njega :)
Pogled za štampanje
Frankestajn hotel i oko njega :)
I jos par slicica
cao, evo opet malo mene. cini mi se da je roman pitao kako to kop koci bz. moje misljenje je da je to tako iz jednostavnog razloga sto je mnogo para ulozeno u kop. pocetkom 80-tih sam cuo za neki babin zub i da je mnogo perspektivniji od kop-a. kod nas, na zalost, nikome nije bitan interes drzave ili naroda, vec pojedinacni. centre koje sam obisao, pravljeni su po totalno drugom principu u odnosu na centre kod nas. prvo, niko od njih ne pravi hotele na stazama, vec u podnozju, a na skijalista se jednostavno i kulturno odlazi zicarom. ovakav sisitem ima vise prednosti, lakse je hotele praviti u podnozju gde je klima pogodnija, kako za samu gradnju tako i za kasniju ekspataciju. lakse je u podnozju resiti pitanje vode, kanalizacije...
u slucaju stare planine, po meni bi to bio idealno resenje. kako sam jesenas video auto put nis-dimitrovgrad se uveliko radi. srediti malo i prilaz iz pravca svrljiga i knjazevca i oziveti sela u podnozju planine.
evo da probam sa jednom slikom
http://<a href="http://imageshack.us.../img2078ws.jpg[/IMG]
mislim da nije uspelo. usput to je gondola koja prima 30 ljudi i vozi sa jednog na drugo brdo, a ispod provalija od 200 i vise metara. zasto se tako nesto slicno ne bi napravilo i kod nas? pa ne moramo kolima do vrha brda, duze se putuje, teze se odrzava put, neko se popreci, nego krenuo sa losim gumama i ostale gluposti
Vezano za razvoj skijališta, skijalište nije socijalna kategorija, više staza odmah vuče i veće troškove a to znači skuplju uslugu (čitaj ski-pas pod brojem 1.). Kako raste skijalište biće veće potražnje smeštaja (ako bude sve u redu), znači i cene smeštaja i ishrane će porasti. Puteve prave opštine a bez interesa ih ne zanima jer skijalište plaća taksu opštini na čijoj teritoriji su staze i uslužni objekti. Skijalište odmah može da poraste sa 8-10 novih staza ali ski-pas mora da ode duplo kako bi se isplatila investicija, pod pretpostavkom da država nema para da donira, ali je pitanje da li će veći broj ljudi doći sledeće sezone kako bi se opravdalo uloženo. Zato se radi sve na sitno i bojažljivo.
Pričao sam sa bugarima dosta, dolaze jer je jeftin ski-pas i vanpansionska usluga, za sada su zadovoljni ali ako krenu da rastu cene izgubićemo ih kao turiste. I Bansko je bilo jeftino dok austrijanci nisu formirali skijalište pa su cene duplo veće u odnosu na pre 10 godina. Borovec, takođe.
Hoću reći da bilo kakav rast skijališta neminovno vodi ka poskupljenjima (i dolasku rusa :) )
Moram da se nadovezem ,na razgovor
.Nazalost put Temska -Topli do je skoro pa nemoguc.Klisura koja pocinje posle Temackog manastira i zavrsava se kod Mrtvackog mosta je nepremostiva.Realnost je pravac preko jezera ,nema drugog.Osim potpuno novog preko sela Mirkovci.
Ne bih volio da me neko shvati da imam nesta protiv Knjazevca ,naprotiv bravo za njih.:ok: Oni nisu krivi sto su Pirocanci uspavani :sm008:,a sto planina i sam Midzor leze u pirotskooj opstini.Iskoristili su vetar koji je uduvao Dinkic i to je legitimno.
Mislim da su svi iznenadjeni sto su Bugari odusevljeni ,to samo treba iskoristiti i razviti Topli do ,kao sto su oni razvili Bansko ili bar evo 10% od toga.Na prvi pogled ,znate kakva je to vuko.ebina ,a evo puna je Grka .
Treba negovati i pravac iz Knjazevca i evo Rumuna ,verovali ili ne.
Treba da ove dve opstine udruze napore a ne da se gledaju preko plota.
I da shvate realnost,gde je planina ,to se odnosi na Knjazevcane ,a da Pirocanci ne budu zavidni nego da postuju ono sto je uradio Knjazevac.
e ruse necemo....
u pravu si po pitanju razvoja. problem je sto mi generalno nemamo novaca. ali recimo, rekli su mi da je, konkretno za kizbil, proslog leta bila ponuda za ovu sezonu za studente, 200 evra smestaj i ski pas. centar ima nesto manje od 200km staza. kilometraza je oko 1000km. nas je do minhena put kostao u oba pravca 200evra, ako idu cetvoro, lako je izvesti racunicu. sumnjam da za taj novac moze da se prodje na kopu...
na kraju, slazes se da sa porastom skijalista i ostali troskovi idu gore, prvenstveno ski pass. pre recimo 4 godine bili smo na kopu, u martu. snega mnogo, gostiju trecina kapaciteta. zasto? zato sto hotele drzi kostic, a staze skijalista srbije. i naravno niko nije hteo da spusti cenu da onaj drugi ne bi zaradio. poslednjih godina su se malo opametili, pa su napravili akcije jeftinijeg ski pass-a i u martu je pun kop. prosle godine za prvi maj, javio mi se drug, krenuo na skijanje....
Evo pogledah ponovo ibane-tove slike ,pogledajte predzadnju sliku ,to u pozadini je tzv.Bratkova strana,maltene paralelni karak sa Babinim Zubom ,prosecna visina od 1400 do 1600m ,sa mnogo boljom ekspozicijom u smislu zadrzavanja snega i predivnim livadama .Selo Topli Do se nalazi dole izmedju ova dva ogranka ,a jezero odmah sa juzne strane Bratkove strane.Dakle potencijal postoji ,nije to sto ima Bansko ,ali boljeg nemamo.
Što se tiče "jeftinih varijanata" zapadnih skijališta to je zato što centri godinama znaju kada je niska sezona i dovijaju se za turiste, marketing radi. Kod nas imaš samo jednu planinu sa zavidnim kapacitetima a u Austriji na svakih 20km. U Austriji svaka pokrajina ima raspust u drugoj nekoj nedelji pa se na preklapaju i ne prave gužvu i zato je i tamo skupo od polovine jan do polovine feb. Imaju top sezonu 2 meseca a mi 3 nedelje. U Austriji 6 dana ski pas košta 200€ plus-minus 10% pa i kada daju za 100 evra bude kao kod nas u top sezoni. O smeštaju i uslovima neću, to je individualno.
Što se tiče gondole od Balte ili bilo gde, kao prvo to bi bila jako duga gondola, drugo treba obezbediti veliki parking, treće ski-stazu da se možeš spustita na početak gondole ako gondolu zatvore zbog nevremena i četvrto ta staza mora da bude pod snegom sve vreme a to je po klimatskim uslovima ipak nemoguće. Znam da svi imamo dobru volju ali preduslovi ipak su klimavi.
Uopste nije rec o tome .Ski staze kod nas ne vredi praviti ispod 1300-1400m (kraj staze).Sto se tice cene ski pasa i cene smestaja i restorana ,to stvarno nije u direktnoj vezi sa velicinom skijalista vec samo sa zakonom ponude i traznje ,ko zna to da primeni.A da bi se cene koliko toliko pozocionirale treba ipak resiti preduslove ,u smislu ponude ,pa onda ocekavati targetiranu traznju.Igrom slucaja to mi je profesija ,kojom se sve manje, doduse, bavim...
Ski pas na kopaoniku je zato skuplji jer on to sebi moze da priusti i zbog toga moze da ga zulja SP ,sto je u sustini glupo.