Zbog toga sam i odustao od Novogodišnjeg sankanja........
Pogled za štampanje
Zbog toga sam i odustao od Novogodišnjeg sankanja........
Evo ga, veje, rade i topovi, samo jos kad bi isterali ratrake...:sm019:
Čujem da je juče sneg opet pukao!!!!
Ima li koga na ovom forumu da je na Kopu ili zivi u blizini!? JELI PALO SNEGA!???
Bio sam gore od 6 do 9 i borado sam sve 4 dana. Koleginica je otisla dan ranije i prenela info: snega ima koliko ima, ne bas, ali radi Karaman greben, Pancic, Duboka i Duboka II. I tako, odoh bez prevelikih ocekivanja. Sreda i cetvrtak: magla. Na Pancicu sam vise masio stazu nego se spustao po istoj. Snega kako gde. Cesto se potrefi poneki kamencic, kamen, stena. 'Sredjena' je bila smao 4b. Na donjem delu staze - koliko snega, toliko blata. Voznja po rastopljenom snegu je cesto licila vise na wakeboarding, a tako sam i kocio jer kantna je samo klizila kroz vodu :O
Crvena duboka - spustanje je na pola staze vise licilo na Sandboarding, hehe, uvezbavanje novih disciplina. Pohvatao sam se sa tehnikom pa je bilo ok. Onaj deo staze do duboke II sam vidjao i u mongo gorem stanju ranijih godina, tako da je to bilo okej. Karaman greben, st aznam, tu se smaoz agrejem i spustim kad moram. Skola-skola-skolica, i najvise guzve. Sa karamana grebena na duboku,kako koji dan. sreda u cetvrtak rastopljeno da nema sanse da izvucem onaj ravni deo bez hop-cup ili skidanja borda u gorem slucaju, cetvrtak i petak je malo steglo i prolazilo se, ali je i staza progledala u donjem delu, pre levka i narocito sam levak ispred Duboke, u petak je deo dana stajao redar i branio daa se ide tuda, ali sam isao cim se on sklonio i tu sam vise isao nesto uz stazu zbog blata, ali isao sam, lepo je kada malo ima promena. Ne znam kako je bilo skijasima za voznju, ja sam se snalazio, ali je bord ponovo pun riseva, kao prosle godine posle BZ otprilike. Sa staze na stazu i odozdo na gore, jps malo sva cetiri godinja doba, kako koji dan. Znam za mnogo bolje, ali znao sma na sta idem i ne bunim se, to mi j ebila prilika jer bilo je par dana slobodnih, posle id eposao, neki ispiti, slava, pa verovatno nista od bordanja do sredine frebruara, i sa te strane sam zadovoljan. Ko ima bolju organziaciju, bolje da cea malo snega da padne ili ide negde gde ga ima...
malopre se vratih sa kopa, skijao od petka do danas. uslovi ne bas sjajni kao sto andrija rece, ali za nas zeljne skijanja dovoljni. doduse juce danas dosta bolje skijanje nego prethodnih dana. crvena duboka onako standardna, po sredini ledeno po krajevima nanosi snega. danas su cak pustili i topove na crnoj dubokoj, pa kontam da ce od sutra moci i tamo da se skija. smara malo i guzva na stazama... sve u svemu ja zadovoljan skroz, obzriom na ocekivanja pre polaska.
Ovo ozbiljno "zaprašuje" ka dubokoj bar po slici.
Ljudi kakva je situacija, kako rade topovi?
Dajte malo ocene i kometare
Ima li nade za sledeći (ski)vikend ??
topovi su skroz korektno odradili crvenu duboku, pretpostavljam da ce isto korektno odraditi i crnu, obzirom da se prognoziraju minus temperature ne vidim razloga da topovi ne nastave. da nisam imao obaveza ostao bih sigurno jos par dana. sto se sledeceg vikenda tice, rekao bih da ce biti ok, i ja bih isao na skijanje ali bih se pre polaska pomirio sa cinjenicom da uslovi nisu idealni.
btw. pancic i karaman greben su isto korektno odradjeni...
Sistemi za veštački sneg punim kapacitetom
Uprkos neuobičajenim vremenskim prilikama za ovo doba godine i nedovoljnoj količini prirodnih padavina, koje su učinile da mnogi ski centri u okruženju budu zatvoreni za posetioce, skijaši u ski centrima Kopaonik i Stara planina ipak imaju prilike da uživaju u zimskim sportovima. Sistemi za proizvodnju veštačkog snega u oba centra su proteklih dana radili punim kapacitetom.
U ski centru Kopaonik skijanje je moguće na stazama Karaman greben, Pančić, Duboka crvena i Duboka crna, Malo jezero i Mašinac na kojima je debljina utabanog snega 30 cm, a u ski centru Stara planina na stazi Sunčana dolina sa debljinom utabanog snega od 20 cm. U oba ski centra, za uživanje na snegu najmlađih skijaša, u funkciji su i ski vrtići.
Pozivamo sve zainteresovane da iskoriste predstojeći vikend i uživaju u skijanju u nekom od ovih ski centara.
izvor: www.skis.rs
Otvaranje trauma centra u ski centru Kopaonik
Od danas, u ski centru Kopaonik, počinje sa radom novi Trauma centar Vojno medicinske akademije. Skijališta Srbije su ovaj projekat realizovala zajedno sa Ministarstvom odbrane, Vojnom akademijom i Vojno medicinskom akademijom.
Trauma centar je opremljen najsavremenijom opremom – digitalnim rentgen uređajem i hemijskom laboratorijom i potpuno kadrovski osposobljen za pružanje specijalističkih usluga povređenim skijašima.
Centar će imati 24-časovno dežurstvo a u njemu će biti stalno angažovana dva lekara specijalista od čega jedan ortoped. Dežurni telefon Trauma centra je 018/ 509 - 221
http://www.skis.rs/slicice/slike/ves...paonik%201.JPGhttp://www.skis.rs/slicice/slike/ves...paonik%202.JPG
izvor: www.skis.rs
Neka neko kaze, gde se on tacno nalazi!!!!
Zlu ne trebalo!
Zanimljivo!
018 je pozivni broj za Nis
Brojevi na Kopaoniku obicno pocinju na 036.
Jel ovaj trauma centar u onoj vojnoj zgradi ispot hotela Jat, tj. mozda je blizi vila nikola ?
Bio sam u nedelju na Kopaoniku, i sasvim se lepo izbordao. Staze lepo pripremljene, sistem za vestacki sneg se konacno predstavio u pravom svetlu, vreme promenljivo, malo sunca, malo vetra, malo vise magle. Sve u svemu lepo proveden dan.
Da li neko ima informaciju jel vredi otici sada na vikend na Kop? Jel rade sve staze? Ima li dovoljno snega?
Hvala! :)
Snega nema dovoljno da bi radile sve staze, odnosno, prema InfoKopu radi pet, sest staza. Cuo sam da su te koje rade solidnio pripremljene i da topovi za vestacki sneg rade punom parom. Kazu da nije guzva, pa moze covek da se naskija.
Na Kopu je prosla nedelja bila super (10-17.jan). Iako su najavljivali sneg koji nije pao, bilo je dovoljno snega da se sve zabeli, a staze su bile prekrivene promenljivom kolicinom snega. Info tabla je pokazivala od 5 -15cm. Karaman greben je jako trvd, jer ratrak u toku noci razvuce onih 5 cm prirodnog snega i ujutru bude tesko za pocetnike na bordu kao sto sam ja, jer kad se padne, to je k'o na beton. :glavaozid
Kad se ide sa Pancica ostalim stazama koje rade malo je drugacija situacija. Topovi rade i danju i nocu i kada se zaletite mozete posle 50-70m ocekivati od glatke staze 15-20cm "dubokog" snega koji ce borderima biti pravi raj. Skijasima zelim da se uspesno promuvaju kroz isti, da ne bi bilo zakucavanje u mestu.
12, 13 i 14. januar bili su po mnogima najlepsi dani na Kopu u ovom mesecu, poshto je bilo vedro bez oblacka.
Za vikend je poceo malo da pada, pa sam cuo da je proradio i Mali Karaman.
Od zica, do pre 4 dana su radile: Centar, Karaman Greben, Malo jezero, Massinac, Duboka I i Duboka II.
GUZVE NEMA!!!
Od 9 do 10 na zici ima manje od 20-30 ljudi. Kasnije se oko 11 napuni, ali i to je nishta u odnosu na ono shto sam vidjao proshle godine. U najvecem shpicu cheka se ne vishe od 5 min na lift.
Posle 14h opet ista pricha...nigde zive dushe.
http://img228.imageshack.us/img228/7...nik2010096.jpg
Kakva greota, u jeku sezone 15cm snega...na Jahorini napadalo 60cm...
Interesantan review Kopaonika (i Banko/Borovec, Popova Šapka, ali to nije za ovu temu ;)):
http://www.skijanje.hr/hr/skijanje/f...2&b=3276&cnt=5
Bas interesantno. Za Vanelic-a sam gotovo siguran da nije pristrasan, a evo sta pise na sledecoj strani:
Citirati:
NAJBOLJE SKIJALIŠTE
1. Kopaonik
2. Popova Šapka
3. Borovets
4. Bansko
NAJBOLJE ORGANIZIRANO SKIJALIŠTE
1. Kopaonik
2. Borovets
3. Popova Šapka
4. Bansko
NAJBOLJA RAZNOLIKOST STAZA
1. Bansko
2. Kopaonik
3. Borovets
4. Popova Šapka
NAJBOLJE PRIPREMLJENE STAZE
1. Kopaonik
2. Bansko
3. Borovets
4. Popova Šapka
NAJBOLJE ŽICE (STAROST, BRZINA...)
1. Bansko (tu ne uzimam u obzir gužve)
2. Kopaonik
3. Borovets
4. Popova Šapka
NAJBOLJI OFF PISTE
1. Popova Šapka
2. Kopaonik
3. Borovets
4. Bansko
NAJBOLJI SMJEŠTAJ
1. Vila Radigost, Kopaonik
2. White Fir Valley, Bansko
3. Hotel Victoria, Borovets
4. PD Smreka, Popova Šapka
NAJBOLJI ODNOS CIJENE I KVALITETE
1. Kopaonik
2. Popova Šapka
3. Borovets
4. Bansko
NAJBOLJE SKIJAŠKO NASELJE I APRES SKI
1. Borovets
2. Kopaonik
3. Bansko
4. Popova Šapka
Zanimljivo uporedjenje :)
Ali ako su na NAJBOLJE PRIPREMLJENE STAZE na Kopaonik-u onda ja pravim svoj privatni ski centar, jel Kop polako ali sigurno prelazi privatni posed, i mogu reci da je prosla ski sezona, uporedjenju sa ovom cista 10-ka jel ova je propala nazalost :(
Verujem da nisi pročitao ceo thread / tekst, pročitaj šta je čovek napisao o svemu pa onda reci da je "glupost"..
Da treba pročitati celu priču. Čovek obišao par balkanskih centara i izneo svoje viđenje. Situacija kada nema snega nigde u izobilju sem mozda Popove Šapke.
Uopšte ne izgleda loše iz ugla nekog ko nam je stranac i mozda je došao sa malo predrasuda i loših komentara sa foruma i sa ovaog našeg naravno.
Ma nezna niko tako dobro da pljune po nama do nas samih.
Sve u svemu možemo biti zadovoljni ako se nit razvoja Kopa ne zaustavi i ako svake godine bude nekog napredka.
Naravno ako ovaj razvoj, našim parama, nije prevara da bi neki tajfuni jeftino došli u posed SS.
Priznajem da nisam pročitao priču i da se moj komentar odnosio samo na uporednu tabelu. Sada sam pročitao priču i jasno mi je zašto tako rangira skijališta ali još uvek mislim da je u mnogim stvarima redosled potpuno pogrešan. Ovo je napisano na osnovu utisaka sa samo jednog odlaska na sva ova skijališta i to još kad nigde nije bilo dovoljno snega. Ono što sam ja rekao odnosi se na više odlazaka na višednevna skijanja u svakom od ovih centara kad ima mnogo ili bar dovoljno snega. To ko je koliko ljubazan, čist, prljav, ko će da te zavrne a ko da ti izađe u susret, kako se gde živi i kakva je arhitektura, nema veze sa skijanjem. :dontknow:
PS. Kad smo već kod tog tako dobrog Kopaonika i tih tako finih ljudi dali treba da vas podsećam na "lopatare" (osoba koja dežura sa lopatom pored parking mesta da bi ga kad se neko isparkira zatrpala i kojoj treba platiti da to isto mesto raščisti od snega da bi se parkirali). Ili na "lanconamestaše" (osoba ili više njih koji vas zaskaču na putu nudeći vam da umesto vas, za određenu novčanu nadoknadu, nameste lance a koji su u dogovoru sa lokalnim patrolama policije i vozačima kamiona koji čiste put pa tako neposredno ispred njih put postaje neočišćen a posle stotinak metara je opet očišćen. Ili da vas podsetim kako liftovi svaki čas, iz nepoznatih razloga, staju na Kopaoniku, kako se divlja motornim sankama po stazama....
Pozdrav
Edi
Dobro, utisak je napisan u uslovima kakvi su bili pocetkom januara.
Sto se tice ovih sto namestaju lance, niko vas ne vuce za nos da bas njima platite da vam nameste iste. Ako ne zelite da platite ispljajte ruke sami ;). Ovi lanci sto se sad prodaju uopste nisu teski za stavljanje, namestao sam ih nekoliko puta na fwd auto. Na putu za kop do sad nisam stavljao lance, jer sam uvek isao sa 4x4 pogonom(niva vise puta i rav4 3 puta), ali su uvek bili u gepeku. Ni sa lopatarima nisam imao iskustva. Stalno sam isao u jugobanku i uvek je bilo mesta ispred nje, a ove godine sam se parkirao ispred apartmana bez icije pomoci.
Dok god im neko plaća oni će postojati ;). Ja nikada nisam stavio lance na usponu ka Kopaoniku (stavljao u drugim slučajevima). Sa druge strane nikada nisam stao na "lopataševo" mesto. Danas sam npr. došao na Kopaonik, nisam parkirao ispred konaka zato što je tih par mesta koja su prazna bilo u ponudi lopataša, spustio sam se niže i bilo je mnogo praznih mesta. Posle čekiranja i smeštanja u apartman, kasnije popodne sam otišao do auta i preparkirao ih ispred konaka i prebacio skije i sl... Tako da nema problema, ako hoćeš odmah da parkiraš ispred apartmana (kada su parkinzi duplo zauzeri - od onih koji još uvek skijaju od prošle smene - i novih pridošlica) onda plati ;), a ako protegneš noge uvek je džaba :D. Nije problem platiti i lančarima i lopatašima, ali neću da im platim iz principa, dok god im neko plaća oni će stajati napolju. BTW, ovi što stavljaju lance su po meni korisni kada je mećava za 2wd kola...
Javljam se sa utiscima sa skijanja ovde kada ih budem skupio :).
Niste shvatili sta sam hteo da kazem kad sam pominjao lance i lopate u vezi Kopaonika. Niti sam placao niti cu placati ali nije stvar u tome dali je neko platio ili nije nego je stvar u tome sto se dozvoljava da takva bruka postoji i sto niko nista ne radi po tom pitanju kao ni po pitanju drugih veoma ruznih stvari na tom skijalistu.
I da, najlakse je pljuvati po "svojima" i sa zadovoljstvom cu to raditi u svakoj prilici bas zato sto su "moji" i sto ih se stidim.
Pozdrav
Edi
Procitao sam ceo text,nemam pojma ko je doticni koji ga je pisao ali neka se zahvali prijateljima zbog kojih se odlucio da prvo ode u Bansko i dozivi ga u najgorim mogucim uslovima.Pa svi znamo da ako nemas decu ne ides nikako u vreme raspusta i praznika na skijanje.Daleko bi mu bilo bolje da se drzao prvobitnog plana ili da je bilo koje drugo skijalista bilo prvo sobzirom da je bansko rekorder sto se guzvi tice u vreme praznika a to je mogao vrlo lako da sazna da je bar malo truda ulozio.Drugo covek pise o banskom a mahom se vozio onim kratkim sidrima i na onom prvom brdu chalin valog ili kako se vec zove.Mogu samo da zamislim kako bi neko opisao Kopaonik na osnovu malog jezera i kgb-a.Nisam bio na kopu poslednje dve god i ako je peglanje staza doseglo nivo banskog onda ala vera - mada pre ce biti da je doticni odusevljen lokalnim gostoprimstvom,klopom i besplatim prevozom svakog jutra do skijalista malo nasvirao izvestaj.A tome su verovatno kumovali i predrasudi s kojima je dosao.Onakav text je za ocekivati od nekog novinara koji je otisao prvi put na skijanje i belezi svoje dogodovstine uz put ali je svakako neprimerem od strane bilo kog ozbiljnijeg skijasa.
Covek je turisticki radnik i koliko sam mogao da shvatim obisao je puno evropskih i americkih skijalista tako da ne prica napamet.
I ne znam sta vam je toliko tesko da prihvatite da se nekome dopao kop za razliku od vas negativaca kojima je uvek sve lose.
i sa samih kamera se vidi da je ove godine drugacija situacija sa tabanjem staza, a pre svega jer je 70% vestackog snega koji je po svojoj priroti mnogo tvrdji i izdrzljiviji od obicnog snega.
I jos nesto covek je bio na kopu i prenosi utiske dok 90% vas prica napamet i prica o tome kako je bilo prosle ili pretprosle godine a da ove godine u opste nije bio na kopu
Lepo si rekao a ovaj pre tebe nije bio na kopu dve godine i nasao da komentarise stanje na kopu .
Sta znam, meni su ovi sa lancima bili korisni vishe puta. Naravno da ne stanemkod prvih, nego vozim dok mogu, ionako se uglavnom pojave cim zatreba. Za Nivu nisu trebali, ali Fiat Stilo karavan... lakse mi da dam 200-300 kinti nego da rizikujem da se povredim dok stavljam lance, pri tome njima treba 2 i po minuta ukupno, a u auto sestra sa klincem, a ja nestrpljiv da stignem na sneg sto pre :D
Čitajući njegov blog naiđoh na sledeći tekst:
5. siječnja 2008. – DAN KADA SAM PROSKIJAO (Lake Placid/Nacionalni Park Adirondack, New York State)
Čovek skija od pretprošle godine :confused: tako da je cela ova rasprava o upoređivanju skijališta i onoj famoznoj tabeli potpuno bespredmetna. Lep blog, lepi tekstovi, lepi i detaljni opisi ali o skijanju :sm003:...
Drugari moji ja skijam 35 godina. A vi?
Ajd :dziveli:
Pozdrav
Edi
Dali bi neki hrvat ili slovenac pljuvao o svojoj planini kao mi o nasoj, samo o tome razmislite sta to znaci.
Ajde kaži mi ti šta to znači molim te?!
Uopšte se ne pljuju planine ni "njihove" ni "naše" i dali je neko Slovenac, Hrvat ili Srbin uopšte nije bitno niti je tema ovog posta niti ovog foruma. Bar meni nije ako tebi jeste.
Bitno je da se objektivno priča o skijalištima i da se se objektivno iznose sve njihove dobre osobine a pogotovo mane.
To što ih Kopaonik ima mnogo, mislim na mane, nije ni moja a ni tvoja krivica, ali to ne znači da se o njima treba ćutati. Bar ja neću da ćutim.
Pozdrav
Edi
Evo ja skijam vec 16 godina i meni je Kopaonik svake godine sve bolji. Od prosle godine redara je na svakom cosku i vidi se da se vodi racuna o bezbednosti. Od prosle godine na stazama ne postoje divljaci sa motornim sankama. Staze se sredjuju mnogo bolje, siri se mreza vestackog snega ( bez koga ove godine jos uvek ne bi bilo skijanja na kopu ), Staze se prosiruju i grade se nove. Sve sedezne zicare su zamenjene novim ( suncana ce valjda sledece godine dobiti zicu sa karamana, ako sam dobro razumeo ).
Naravno mane i tekako postoje, ali one se sve manje odnose na samo skijanje i pretezno su usmerene ka uredjenju neskijaskog prostora. U ovo spada lopatarenje, djubre, kultura i ne kultura turistickih radnika, usluga u hotelima... Ali i ovo ce se vremenom promeniti, jer su promene svake godine sve ociglednije.
Moje prvo skijanje na kopu bilo je 94 i sledecih 10tak godina nije bilo nikakvih pomaka, ski centar se polako ali sigurno raspadao sve do trenutka kada su poceli sa renoviranjem ski centra i zamenom i izgradnom infrastrukture.
Ako bi uopredio stanje staza prve godine kada je zamenjena zicara KG i sadasnje stanje to je kao da poredite nebo i zemlju. Guzva na zicama nema, zice su brze i pouzdane, 5 staza ne zavisi od prirodnog snega, staze se mnogo bolje odrzavaju, postoje zastitne ograde i staze su bolje obelezene, prodaja i koriscenje ski pasa je maksimalno pojednostavljeno,...
Naravno jos smo daleko od idealno uredjenog skijalista, ali svake godine smo sve blizi tom cilju. Ali mentalitet naseg naroda je takav da mu je sve nase glupavo i ruzno, a da je tudje bolje i lepse.
Evo jedno pitanje za sve, da li neko moze da mi navede stavku koja se tice ski staza i ski infrastrukture koja se od pocetka renoviranja ski centra pogorsala u odnosu na fazu ski centra pre renoviranja ?