:sm022:
Vozi koliko hoćeš, niko te ne pita ako nema gužve.
Pogled za štampanje
Ko je danas skijao u Nassfeldu imao je freeride gotovo na svakoj stazi ;) Kod polazne stanice Milleniuma kiša koja se kako se ide gore pretvara u mešavinu snega i leda, da bi posle prerasla u sneg i tako do kraja dana, a verovatno i celu noć pre toga. Pritom Millenium proradio tek nešto posle pola 10 zbog loših uslova praćenih grmljavinom. Na svim vrhovima magla koja se posle razbistri kad se spuštaš dole. Sve staze na kojima sam bio, sem donjeg dela Carnie, pune svežeg neutabanog snega, kojeg ako se pomeriš od centra ima i po 40-50 cm, neverovatan osećaj, dok sam se spuštao sa br. 70 imao sam osećaj kao da me helikopter izbacio u neku divljinu, nigde nikog okolo, stazom niko prolazio još nije... :) Nikad u sličnim uslovima nisam skijao... sunce se nije ni promolilo. Sve u svemu, vredelo je, iako sam u dva navrata bio gola voda i zbog toga morao da prekinem skijanje, ipak sam nakupio nekih 43 km i obišao, sem par plavih staza komplet deo od treće stanice Milleniuma do Carnie. Sa druge strane mi žao pošto sam prvi put ovde što uslovi nisu bili bolji, pa da sam video onab pravi Nassfeld sa tvrdim utabanim stazama... I da, ovaj sneg je poprilično usporio Carniu tako da skoro ceo onaj srednji deo je veslanje, spuštao sam se nešto manje od 20 min...
Svi su već sve rekli o putu i vinjetama, samo da dodam:
Od Kranjske Gore preko Podkorena nikako nema rezona ići, osim leti motorom (zanimacija), direktno u Villach (Louis ;)). Jer, prevoj je oštar, put uzak, a preko Tarviza skoro da ne postoji prevoj, veoma lak i brz put. Plus, skrenete pre same granice levo i posetite čuvenu Planicu ;))). Od Tarviza ka Nassfeldu SVE može lokalnim putem, pa nije potrebna ni AUS vinjeta.
Ko hoće da izbegne SLO vinjetu, najbolja opcija je: od granice lokalnim putem na Brežice (pored Mokrice golf kluba, dakle ne mora ni onih 300m auto-putem), pa Krško, pa sve pored Save do Radeča, onda krenete ka Celju, pa na Hrastnik (mada, ja obično već kod Zidanog mosta preprečim uskim putem pored Save ka Hrastniku), pa sve pored Save do Litije i eto vas u Ljubljani sa severne strane (idealno za BTC ;)).
Od Ljubljane starim, kratkim i odličnim putem na Kranj, pa je najlakše na Naklo i Tržič i onda tunelom Ljubelj (besplatan) spustite se u Klagenfurt. Odatle južnom stranom WOrther jezera, lokalnim putevima ka Fakker See i onda u Villach (dakle ne treba ni AUS vinjeta).
Ima varijanta i do Kranjske Gore, ali je posle Kranja loša za auto (podnošljiva za motor).
Posle godina i godina iskustva, moj prijateljski savet svima je: platite vinjete i vozite se opušteno. Jedino ima smisla, ako se ide u Nassfeld, ići na Kranjsku Goru (isključenje kod Jasenica, neposredno pre Karavanski) i tako uštedeti tunel 14eur u dva smera i 8.5eur AUS vinjetu. Tu nema gubitaka ni u vremenu, ni u komoditetu, mada je prava šteta preskočiti šoping u VIllachu. Ja lično i to platim na kraju...
Uglavnom ne pita, ali ako si baksuz pa te uhvati AT patrola ispod nadvoznjaka (kao sto je mog rodjaka), gdje je bilo 50km/h (samo ispod nadvoznajka, par desetaka metara, inace 70 ili 90km/h), onda nema "pitanja", vec iskesiras pola skijanja na licu mjesta (ili 2x vise na sudu...)
Od tada, iako volim nagaziti, na tunelima, petljama i sl. se dobro pripazim.
Farmaceut, sev, hvala puno na savjetima, puno ste mi pomogli! kao i svi sa utiscima iz prethodnih godina.
Idem prvi put ove godine, a krecem iz Budve (Dbk-Ploče-...), tako da cu odraditi regularnu turu sa all inclusive vinjetama.
Slutio sam da bi ušteda mogla biti veća jer se troškovi dijele samo na 2 dijela.
Bice nekih slika u martu :)
@Kutuzov
Proveri da li je GP preko kojeg nameravaš iz Hr u Slo medjunarodni ili medjudržavni.
U kraju u kojem nameravaš da predješ su bila dva prelaza samo za Slo-Hr državljane, ne znam da li se nešto promenilo ulaskom Hr u EU.
@clive
ima li sada izmedju Slovenije i Hrvatske granicnih prelaza ? To je sada EU, zar ne ?
Nisam se jos odlucio .. mozda cu i na autoput, ako odlucim da skijam i tog dana u kome putujem.
HR je u EU ali nije u Šengenu, pa samim tim sada imaš pasošku kontrolu dok carine nema..
Kad se overava tax free racun,da li to radimo na Slo-Hr granici ili na Hr-Srb?