Ali nema ograničenja u broju postova ;)
Pogled za štampanje
Ove slike ko da sam ja juce slikao... :yay: Uh, eto mene sledece subote opet!
A ovo za wc je na zalost potuno tacno. Stvarno sramota! Ja sam gledao gde cu, sta cu a kad je doslo do zuba... sacekao da odu skijasi koji su iza mene, stao uz jedan top za osnezavanje i... zavrsio posao :bootyshak Ebi ga... kad se mora... zaboravis na sramotu :sm022:
Evo i ja provedoh 4 dana na Staroj planini, po prvi put u ovom formatu od kada postoji. Post je malo poduži ali mislim da ima bitnih informacija za svakoga. Evo utisaka pa da krenemo redom:
1. Put Kalna - Konjarnik/Jabučko r. - generalno je OK, kada kažem OK misli da je kvalitet asfaltne podloge više nego korektan sa obzirom da se radi o prilazu zimskom centru, gde je neminovno da su padavine normalna stvar. Problem je održavanje tj čišćenje prvenstveno jer ako se uputite između 8 i 9, što je i normalno jer žice rade od 9, put je uvek neočišćen, uglavnom krenu oko 10 sa čišćenjem što je po meni nedopustivo i sramota. Drugi problem je odron koji se javlja između sela Balta Berilovac i skretanja za zimski centra kod odvajanja za Janju. Pri povratku u dužini od 2-3km puno je kamenja i veoma opasno je kretati se tom stranom. Uglavnom se počisti tek uveče.
Parking!!! Definitivno boljka svih ski centara kod nas. Nezamislivo je da ozbiljni ski centri imaju neočišćene parkinge! Da li je problem da čistač prođe 4-5 puta i za 3 minuta očisti površinu za 50-60 vozila jer umesto toliko na parkingu kod hotela Stara planina jedva 30 stane zbog snega. Da nema ljubaznih ljudi koji pomažu u guranju i odglavljivanju vozila teško da bi bilo ko izašao samostalno. Naravno, govorim kada napada svež sneg ali i kada je utaban teško je kontrolisati vozilo. Što se tiče parkinga kod Konjarnika, donji deo do polazne stanice (do trafo stanice) je uvek očišćen dok gornji deo nije, ni put ni parking. Očigledno čistač čisti put do trafo stanice i kada se okrene počisti i malo parkinga usput.
2. Infrastruktura - Pa jedna trojka. Kao što neko reče, nema toaleta, ali mislim da je to problem svih naših ski centara, nema dovoljno objekata za odmor. Postoji stari ski-klub Aleksandar u dnu Konjarnika koji, na žalost, nije imao nikakvu hranu a od čajeva nanu i kamilicu, znači jedan čaj i jedno sredstvo za ispiranje :) Drugi novi objekat na vrhu Konjarnika se zove Korzo i odličan je lokal, u stilu planinskih kuća, više nego pristojnih cena i ponuda, radi od pre nedelju dana i posećenost za vikend je bila takva da nisu mogli svi da stanu koji su hteli, čak je i ponuda čorbe na dnevnom meniju nestala oko 14h. Treći objekat je u dnu staze Jabučko ravnište (na početnoj stanici gondole) ali informacija je bila da radi za vikend SAMO, što mi je totalno bilo neinteresantno pa nisam ni posetio objekat i ne znam ni kako se zove čak. O restoranu hotela je već pisano a nisam ga ni posetio jer sam trebao sa detetom dosta da pešačim i nisam bio za tu akciju. Prijemi svih GSM mobilnih mreža je u redu. Problem je bio na plaćanju karticom Ski-pasa na Konjarniku, trebalo je jedno 5 pokušaja u raznim položajima aparata u pokušaju pronalaženja GPRS mreže. Nema BANKOMATA!!! Ne mogu da verujem da svi nose keš i nikome ne smeta ova situacija!
Ski liftovi rade bez problema, jako ljubazno osoblje, ja sam sidrom sličajno pogodio znak i oborio ga, izašao radnik i počeo da se smeje uz opasku "ovo je toliko dosadno radno mesto, da nisi pogodio znak i da nisam ustao da ga namestim, ubio bih se od dosade". Znači osoblje maksimalno ljubazno, svi koji su tražili pomoć po maglovitim danima su dobijali odgovore od radnika (pogotovu masa Bugara koja je došla da uživa), ja nemam zamerki. Još jedna zanimljiva stvar je to da je u petak padao sneg celog dana i bila je gusta magla. Idući sa jedne strane skijališta ka drugoj primetio sam da po svakom ski-putu postoje tragovi motornih sanki. Ispred kafića stoje motorne sanke i ja pitam radnika skijališta koji je bio unutra da li namerno ili slučajno ostavljaju tragove? Na moj neizmernu radost on odgovara da svakih 45min do sat vremena prođu jednom da vide da nekoga nema po ski putu i da ostave jasan trag zbog snega koji pada. Meni je ovo fenomenalna stvar i veliki plus za sve njih.
I još jedna opaska vezana za gondolu. Na Jabučkom ravništu vetar uvek duva, nisam imao nikada situaciju da sam se sa detetom vozio po hladnom i vetrovitom vremenu sedežnicom i to se prvi put desilo sada, kada smo sedežnicom Babin zub se izvlačili. Dete je u jednom momentu počelo da se trese i da se žali kako mu je mnogo hladno, po prvi put u životu na skijanju, a skija već 5. sezonu. Jedva je izdražao minut koliko je bilo potrebno da se završi vožnja. Tog momenta svi argumenti protiv gondole su pali u vodu jer sam shvatio koliko zatvorena kabina znači za mališane pri hladnom i vetrovitom vremenu a ipak i oni su skijaši na koje treba i te kako obratiti pažnju, a definitivno staza 7 je za njih.
3. Staze i uređenost - Sve pohvale!!! Staze su bile perfektno sređene, i staze i ski putevi perfektno obeleženi, znakovi su dovoljno blizu da se i po magli lako uoči sledeći, krajevi skijališta su obeleženi stubovima sa kanapom razapetim između. Kada se napravi dovoljna gužva radnici instaliraju i dodatne mreže na kraju staza da se ne bi zaletali u red koji se formira za lift. Ja nemam zamerki, mislim da rade posao odgovorno i odlično!!!
Staza 1 - Konjarnik - crvena (FIS) - staza koja ima solidan nagib u prvoj trećini, blaži u drugoj i poslednja trećina više za zalet i spust.
Staza 2 - Sunčana dolina - crna (FIS) - ne znam zašto je klasifikovana kao crna, po meni je crvena ali sve u svemu po meni najbolja staza, uža pri vrhu ali veoma brzo se širi i kompaktna, stalni nagib, stalna i jadnaka tvrdoća, latentni bočni nagib. Možda za nijansu kraća nego što bih voleo ali sve u svemu odlična.
Staza 5 - Babin zub (plava) - Odlična i široka staza, idealna za široki karving, dovoljno dugačka, za početnike.
Staza 6 - Rudine - Ovo je više lift za izvlačenje onih koji sa izlaza iz gondole idu ka stazama 5, 1 i 2.
Staza 7 - Jabučko ravnište (plava) - jako blaga staza u principu, dovoljno dugačka sa posednjom četvrtinom pri malo većem nagibu ali dovoljno široka
Staza 7a i 7b (crvena) - račvaju se iz staze 7, jedna odmah ispod gondole, jedna 100m niže, kratke staze, dovoljno široke.
Sve tri gornje staze se ulivaju u ski put 7 koji vodi od početka staze 5 ka početnoj stanici gondole.
Sve ovo ima na mapi, naravno, ali uživo je potpuno drugačiji utisak u odnosu na mapu koju sam video pre odlaska.
4. Utisak - Genralni utisak je da je skijalište odlično za sada i da nedostaju još jedna duga crvena staza poput broja 5 i možda još jedna duga bilo kog tipa, čisto da rastereti broj 5, 7 i 1. kao najopterećenije staze. Čuo sam od radnika da će se raditi još tri lifta (od toga jedan 6-sed) na leto, pa da li sam dobro čuo ili ne, nisam gledao master plan ali ako je informacija tačna, raduje me. Bugari sa kojima sam pričao vole SP jer Borovec koji im je blizu je dosta zastareo sa tehnologijom, žice su spore, gužva je, nema veštačkog osnežavanja (tj ima ali ne radi) a cene su više (i cene ski-pasa a i vanpansionske) pa im ni daljina nije problem. Postoje sve osnove za ozbiljan srednji ski centar ali mislim da turizam čine i pobrojani nedostaci a ne samo ono što imamo. Drugo je mentalitet naroda, i onog koji je tamo i onog koji dolazi, SP svi posmatraju kao vikend centar a može biti mnogo više. U četvrtak je zabeleženo 600 skijaša na stazi a ja sam mislio da ima nepunih 50. U subotu i danas preko 1200 i nije bilo neke gužve.
Sve u svemu planina ima kapaciteta ali ne treba ostati samo na želji "da poraste" nego ozbiljno uložiti u marketing i ski-kampanju jer sa par novih staza i boljom infrastrukturom ja ne znam zašto bi me Kopaonik više privukao nego SP?
Nadam se da je korisno ako sam nešto ispustio, pitajte :)
Kao da sam ja pisao sve ovo...znaci skroz korektno napisano...samo da dodam da je danas parking bio ociscen kao pista...i da je bilo mnogo vise skijasa nego u subotu...dan idealan skoro bez vetra...sto se tice osoblja nemam reci...kad vide da je neko zbunjen sami prilaze nude pomoc..juce su svima pomagali na parkingu ...sa ovakvim osobljem i rukovodstvom Stara Planina ima buducnost...danas su momci nasli nekoliko telefona i vratili ih vlasnicima...znaci generalno svaka pohvala ....dolazimo opet !
Evo pitanja... Kakva je situacija sa kamikazama, i da li se to malo dovelo u red?
Juce ,odmah po dolasku i po izvlacenju od Konjarnika pa sve do vrha suncane,mom klincu je pozlilo,pa smo se nekako spustili do dna Babinog zuba i izvukli se cetvorosedom.Svi koji su bili tamo ,juce ,znaju koliko je bilo ujutro hladno sa maglom.Klinac se tresao kao prut,pa sam zamolio redare da ga puste u kucicu koja se nalazi na vrhu cetvoroseda .Momci su za svaku pohvalu .pritekli su u pomoc ,dali aspirin ,vodu ,cokoladicu ,druzili se svi sa klincem ,grejali mu ruke...
DAKLE ,VELIKA POHVALA ZA ZAPOSLJENE NA SKIJALISTU
,OSOBLJE JE ZA CISTU DESETKU!
Skijaliste polako napreduje, treba jos dosta da se radi ali vidi se trud. Ja moram da pitam: jel moguce da nikom ne smetaju ocajno odradjeni ski putevi? Meni su ti putevi (sem br2)ocajno uradjeni nagib blag previse da mi borderi moramo da skidamo daske, skakucemo I sl a cuo sam da se i dok skijasi zale. Osoblje na zicara je skroz ok iako ih ljudi izludjuju, jer bar polovina posetilaca nema ni mrvu kulture I obzira. Ljudi stanu na ulaz na zicu I pricaju I prave guzvu, guraju se preko reda, baca se djubre, ulece se ludackom brzinom u red za zicu, na stazi babin zub su cupali zastitnu mrezu 5x za 10 min, I momci su prestali da je stavljaju. Utisak je da I mi moramo jos mnogo da se popravimo...