Sto danas nista ne radi na Jahorini osim sidra Poljice (i ovog novog sidra br 12)? Nevalja kad pada nevalja kada nepada
Pogled za štampanje
Sto danas nista ne radi na Jahorini osim sidra Poljice (i ovog novog sidra br 12)? Nevalja kad pada nevalja kada nepada
Ja koliko sam procitao, gondole ne rade privremeno zbog vetra. Ali vidim da najavljuju da ih pustaju veceras za nocno skijanje.
To samo na jahorini ima da se sve zatvara. Koliko god sta god, nikada se nece promjeniti
Zar stvarno mislite da postoje uslovi da radi gondola ali je neko odlučio da je namerno ne pusti u pogon??? Ipak mislim da se šalite sa komentarima ...
Malo da malo ne ali je fascinantno da jedino na jahorini sam dozivio da se svako malo gase zice zbog vjetra. U svojo 25god istoriji skijanja ja se ne mogu sjetiti nekog eu skijalista da su gasili ceo ski centar zato sto ima vjetra. Ispasce jos da jahorina ima najjace nalete vjetra u evropi
Ne znam šta je danas bila situacija na Jahorini, ali znam da je na Kopaoniku grmelo strašno preko dana pored mećave - što je zimi jako retko, ali se dešava.
Možda je i na Jahorini bila opasnost od groma / munje...
Kao sto sam pretpostavio....100cm snega , cene smestaja down, parking redovna cena, skipass preskup, nema guzve (ops??) cak ni nedeljom na stazama (cak ni na Poljicama) pa ko bi da SKIJA a sve sto pobrajah mu ne smeta niti nervira, sada je pravo vreme...do 10.02 recimo..
Samo bih dodao da je ovih dana nenormalna magla, bukvalno tolika magla koliku nikad nisam video u zivotu na skijanju... Inace stvarno ima dosta snega, mislim da skoro sve staze rade i nema ljudi toliko, na zicama se ne ceka ni nekoliko sekundi (osim nekad na poljicama gde sam cekao max. 1 minut, ali zato na ogorjelici nema zive duse).
Popust na SkiKarte i ove sezone na Petrol benzinskim pumpama.
https://www.petrol.ba/na-putu/za-mene/ski-karte
Ima li iko da je ikada ucestvovao na Red Bull Home Run trci?
25.02. odrzava se na Jahorini, predpostavljam da je to tesko lompljenje i padanje, pogotovo u onom djelu trcanja do skija. Prijava je obavezna na homerun@jahorina.org ili broj telefona 066 000 220, ali moze i na dan trke u Red Bull šatoru, od 11 do 14 sati. Utrka počinje u 16 sati.
Ako neko bude gore i da ce ucestvovati, bas bih volio cuti iskustva
Zbog losih vremenskih uslova Red Bull Home run pomjeren za sledeci vikend. Ima li neko da je gore, po kamerama bi se reklo da nije bas optimalno bilo ovh dana s snjegom. Kako je sad nakon ovih padavina?
Kakvo je stanje, ima mnogo magle i vetra ovih dana?
ekstra je ...
Učestvovao sam ja 2020. godine, bio je 7-8.3., par dana prije prvog slučaja Korone u BL... Bila je epska magla, mislim da je start bio oko 17 sati, upalili su čak i reflektore ali nije puno pomoglo, vidljivost je bila recimo 20-30 metara. Meni je bilo fenomenalno iskustvo, baš mi je leglo jer sam u mladosti jurcao na skijama (trenirao sam 10-tak godina skijanje kao pionir i junior), a ni trčanje u pancericama nije bilo problem jednom maratoncu :)
Bilo je sudara i padova, adrenalin garantovano skače na 110%, a moji navijači koji su me čekali u cilju kažu da sam bio 16. od cirka 150 luđaka tog dana...
Slika na profilu upravo sa Red Bull trke, 50-tak metara prije cilja...
Sve skupa mi je bilo odlično iskustvo, a ko ne želi ne mora voziti punim gasom niti jurcati, after parti bude odličan ;)
Evo par slika, da ne bude da lažem za maglu :)
Prilog 18277
Prilog 18278
Prilog 18279
Čisto da kratko javim stanje sa staza..
Ima magle ali po meni ništa strašno, staze pune snega koji se doduše razrova u toku dana što je sve za očekivati. Nema neke velike gužve i ne čeka se dugo na žicama, osim npr ujutru za prvu žicu, i jutros tokom nestanka struje kada je radilo samo sidro poljice, na sreću jako kratko jer je kvar brzo otklonjen...
Temperatura oko nule. Juče dosta toplije pa je kvalitetno skijanje bilo samo ujutru pre nego što se sneg pretvorio u kačamak..
Sve u svemu meni lepo martovsko skijanje, sunce, malo magle i sve staze u pogonu, generalno zadovoljan.
Ne znam da li sam ja mamac za maglu, ali ponovo nas je RedBull Homerun na Jahorini počastio maglom, doduše malo blažom od one epske iz 2020... OC Jahorina je ove godine poslao ratrake da prođu 2 puta trasom trke, tako da nije bilo hangova i moglo se opuštenije jurcati :)
Sve u svemu odlična organizacija i zabava, rekordnih 200 učesnika... Ko želi može vidjeti dio atmosfere u zvaničnom RedBull videu i fotografijama:
https://www.redbull.com/ba-bs/videos/video-red-bull-home-run-2023-jahorina
https://www.redbull.com/ba-bs/odrzan...-2023-jahorina
Kakva je trenutna realna situacija na Jahorini s snjegom, ako si jos uvjek gore? Vidim na ovom red bull snimku da je na odredjenim djelovima staze gde je vožena trka fino zemlja progledala (na snimku 00:33-00:37).
Po vremenskoj prognozi Snow-Forecast, najavljuju da ce ovaj vikend biti katastrofa. Pocev od cetvrtka pa do utorka, kombinacija kise i snjega sa dnevnim temperaturama do 7-8 C (za 1300m visine). Opasan toplotni talas narednih 7 dana.
Od sledece srede opet pad dnevne temperature na 0 i ispod. Za noc sreda na cetvrtak najavljuju nekih 10cm snjega pa onda cetvrtak i petak oblacno pa onda vikend lepo vreme u minusu. Taman bi planirani termin 16-19.03. mogao biti dobar.
Prilog 18303
Na stazama ima sasvim dovoljno snega. Više je problem što se sneg pretvori u kačamak već oko podneva kada je temperatura u plusu, ali svakako što se mene tiče jako lepo skijanje bilo ovih dana. Sve staze rade, nigde nema neke velike gužve na liftovima (eventualno na Prači ovih dana zbog treninga pa se napravi čep dok takmičari prolaze na lift), jako lepo vreme je bilo, vedro ili sa minimumom magle na samom vrhu planine, ali generalno super skijanje.
Najzad sam uhvatio da staza 6b, tj onaj crni krak do kog se dolazi onim nesrećnim tanjirom - radi, pa sam uspeo da čekiram i ovu stazu, koja nikad ranije nije radila kada sam bio (valjda zbog nekakve lavine kako sam čuo ranijih godina, valjda je nebezbedna). Samo mi nije jasno zašto onaj tanjir, izlomih se dok sam se popeo do nje, totalno nepraktično i nezgodno, još onako nisko postavljen, za nas visoke pakao :D :D
Zavidim ti. Za mojih 25god skijanja na Jahorini, nikada nisam skijao tu stazu niti sam ikada video da je radila niti staza niti zica. U kakvom je stanju bila staza, uredjena ili divlja? Gde izlazi taj zavrsi krak crne staze kada krenes od vrha? Znam da se prikljucuje na praci dole, na onom djelu kada prodjes onu ravnu dugu voznju ali nikada nisam mogao da shvatim odakle odozgo dolazi staza. Cesto sam se osvrtao prema gore na dom djelu i nikada nisam mogao da shvatim gde je staza posto su gore stijene i drvece, nema nikakvog cistog djela.
Za one koji su skijali taj deo, ima li Jahorina prostor da se siri na tu stranu?
Staza je uređena, lepo je utabana, i jako malo skijaša ide na tu stranu tako da je uživanje spuštati se. Jako je strma, strmija od petice, ali jako zabavna za skijanje :) Ja sam se spuštao do početka sidra, dakle samo taj manji deo, a očekivao sam takođe baš tako kao što si ti opisao da ću imati kuda da se spustim do šestice. Delovalo mi je da je cela ta staza do dna šestice onda i najduža od svih staza, i baš sam se radovao tom spustu, ali nisam pronašao taj put, možda sa vrha ima neko isključenje ka tom delu, ali ga nisam video od uzbuđenja hahah. Nažalost zbog tanjira koji je opet kažem očajan, nisam imao želju da se opet penjem ka gore, ali nadam se da će neko moći konkretnije da odgovori na tvoje pitanje, jer me isto to zanima, i isto sam gledao baš gde se taj deo priključuje na šesticu ali nikad nisam primetio da ima negde spajanje staze kako je ucrtano na mapi.
Uspedoh naci jedan (jedini) snimak na youtube, staza 6b, od svog vrha i crnog djela pa do dna skocina, postavljen snimak pre 8 dana. Prvi put ovaj deo Jahorine vidim. Realno crni deo 6b se i tesko moze stazom nazvati, vise je prokopani prolaz ali definitivno bi se Jahorina mogla na tu stranu siriti. Nije bas najbolja sitacija s snjegom gore ako je suditi po snimku.
https://youtu.be/7_UkBpIeVSk
Ne mogu da verujem da je pre 8 dana bilo ovakvo stanje u odnosu na ovo kada sam ja bio pre par dana :D Biće da je to onda to, samo što pretpostavljam da to što kažeš da je prokopani prolaz, da je zapravo tako jer je ovaj snimak iz perioda kad očigledno nije bilo dovoljno snega za taj deo staze... Ja sam se stazom pustio čini mi se za vikend, i bilo je stvarno dosta snega i bez ovih progledanih delova staze.
Snijega ima sasvim dovoljno na stazama, kao što reče Nightmaster ovo sa snimka je prije zadnjih padavina... Bio sam gore samo za vikend, ali imam insajdera koji mi je javio da je skijao juče i danas sasvim normalno.
Ta staza, 6b, poznata je među skijašima kao "ženski spust", valjda je na Olimpijadi tuda vožen spust. Doskora je to bila divlja staza, dolazilo se tako što kada se izađe od ski lifta Olimpik, ode se malo više ulevo i onda šta kome bog da. Tog malog ski-lifta nije bilo, to je od prošle ili od ove godine.
Srednji deo staze (između osvetljenog šetališta i staze Skočine (6b crvena), važio je kao rizičan zbog lavine i kada sam bio pretprošle godine bio je fizički onesposobljen da se tuda prođe, izgledalo je kao da je bagerima preoran. Ako su ga u međuvremenu osposobili za skijanje, svejedno da li kao uređenu ili frirajd stazu (ovo drugo bi verujem bilo i bolje), to me raduje. Problem što je za jedan spust potrebno obaviti jednu vožnju sedežnicom i dve ski-liftom.
Slazem se. Najoptimalnije bi bilo jedan cetverosjed od dna prace pa do vrha te bi to otvorilo taj ceo levi krak skijalista s tim sto je evidentno iz snimka da 6b crna staza nije ni napravljena, to cak nije ni staza. Treba malo brda poravnati i napraviti pravu stazu. Ovo trenutno dodje kao neki prolaz. Da bude prilike da staza bude otvorena i sledeci vikend pa da i ja probam napokon
Jel ima sa Pala neki ski bus do Jahorine ili kakva je situacija sa parkiranjem ako idem svojim kolima gore?
Imas svaki dan do kraja marta ski-bus s Pala na Jahorinu, povratna karta 8KM. Polazi se ispred hotela „Dva goluba“ na Palama u 08:30 te usput ima jos nekoliko stanica a krece se nazad u 15:00 ispred Bistrice. Ovo je broj pa najbolje nazovi za sve detalje 057/201-280
Znam da ima i redovna linija Centrotrans" ad Istočno Sarajevo ali ne znam sve detalje tj ne znam stanice i termine polazaka. Evo ti broj pa pozovi 057/340-771
Dnevni parking na Jahorini je 15KM
Sezona zavrsena skijanjem na Jahorini. Iskoristio sam ovo snizenje od -30% na ski pas te odradio 5 dana. Snjega ima, guzve nema. Sreda i cetvrtak padao snjeg i temperature u minusu, malo magla kvarila ugođaj ali sve u svemu ok. Petak kao u raju, sunce i minus. Za vikend vidljiv rast broja skijasa ali nista da pokvari ugodjaj. Ono sta je pokvarilo ugodjaj je temperatura. U subotu jos i nekako se preskijao ceo dan prebacujuci se s Trnovo na Zeljo i Olimpik ali u nedelju, do 11h i nista vise. Bukvalno voda na stazi. Dnevna temperature na poljicama mislim da je bila oko 10C, bas toplo je bilo. Jedina stvar za koju nemam nikakav negativan komentar je nocno skijanje. To je stvarno vrhunski ugođaj.
Posmatrajuci rad ratraka, problem Jahorine mi je postao evidentniji nego ikada. Na Jahorini nema pripremanja, tabanja i sređivanja staza, ovde se staze samo "poravnaju" jednim prolaskom ratraka i tu se prica zavrsava. Cak i kada su temperature u minusu, staze posle 11h izgledaju katastrofa. Zasto imaju ovakav pristup, ne znam. Mozda zele da Jahorina bude okarakterisana kao takav tip skijalista, nesto kao St. Anton ili Lech.
Cjene po kafanama i restoranima perverzija, evidentan rast od nekih 20-30% u odnosu na proslu godinu. Oko 100-150% skuplje nego u BL. Cevapi 14KM pa na gore, pizza 20KM pa na gore. Sok 6KM. Skuplja pizza na Jahorini nego u Italiji. U rangu bezobrazluka.
Delim misljenje sa Grazerom, iste dane bio gore, pozitivne stvari prepisujem :)
Negativne:
Fascinantno mi je kako se Praca raspuca cak i kad je minus, kao da ne pripreme je uopste osim sto jednom prodje ratrak. Razumem da je nize i sve, al bas kriminal bude vec u 10 ujutru, nije mi jasno kako i zasto....
A cene po kafanama i restoranima su bas kriminal, narocito sto kvalitet hrane/usluge ni priblizno ne prati cenu.
Bilo je price ovde dosta, al po meni 2 gondole jedna do druge su budalastina, ako vrtis te staze koje su realno kratke i ako pustis osrednji gas odskijas ih za 3-4 min, onda se non stop izuvas sto je meni bas smor...
U pravu si, ne pripremaju. Na Jahorini samo poravnaju jednim prolazom ratraka i to je to. Zato su staze u roku od 2h uvjek razvaljene.
Gledam vremensku prognozu, ovo je stvarno bio zadnji ski voz i bas sam s gustom zatvorio sezonu. Narednih 7 dana svaki dan temperature u finom plusu i do 10C a po prici lokalaca, vecina ugostitelja od danas vise ne radi, zatvorili su. Sve u svemu, sto se tice Jahorine, ovo im je sezona za sto pre zaboraviti.
Rezime i za Jahorinu
Nakon 130 dana rada završena zimska sezona na Jahorini
Ski sezona na Jahorini zvanično je završena nakon 130 dana neprekidnog rada. Tradicionalno, Jahorina je i ove godine bila najposjećenija planina u Bosni i Hercegovini, nudeći skijašima i svim ljubiteljima planine širok spektar aktivnosti.
Broj gostiju u sezoni 2022/2023 je 315.000, a ostvarili su 2.660.000 prolaza . U dinamičnoj i uzbudljivoj sezoni, kao najuspješniji skijaški dan istakao se 17.02.2023. Toga dana na planini je bilo 8137 skijaša sa ostvarenih 77.200 prolaza.
Da su posjetioci bili željni skijanja i snijega pokazuje podatak o 155.000 prodatih karata. Najveća potražnja bila je za dnevnim kartama, kojih je prodato 27730.
Olimpijski centar posebno je ponosan na uspješnu realizaciju, sada veće tradicionalne akcije „Budi dijete Jahorine“, u okviru koje Olimpijski centar obezbjeđuje besplatno skijanje za djecu . Broj prijava pristiglih na konkurs u ovoj sezoni je 4500.
Jahorina je bila okupana suncem tokom 62 dana zimske sezone .Temperatura vazduha u periodu od 15.11.2022.g. do 30.04.2023.g. kretala se od -17,2 do 17,8 stepeni.
Ovogodišnja ski sezona na Jahorini počela je 24.decembra 2022. godine, a završila se 2.maja 2023.godine nakon četiri mjeseca aktivnog rada. Sezonu su obilježila bogata zabavna i takmičarska dešavanja, kao što su Ski opening, doček Nove godine uz mnogobrojne posjetioce iz svih dijelova svijeta, koji su imali priliku da uživaju uz muziku najpoznatijih regionalnih izvođača.
Dok sumiramo utiske od zimske sezone, ostaje nam da se pripremimo za najbolje ljeto do sada.
Posjetioce čeka „OLIMP“ park sa njadužim planinskim bobom u regionu, Offroad karting, bike park, panoramsko razgledanje gondolom Poljice i mnoštvo sadržaja jedinstvenih u Evropi. Kao najveći novitet ovog ljeta posjetioce će dočekati turistički vozić.
Okupite svoje prijatelje i ponesite dobro raspoloženje, jer ljeto je rezervisano za planinu!