BootDoc uložaka ima gomila različitih, od onih koji se uzmu i ubace do onih koji se oblikuju po stopalu i koju koriste fitteri da naprave custom footbed...
Pogled za štampanje
BootDoc uložaka ima gomila različitih, od onih koji se uzmu i ubace do onih koji se oblikuju po stopalu i koju koriste fitteri da naprave custom footbed...
Поштовани другари,читајући ове ваше постове дошао сам мало у недоумицу око ових уложака.Моје питање је,да ли у Београду неко ради унутрашње чизме са пеном и анатомске улошке.И ако познајете некога ко је то радио,каква су му искуства.
Da li je neko bio u Beosportu , kako to izgleda. I ja sam cuo o tome pricao je Dusko Korac u jednoj od emisija.
Отишао сам до беоспорт-а у сава центру и изненадио сам се,имају свашта што се тиче боотфитинга.Момци су на располагању сваком и у свако доба.Имају производе фирми за фитовање boot doc од анатомских уложака,материјала за фитовање,унутрашњих чизми које се обликују по нози(пена).А имају и sidas како анатомске улошке,тако и унутрашње чизме са термо геловима.Раде и услуге ширења,брушења на шкољкама панцерица.Цене су шаролике зависи шта трба урадити и каква је мука.:yay:
Ja sam kod njih radio širenje pancerice. Dobro rade, ali nisu nimalo jeftini. Pohvala je što je naknadna korekcija potpuno besplatna.
Upravo sam pazario nove pancerice pa da podelim "bootfitting" iskustvo sa ostrva. Inace je radila bootfitter-ka Anja, verovatno jedna od retkih zena koja se bavi ovim poslom.
Poceli smo sa osnovnim detaljima, tezina, visina, godine, znanje i stil skijanja, povrede stare i nove, postojeca oprema, problemi sa skijanjem...
Nastavili sa pregledanjem stopala, skocnog zgloba, kolena, geometrije nogu, pokretljivosti zglobova (kaze veoma bitno zbog flex-a) i na kraju merenjem i premeravanjem stopala uzduz i popreko. Dobra vest, geometrija noge je dobra, pokretljivost zglobova zacudjujuce dobra s obzirom na razna istegnuca ligamenata u stara dobra vremena, model starih cipela prilicno odgovarajuci ali losa vest, cipele su mi broj vece!!!
Na kraju je izbor bio izmedju 2 modela, koji su mi i ponudjeni prvi, Head Vector 105 i Salomon X Pro 100. Provera velicine bez uloska za obe a onda jedna na jednu, druga na drugu nogu i 15-ak minuta nosenja. Obe su delovale blago tesno i kratko a na kraju je poceo blagi grc u stopalu na kojem je bio Head tako da je ta otpala. Onda smo isli na razliciti flex, Anja je mislila da bih mogao da idem na 120 ali je cipela, iako ista serija, bila dosta uza tako da smo odustali od toga. U stvari siguran sam da se pecenjem (o tome na kraju) to moglo lepo rasiriti ali sam u glavi imao da je previse za mene. Onda odabir donjeg uloska (ne liner nego ono na sta gazis), koji bas daje dobar oslonac za stopalo, dodavanje sundjercica na nogu na mesta gde je bilo malo tesno, dobro zagrevanje celog uloska i blago zagrevanje pancerica i stajanje sledecih 10-ak minuta. Skinuh sve to i odjednom sve po meri. Sad cekam sledecu nedelju da ih probam na ski traci.
E sad o pecenju, cela skoljka moze da se dobro zagreje i na slican nacin oblikuje kao i ulozak. Logika Salomon-a je da se izabere tesno a onda prosiri, sto je suprotno Fischer-u gde se uzme malo vece pa vakumom smanjuje. Pitao sam za razliku, kaze da su razmisljali i o Fischer-u ali su masine jako skupe pa im se nebi isplatilo.
U radnji imaju i ponudu za DaleBoot, kaze da je to super resenje za bas cudno oblikovane noge mada zahteva i dosta rada sa njihove strane pa sam siguran da nije najjeftinija opcija ali ako pomaze, "For everything else, there's MasterCard".
Da ozivim malo temu:
https://www.youtube.com/watch?v=8NFXiiKEJV8
Koja je cena tog zadovoljstva u Beosportu?
2000 din/ 15 min
Dobijas uslugu fitera, tj ruke. Sve ostalo se dodatno naplacuje, a oni ce ti sigurno preporuciti i one BootDoc uloske koji se krecu negde izmedju 2000 i 6000 dinara. Bio sam u radnji bas kad je covek radio fitovanje i koliko sam video, to se ne zavrsava bez 45min, jer sam ja bio bar pola sata u radnji i za tih pola sata tu je isao proces zagrevanja cipela, ulozaka, probanje... Ja sam bio na granici da prelomim i kupim cipele u BeoSportu medjutim ovde na forumu sam nasao informacije o jednom coveku u Sloveniji koji se bavi time i ako je verovati piscu na forumu, covek je isto dobar poznavalac tehnike i usluga je besplatna uz kupljene cipele kod njega, tako da je bolje ukoliko se ide ka Alpima, svratiti usput i to uzeti plus povracaj poreza.
Samo da uzmes cipele kada se vracas jer znaju carinici da prave problem oko povracaja pdv-a ako su cipele koriscene.
Pitao sam sta se dobije za tu cenu jer postoji vise vrsta usluga koje spadaju u bootfiting kod njih pa verovatno i cena razlicita. Moze verovatno da se nadje matematika neka da se isplati. Pogotovo ako ne pokusavas da pronadjes prave cipele za sebe pa ih menjas svake godine i do sad nisi nasao odgovarajucu cipelu. To vise kosta nego da potrazis i platis savet profesionalca. Pogotovo ako imas neki problem.
Na ovom snimku koji sam postavio on onoj curi radi kompletan bootfiting. Cak menja i ulozak:
http://www.beosport.com/boot-doc/spo...sa-penom_10440
Ovo su materijali za fitovanje:
http://www.beosport.com/sport-i-opre...-za-fitovanje/
Ulosci:
http://www.beosport.com/sport-i-opre...tomski-ulosci/
i kompletan asortiman boot-doc
http://www.beosport.com/brendovi/45/boot-doc/
U fitovanje spadaju i druge stvari ne samo samo ovo sto je prikazano. Mozes da kupis kod njih pancerice pa da uzmes samo uloske ili da uzmes pancerice a da radis prilagodjavanje unutrasnjeg dela plastike jer negde zulja ili da doneses svoje pancerice a da kupis samo uloske ili da doneses svoje pancerice i njima da radis obradu plastike ili da doneses svoje pancerice a da kupis samo lajner ovaj sto gore postavio link ili .....Mene interesuje konkretno, ako znas mozda, ako bih kupio kod njih pancerice i anatomski ulozak, posto gazim na unutra, koliko bi me kostala ta usluga jer on mora da mi napravi ulozak za moju nogu tj. stopalo ?
Evo i par interesantnih klipova pa koga ne mrzi da gleda :):
https://www.youtube.com/watch?v=KbrOkbIMIoA
How to fit Ski Boots Properly:
https://www.youtube.com/watch?v=BK0h_4VJdoA
https://www.youtube.com/watch?v=ez3V61rnu2g
Da, ovo sto je Sasa napisao je tacno, s tim sto ukoliko treba da prepravlja i samu cipelu, tu onda ulece ona tarifa od 2000 din / 15 min.
Vezano za porez, ja sam planirao da ih kupim i odmah sa njima na skijanje, tako da se nadam da cu uspeti da povratim porez u samoj prodavnici i onda sam miran.
Da @sasacg to sam pitao. Hvala :dziveli:. @niipheus bitno je da smo razjasnili sta koliko kosta. Mislim da se isplati jer pretpostavljam da ti on za dzabe odredi duzinu stopala i tip stopala i na osnovu toga ti predlozi nekoloko pari pancerica ako kupujes kod njih pancerice. A to vec dosta znaci jer glavni zajeb ljudi prave oko odabira pancerica za njihovu nogu i oko samog broja tj. duzine stopala.
@niipheus imas posebnu temu vezano za povracaj pdv-a pa procitaj:
http://www.skijanje.rs/forum/showthr...?t=6165&page=6
Mislim da ne mozes da odradis tako kako si zamislio jer moras nove, ne raspakovane pancerice da izneses iz EU (posto je Slovenija u EU), da ti na granici overe obrazac pa u zavisnosti preko koga vrse povracaj onda mozes da izvrsis povracaj novca. Negde moras kao kod nas da doneses overene papire u prodavnicu gde si kupio proizvod i tu u prodavnici ti onda isplate tj. izvrse povracaj pdv-a. Imas na gore navedenoj temi vise o tome.
najbolje su one fischer vacuum... ali uglavnom sada pancerice imaju "trufit", samo se zagreje i nosis dok ne preuzima oblik
Evo i ja da dam moj komentar. Pogledao sam uloske koje Beosport nudi. Cena ulozaka je dosta povoljna, ali mislim da su malo meksi. Ja se profesionalno bavim ovim moja nabavna cena je oko 55+ USD. Citao sam i ostale predloge kako ljudi kupuju uloske za patike, kosarku i ostale sportive sa gelom. Ja ne bih preporucio ove uloske jer su mekani.
Ulosci za ski boot moraju biti tvrdji i oblikovani ka stopalu. To se radi zagrevanjem uloska koji se posle oblikuje ka stopalu koje ostavi otisak u samom ulosku. Kada navucete ski boot tada je stopalo perfektno podrzano sa donje strane I peta sa boka. Ovo se uglavnom moze izvesti ili grejanjem sto je dobar a jos povoljniji metod od anatomskog koji moze kostati oko 400 USD.
Sto se tice boot fitovanja i ceni situacija je sledeca. Ili ide po punchu oko 30 USD ili po radu gde je sat oko 70 USD, sto je otprilike kako je neko ranije u postu opisao. Inace za kolegu u Beosportu cuo sam da je zavrsio profesionalni kurs koji imam i ja pa je verovatno zato njegova cena malo i jaca. Po evropi I skijaskim centrima pretpostavljam da je punch oko 20EU-30EU.
Inace bootfitting se radi heat gunom gde se shell punch-uje, neki je rade kuvanjem ali obicno nije permanentni punch i nije preporucljiva metoda. Od tools se koriste raliciti oblici koji sire cipelu ka spolja. Nadam se da sam ukratko malo pojasni tehniku.
Diabello cipele znaju biti jako specificne jer koriste razlicitu plastiku od npr. Lange, heada itd.
Ćao ljudi,
da li boot fitting pomaže ako ima lufta 2.5cm od pete do kraja pancerice kada se izvadi uložak?
Unutrašnji uložak je taman, pancerice lepo drže nogu, ali kao da je taj plastični oklop veći centimetar nego što bi trebalo. U uspravnom položaju prsti dodiruju ulozak, ali u skijaskom se oseca malo lufta.
Pacific u zavisnosti koliko je debeo ulozak i koja vrsta boots je ovo moze da bude malo "predugacko". Kao sto i sam kazes "u skijaskom polozaju se oseca malo lufta" to je zato sto kada fleksujes napred, peta ti se pomera unazad, pa zato napred osecas luft. Ako ti je pravi broj kada si uspravno palac treba da ti "pritiska" prednji deo usled flexa napred jos uvek treba (bez lufta) da ti dodiruje prednji deo uloska - dakle ne puno pomeranja unazad. Ako si npr. u racer boots onda je ulozak tanji i tvrdji cak se ide oko 1 cm pozadi do skoljke, dakle veoma "tesan fit". Ako si u malo vise "comfort ulosku" znaci da je sundjer deblji ali kada se dekompresuje 2.5 cm moze biti previse do kraja pete, za bilo kakvo fitovanje. Probaj da podesis 2 kopcu (brojim od palca) jer ako ona ima dosta lufta to utice na pomeraj noge takodje, pogotovu kod flexa napred, nazad. Posle ovoga 3 kopcu. Ne znam kakve uloske ispod noge imas, jer ako su oni niski ili mekani i to igra ulogu. Na kraju mozes probati sa insertima levo i desno (u predelu 3 i 4 kopce) da ih nalepis na ulozak, kako ti noga ne bi puno isla unazad. U svakom slucaju najvaznija kombinacija je da li ti se liner kompresovao, sta imas ispod noge itd, ako ti se liner vec kompresovao 1 cm i dalje mislim da je suvise veliko za bilo kakve padd-inge ili boot fitovanje. Zato uvek kazem "lakse je prosiriti uzu cizmu" nego smanjiti broj "nanize".
Hvala alex11 na kompletnom odgovoru. Sve stoji što si rekao.
Nakon više merenja ispostavilo se da je taj luft maksimum 2cm tako da sam kupio običan uložak i stavio ispod mog i mogu reći da se oseća razlika tako da možda bude fino držalo, što bi i želeo jer mi pancerica skroz odgovara i skoro je nova.
Eto ako neko ima sličnih problema nek prvo proba sa uloškom.
Nije bas da je bootfiting pitanje al da ne otvaram novu temu. Ako mi na jednoj nozi (desnoj, jacoj) posle par staza kada se malo zagreje noga, pancerica na delu gde naleze cevanicu postane malo velika, tipa ko da ima npr cm lufta, jel postoji nesto sto mogu da uradim, a da je jednostavno? Leva bude skroz ok, pretpostavljam jer mi desna jaca, a i desna je ok kad je obucem. Ali posle par staza kada noga lepo legne i povuce se malo unazad (bude tacno knap kad je obucem) na desnoj na cevanici bude recimo cm lufta. Mislim da bi bila dosta bolja kontrola skije kad bi se to popunilo.
Ima neko neki predlog?
Sundjer ,najobicniji. Tako se resavao taj problem prije dvadesetak godina, vidio sam to na Zabljaku prvi put 1995 kada sam pocinjao sa skijanjem.
Da li u slucaju stavljanja necega ispod pete (radi podizanja pete) dolazi do toga da stopalo onda previse pritiska na napred zato sto onda bude po nekom vrstom nagiba napred?
Ovo je veoma diskutabilno i resenje za svakoga nije isto. Proizilazi iz toga da zglob flexovanja napred-nazad nije za svakoga isti, kao ni muskulaturna gradja niti stopalo, pa s toga ni visina koja se stavlja ispod pete nije za svakoga ista. Postoji nesto sto se zove delta i utvrdjuje se razlicitim metodama. Ako je npr. peta previsoka a mogucnost flexa jako mala moze izazvati dodatne bolove u predelu lista, mada mnogi toga nisu svesni. Takodje neutral polozaj moze biti van balansa tako da proizvodi kontra efekat.
Ja se slazem sa Alex11 da je podizanje pete vrlo individualna stvar ali mislim i da je to jedna od najjednostavnijih metoda koje moze dosta pomoci. Covek to moze i sam da napravi i da proba pa ako ne odgovara i napravi stvar jos gorom ipak lako moze da ih skine.
Meni je pomoglo iako imam jak (visok) ris.
Sto se tice (povecanja) pritiska na prednji deo stopala ja mislim da se to najbolje resava tvrdim uloskom (footbed) i fixiranom petom.
Ne znam da li ima.na Kopaoniki,zvrcni Beosport potaj ih. A uloske cene ces naci na njihovom sajtu
Ma znam da ima na sajtu cene, gledao sam, ali ne znam koji model konkretno koriste za tu operaciju?
Evo da odgovorim sam sebi a mozda ce i nekom da koristi. Malopre sam zvao Beosport. Tu masinu nemaju na Kopaoniku imaju samo u prodavnici u Sava centru. Nesto od ulozaka imaju i na Kopaoniku. Poenta je da ti skeniraju stopalo i u zavisnosti od tipa stopala oni ti predloze ulozak. A od tipa uloska zavisi i cena. Ja sam mislio da imaju univerzalni ulozak koji zagrevaju i prilagodjavaju prema stopalu ali ocigledno da gresim ili nisam dobro razumeo.
Dobro si razumeo.
Koriste se Sidas-ovi ulosci razlicitih debljina i cena, koji se zagrevaju, a zatim formiraju tako da koriguju nepravilnost u polozaju stopala odnosno nogu. Sto dalje utice na polozaj cele noge pre svega kolena i skocnih zglobova. Cilj da se dobije pravilan stav glavnih zglobova na nozi, otkloni nepravilna geometrija, odnosno da se pri skijanju opterecenje ravnomerno prenosi krzo zglobove.
Ceo proces skeniranja stopala, se moze staviti pod navodnike, jer ti fitter odokativno proceni nepravilnost u stavu i hodu nakon sto zauzemes skijaski stav. Zagreje Sidas ulozak, skijas onda staje na ulozak u posebno napravljenoj modli u kojoj skijas zauzme pravilan ski stav. Pre svega se vodi racuna da ti kolena ne idu unutra ili spolja.
Posle minut dva u pravilnom ski stavu, ulozak je formiran. Sa tako formiranim uloscima pravilan stav nogu bi trebao da se zadrzi i na skijanju.
Ja sam sinoc uradio termofitovanje uloska u domacoj radionici. Jos samo da vidim kako ce funkcionisati i opisacu radnju.
Na prvi pogled ulozak se deformisao, odnosno uzeo je oblik moje noge.
U medzuvremenu za one koi imaju X ili O noge a nemaju cuff podesivac, evo kako da to sami urade kuci.
http://www.skibootalignment.com/page9.html
Ovo cu tek da probam. U opisu je dat primer za X noge, a za O noge to isto ali uloske treba stavljati na spoljnu stranu cipele.
Interesantno je procitati ceo blog za vece 'obrazovanje'.
Ako pricamo o beosportu onda su to Boot Doc ulosci:
http://www.beosport.com/sport-i-opre...tomski-ulosci/
A sam proces bi trebao da izgeda kao na video snimku BD VACUUM PROCESS na ovom linku:
http://www.boot-doc.com/en/downloads/
E sad da li to oni ovde tako rade ili drugacije to vec ne znam.
Bane za custom ispravljanje pronacije i supinacije u bs koriste pre svega Sidasove 3D uloske koji se termoformiraju, ti ulosci su skuplji nego ovi BootDoc iz linka koji si naveo (koliko vidim ovi su preformirani).
Kapiram da BDoc takodje ima uloske koji se termalno formiraju...
Moguce. Stvarno nisam bio u prodavnici i ne znam kako rade. Zna ovo sto sam video u online shop-u sta imaju i sta mi je rekao ovaj kad sam zvao pre neki dan.
U svakom slucaju meni se ne isplati da dolazim u BG samo zbog toga pa cu da vidim koje si mi ovde druge mogucnosti.
Znas kako ti ulosci koriguju pre svega ovo:
http://kiroultra.dk/wp-content/uploa...upination1.jpg
Nista oni nisu genijalno smislili sto odavno vec ne postoji pod nazivom ortopedski ulosci. Pronacija i supinacija postoji kod gotovo svih ljudi u razlicitoj meri, samo je u skijanju vise primetna skijasu, npr. kroz neudobnost u pancerici ili nepravilan polozaj ne samo stopala, vec i ostatka zglobova iznad stopala, kolena i kukova. Sto dovodi npr. do voznje na kantnama u pravolinijskom stavu, tezeg obaranja na kantnu, itd.
Ceo fazon sa ovim uloscima je sto su tipski prilagodjeni skijanju kao sportu. Pricam za Sidas ulozak kakav ja imam. Dosta je tvrd i robustan, sto ti treba za skijanje i obucu kakva je pancerica.
Prednost prilagodljivog uloska po meri je sto ti strucno lice pregleda stav i uradi korekciju prema tvom odstupanju od idealne geometrije. Ulozak se bira u odnosu na kolicinu korekcije koja mora da se uradi (deblji ulozak, veca korekcija, veca cena). Uspeh korekcije uveliko zavisi od zavisi od strucnosti i drugih faktora onoga ko to izvodi...
Tako da ako skapiras sta je problem kod tebe, mozes i sam da se korigujes ili mozes da se obratis strucnjaku koji inace pravi ortopedske uloske ne samo za skijanje. Da te pre svega pregleda i utvrdi kakv tip korekcije ti treba, a onda mozda i mozes da kupis neki od ovih bootdok ulozaka koji su preformirani da koriguju specificne nepravilnosti.
Ja imam ovaj proation. Kod mene se manufestuje tako sto kad stanem na jednu nogu npr. na desnu nogu umesto da idem pravo ja idem levo i obrnuto. Inace sva obuca mi se vise pohaba sa unutrasnje strane. Sta mislis o ovim uloscima koji namenjeni bas za skijanje a ima ih kod nas:
http://bauerfeind.hr/proizvod/ergopa...atalog_mode=on
Inace greju se nekih 2 minuta na 90 stepeni i onda se ubaci u pancericu koju obujes i zakocas i tako drzis mislim isto 2 minuta dok se prilagodi tvojoj nozi.