U Americi najavljuju veliku snijeznu mecavu u nekoliko drzava. Kazu da se ne ocekuje uobicajenih nekoliko pahulja , vec da se radi o pravoj snijeznoj oluji i formiranju pokrivaca od desetak i vise cm...
Pogled za štampanje
U Americi najavljuju veliku snijeznu mecavu u nekoliko drzava. Kazu da se ne ocekuje uobicajenih nekoliko pahulja , vec da se radi o pravoj snijeznoj oluji i formiranju pokrivaca od desetak i vise cm...
Snijezni talas povodio je Minesotu ,Juznu Dakotu i jos nekoliko drzava.
Ponovo ista prica od prosle godine. Hladni talas krene prema Evropi i promijeni pravac pa zahvati Americki kontinent...
Kakve su najave za decembar ?
Na mnogim sajtovima nema ni pomena snijega za prvatri dana ...
Na Alpima ima snega, evo jedna fotografija od juče (slikana sa oko 3100m) i vidi se i da na nižim visinama ima dosta snega:
Prilog 14090
(Mölltaler Gletscher)
Tako da, bez brige, biće snega :sm004:
Wlad , super fotografija . Mislio sam na ove nase planine ...
Najave za pocetak decembra su jadne . Samo kisa bez snijega . Govorim o planinama u Crnoj Gori , dok na Kopaoniku i Staroj planini najavljuju snijeg prva tri dana decembra.
Izgleda da ce i ova zima biti topla. Pregledao sam neke stare slike i primijetio , da kada je god snijeg u Podgorici pao u decembru ta je zima bila super na planinama, sa puno snijega.
Ako ove godine ne padne kod nas ( u Podgorici ) snijeg do 20 decembra , nece ga biti ni preko zime , moja prognoza :):):)
Moja prognoza je da će ga biti ove zime :)
Da li će biti snega na openingu (početak decembra) je po meni totalno irelevantno, ako se sećamo ranijih vremena nijedan centar kod nas nije otvarao svoja vrata pre 25 decembra bez obzira na količinu snega.....
To si u pravu . Znam kada ga nije bilo ni za Novu Godinu na Durmitoru i Bjelasici, a onda krajem januara napada i ostane do maja. Nije rijetko bilo skijanje za 1. Maj ...
Da vidimo nase prognoze za Januar .
Što mislite, hoće li biti snijega i niskih temperatura ?
A da otvorimo kladionicu na tu temu? :smoke:
Dajem kvotu 1.3 da do 15. januara neće biti više snega nego prošle godine.
Hahaha , dobra ideja.
Mislim da će do polovine januara biti najmanje 7 sniježnih dana i da će biti snijega kao i prošle godine u to vrijeme , ako ne i više .
propala ski opening... barem ima sestriere:sm021:
zA sada ide lose, samo kisa snega nigde a vec je decembar. Mozda je vreme da se pomirimo s cinjenicom da smo fucked up the planet i da se ne nadamo nekim "sibirskim" zimama
Pa klima se svakako mijenja , i zime su toplije u Evropi dok su u Americi hladnije sa vise snijega ...
Amerikanci... opet oni na svoju vodenicu navrcu vodu :sm021:
Interesantna teorija. Evropa je bila skijaski centar. Uniste nam klimu i onda svi moramo u USA na skijanje. Nikad to nisam tako posmatrao :)
hahahaha, dobar si :dziveli:
Biće snijega nego smi mi malo nestrpljivi . Ja ne mogu isčekati da isprobam svoj novi bord, a vjerujem da i ostali skijasi i borderi dane broje do snijega.
Kod nas na Bjelasici je rijetko kad sezona počinjala prije 7-8 januara , i tada je znao snijeg da razočara . Dvije tri zime snijeg pane u decembru i otvori Kopaonik stazu - dvije ... i sada se očekuje da se svake godine skija i borduje po mjesec dana prije nekadašnjeg otvaranja sezone .
Na www.accuweather.com je prognoza od sinoć bila obećavajuća i najavljen je snijeg od desetog decembra na Kopaoniku,Staroj planini,Durmitoru i Bjelasici , pa čak i u Podgorici 15.dec . Danas se već promijenila prognoza i ništa od te najave snijega .
Za sada stoji najava padavina 5. na 6.12 na BZ i Kopaonik.
Za sve i jednu vremensku najavu snega koju sam gledao sad je prepravljena u kisu
Pada najavljeni snijeg. Prognoze su bile tačne za ponedeljak, ali su za juče i danas mnogi meteo sajtovi snijeg prepravili u kišu , i prevarili se... Ipak dolazi zima , i čini mi se baš kako treba.
Uvijek je rani snijeg u krajem oktobra i u novembru bio loš. Ne slui ničemu osim što napravi štetu. Ovaj koji pada u decembru je ono što nas raduje i uliva nadu da će biti skijanja ove zime :yay:
U Banja Luci nista. Bilo je najavljeno 3 dana snega ali za sada nista, samo kisa. Od petka najavljeno suncano i rast temperature
Voleo bih da sam optimista kao FreeRider, ali mene ova cela situacija polako počinje da zabrinjava. Jeste da je pljucnulo nešto snega prethodnih dana i da konačno ima uslova za veštačko osnežavanje ali za sredinu decembra, uzimajući u obzir prognozu za naredne dane, sve ovo je prilično slabo.
Evo jedne mape u .gif formatu koja će se automatski obnavljati i na ovoj stranici pa je uvek sveža. Daje prognozu snežnih padavina za narednih 7 dana i prilično je bila tačna kad god sam gledao. Kod nas praktično ništa, čak i u Alpima jako tanko.
http://www2.wetter3.de/Animation_00_...rad/180_24.gif
Još ako posle ovoga krene neki topliji talas, kao što se nagoveštava, pitanje kad možemo da računamo na neko ozbiljnije skijanje. A u međuvremenu rokanje tamo gde ne treba. link
Opet decembar u plusu ?
Pa ko zna, videćemo. Zna to sve i da se preokrene jako brzo ali evo u gradovima nismo minus ni osetili do sad.
Par interesantnih tekstova vezanih za prognozu:
http://www.infokop.net/vremenska-pro...-evropske.html
http://www.infokop.net/vremenska-pro...i-opening.html
http://www.infokop.net/vremenska-pro...-padavine.html
Da, to piše čuveni kimiVB sa infokop-a. :) Dečko je, ako sam dobro razumeo, amater još uvek ali jako dobro analizira. Šteta što ne navrati malo na ovu temu, imao bi mnogo više tehničkih mogućnosti na forumu da okači i predstavi sve te modele o kojima često piše i u komenatrima ispod web kamera.
Evo jednog od komentara sa jednog gore navedenog linka:
Da, dopunimo priču - http://www.gvb.edu.rs/galerija...ana-opacic
Ako ne grešim dečko ima 20-ak godina i već je doktor za sve ove kišobrane i slične. Ne znam šta je upisao, ali jedva čekam da vidim kakva će meteo-zver da bude za 10-ak godina.
Još jednom, bravo Kimi!
Jeli ga ko pozvao da se učlani na forum ? Dobro bi nam došle njegove prognoze u ovoj temi ... Nego , mnogo je momku da piše na svaku stranu .
Pročitah njegove prognoze i obrazloženja na InfoKop-u, odličan je zaista, svaka mu čast .
Lynx, hoće li se ako sam dobro razumio ova mapa koju si postavio sama ažurirati ? Ako je tako uradio si super stvar :yay: .
Interesuje me i ovo , jesu li na mapi brojevima označene nadmorske visine područja na kojima se očekuje snijeg, i označavaju li brojevi na tabeli sa strane količinu padavina u cm ?
Hvala ...
Tako je, snežne padavine su u centimetrima a ovi brojevi pored linija predstavljaju visinu smrzavanja u metrima.
Evo je ažurirala se danas i za narednih 7 dana ali izgleda bolje da nije, kod nas ništa, Alpi svega nekoliko cm :glavaozid
Ponovo se najavljuje toplo vrijeme od 13 - 20 dec.
Upravo po netu trazim statistiku zima poslednjih 10 godina,jer me intetesuje koliko njih je imalo topao dec i da li je u januaru temp pala i donijela snijeg...
Ima li negde snega uopste u Evropi za skijanje tj da ga bude oko 5-10 januara. Isao bih tad na 7 dana na ski, ali ne znam uopste gde. Mislio sam Dolomiti, al drug mi rece da Kron Platz recimo nema snega uopste trenutno. Jel moguce to?
Kronplatz radi, na vrhu imaju snega a već sigurno 7 dana bez prestanka im radi "artiljerija". Evo, gledam sad na snowforecast, biće nešto padavina početkom naredne sedmice ali zato sreda/četvrtak kiša i na vrhu.
Na višim skijalištima nije toliko problem, na glečerima se skija već mesec i više dana. Za mesec dana može da svašta da se desi, da padne metar snega ali je očigledno početak sezone katastrofalan širom Evrope. Ako već gledaš taj termin, vidi skijališta na većoj visini.
Hvala za info. Imate li neku preporuku za skijalista na vecim visinama Austrija / Italija. Ono sto sam bio je Kaprun, Zell am see, Kitzbuhel, Salbaach, Nassfeld, Sella Ronda (Val di Fassa bio). Sad od toga sto ja znam da je visoko je Kaprun, eventualno Marmolada kod Sella Ronde.
Al ne bi se ponavljao pa ne znam sta je dobro, a da je visoko. Mozda Ischgl?
Najavljen snijeg za 21. Dec.
Ostaje da se nadamo i provjerimo tacnost prognoze.
@Marbik
Ischgl trenutno radi sa najvise kapaciteta a ima najmanje snega od svih velikih skijalista.
Imas Saas Fee i Zermatt koji uvek imaju dovoljno snega.
Sellaronda je otvorena danas u oba pravca što znači da na Dolomitima ima dovoljno snega po centrima...
Prilog 14245
Isao bi recimo 3.-10. januar, po mogucstvu austrija ili oko sella ronde nesto. Mada sam se mislio i cortina mozda?
Mijenjam cesto meteo aplikacije na mobilnom, i do sada mi se najbolje pokazala ,, yr.no ,,
Nema ni najave snijega u narednih tri dana.
http://doznajemo.com/2014/12/15/nova...mcen-godinama/
Aj da vjerujemo ovim likovima
E bilo bi dobro da se obistini,a bio bi i red majka mu stara...