Ima da ti uzmu depozit za apartman (od 300eura) pa će ti to biti najskuplje servisiranje :). Inače taj base cleaner ti je nepotreban..
Pogled za štampanje
Ima da ti uzmu depozit za apartman (od 300eura) pa će ti to biti najskuplje servisiranje :). Inače taj base cleaner ti je nepotreban..
Umjesto base cleaner-a uzmes malo finog smirgl papira i ocistis prije voskiranja :)
Ma base cleaner kad prevedes na srpski ti je u stvari prozorusa - rakija sa kojom se ciste prozori :cug:. Ta skida sve. A mozes i za druge namene da je koristis. Inace ne bih ti preporucio unutra da voskiras jer ces da usmrdis apartman.
Ja zavrsio prvo voskiranje skija,sam!
Kupio sam Swix vosak,peglu,scrapere,cetku i prionuo na posao!
Neko rece da bi hteo da voskira u hotelskoj sobi...NIKAKO,ne pokusavati ni pod razno,napravio sam samo takav lom u garazi!
Posto mi je ovo prvi put da to radim oduzelo mi je sat vremena,50minuta za prvu i 10 za drugu skiju (vec mi je bilo lakse posle prve)!
EVO I REZULTATA!!!:yay:
momci!
90-tih godina skije sam pre pripreme cistio obicnim medicinskim alkoholom.
Rubnike sam ostrio nekom turpijom kupljonom u prodavnici sportske opreme.
Vosak sam nanosio obicnom peglom koja je ravnog dna bez rupica, otprilike na 2. temperaturnom podeoku od tri. Vosak obavezno posle toga sastrugati plasticnom plocicom, a glaco sam ih obicnom zenskom najlon carapom zguzvanom u lopticu i davalo je odlican rezultat. Pozdrav za sve ljubitelje zimskih sportova.
da sumiram troskove
-popravka stare pegle-200 din
-SWIX WAX-650 DIN,pakovanje 60 grama
-scraper -400din
-cetka-100din
UKUPNO 1350 DINARA
za obe skije potrosio sam 20% voska,pretpostavljam da bi neko iskusniji potrosio i manje
dakle,napravi se poprilican lom u prostoriji gde se radi,finansijski i nije nesto isplativo odmah ,kad se gleda na duze staze jeste,voskanje kod MICKA u Nisu je 300din ,u Planet bike 450 ali neka usteda mi i nije bila prioritet,hteo sam da naucim to da radim. :yay:
u Banjaluci servisiranje skija ( vosak, poliranje, i ostrenje kantni) 15-25KM, odnosno od 8-13eura znaci ispatice mi se kupovina ove opreme posle prvog servisiranja svih skija (6 skija )
peglu imam...
interesuje me tacno gde u BG mogu uzeti taj vosak ili ima li neko neki link (ebay, amazon ..) gde mogu da narucim vosak ...
takodje interesuje me dal je isplativa investicija ona roto cetka sto se stavlja na busilicu ??? nasao sam je za cca 40 dolara sa dostavom ili da uzmem nesto drugo
pored toga interesuje me sta je od tih ostraca najbolje za kantnu ?
vidim da se prica i onim sprejevima i univerzalnim `hladnim` voskovima ...
moje iskustvo je lose na vestackom snegu 2 puta se spustim i to je to opet mazi :S
nisam bas nesto iskusan ali mislim da nema potrebe kupovati cetku od 40 dolara,isprati klipove na youtube,cak i oni profi serviseri koriste rucne cetke...e sad,ako imas volju da das te pare ok,nece skoditi sigurno!
vosak mozes da kupis u Beosportu,univerzalni pakovanje od 180gr kosta nesto vise od 1000 dinara ...valjda ces izgurati sezonu s tim!:sm022:
u beosportu mozes da kupis i ostrac kantni,mislim da je nesto vise od 4000 din ,sa toliko skija koje posedujes otplatices komplet opreme za voskanje i ostrenje kantni zacas!
mislim da je u boardshopu ostrac jos jeftiniji,i oni rade online porudzbine kao i beosport!
a gde da kupim cetku ???
hvala `hehehe` i `ninic` na odgovoru ...
a ima voska i po Limundu da se nadje za 400-500 din :)
DA dodam još nešto:kome ne treba da tjunira kantne (tj. da menja ugao sa strane) postoje alatići samo za oštrenje. Ima ih sa raznim kamenjem, namestite alat na side angle koji trenutno imate na skijama, i oštrite. OVi alatići su dosta jeftiniji od tuning alata (koštaju do 15-ak evra od renomiranih proizvođača, sa sve malim kamenom). Koji je ugao na vašoj skiji? AKo je nova, tj. Nije oštrena u servisu od kada je kupljena, nađete na Internetu, a ako nije zapamtite na šta ste tjunirali poslednji put u servisu. KAda hoćete da menjate ugao (a to nije dnevna stvar), odete u servis i to je to.
DOBar kompromis...
@sev molim te link ka nekom od tih "alatica"...Beosport je cca 40eur ...ili bar naziv ...hvala u napred.
Pozdrav
i jos nesto, gde da kupim one plasticne stapice za krpanje?
i dal je krpljenje moguce home made? ili je potrebna ona masina za brusenje?
pozz
imas u beosportu,oko 500 din pakovanje...
mozes sam da uradis,ne mora da se slajfa cela podloga,skines veci deo rastopljene plastike turpijom a za ravnanje koristis metalni scraper!
naravno, nece biti isto kao kad profesionalac odradi na masini ali bice dosta dobro!
Moj alatic je od Kunzmann-a, zove se Edge-trick (edge re-finisher), ima adaptivni ugao od 1-5 stepeni i roler. Sa kamenom je bio 14eur, u giga sportu.
Postoje varijante sa dijamantskim, keramickim i alu-oxyde kamenom, kamenje naravno moze da se kupi i posebno.
Za link nemam nista, proguglaj sam ;).
giga sport u BG?
Naravno, ne. U BG nema giga sporta, izvinjavam se ako sam bio nejasan.
znam da ima u Mariboru, reko mozda ima i u BG-u
Evo natrcah na sajtu p reko da podelim sa forumsima :ski:. Inace lepo objasnjava sta je uopste voskiranje a ne samu tehniku voskiranja:
http://www.skijanje.rs/ski-oprema/sk...ko-voskiranje/
kupio vosak expres block, kupio onaj cistac, kupio za poliranje ...
kupio peglu na buvljaku...
Pegla na sredinoj temeraturi , vosak namazao i izgleda kao u servisima, medjutim kad sam krenuo onim pleksiglasom preko onaj vosak otpada sa plohe ...
gde sam pogresio???
sta mislite???
zasto se vosak ne lepi ?
mozda nije odg vosak ?
da nisam namazao previse debelo???
da nije potrebno mozda neka posebna priprema pre mazanja voska???
pozz
tj
TO sto ti vosak otpada - to ti je u redu. Poenta je "ugurati" vosak u bazu a visak voska skinuti. Previse debelo ne mozes nanijeti tako da ne brini.
www.swixschool.com ces naci sto i kako se radi..
Je li ti vosak nanesen mozes provjeriti prosto stavljajuci kap vode na podlogu, i ako ti se budu pravile male kapljice i voda bude "bjezala" sa podloge otprilike je to to...
Pogledaj i ovo, jako je korisno
http://www.youtube.com/watch?v=SRfTf-1H-I0
izgleda da sam stavio predebelo ili je pegla bila na maloj temeraturi, pojacao sam malo peglu, pa sam prevukao i skinuo `visak` voska, preletio pleksijem, cetkom, sijaju se kao ogledalo :)
Pejamachine hvala ti puno na savetu...
napravih i ja malu radionicu, evo slike stola, stege i stalka ;)
sledi u podrumu montiranje ;)
http://s18.postimage.org/wsn3zhbix/19022013203.jpg
image hosting
http://s18.postimage.org/dvh4x33ix/19022013201.jpg
picture hosting
Sta ako se skije ne izvoskiraju, sta je problem?
Da li sneg lepi, skije idu sporije. Pitam za stare skije koje ce voziti pocetnik?
Sta se radi sa kantom(ivicom) skija, na sta treba obratiti paznju. Da li treba servisirati skije, i koliko to kosta na kopaoniku?
Ovako: preduslov pre svega BEZBEDNOG a zatim i udobnog skijanja je pripremljena skija - dakle naostrena I namazana. Dakle I skijas pocetnik bi trebalo da ima propisno pripremljenu skiju kako bi od prvog susreta sa njom imao predstavu kako se skija NORMALNO ponasa na snegu... Sa druge strane veoravtnoca povredjivanja raste sa nepripremljenom skijom, zbog kocenja skije na bazi i proklizavanja na rubnicima, da ne ulazimo u fiziku desavanja..
Ja hteo sklopivi radni sto da kupim kao ovaj
http://www.wobyhaus.co.rs/proizvod_d...?item=76900200
ali ga nemaju na lageru. Onda bih mogao u kuhinji. Dole plocice tako da se lako ociti a za luftiranje vrata ili prozor na kant ili otvorim sirom da se luftira a naravno zatvorena vrata na kuhinji da se ne siri miris. Ne nadjoh nigde ovako nesto i ovako povoljno. Mislim da je bilo nesto ranije u metrou ali ne znam kakva je sada situacija. Ima neko neki predlog?
I sad se setih. Sta koristite da uvezete kocnice da ne smetaju i gde da kupim?
parce stare unutrasnje gume bicikla iseceno na sirinu 1cm,najjednostavnija stvar,ne kosta nista!
nemoj u kuhinji,covece,placaces alimentaciju celog zivota(razvod braka zagarantovan)!
najbolje ti je resenje komsijina garaza (ukoliko nemas sopstvenu,naravno)!
mozes i one narukvice live strong il od nekih parfema. najcesce koristim stare gumene trake za vezivanje skija elan i sloveniasport ccc taman legnu.
Nemam gumu, nemam garazu a nemaju ni komsije garazu a za kuhinju nije problem, bar za sada ;)
mozda mogu i te balance :-) verovatno im je to najbolja svrha a ja sam mislio na one livestrong od mucnog Lance Armstronga. i tako nesto slicno...
http://www.personalrecordinpr.files....trong_logo.jpg