Ajoj kako bi to dobro bilo! Dajte ljudi da se organizujemo nekako da poguramo taj projekat, bilo sta samo da krene izgradnja!!!
Pogled za štampanje
Ajoj kako bi to dobro bilo! Dajte ljudi da se organizujemo nekako da poguramo taj projekat, bilo sta samo da krene izgradnja!!!
Pope , nema druge nego da jedan weekend povedeš Velju Ilića sa nama na IGRIŠTA i d aga tamo ubedimo da je bolje da ulaže u Kop nego da se mi yebavamo po Bosni i sve to da zalijemo sa 5-6 litara rakije :-)))
@Pop: Pope, brate, nije GENEX jedini koji bi trebalo rasturiti i početi iznova. I tačno je da u Srbiji ima još mesta za skijanje osim Kopa. Al' nekako kontam da je, možda, malo lakše nešto što već postoji poboljšati i unaprediti nego sad jurcati negde sve iznova.
Voleo bih ja da skijam i na Goliji i Staroj planini ili gde drugde, ali tamo, znaš i sam, sada nema NIŠTA, ali BAŠ NIŠTA ni za skijanje ni za skijaše. Odavno je prošlo vreme kad su ljudi skije na leđa pa uzbrdo... Zato mislim da bi možda najbolje bilo nekako gurati ovu varijantu sa Brzećem, pa u perspektivi sa Jošaničkom Banjom sa druge strane Kopa. Naravno, MORA država da radi i na razvaju ostalih ski centara. Ne može, bre Srbija da ima samo jednu planinu za skijanje!
@TheMAN: Strava je projekat!!!!!:ok: Takvo nešto treba.
Nece ogovorni u Geneksu citati sa www.tckopaonik.com , sa www.kopaonik.net kao sto nece ni sa www.skijanje.co.yu . I ja, a i moje kolege sa pomenutih sajtova smo nebrojano puta pokusavali da stupimo sa njima u kontakt nudeci saradnju i ne trazeci nista za uzvrat, ali nikakvog odgovora nema. Moj sajt se nalazi na internetu jos od vremena kada je Geneksom "valadao" Radoman Bozovic (2000. god), pa evo do sada smenjenog Milorada Savicevica, . . . njihov odnos je uvek isti. Dzaba sto je sajt www.skijanje.co.yu tih prvih nekoliko godina bio jedino mesto na internetu na kome je mogla da se procita i nadje koliko-toliko kompletna informacija o Ski centru kopaonik.Citirati:
Originalno postavljeno od ThE_MaN
Da zele da citaju sta ljudi misle o njima i njihovom radu, akivirali bi forum na svom sajtu www.kopaonik-genex.com . Oni su dovoljni sami sebi . . .
Pa dobro, bar nam ti reci nesto vise o ovome, ako znas. Kolike su sanse za gondolu? Da li je to samo lepa zamisao ili se nesto radi na tom pitanju?
:( Evo nesto sto sam pronasao i sto nam nikako ne ide na ruku
Izvor dw-world.de, Nemacka privreda u 2005:
...
I dok se negodovanje nezaposlenih na ulicama manfesovalo uz sve više demonstracija, nemačke firme su svakodnevno ukidale sve više radnih mesta. 1. februara je bankrotirao veliki gradjevinski koncern Valter Bau
...
Не знам да ли на генексовом сајту има опција КОНТАКТ. То је њихов мејл па би могли ту да ступимо у контакт.
Mislim da ce pre dati rezultate ona tatika sa napijanjem Velje Ilica :glavaozid :glavaozid :glavaozid
IDEMO da nedjemo cika velju.:couto: :couto:Citirati:
Originalno postavljeno od CrazyKong
i da ga napijemo:kez:Citirati:
Originalno postavljeno od KOP_MANIA
Da ne bude samo, kad ga pronađemo: Dođite deco, da vam čika Velja da bonu!!!
Admin je, na žalost, u pravu. :mad: A mislim i da Geneks nije dobra adresa. Šta njih boli za Brzeće?
Nešto nisam siguran da bi opijanje čikaVelje dovelo do toga da nekome padne pamet gondola od Brzeća.
Dajte još neku ideju.:confused:
Eh kada bi bilo srece pa da se Kopaonik sledece godine privatizuje, pa bi narednih godina bilo i gondola i novih zicara, ratraka, topova, staza,.....
Citirati:
Originalno postavljeno od Bojan87
Pa bilo bi lepo:) :) :) :)
Kada bi se samo oni ( mislim na politicare ) malo okanuli kopaonika i uhvatili se nekih svojih novih igrackica, a kopaonik ostavili nekom pametnom koji zna sta je potrebno pravom ski centru.
hej ljudi malo pre sam procitao u jednom casopisu da ce se na kop-u urediti teren prema neko Rendari(kolko sam razumeo to je predeo koji pocinje od gobelje pa ne znam dokle):dontknow: ,ali pise takodje da ce tu staviti stari 2sed sa KG.
Jel zna neko nesto vise o ovome:dontknow: :deal:
Citirati:
Originalno postavljeno od ski dude
Ako to urade bice super. Eto nama jos jedne nove staze na kopaoniku.
Inace cuo sam da hoce da sire ski centar ka severu ( iza gobelja ).
Dobro bi bilo da sa ovim cetvorosedima koji su im jos preostali da nestavljaju umesto postojecih zice vec da naprave nove staze:yay: :yay: :ski: :ski:
dzabe tebi i 20 novih staza ako je infrastruktura slaba i zastarela;)Citirati:
Originalno postavljeno od KOP_MANIA
Evo jedne prastare teme koja se izgleda aktuelizuje :). Naime ima informacija da je gondola iz Brzeća ka centru Kopaonika sada izvesna stvar. Ako neko ima neke detaljnije informacije neka piše, navodno se radi o Italijanskim investitorima...
Da, pominje se ta gondola poslednjih godinu dana, i na tome je ostajalo jer nije bilo investitora. Ovo sa Italijanima je novi momenat :)
Inace, neki idejni projekat bi trebalo vec da postoji i trasa te godole bi isla od Brzeca preko vrha Mali Karaman (gde bi bila međustanica), do samog centara, negde izmedju vojske i hotela Grand. Radila bi i za večernje prevozenje turista iz Brzeće do centra Kopaonika i obrnuto.
Nemojte izjave kao Vučić - 'videćete, iznenadićete se...' nego dajte nešto konkretno :)
Dve najbolje stvari koje bi se Kopaoniku mogle desiti su:
1. da proradi neki ugaseni vulkan u utrobi planine i da Kop "naraste" jedno 1000m
2. da naprave gondolu Brzece-Kop
pricali smo o tome pre nekog vremena. Cini mi se da se u Master planu ova gondola ne pominje. E sad pitanje je da'l je Master plan sveto pismo...
Master plan je master plan razvoja skijališta u okviru Skijališta Srbije, gondola ne mora da bude (kao što 99% i neće) u vlasništvu SS. Projekat gondole postoji već par godina, ima prijatelj jedan DVD sa sve trasama, video prikazom i sl. ali nije toliko važan projekat ;), važnije je da se realizuje.. Ftj, da znam nešto konkretnije napisao bi, u nekom razgovoru sam samo čuo da se radi na tome ozbiljno i da su investitori Italijani - nisam se raspitivao detaljnije - pa ako neko zna neka napiše :).
Pitanje je isplativosti. Koliko košta takav jedan projekat i koliko vremena treba da se to isplati? Ako je to cifra od npr. 2M eur trebaće im mnogo vremena da počne otplata te investicije. Sa cenom dnevne karte od 2eur i 1000 skijaša na dan, bez troškova eksploatacije trebaće im 10 godina samo da budu na nuli. Teško da če neko da ulazi u tako neizvestan posao. Ostavljam rezervu prema brojkama.
Moje mišljenje je da bi to u nekoj meri doprinelo razvoju smeštajnih kapaciteta "u dnu" planine ali je pitanje koliko tačno.
Pitanje naplate karata. U cenu skipass-a sigurno ne bi ušla i karta za gondolu privatnog investitora. Znači još jedan trošak za skijaše.
@gio
ne gleda se to samo kroz prizmu broj karata x broj skijasa.
Sta mislis sta ce da se desi sa cenama zemljista u Brzecu i okolini? ;)
I za naplatu karata bi se lako naslo resenje nekom doplatom na osnovni pass. A benefiti za planinu kroz rasterecivanje centra su nemerljivi i tu bi svakako i drzava morala da vidi svoj interes. Mislim na infrastrukturno rasterecivanje, Kop realno ima veliki problem sa parkinzima, vodosnabdevanjem, kanalizacijom...
Ja jedini problem vidim u interesima pojedinaca koji svakako imaju mogucnosti da ovako nesto blokiraju(ko je spomenuo Koleta)
Sigurno da investitori ne bi izvodili racunicu isplativosti samo na osnovu prodatih karata. Oni bi vise profitirali od smestaja, prodaje objekata, naplate parkinga, vanpansionske potrosnje i ostalog. Samim tim, sigurno je da bi takvo nesto bilo isplativo, a o ostalim pozitivnim stranama toga bilo je vec dovoljno reci (infrastruktura, guzva, vodosnadevanje, cene, ekologija, potencijal za nove staze,...) Samo, mislim da je 2 miliona jako mala cifra za takav projekat. Ako se ne varam izgradnja gondole na staroj planini kostala je oko 20 miliona (neka me neko ispravi ako sam pogresio). Poznatno je da je to bio preskup projekat i da su se ljudi ozbiljno ugradili u tu pricu, ali vrv bi i na Kopu bila slicna situacija. Plus, koliko sam shvatio, ova gondola bi bila tehnicki dosta zahtevnija, duze trase itd.
Ali, u svakom slucaju, kao sto neko rece, pored vulkana, ovo bi bilo nesto najbolje sto bi Kopu moglo da se desi! :)
Mislim da je koštala manje, pisalo se nešto oko 40-50 miliona zajedno sa hotelom i novim četvorosedom, mada kad (naša) država nešto pravi možemo samo da nagađamo o realnoj ceni.
Znam da je Dinkić jednom pričao u onoj emisiji TV Kop da je on predlagao da država da 5 a lokalna samouprava ili privatni investitori još 5 miliona pa da se napravi gondola iz Brzeća, u svakom slučaju daleko više od 2 miliona.
Hotel je koštao oko 30miliona. Gondola je čini mi se oko 10 miliona.
Četvorosed je oko 2.5 miliona. Isklopivi je skuplji, a šestosed još više.
Ovo što kaže Lynx, Dinkić jeste rekao na TV Kop, i toliko i treba za gondolu. Tako su rekli da će na Zlatiboru da grade, deo da Čajetina, deo ugostitelji...tako se radi i u inostranstvu, ne može ovako siromašna država da uradi sve, a ugostitelji posle samo da zarađuju na tome.
Tih 10 miliona je bolje potrošiti na 3 četvoroseda gde je Gvozdac (2) i na Gobelju (1) i tako dobiti 15 km crveno-crnih staza, nego na jednu gondolu da bi skijali na 1.5km, i još 1.5km na kome skoro nikad nema snega.
Slažem se da bela reka nije perspektivna zbog tih problema sa snegom ali svrha gondole nije skijanje na toj stazi već dovođenje skijaša iz podnožja do vrha (prema master planu njena gornja stanica bi bila negde oko izlazne stanice karaman grebena, ako sam dobro zapamtio). To bi u nekoj meri pospešilo gradnju smeštajnih kapaciteta u podnožju ali je po meni diskutabilno koliki bi bio pozitivan efekat da bi Brus mogao da iskešira 550 miliona dinara (po današnjem kursu) za svoj udeo u tom projektu.
Ma šestoguz je i više nego dovoljan iz Brzeća, a i brži je od gondole
poz
Odakle ti da može iz tih 3 žica da se dobije 15km staza? Bolje kome? Kratkoročno možda, ali dugoročno je mnogo bolje da se gradi gondola iz Brzeća..
Po planu gondola ima 2 međustanice, kreće kod prvog stuba sadašnje bele reke (dakle nešto visočije nego sadašnja žica) i u podnožju će imati ogroman parking za vozila. Prva međustanica je kao i sada (između BR1 i BR2), druga je na "vrhu" a izlazna stanica je planirana negde blizu vojske u centru turističkog centra.
Tako da planirana gondola neće služiti samo za izvlačenje skijaša, moćiće svako da dođe do centra Kopaonika (i zimi i leti)...
I suprotno, iz centra će brzo i lako moći da se prebaci do Karamana/Gvozdca i/ili Belih reka za skijaše.
Ne bih da ulazim u tehničke detalje da li brže ide šestosed ili gondola. "nešto" bi trebalo da se postavi ali ima stručnijih koji to mogu da ocene. Problem je što skijališta Srbije na to gledaju tačno onako kako piše u master planu a to je tamo predstavljeno kao uzgredni problem i predlog za finansiranje je naveden kao 50/50%. Odatle verovatno i cela priča o Dinkićevom predlogu Brusu da se "učepe" sa 5 miliona.
Gondola je do 6m/s, četvorosedi, šestosedi, osmosedi su do 5m/s.
Po master planu tamo i jeste predviđena gondola.
15R/D8G - 15 Ropeway Detachable 8 Gondola
Postojali su razni planovi i razne trase za gondolu iz pravca Brzeća. Bez obzira za koje rešenje se opredele mora da se vodi računa o kapacitetu žice i projektovanom broju skijaša koji bi je koristili i to ne samo sada već i u nekom dužem periodu od recimo 10+ godina. Bilo bi loše da se prave redovi kao u Banskom. Mislim da je svima jasno koliko bi gondola olakšala pristup skijalištu i vikendašima i ljudima smeštenim u Brzeću i koliko bi se dodatno razvijalo Brzeće. Samim tim bi se rasteretio sam centar Kopaonika u svakom smislu. I naravno da ima potrebe za sličnim vezama i iz pravca Raške ali u ovom trenutku gondola iz Brzeća je jedno od najbitnijih pitanja za Kopaonik. Opština Brus treba da finansira koliko god može taj projekat a ostatak da plati republički budžet. Povraćaj novca će doći od taksi za izgradnju novih hotela u Brzeću i dodatnih taksi na postojeće smeštaje u Brzeću koji bi išli u fond za izgradnju i urbanizaciju Brzeća.
Uh, u Banskom je zaista katastrofa. Celo prenaseljeno i načičkano Bansko se sjati na onu gondolu.
Niko ne spominje ovde sto se namerava da se naplacuje ekoloska taksa za ulazak u nacionalni park? U tom slucaju se vise ispalti da platis kartu za gondolu nego taksu+gorivo+namestanje lanaca+mesto lopatarima za parking ili parking kod Konaka. Mozda sam nesto nesto ispustio u kalkulaciji troskova?
Parking jeste veliki problem i to bi, po mom misljenju, trebalo da bude prva investicija. Neverovatno je da mesto na kome se skupi ljudi za jedan manji grad, nema normalan parking, a oni strokavi i krezubi "lopatari" su posebna sramota
Malo novosti na ovu temu :yay:
" Jako lepe vesti nam ovih dana stižu iz JP "Skijališta Srbije" koja su pokrenula projekte privatno-javnog partnerstva na izgradnji gondole iz Brzeća, šestosedne žičare na lokaciji Struga, gondole iz Jošaničke banje i nove žičare iz Vikend naselja do Suvog rudišta. Nakon tri godine o incijative za ovakav vid finansiranja sada su konačno otklonjeni svi zakonski problemi i može da se krene u realizaciju projekata. Tokom prošle nedelje upravni odbor jedne od zainteresovanih kompanije za ovakav vid partnerstva usvojio je odluku za investiranje u gondolu iz Brzeća, šestosednu žičaru na Strugi kao i veštačko osnežavanje svih staza uz ove dve žičare. Skijališta su odmah formirala radnu grupu i tokom prošle nedelje upravni odbor JP "Skijališta Srbije" doneo je odluku da se uđe u pregovore sa zainteresovanom kompanijom.
Trenutno se određuju trase novih žičara, rešavaju se imovinsko - pravni odnosi, pregovara se o načinu raspodele prihoda, kao i o promeni prostornog plana. Od JP "Skijališta Srbije" dobili smo uverenje da je ovo njihov prioritet, da niko ne opstruiše ovaj projekat i da nema nikakvih zakonskih kočnica osim mogućih birokratskih problema obzirom da se ovakav vid finansiranja prvi put radi na ovim prostorima.
Uporedo sa ovim projektom "Skijališta Srbije" su trenutno u pregovorima sa zainteresovanim investirorima i za gondolu iz Jošaničke banje i žičaru iz Vikend naselja do Suvog rudišta ali ipak najdalje se otišlo u pregovorima za gondolu iz Brzeća. Niko ne može sa sigurnošću da obeća da će ovi projekti 100% uspeti ali je činjenica da se pregovara sa jako ozbiljnim investirorima koji ako donesu odluku da uđu javno-privatno partnerstvo svi ovi projekti će ugledati svetlost dana."
Izvor "Info-Kop.net"
Nije mi jasno otkud šestosed na Strugi, ali dobro, hajde da vidimo i to, ali s obzirom da bi međustanica gondole bila tamo gde je sada kraj BL1 a početak BL2 ovaj deo skijališta bi zaživeo i to bio pun pogodak, čak je i osnežavanje ovog dela u najavi, tako da, sve pohvale ukoliko se ovo realizuje.