To je normalna cena za 6dnevni ski pass (zavisno od termina 210 - 240), vi ste verovatno ranijih godina hvatali neku akciju (SuperSun i sl.)...
Pogled za štampanje
Činjenica da mi je ovo četvrti odlazak u Arabbu govori o opštem utisku skijalista, a daje za pravo da sve sto te zanima mogu i odmah da podelim sa vama. Najbitnije stvari:Citirati:
Aj pa kad se vratiš da pišeš kako je bilo. Kakav je smeštaj, koliko ima do žice, šta treba odvoziti...
-kome je do bilo čega drugog osmim skijanja treba da zaboravi Arabbu, a kome je samo do skijanja treba da zaboravi sva druga mesta.
-Pored legendarnih i turistički dobro poznatih staza i mesta (Saslong, Gran Risa, Tofana, Marmolada....) postji obilje sjajnih staza i mesta sa manjom gužvom i vrhunskim kvalitetom.
Savet: ne gubite vreme na krug oko Selle, mnogo je bolje da odredite centar dnevnog skijanja, primera radi Gardena. Rani odlazak, celodnevno skijanje u Gardeni i tempiranje povratka da vas poslednja žica izvuče na prevoj iznad Arabbe, a onda obusten spust do apartmana sa obaveznim (ako ima dovoljno snega) udaranjem skijama o vrata.
-Poslednji 8. dan odjavljivanje u Cortini.
Evo jedne od danas :ok:
Prilog 12185
Pogled ka padini Marmolade
Prilog 12187
I još jedna pri spustu sa Marmolade
Prilog 12188
dobro je veoma sve ovo znati. A kakvi su apartmani, smeštaj? jesu više kao u FR ili više kao u AUT?
Apartmani su baš onako italijanski :sm004:.Obično apartmane naplaćuju po broju popunjenih ležaja, tako da mi se često dešavalo da dobijem apartman od 50-60m2 za dve osobe. Sada u decembru smo u Colfoscu nas četvoro imali apartman sa dve spavaće sobe i sa dva kupatila...
@plageton: Francuski apartmani su jedinstveni ;), šalim se, ali po mom i iskustvu ljudi koje poznajem nikada nismo dobili apartman u Austriji i Italiji na koji bi se požalili (na bilo šta). Cene su šarenolike, i ima razlika, ali su svi odlični. Više moraš da gledaš poziciju da bi odabrao ski in/out, pošto je skijalište veliko i ima puno mesta koje se nalaze na njemu moraš znati da u nekim mestima imaš mali izbor ski in/out a u drugim je većina takvih smeštaja.
Arabba, rekao bih freeride spaghetti western :) a wladove slike potvrdjuju kakav je to offpist potencijal. Stoji na mojoj 'wish listi'.
Napravili su novi 6sed u Arabbi koji baš pokriva jedan veoma interesantan offpiste deo (naravno pored žice ima i staza od ranije).. Jedina mana Dolomita je da dosta retko pada sneg pa je uglavnom stari sneg ne baš dobar za pravo uživanje.
Ali ako se ubode termin gde pada svež sneg tu onda ima bar dva dana uživanja.
Ja sam ove godine imao 7-8 pravih offpiste dana, po ceo dan van staze (veći deo u 3d) a prošle godine skoro ništa, tako da je ova sezona bila :ok: plus moram da (veoma) pohvalim Line SF Bacon, imam model od pre par sezona (uzeo je na kraju prošle sezone na velikom popustu) i pokazala se kao fenomenalna offpiste skija, neverovatno okretna/upravljiva i lagana skija za teren, nikada u životu nisam vozio lepšu skiju. Ovaj moj model je širi od aktuelnog Bacona pa nije najbolja za tvrdju stazu, može da se vozi lepo naravno ali umara na stazi zbog širine i težeg prebacivanja na stranu po tvrdoj podlozi, a vozio sam je danima i po stazi...
Danas baš zavejalo u Arabbi. Izgleda da ni jedna staza ne radi. Snega ko u priči -3 m
http://www.arabba.it/index.php?page_id=1074&lang_id=3
Da, Arabba danas zatvorena, Alta Badia na 11% otvorenih staza.. Ali zato kada se smiri :yay: :dziveli:
:ski::yay::ski::yay:
Lavine u Marmoladi. Teško je oštećena sedešnica Capanna Bill, neki stubovi su srušeni, i još neke žičare u blizini. Nadam se da će biti lepo vreme za nedelju dana kada krećemo na skijanje.
Čitam sad, neki dan lavina u Cortini, u podne, preko staze dok su bili skijaši na njoj. Sreća nema žrtava.
Čitam i da su na snazi zabrane za off-piste zbog velike opasnosti od lavina i da je negde 5 skijaša zaustavljeno od strane karabinjera i da su im naplatili kazne. Ne piše koliko eur.
Nazalost, lavina je ipak zakacila dva skijasa koja su nastradala. Nije to retkost. Treba biti jako oprezan, pratiti uputstva ski centra ali i konfiguracuju staza i terena. Da ne bude od igračke plačka.http://skijanje.rs/forum/images/icons/icon6.gif
Dan pred polazak :ski:
Rezervisan apartman Marisa za pet noćenja, 1.5 km od centra Arabbe za petak veče, 27... 4 ili 5 dana skijanja, vidjećemo... :smoke:
Arabba, a bogami i Alta Badia, spremi se, dolazi ti ekipa odabrana.
Mislim da ni Val Gardena nece proci bez peglanja
:)
Sve vam je to dostižno u danu. Do Val Gardene (centra) i ne morate, ali Saslong stazu obavezno... Takođe i Val di Fosu.
Može može, bio sam ja jednom prije 4 godine, smješten u Ortiseiu.
Plan je odraditi 3 glavne ture (po danima):
1. Desni dio Arabbe (od četvorosjeda Burz), pa Alta Badia sav dio oko Gran Rise
2. Lijevi dio Arabbe, pa Marmolada
3. Okrenuti krug oko Selle + Val Gardena, sa naznakom na Cir i Saslong. Ne ići na Secedu.
Ostalo po nahođenju...
Prva dva dana su subota i nedelja a za vikend ne bismo trebali ići oko Selle, ne znam za Marmoladu. Vjerovatni ima gužve, jedva smo našli smještaj.
Za vikend ćemo prosto gledati da se navalimo tamo gdje najmanje naroda ima, nećemo kružiti oko Selle.
Izveštaj obavezno po povratku.
E sad, možda neko od stalnih posjetilaca ( Skiman, Wlad, Bata Bane... ) da nam kaže gdje da se skoncentrišemo da izbjegnemo krkljanac...
@plageton, to se podrazumijeva. Nosicemo sobom laptopove tako da se sa lica mjesta očekuje riport.
Videćete na licu mesta ;), po pravilu kada počne smena prvi sunčan dan je najveća gužva pošto svi krenu da idu na Marmoladu i/ili da prave SellaRonda turu :-)
A vi onda krenite u suprotnom smeru :sm021:
Arabba je meni najbolja, kada se ide u SellaRonda krug Arabba se uopšte ne skija - samo se prođe kroz nju. Najveća "mana" Arabe je što je veći deo "tranzitan" kabina/gondola se koristi za ove što idu u krug ;). Ali ima par žica koji nisu u krugu a gondola se koristi kada prođe "talas"...
Za Marmoladu ne morate da brinete, kada ste smešteni u Arabi vi možete prvom gondolom da odete ka Malga Ciapeli - pre svih ostalih (koji su smešteni u ostalim dolinama) i da budete na kabinama prvi i da se lepo iskijate pre svih :)
Ja bi vam tako i preporučio, da ako vam je prvi dan lep da odma "sabajle" odete ka Marmoladi tamo se skijate i onda vratite na Arabu pa tamo izvozate.
Gran Risa u AB je van SellaRonda "tokova", ali isto preporuka ranije dok su staze prazne - i uopšte na Dolomitima skijaši ne rane previše pa vam je najbolje da to vi radite - rano odete pa pauza od 1h kada se umorite...
Meni je uživanje da iz Colfoscoa prvom žicom odem na Cir i onda 3-5 spuštanja ideš sam - možeš da skijaš maksimalnom brzinom i da ne misliš na prelomnice :D
Skije na oštrenje noćas ostavljene, a prvi smo na stazama,definitivno!
@Wlad, zahvaljujemo.
Evo konačno se latih "pera" posle trećeg dana u sistemu Dolomiti super ski.
Stigli smo u petak veče oko 11 i 10 naveče u apartman, a krenuli tačno u 10 i 30 ujutro ispred moje zgrade u Bloku 5 u Podgorici. Napravili 3 fine pauze, od kojih je jedna bila duža (za ručak), tako da se može reći da smo brzo stigli na odredište. Išli smo preko Trsta, Pordenone, Beluno, Zoldo Alto i konačno naš apartman appartmarisa.it
Apartman je oko 70 kvadrata, sa dvije spavaće sobe i 2 wc-a, solidan. Zamjerke na loš internet, ostalo prihvatljivo, uključujući i cijenu - 92€ za nas trojicu. Udaljen je nekih kilometar i po do dva od centra Arabbe.
Gledali smo prognozu i odlučili da prvi dan idemo na Marmoladu. Ujutro u 7 budjenje,kafa, ja spremao doručak a Panzer i Srle pošli do Arabbe da snime gdje je free parking, prodavnica i gdje se kupuje ski pas. Bili smo, dakle, među prvima na gondoli. Pravac Porta Vescovo,pa onda žicama do Passo Padona, spuštanje po super vremenu do Malga Ciapelei onda penjanje na Marmoladu. Gore malo magle, ali ok. Onda spuštanje do Capanna Billa i nazad put Arabbe. Šta reći za ovaj dio skijališta? Staze su stvarno ok, možda malo više onih dosadnih uskih, što su više putevi nego staze,ali dijelovi kao što su crne staze 3 i 5 su za respect ( Fodom staza je puna skijaša, sa velikim nagibom, mislim da je preko 70%). Marmolada, nama onako. Nebih da me me pogresno shvate, ali da nije nadmorska visinatolika kolika jeste, po ja ne bih na nju išao posebno. Mislim da ima u ovom sistemu puno staza koje su bliže (lakše se do njih dolazi) i bolje (zanimljivije). Skijali smo znači skoro sve staze koje sesa Porto Vescova spuštaju u Arabbu, a onda se prebacili liftom ka Passo pordoi i otišli na Belvedere. Tu smo se baš razvalili nekoliko vožnji, super staze, sa nešto manje gužve nego na ovom dijelu ranije. Napravili smo pauzu u jednom od restorana po sredini. Cijene korektne. Pizza 7€, bombardier 4,5€, litar vode 3€. Maloje falilo da zaspemo, alise izborismo i krenusmo dalje. Onda otkriće dana.
Sa Belvedere vrha smo okrenuli na dio skijališta Val di Fassa.Nekoliko super širokih crvenih staza i jedna kratka crna. Tu smo se navalili i izrazvaljivali od skijanja. Osam liftova na relativno uskom reonu i široke odlično ispeglane i pregledne staze su za svaku preporuku. Onda sa jednim presjedanjem na četvorosjed, pravac parking Arabba. Odlično smo napravili izbor sa ovim dijelom Val di Fassa jer je jedan dio van kruga Selle, pa je samim tim tu bila manja gužva. Naveče posle tuširanja, nazad do Arabbe u restoran na večeru. Cijene solidne. Lazanje Bolonjeze 8,5€, litar crnog domaćeg vina 10€. Onda u pola 10 na spavanjac. Stigao umor.
Evo par slika, za sad. Sledeći dan smo bili u Alta Badii, pa samim tim će biti pisanu u toj temi.
Možda se neko neće složiti sa nama, ali u Arabbi nam zaista smeta veliki broj stajaćih gondola. Nekako brate poslije stajanja u redu nikako se čovjek neosjeća fino kad ide stajaćim autobus gondolama. Možda bismo staze vozili i više puta da nije tih gondola. Dok izađeš na Marmoladu ili Porta Vescovo da ti noge odpadnu u punoj kabini. Onda spuštanje niz stazu i ne bude onako kako ima čovjek kad sa sjedećih gondola ili sjedežnica sletiš.
Konačno su napravili lift koji direktno povezuje Porta Vescovo sa Monte Burz. Novi šestosed Arabba Fly rešava dosadašnji problem gde je moralo da se šeta i prelazi ulica u centru Arabbe..
Prilog 15186
Odlična stvar!
Odlična vest!
Drugari, šta umete da mi kažete o Malga Čapeli?
Iz Malge ;) kreće kabina (tj. tri vezane kabine) do vrha Dolomita - Marmolade. Čuo sam da u tom mestu postoji odličan kamp i da ga planinari koriste obilato. Inače je povezano sa ostatkom sistema Dolomiti SuperSki. Kada želiš da se popneš na Marmoladu prvo skijaš do Malga Ciapela-e pa onda hvataš kabine (mislim da je Malga na oko 1450mnv a kabine izlaze na 3270mnv) do vrha Marmolade, sa vrha možeš onda da skijaš opet do kraja ili da pred kraj hvataš sedežnicu i da se vratiš prema Arabbi...
Hvala Wlad, znači Marmolada je tu lokalno skijalište. Neću se vraćati prema Arabi, Malga Ciapela će biti adresa. :) Zato pitam.
Da, Malga Ciapela je podnožje kabine za Marmoladu, s' tim da ako uzmeš ski pass on (koliko ja znam) pokriva Arabbu-Marmoladu (to je jedna regija) a do Arabbe se relativno brzo stiže na skijama...
Na Google Mapama možeš videti kako idu žice.
Preporučujem da napraviš pauzu posle druge kabine u restoranu - popiješ pivo i uživaš u pogledu :dziveli:
Ski pas uzimamo Dolomiti superski ili kako se već zove. A pijem isključivo bombardino
http://https://bengalurudutyfree.fil...pg?w=225&h=300
https://bengalurudutyfree.files.word...pg?w=225&h=300
:smoke: