veoma se slazem sa tobom(za rucno ostrenja)! jeste da ce skija malo manje trajati al ce furati fazon allllll the way down the slopeeeeeeeeeee!
Pogled za štampanje
To za 88 i ajde (pritom je morao dobro da skine rub), ali kako je to majstor u FR vratio donji ugao sa 1 na 0?? Jedino ako je podlogu išlajfovao / skinuo - tako je jedino mogao da vrati ugao sa 1 -> 0. Ili to majstor iz Ciklodroma malo dramatizuje stvari (znaš onu majstorsku: k'o ti je ovo oštrio?!?!?!? upropastio je skiju :D).
Ja sam imao isto neprijatno u Val Claretu, nakon 5 ponavljanja da ne zatupljuju rubove na vrhu/repu pogodite kakvu sam skiju dobio. Na kraju sam se jos morao svadjati sa idiotom kako treba ili ne treba da se ostre skije...
wlad,
u pravu si , samo ja nisam bio precizan. FRA serviser je ostrio pod pravim uglom , ali mi naravno nije promenio ugao i prepravio na prav celom duzinom svih rubnika vec je na par mesta zatupio ili kako god vec ostetio ostrenjem pod pogresnim uglom.
Sto je svakako dodatno stanjilo rubnike redovnim servisom. Ali nema veze, daske su skoro ispunile svoj radni vek tako da nije toliko strasno, jos sezonu, mozda dve da izdrze pa nabavljam ako Bog da nove.
Pozdrav
:sm018:
Inace kada sam video kako su prvi put zakrpili crko bi od smeha da nisu bile moje skije pa sam im odmah reklamirao i dao ostav da to popune ko ljudi da se ne brukaju.
Al eto, tako mi i treba kada me mrzi sam da sredjujem svoje skije.
Omatorelo se valjda.
Pozdrav
svaka race daska iz najaceg programa bilo kog proizvodjaca moze da izdrzi do 100 redovnih ostrenja bez obzira na ugao. Naravno uslov je da rubnici ne trpe ostecenja od kamena (kakav je slucaj kod nas) pa se cesce moraju provlaciti grubljom turpijom cime se smanjuje vek i kvalitet rubnika. Vecina servisa u evropi na tuning servisu osim podloge radi bazni ugao (0 stepeni) i ugao rubnika (88-90) osim ako se drugacije ne zahteva. Samo u svetskom kupu i FIS takmicenjima se menja bazni ugao (0,5-1,0) i ugao rubnika (85-87). Svi ostali 99,9% skijasa moze uzivati na 88 i skijati po najzaledjenijim stazama. Imajte u vidu da sto je vise skija na manjem uglu to zahteva brzu i precizniju promenu pravca pa cesto vrhunski naostrena skija predstavlja problem obicnim skijasima (bezi u zavoju).
Evo šta piše na zvaničnom Fischer sajtu za kantne:
Citirati:
Are Fischer skis ready for use when I buy them?
ALPINE: Yes, you can use them straight away. The edges are ground to approx. 0.8 degrees on the base and 3 degrees on the side.
e, jesi lud, a i ja :dziveli:
Čim mi stigle nove K2 oma sam pisao direktno K2 service u USA i dobio odgovor da su fabrički naoštrene za vožnju i da su:'' factory bevels are 1 degree base and 1,5 degrees side bevel''
Bilo je tu još par pitanja čisto malo da ih izludim, ali nisam uspeo, na sve odgovaraju ljubazno:sm022:
:sm018:
He..he.. Bitno je da nismo najluđi, ima ovde i luđih :sm018:
Najviše bih voleo da mogu da dam skije u neki servis i da me ništa dalje ne zanima, ali kako se tu i tamo desi poneko loše iskustvo sa servisiranjem mora čovek da se uputi kako bi na stazi stvarno uživao.
kako tacno se meri ugao na skiji tj gde tacno na skiji se mjeri? sta je donji a sta gornji ugao? gde je bazni ugao?
Kazete bazni ugao 0 ugao rubnika 88, jel to gornji ili donji ugao rubnika?
Moze nesko konkretno pojasnjenje
bazni ugao ti je ugao kantne u odnosu na kliznu povrsinu a gornji kako kazes je ugao sa strane u odnosu na bazni...
http://www.alpinecarving.com/images/tune_angles.gif
... ili razdvojeno:
Prilog 10589Prilog 10590
dok sam trazio sliku naletim na ovu. bash je zanimljiva.
Kako izmeriti bazni ugao. samo sto ja nemam skije te shirine nazalost
http://74-220-205-73.hostmonster.com/images/diag1.gif
Evo i alata kojima se mere ti uglovi (proizvođač ovih sa slika je Kunzmann). Desni meri oba ugla (i bazni i sa strane), a ovaj drugi meri samo ugao sa strane.
Ivanča, ne vidoh kod nas nigde, ne verujem ni da svi servisi u Bg-u imaju te alatke :sm022:
Napolju sigurno ima u radnjama koje prodaju voskove, turpije i ostalo. Samo odmah da ti kažem, koliko god izgleda prosto mislim da nije jeftina alatka. Možda može i da se napravi :dontknow:
Ako nemaju ove merace za uglove,kako onda odredjuju stepen istih?
i da kod nas niko nista ne gleda a od klijenta se ocekuje da ne pita
Shvati, hvala svima. Znaci u mom interesu je da mi se se bazni ugao ne dira a ugao rubnika ili ti gornji ugao da bude oko 87-88 i tada skija postize najbolji performans.
Jel vi stvarno mislite da osjetite na skiji razliku u 2 stepena tj ugao rubnika 88 ili 90. neko je rekao dirao mi je rubnike i s 88 vratio na 90. Osim cinjenice da je saturpijao kantnu i potrosio skiju (sto bi mene takodje iznerviralo) moze li stvarno toliko da se oseti razlika u 2 stepena? Ili bazni kad ode s 0 na 0,5?
I da jos jedno pitanje. Koja je prednost menjanja baznog ugla s 0 na 0,5 ili 1 ili jos vise?
Koliko sam primetio, a voleo bih da me neko demantuje, serviseri te mašine koje imaju podese na određene uglove i sve skije provlače kroz to isto podešavanje. Imali te merače uglova ili ne verujem da se zamaraju da analiziraju kantne pre nego što urade servis. Nisam još bio u servisu u kome su me pri prijemu pitali šta i kako želim ili kako skijam i šta očekujem od skije.
S obzirom da užitak na stazi i dužina trajanja para skija zavisi i od kvaliteta servisiranja bilo bi lepo znati gde da čovek ostavi skije i da bude spokojan u smislu da će se na skijama kvalitetno uraditi sve što je potrebno, ni manje ali ni više od toga.
Još jedan primer je to što u većini servisa jedva čekaju da dođete i kažete "uradite mi kompletan servis" jer to je em najlakše em najskuplje. Tako se na skiji šlajfuje podloga bilo to potrebno ili ne, a samim tim što se šlajfuje podloga menja se i bazni ugao kantne, e a dal će posle da vrate taj ugao da bude kako treba ili ne...
Nisam nikakav stručnjak već zbog toga što sam primetio da mi se skije drugačije ponašaju u zavisnosti gde su servisirane sam se malo uputio u tematiku, a i zanima me, ali probaću da ti odgovorim.
Može da se menja sve, i bazni ugao i ugao sa strane, i ne postoji jedno podešavanje ta dva ugla koje je najbolje već to zavisi od onoga za šta koristiš skije. Ima u nekom od prethodnih postova baš kao neka tabela u kojoj stoje vrednosti za ta dva ugla u zavisnosti da li je u pitanju takmičar koji vozi GS, rekreativac koji voli slalom, početnik, itd.
Međutim kako većina nas vozi rekreativno i ne priprema skije u zavisnosti od toga kako će tog dana voziti i po kakvoj podlozi poželjno je imati jedno podešavanje koje će zadovoljiti koliko toliko korektno sve uslove za jednog rekreativnog skijaša. Koliko sam stekao utisak, na ovom forumu veliki broj se slaže da je to 1 stepen baza i 88 sa strane.
Ne verujem da većina može da oseti razliku u samim performansama, može se pre desiti da osetiš razliku u smislu da ne možeš da se sastaviš na skijama jer su dobro naoštrene a tvoja tehnika nije toliko "oštra". Ali ima tu još jedna stvar, što je ugao koji zaklapaju te dve strane kantne oštriji to će se kantna brže tupiti, samim tim i trošiti, a naravno podložnija je i oštećenjima. Jeste, bolje će kantna sa oštrim uglom da drži na tvrdoj površini i imaće bolje performanse ali kome od nas to baš toliko treba i igra neku ulogu.Citirati:
Jel vi stvarno mislite da osjetite na skiji razliku u 2 stepena tj ugao rubnika 88 ili 90. neko je rekao dirao mi je rubnike i s 88 vratio na 90. Osim cinjenice da je saturpijao kantnu i potrosio skiju (sto bi mene takodje iznerviralo) moze li stvarno toliko da se oseti razlika u 2 stepena? Ili bazni kad ode s 0 na 0,5?
Nemoj me držati za reč, ali mislim da sve ove skije koje mi vozimo po stazi dolaze sa nekim uglom baze, nikada sa nulom. Nula bi značila da je kantna apsolutno u ravni sa bazom skije. Taj bazni ugao kantne između ostalog ti pomaže da se prebaciš sa kantne na kantnu. Demonstracija Elanove Amphibio serije skija može da posluži kao primer i u ovom slučaju. Ako je bazni ugao kantne 0 kantna će odmah "uhvatiti", dok bi kantna sa baznim uglom većim od 0 trebalo da pruži lakši i skladniji prelaz.Citirati:
I da jos jedno pitanje. Koja je prednost menjanja baznog ugla s 0 na 0,5 ili 1 ili jos vise?
Toliko iz ugla jednog laika a na osnovu svega što sam ispratio i pročitao na datu temu. Ako grešim neka me neko ispravi.
gledam sve ovo sa telefona i ne mogu bash da pohvatam. spomenut je elan. okacicu kad dodjem gajbi taj koncept kroz sliku. poenta je da je skija pola roker pola kamber... spoljni deo roker....unutrasnji kao sve do sada....amfibio
Evo demonstracije na koju sam mislio, kreće od nekih 2.40. Mislim da može da posluži čisto kao demonstracija baznog ugla kantne.
Čekić može da se posmatra i kao obična skija, deo čekića koji dodiruje podlogu je baza skije, a ovaj iskošeni vrh je kantna koja je pod nekim uglom većim od nule. Kada bi bazni ugao kantne bio nula bilo bi kao da čekić nema špic nego je potpuno pravougaonog oblika kada se gleda iz profila.
Sta rade nasi serviseri,ne znam tacno,jer ne mogu da prisustvujem samom obavljanju servisa... u svakom slucaju im kazem koji ugao ostrenja zelim,a da li me poslusaju ili teraju po svom, stvarno ne znam...izgleda da je najpametnije raditi servis na inostranim skijalistima,ko je u mogucnosti
Ne moze da se vidi ovaj klip, bar ja ne mogu ali mislim da tacno znam o kom klipu je rec. To je onaj clip na kome je objasnjen pricnip Elan camber-rocker sa cekicem, zar ne? Ako sam u pravu, Mare, mislim da to na klipu nema baš veze sa baznim uglom vec sa amphibio tehnologijom unutrasnje i spoljasne kantne :)
evo sto sam rekao da cu okaciti...
http://www.epicski.com/image/id/5528...t/900/flags/LL
Za bazni ugao od 0 stepeni vele (zene u brijacnici) da nije za humanu upotrebu, sem ako niste takmicar. Koliko se razlika stvarno osjeti, ne bih znao. Evo jedne tabele sa preporukama za uglove:
http://www.racewax.com/category/tuni...s.edge-tuning/
Mislim da kod nas serviseri bazni ugao uvek oštre na 0 stepeni i rade ga kada "šlajfuju višak voska sa skija. Da li je 90 ili npr. 88 stepeni se itekako oseti, skija na ledu u slučaju 88 stepeni drži kao smrt babu :sm004:. Ako daš serviseru kod nas i ne kažeš mu ništa on će da odradi servis po nekom svom defaultu, a to što mu ti nisi rekao, i što te on ništa nije pitao je tvoja greška, njemu je naravno najlakše da ništa ne pita da ne bi komplikovao bezveze :).
Ja serviseru kažem 88 stepeni (od pre 2-3 sezone) i prezadovoljan sam, prvi dan čak "previše dobro" drži po ledu i stazi (oće da "izbaci" ;)) ali taj dan mora da se skija sa perfektnom tehnikom tj. da se kontroliše skija sve vreme skijanja :). Skije za van staze uglavnom ne nosim na servis, i ako ponesem pustim ih da odrade po defaultu, a sam ih mažem, za van staze naravno rubovi uopšte nisu važni i bolje je da su tupi nego da su oštri :ok:
Sta mislite koliko steti tj utice na kvalitet skija sav onaj vosak koji ostane po kantni kad se zavrsi servis? Da li bi trebalo intistirati da se odstrani?
Gledajuci i citaju sve ovo rekao bih da za mene kao nesto iznad proseka skijasa, baza 0.5 i strana 88 su najadekvatnije.
Jel iko zna na koliko masinsko ostrenje je podeseno? Jel ima tu neki defoult?
Samo ti reci serviseru koji ugao želiš i on će tako podesiti mašinu i naoštriti..
Što se tiče voska na rubovima, možeš da ga skineš ali će on nestati posle prvog spuštanja, pri skretanju si na rubovima i iako oni klize po snegu/ledu oni prave daleko veće trenje od podloge i greju se dobro dok su na podlozi - pa će da se svuče i istopi taj vosak jako brzo :).
Ako ostavis vosak na rubovima skija, rubovi ce korodirati. Jako je preporucljivo skinuti vosak sa rubova.
Po servisima gledam da niko ne stavlja zastitnu traku duz skije kada ostre rubove ili kad voskiraju skiju slabo ko zastiti vezove od voska...Poslije vosak ostane na vezovima i to ne valja...
Obrati paznju na to...
Izvini Pejo, ali to nema veze sa životom (da će rubovi da korodiraju od voska).. Da si čitao po forumima video bi da je jedan od načina konzerviranja skije posle sezone da ih navoskiraš debljim slojem i da preliješ vosak skroz preko rubova.. Tako podloga ne oksidira a rubovi manje dolaze u kontakt sa vlagom iz vazduha.
Vosak ne bi trebao da pada na vez pošto se voskira podloga a vezovi su sa druge strane pa samim tim su zaklonjeni skijom..
Jel mozemo mi drugovi ovde da se slozimo da za jednog nadprosecnog rekreativca baza 0.5 i strana 88 su najadekvatnije. Da znam sta da zahtevam u servisu i malo glumim :)