Al se gadjaju sa ciframa ovo je smesno, ako uloze 15 miliona u narednih 5 god bice strava.Citirati:
Originalno postavljeno od Stevs
Pogled za štampanje
Al se gadjaju sa ciframa ovo je smesno, ako uloze 15 miliona u narednih 5 god bice strava.Citirati:
Citirati:
Za 1000 evra moze da se kupi oko hektar zemlje sa kucicom od lepljenog blata (starom 100-ak godina), ali u podnozju na 10-ak km od vrha. Oko samog vrha nema prodaje. U Kalni udaljenoj 30-ak km moze da se kupi stan od 50-ak kvadrata za 2000-2500 evrica.
Kalna - jel to bese ono mesto gde je deponovan radioaktivni otpad?Citirati:
Originalno postavljeno od pedja5
Drustvo,
neznam dali je neko gledao dnevnik na pinku jedan od priloga je bio ski centar stara planina govorio je direktor nekog hotela sa st.planine o tome kako ce ove godine da se zavrsi jedan ski lift nisam cuo kog tipa,staza ce biti duga 2000m i jedan hotel od 450 lezajeva a uporedo ce raditi put i ostalu infrastrukturu izdvojena su sredstva od 17,5 miliona eura.Druga vest koja je zvanicna je da se formira preduzece Skijalista Srbije koje preuzima vlasnistvo i kompletan rad na svm ski liftovima a samim preduzecem upravlja vlada Srbije.
Oko St.planine izgleda da se bas zauzeo ministar za kapitalne investicije Velimir Ilic.
preduzece "Skijalista Srbije" :sm006: ,eto nam ga kop no2:sm022:
Добро, ајде, не треба на све гледати негативно. Можда хоће да покрену ствари са мртве тачке, па да продају скијалиште са колико-толико оформљеном инфраструктуром. Па ко ће се заинтересовати ако понуде: дивна планина, идеална за скијалиште, нетакнута природа, толико нетакнута да нема ни струје, ни воде, ни путева, али ево ако би ви ту дали паре, којих 100 милиона еврића, за коју годину ће то бити елитни зимски центар.
Мора нешто да се понуди да би неко то купио. Банско је дато Аустријанцима, али је тамо ипак постојало неколико стаза и раније, није била пуста планина.
evo jos jednog teksta..
http://www.srbija.sr.gov.yu/vesti/vest.php?id=50249
Никад не читам огласе у новинама, али јуче тражим нешто око летовања и притом налетим на нешто много занимљивије (у јучерашњој политици, петак 9.6.).
Тендер за изградњу жичара на Старој планини, за један четворосед и један ски-лифт. Е сад, дате су и карактеристике терена(висинска разлика, нагиб итд.) па изађе да четворосед треба да буде сличан као двоседи на Јахорини(нпр. Пољице), а ски-лифт нешто као Гобеља релеј, можда мало стрмији.
Можда је то оно што смо сви дуго чекали.
Dakle ono o čemu se pričalo jako dugo izgleda da će konačno početi da se ostvaruje. Prva žičara će počinjati na 1200m nadmorske visine, a kasnije će se verovatno graditi ostatak ka Midžoru. U podnožju će se graditi i hoteli. Jedan četvorosed i jedan ski lift za početak je više nego dovoljno. Malo se razlikuju brojke na srpskom i engleskom delu oglasa, ili su naši metri kraći od engleskih. U svakom slučaju mi ne bi bili mi kad bi sve bilo kako treba.
SAMO NAPRED!!!
POČINjE OTVARANjE STARE PLANINE
Skijanje na Konjarniku
Prva žičara i ski-staza za narednu zimu biće sagrađene parama iz budžeta Srbije, a kasnije će ulagati stranci KNjAŽEVAC – Država će prva, sigurno i bogato, ulagati u turistički centar „Babin zub”, da bi već ove zime na prvu žičaru i prvu ski-stazu na prevoju Konjarnik stigli prvi „jednodnevni” skijaši, a zatim će se u ogroman turistički potencijal ove planine – na području Knjaževca, Zaječara, Pirota i Dimitrovgrada – usmeriti strani kapital. Prema već sačinjenoj studiji izvodljivosti, država će u ovaj projekat iz svoje kase do kraja godine uložiti oko pet miliona evra, a zatim bi u nove žičare, ski-staze, hotele i druge turističke sadržaje (zimske i letnje) ovde moglo da bude uloženo i nekoliko stotina miliona evra.
A o tome ko će i koliko ulagati u turizam Stare planine, od ovogodišnjeg jula i u narednoj deceniji, detaljno je u Knjaževcu i na Babinom zubu, poslednjeg dana juna, govorio ministar finansija u Vladi Srbije Mlađan Dinkić. On je rekao kako je i sam – kao i strani stručnjaci, koji sada rade na projektovanju – uveren da će Stara planina već za nekoliko godina postati jedan od najvećih evropskih zimskih turističkih centara. Očekuje se da će nadmašiti i Bansko u Bugarskoj i naš Kopaonik.
Zalet za 37.000 skijaša
Imaće u šta da se ulaže, jer su turistički potencijali Stare planine izuzetni, kao retko gde još u Evropi. Stručnjaci iz Austrije već sada u to uveravaju merodavne u srpskoj vladi. Do kraja novembra, sa prvim ulogom iz državne kase, sagradićemo tek jednu žičaru i jedan ski-lift ukupne dužine oko dva kilometra i isto toliko ski-staza, a upućeni procenjuju da bi se na ovom području moglo sagraditi i do 200 kilometara ski-staza izuzetnog kvaliteta, za svetska takmičenja. Moguće je, kažu i naši stručnjaci i stranci, ovde podići ukupno 47 žičara i one bi u jednom trenutku na skijališta mogle da izvezu 36.700 skijaša.
– Stara planina je, prema svim analizama, najkvalitetnije brdsko-planinsko područje za razvoj zimskog turizma – kaže ministar Dinkić. – Austrijski stručnjaci, koje smo angažovali da naprave master plan, već sada su oduševljeni. Do jeseni plan će biti gotov i tada će sve biti još jasnije. Tako ćemo proveriti i neke naše ranije analize i studije i na osnovu toga angažovaćemo u investicijama najpoznatije svetske kompanije. Upravo one koje su i do sada gradile slične centre širom Evrope i sveta. Potreban nam je veliki kapital iz inostranstva, posle prvog inicijalnog iz državne kase. A stranci će najbolje proceniti da li vredi ulagati i koliko.
Isplatiće se sigurno i stanovništvu na području četiri pomenute opštine. Ispražnjena sela mogla bi ponovo da ožive. Proizvodnja zdrave hrane za turiste bi se isplatila za više desetina hiljada gorštaka u četiri opštine.
Konačno, veliko gradilište
– Najbitnije je da ćemo ovih dana krenuti – kaže Dinkić. – Imamo nekoliko potencijalnih turističkih centara na ovom području i gradilišta za hotele. Takav centar biće Golema reka, u knjaževačkom ataru, zatim Topli do i Mramor u pirotskom, kao i Senokos u ataru Dimitrovgrada.
Izvesno je, procenjuju u vladi, da će Stara planina narednih nekoliko godina biti naše najveće turističko gradilište. Već je angažovan naš iskusni stručnjak Ljubiša Radovanović, koji je godinama gradio Kopaonik. Kao direktor novoosnovanog JP „Skijališta Srbije” on će rukovoditi radovima na Staroj planini. A u projekat će biti uključeni i zaječarski „Elektrotimok” i „Srbijašume”. Iskusni graditelj Ljubiša Radovanović već sada je ubeđen da će ski-staze na Staroj planini biti izuzetne, sa velikom visinskom razlikom.
Posebno će se voditi računa o ekologiji. Ministar Dinkić naglašava da će Stara planina biti građena tako da, i pored silnih žičara i hotela, ostane „oaza zdrave životne sredine”.
Gradnja će početi ovih dana. Do početka ove zime, kako je precizno predviđeno, biće sagrađena jedna četvoroseda žičara i jedan ski-lift. Ovog meseca će početi i prosecanje skijaških staza i gradnja stubova za žičare. Montaža žičare i ski-lifta treba da krene u septembru. Biće rekonstruisan i proširen regionalan put Svrljig – Kalna – Stara planina, zbog najkraće veze sa aerodromom u Nišu, što je bitno za dolazak stranaca. Do zime će biti sagrađena i velika trafo-stanica i veliki parking i prilazni put do skijališta.
A od iduće sezone počeće gradnja velikih hotela velikim parama iz inostranstva. Biće isplativih investicija. Veoma je važno da se ove zime uključi ona prva žičara na „Konjarniku”.
Stojan Todorović
[objavljeno: 06.07.2006.]
POLITIKA
Оних 200км делују ко научна фантастика, али што рече Crazy и петина (ајде трећина да не будемо скромни) овога ће бити супер.
Ako doplmajer bude gradio zicare svojim sredstvima kao u bugarskoj, mislim da ce se stara planina brzo razviti. Samo se nadam da ovi nasi iz vlade nece svuda gurati nos i traziti nesto sebi da stave u dzep. Kako ih samo budu pustili da rade na svoj nacin Stara Planina ce zaista postati jedno od vecih skijalista u evropi.
Ma dobra je ovo i investiciona prilika, videćemo-svakako jedva čekam zimu
Najvažnije je da se krenulo sa mrtve tačke. Gde ima dve žice biće i treće, a gde ima tri biće i četvrte...:) Sve države u oktuženju su shvatile da se od turizma jako dobro živi i ubira porez. Izgleda da smo i mi to konačno shvatili, a pošto nemamo more ostaje nam planinski turizam :)Citirati:
Originalno postavljeno od LORD
http://ept.kg.ac.yu/kopaonik/skijanje/KonjarnikWeb.jpg
PS: Zna li neko gde se grade dve žice u odnosu na ovu mapu?
thnx
Prilicno sam siguran da se grade ovde
Koliko vidim na ovoj mapi visinske razlike jesu velike ali nadmorske visine su poprilično niske za kvalitetno skijanje. Npr. početak ove nove žice, ako poredimo po visinskoj razlici sa Kopaonikom, je na nivou Kamarišta tj. mesta gde se spajaju Bele Reke I i II, a izlaz na nivou Jarma (1350-1540-1750m/nv). Opet postavlja se pitanje kakva je tamo klima i položaj skijališta...
Nije visoko...ali sta ces kada nema vislje kod nas. :sm022: :sm022:
Visina i nije toliki problem, naravno, ako postoji vestak.....npr Pohorje, u krajnjoj liniji neka najbolja skijalista u AUT silaze nize od ovog.
Orijentacija staza me vise brine...sa slike se cini da je vecina staza(ldesna strana) okrenuta ka jugozapadu, a mani broj (leva strana) ka jugoistoku...sto je priicno lose po kvalitet i trajanje snega :glavaozid . Samo, jedno je slika a drugo je stvarnost a kako nisam nikada bio tamo ovo je cista spekulacija i nagadjanje...
Jedna ispravka visine predvidjenih liftova su 1228-1564 i 1544-1722 (bar prema tenderu) sto daje razliku od skoro 500m na duzinu lifta od 1100+600 sto je sjajna konfiguracija...
Koliko sam shvatio na Staroj planini se primenjuje alternativna ski staza kada je jak vetar i kada je maglovito vreme,nesto kao na Jahorini,tacnije staza koja se zove PRACA!Polozj je takav da godisnje zadrzava sneg izmedju 6 i 8 meseci dakle stroga severna strana bez zracka sunca!Moze to da bude jako dobro ali morace da rade puno i da ne prave velike greske poput drugih centara.Po mome misljenju Kopaonik nece biti ugrozen izgradnjom ovog ski centra obzirom da ima svoje stalne goste a vidimo sve vise i gosti iz inostranstva dolaze,mozda zbog cene,ali svakako zbog nocnog zivota i zabave!
Kamo srece da je drzavas pre pocela da ulaze u planine sada bi bili jaci od Austrije.
Da na kraju hocu da iskazem i nezadovoljstvo usvojenim zakonom o skijalistima,OPET GA JE PISAO NEKO KO NEMA POJMA STA JE SKI SPORT!
slike sa stare planine
http://www.putfile.com/minke
Ljudi,slabo poznajem taj kraj,ima li tamo neka akumulacija odaklte bi mogala da se koristi voda za vestacki sneg sobzirom da je vrlo diskutabilno da li ce ove pocetne visine uspeti da guraju celu zimu pogotovo ako jos nisu severno orjentisane kao sto se ovde spekulise.Tacno je da mnogi austrijski ski centri leze i na nizim visinama (kicbil 800-2000) ali su to uglavnom ski centri koji su davno izgradjeni kada su zime bili mnogo ostirje i duze.Danas ni jedna austrijska banka ne odobrava kredite za ski centre koji leze ispod 1200 i ne izlaze preko 2000m.
у току ове сезоне сам гледао на тв-у како динкић у некој емисији говори о том будућем ски центру. по пројекту на старој планини ће бити око 100 или 150км стаза, и још је додао како ће бити бољи од тренутно најбољег ски центра у источној европи - банског. искрено, волео бих (као, верујем, и сви на овом форуму) да србија направи тако нешто.
п.с. можда пост звучи као да сам скептичан, али није. верујем да може овде да се направи тако нешто.
pa planina prin je nesto vislja od stare pl.,tako da prestici bansko bice malo teze,ali videcemo:dziveli:
jeste vishlja ali je selo bansko na skoro 1000m nadmorske visine. ne znam kolika je razlika kod nas, nadam se da je vetja.
Neka bude i 50% od Banskog i svi ćemo biti zadovoljni :).
Što više centara za nas / konkurencije i :ok:
koliko sam ja skapirao ski centar netje graditi samo nashi, vetj tje se konsultovati i sa strancima. verovatno tje chetvorosedi biti dopelmajerovi. ako se dobro setjam geografije jugoistochne srbije tu moze da se naprave veoma dobre staze. bansko je smeshteno u podnozju pirina, maltene u "potkovici" i samim tim mogutjnosti za proshirenje ski centra uvek postoje
ne sumljam ja da bansko moze da bude 5 puta bolji neko sada,a stara pl. ako bude ko sadasnje bansko bice:yay: :yay: :yay: :ski:
Razlika je oko 900 m nadmorske visine
Evo fotografije sa ucrtanim polozajem cetvoroseda i ski lifta na terenu.
Uz desnu ivicu na sredini fotografije trebalo bi da je EPS-ov hotel i povise njega Planinarski dom.
http://www.skijanje.co.yu/Ski_Centri...ub2_2006_m.jpg
Klikni za vecu sliku 1474x1052 (140kb)!
Nesto vise detalja na
http://www.skijanje.co.yu/Ski_Centri...nastajanje.htm
Jos jedna verzija ski mape na Staroj planini: 3322x215(840kb)
http://www.skijanje.co.yu/Ski_Centri...3_2006mapa.jpg
Mogao je bas i neku noviju fotografiju da uzme za skiciranje. Ovaj deo (od prevoja pa sve do Vojvodinog venca, nadole) je danas prekriven sumom.
Ubice se od krcenja, mada cujem da su to vec zavrsili na deonici ski lifta... Idem za neki dan, pa cu se i sam uveriti..
Inace cela stvar je veoma interesantna, narocito za nas Nislije. Steta (ili sreca - kako ko zeli) sto nema placeva blize od 5 km od Konjarnika..
Dobro jutro jazzeri....
Hmmm... Stara planina je zaista interesantna, nego mene (onako, informativno, bez ruznih misli), zanima kako to da vama Nislijama nije interesantna i ova prica o SKI MANIJACIMA? Ne mogu da verujem da bas niko od velike niske skijaske populacije ne vidi sebe u toj prici...
Izvinjavam se za off-topic ali... lepo bi bilo da SKI MANIJAKA ima i u Nishu...
eh.. ne volimo mi Nislije da se etabliramo, ako nema nekih novaca tu.. ;)
Nema "ruznih misli", ima tu manijaka dosta - jedan dobar deo je (sa decom i blizom i daljom familijom) vec okupljen oko Ski kluba Nis (www.skinis.org.yu), pored kojeg je ideja oko manijacenja (koju btw u potpunosti podrzavam) redundantna.
Offtopic: Manijaci, skupite se nekad pa navratite do nasih Bojaninih voda (http://www.skinis.org.yu/skinis/topic.php?id=93). Nije sala, ima sta da se skija (jedina FIS staza van Kopaonika u Srbiji), gde da se spava, a pasulj ... :)
Da cemo navratiti, u to se mozes kladiti...Citirati:
Originalno postavljeno od miles_davis
Da ste okupljeni oko ski-kluba to razumem (za one koji se, ili ce se takmiciti)...
Skimanijaci su nesto drugo, mnogo lepse od takmicenja tako da to oko redundancije bas ne stoji...
Svejedno te pozdravljam uz izvinjenje za off-topic.
Evo vijesti o razvoju ski centara u Srbiji i na SkiPressWorld-u:
"Following the successful reintroduction and rapid growth of Kopaonik ski area in Serbia to the international market, and following the conclusion of the final Balkan War, the Serbian government has decided to allocate a part of its € 50 million National Investment Plan in the construction of new lifts and runs on Stara Mountain.
Stara was one of 20 rudimentary ski hills that operated in the country for decades prior to the Balkan wars, however the investment should bring the centre up to international standards of ski tourism. Initial spending will be on two chair lifts, both over two kilometres in length."
http://www.skipressworld.com/us/en/d...ml?cat=Resorts
Old Mountain Ski Resort update:
Radio sam danas mali property research na Staroj Planini. Zaista su iskrcili trasu ski lifta, a mestani Crnog Vrha, koji su izvlacili debla, su mi rekli da su nocas prosla dva slepera (koje sam i video gore) sa rovokopacima koji treba da kopaju temelje za stubove. Trasa cetvoroseda izlazi na put kojim se sa lokacije na kojoj su hotel i plan. dom, ide na Midzor i to bas na mestu na kome se zavrsava ona ski stazica. Ocigledno je da ce novi tanjir da se zavrsava na mestu na kome se ona zavrsavala, a da pocinje malo ispod, sa desne strane puta kada gledate prema Midzoru.
Skretanje za Konjarnik je na drugoj serpentini (desnoj) od Crnog Vrha - odvaja se put, koji ce se raditi uskoro i koji ce voditi do platoa sa parkiralistem i pocetne stanice cetvoroseda. Plato je 400-500 m daleko od puta.
E sada, posto sam se dosta prosetao, video sam i gde ce SIGURNO biti centar ski resorta. Necu vam otkriti gde je :), ali cu vam samo reci da je sva zemlja (7-8 ha) tu rasprodata bivsim fudbalerima Crvene Zvezde..:(
Malo sam bio preopsiran, ali ko razume shvatice.
Jos jedna dobra vest da sam gore zatekao ljude koji postavljaju baznu stanicu za Telekomove mobilne pretplatnike.
Kome da posaljem slike ?
Jako je lepo sto ste okupljeni oko ski kluba Nis,samo ja neznam sta moze biti kako kazes redundantno oko "manijacenja"(sto ne znam sta znaci) a da ne procitas nista o SKI MANIJACIMA kao zvanicno organizovanog udruzenja koje se prostire i malo vise izvan Beogradskog pasaluka,npr Sydney,Santiago,zemlje bivse Jugoslavije i veliki broj gradova u Srbiji.Citirati:
SKI MANIJACI se ne okupljaju "NEKAD" vec su stalno na okupu odprilike godisnje zajedno provedu po raznim skijalistima izmedju 15 i 99 ski dana.A kako vec sada znamo gde cemo ici i kada ako budemo uspeli da nadjemo slobodan termin javicemo ti da da dolazimo kako bi video uzivo SKI MANIJAKE !
Samo mi je zao sto imas takve komentare za Staru Planinu,pa neki od SKI MANIJAKA su vec tamo kupili zemlju kada ti nisi znao da ce se graditi ski centar,veruj mi na rec!
A sto se tice VAS Nislija,i vasih afiniteta prema novcu za obicne usluge,poznato je nadaleko,ali ipak zelim da te pozovem da se pridruzis ili informises o nama pa da pises ili govoris na ovakav nacin!
To predsednice!!inace ja sam novi crnovrsanin i veliki pozdrav za staroplanince od kalne pa na gore!
moj prvi post.
imam 2 pitanja, povezana, za one na ovom forumu koji dobro poznaju S.Planinu:
1- kako stoje stvari sa imovinsko-pravnim odnosima? Ima li prostora (još) za izgradnju kuće u relativnoj blizini i kako se kreću cene?
2- što se tiče same planine i njenog ski potencijala - kako su orijentisani ovi ski tereni na slikama i kakva je klima? (ima li snega i da li se isti zaržava). Pitam jer vidim da je u (eventualnom) planu gradnja žičara počevši od 1090 m n/v, što je -složili smo se- dosta nisko.
miloš
Citirati:
Evo i ja da se prikljucim diskusiji.
Hoces da kazes da ce za bivse igrace Zvezde biti dozvoljena gradnja na tim placevima? Neko rece da nije dozvoljena gradnja 5 km od resort-a, pa sto su ih onda kupovali? :sm022:
Ja inace idem u nedelju gore da se nadisem vazduha na par dana, pa cu videti sta se radi?
Eeeeeej bre polako, ti ga stvarno pretera.. Nista lose nisam rekao o manijacima ni staroj planini, niti imam nameru. Kao sto rekoh, svidja mi se sve to jer sam i sam lud za snegom. Ne mogu da vam se pridruzim jer fizicki ne mogu vise od odredjenog broja dana da budem na snegu (sto mi je zao) a to vreme provodim u okviru aktivnosti oko kluba, jer svi imamo sitnu decu tamo..Citirati:
Originalno postavljeno od pop67
Sto se stare planine tice i tu si 100% u pravu, tek sam 2-3 puta bio tamo, ali ne znam na koje komentare mislis - odusevljen sam njome i jedva cekam da sve ovo pocne od sledece zime..
Ovaj forum pasivno pratim jer smatram da mogu da dodjem do korisnih informacija i samo sam hteo da i sam doprinesem svemu i podelim najskorije neposredne utiske sa ljudima koje jos to interesuje.
A ovo zadnje ti je krajnje neukusno.