Pogled na Bansko iz Google Maps so mapirana snowboard staza http://www.sportypal.com/Workouts/Details/115633
Pogled za štampanje
Pogled na Bansko iz Google Maps so mapirana snowboard staza http://www.sportypal.com/Workouts/Details/115633
Pa jesam vam lepo napisao prosle godine da vodite racuna? :
http://www.skijanje.co.yu/forum/showthread.php?t=2569
Juce sam se vratio iz Banskog. U samom mestu nema snega, ali na stazama ima mnogo snega! Tombu sam uspeo da probam samo prva dva dana, posle cega je zatvorena, verovatno da bi se pripremila za FIS koji je valjda 22.-23. januara. Sve zicare su radile. Topovi za sneg rade svoje. U poredjenju sa Kopaonikom, mislim da slabije odrzavaju (peglaju) staze, ali su staze mnogo duze. Ima mnogo leda po stazama.
Iznervirao sam se na granici kada smo isli tamo jer smo u guzvi izgubili oko 2-2,5h. U povratku je bilo daleko bolje.
Istina je da u staze i zicare mnogo manje ulazu nego u hotele. Broj hotela eksponencijalno raste iz godine u godinu, ali se nije desilo da u redu za gondolu provedemo vise od 35min.
Evo kako je bilo finansijski:
Smestaj po osobi u jeftinom, ali extra apartmanu sa doruckom oko 140e (sa taksama itd).
Ski pas je bio oko 150e.
Svaki dan hrana i pice po restoranima - oko 100e po osobi.
Gorivo oko 60e do tamo i nazad.
Bas lep odmor, ali skuplje nego na Kopaoniku... - ali na Kopaoniku je velika verovatnoca da za malo manje pare nema snega - sto bi sve pokvarilo.
Sledece godine pravac France, ako bude bilo kesa!
Poz!
Montobene, hvala na informacijama bas su korisne, posto cu ja biti tamo iduce nedelje, a i lepo je cuti da nema guzve za cekanje na gondolu posto sam na nekim stranim forumima citao da su ogromne guzve za gondolu,
vezano za ovo oko koliko ste vi izlazili na gondolu?
odi na skijanje.hr
pročitaj na forum/skijališta/balkan tura ski review/vanelic2
Kod gondole smo uglavnom bili oko 9h po njihovom vremenu!
Evo ja se nalazim trenutno u Bansko, tacnije od juce, ponedeljak 18.01.
Namerno izbegavam vikende i vec zavrsene skolske raspuste da bi se izbegla guzva.
O samom mestu necu nista jer je vec skoro sve receno.
Ski centar i skijanje,
Juce dan prekrasan, na gondoli cekali 20minuta oko 10.00 po lokalnom vremenu, na ostalim mestima-zicarama cekanje nema, stim da krajno levi cetvorosed (mislim da je straiste) ne radi a ostalo sve radi. Ski staza Tomba zatvorena ali to mi nije mnogo znacilo jer je bilo dovoljno ostalo sto je radilo. Staze dugacke i zaledzene i to dosta.
A da nije radila i staza 5 po mapi (danas bilo neko takmicenje u nizim kategorijama, pa je i to zavrseno i od sutra ce da radi, tacnije od danas jer posle takmicenja smo se pustili par puta)
Danas dan skoro pa ocajan, magla, hladno, ali ko to mari, bitno je da nije bilo vetra i skijali smo ceo dan. Sve sto je radilo juce radilo i danas stim da je bilo znatno manje ljudi na stazama i na zicarama as well.
Ovde sam do kraja radne nedelje (vikend guzva-to nije dobro), pa ako imam vremena javi cu jos nesto.
Bas Super sto nema guzvi jos jedino da se otvore sve staze posle tih takmicenja, naravno ako budem imao snage za sve...
Tanks Trendo for Info...
js idem 20.02 i nadam se da nece biti guzve,
ide nas 30 tak
pisat cu vam iskustva ako mogu nekom pomoc
Mi smo sada u Banksom. Staze su ok, ima leda a još je napadao sneg preko pa može da bude nezgodno. Ako dođete posle 10 h na gondolu, čekaćete više od pola sata. Mi dođemo oko 11 h i nema nigde nikog. Skijanje se ne može porediti sa kopom, po dužini staza.
Danas vreme mozda gore no juce.
Koristili smo poludnevni ski pas i nismo se pokajali.
Hladno i mnogo magle. Pred kraj skijaskog dana manje magle.
Vremenska prognoza kaze da ce sutra biti hladnije no danas,
ali svejedno, dogovor je pao idemo ujutro.
Staze u Bansko su stvarno mnogo zaledzene i onaj ko nije naviko da skija na mnogo zaledzene staze to bi moglo da bude veliki prolem (ja licno nemam takvih problema), i opasnost od povreda je veca pa oprez.
Inace zbog relativno loseg vremena jos je manje guzve na stazama i zicarama (sto je dobro ha ha).
Ona juniorska takmicenja su zavrsena pa i te staze rade ali svi idu tamo gde se vidi - magla, na zalost staza 12 po mapi jos uvek ne radi kao i zicara kod nje
Ok.....da se i ja malo "umesham" u pricu. Sto se tice Banskog, zaista me je prijatno odushevio. Prosle godine sam bio prvi put, do sada Kop, Jahorina, Livinjo. Parola je, koliko para, toliko muzike. Na stazama "shishaju" sto se tice ica i pica, ali nije obavezno, ski pass je evropski "standard", klopa po mehanama je pristupacna.Vec prvog dana sam imao peh. Kopca na pancerici mi je pukla, nisam imao druge,nego da se spustim do pocetka gondole i potrazim pomoc u servisu.Na moje zaprepascenje, cipela mi je popravljena u roku od 10min,BEZ naplate, posto mi je serviser ljubazno obrazlozio da ne moze da naplati tu uslugu jer nema cenovnik za tu uslugu i ne moze da izda fiskalni racun.Samo mi je diskretno sugerisao na Tip Box, tamo sam ostavio 20 leva, nisam imao manje. Prosle godine sam imao tu "srecu" da zakacim onaj famozni Ski kup, tako da.....malo sa isp*zdeo,ali i pored toga je bilo ok,zadovoljan, cak sam se i slikao sa nekim takmicarkama dok su se preipremale, ali ni jednu nisam mogao da prepoznam.Hoteli su fenomenalni iako ne smatram sebe snobom, SPA mi je veoma prijao posle celodnevnog skijanja. Sto se tice Tombe, mislim da tu stazu oni cesto zatvaraju iz samo njima znanim razlozima,ali obzirom koliko sam video povreda,ozbiljnijih, po stazama, mislim da oni to radi iz predostroznosti. NA Gondoli se maximalno ceka 20-30 min i to jeste usko grlo,ali nije strasno. Da, evropski centri su kvalitetniji,veci, ali kao alternativa za nama dragi Kop,uvek. Vidimo se oko 20. Februara
taman tad i idem tamo u vihren spa
kakav je nocni provod u banskom
Nocni zivot u Banskom....hm, sto se mene tice, nisam imao prilike da mnogo cunjam, jer se skijalo ceo dan.Ima par klubova u centru.Kod gondole ima veliki pub sa zivom svirkom uvece,ali ja bukvalno nisam imao snage.
Eto zavrsilo moje skijanje u Bansko (bar ove nedelje). No pre no sta sam seo da nesto napisem remizirajuci prvo sam procitao sto pise Vanelic2 na skijanje.hr. Moram da priznam da decko ima talenata za opisivanje stvari. On i jos poneko ko je bio tamo do 10.01. davali su slicne informacije (doduse i gazdarica hotela gde sam bio smesten dala je isti info) o guzvama u Bansko, no u periodu kada sam ja bio (i jos poneko sa foruma) mogu da kazem da guzve tada vise nisu bile ni priblizno takve. Na primer posljedna dva dana na gondolu smo dolazili oko pola deset i cekali smo za ulaz na istu ne vise od 5-6 minuta. O redu na zicarama, tesko da je bilo reda osim 21.01. kada je duvao jak vetar na platou i svi su sisli na cetvorosed na Siligarnik (na trosedu Todorka se jednostavno smrznes zadnjih cetiri stuba), sto znaci da Vanelic2 samo je imao nesrecno izabran termin. No za ovih pet dana skijanja zapazeno je to da temperature u Januaru u Bansko mogu biti stvarno veoma niske (21.01. vrh Todorke -13, ili sto bi moja cerka rekla iako je bila dooobro obucena : "nakupila sam se hladnoce za celu godinu"). Pitao sam gazdaricu kada njezina porodica ide na skijanje a ona kaze u Martu i normalno pitam zasta cak tada a ona mi kaze "pa nismo nenormalni da skijamo po ovako losem vremenu".
O tome sta radi a sta ne radi vec sam napisao i samo da ponovim ne radi staza 12 i donji dio staze 10 koi zavrsavanju na krajni cetvorosed Straiste koi isto tako nije radio. Pitao ljude koi stalno idu tamo zasto a oni kazu da za tamo treba vise snega u donjem delu i izgleda da taj deo im nije pokriven topovima. Pretpostavljam da ce Todorka posle zavrsenog takmicenja raditi normalno mada i sada je radila u gornjem delu ispod cetvoroseda ali nije uredzivana pa ko voli. Glavni utisak je da su sve staze bile veoma dugacki i siroke, ali i mnooogo tvrde i zaledzene i isto tako mnogo teske za pocetnike. Neki decki sa mnogo vrele krvi u sebi spustali su se kroz sumu ali utisak je da je suma veoma gusta, pa su koristili rascepi gde prolaze zicare ali i tu mnogo zaledzeno. Utisak je bilo da u Bansko ima malo mogucnosti za freeride i da glavna alatka sa skijanje treba biti skija koja je kratka, solidne tezine i veoma dobrih rubnika. Ako se izuzme staza sa vrha gondole do podnjozja duzine 11-12 kilometara i crna mogila (14) koja ne radi godinama Bansko se moze proskijati ceo za jedan dan, pa je pitanje koliko je tamo stvarnih 70km staza. Vecina staza su ispresecena spojevima izmedzu tako da moze se praviti kombinacija staza, aj sad ovuda - aj sad onuda, vozis se istom zicarom a imas utisak da se spustas razlicitom stazom pa se verovatno tako dobijaju ti kilometri. Sve zicare su brze (osim kada naravno uspore jer poneko lose sedne ili jos losije ustane). Cak i trosed koi nije isklopliv ima solidu brzinu sa svoju starost, mada merili smo da je brze cetvorosedom pa sidrom od Siligarnika do vrha Platoa, nego trosedom.
Imace mi smo koristili auto da dodzemo do gondole gde sam naravno placao parking 8 leva (4 evra) sto i nije strasno ako se uzme u obzir da sam trebao placati 1.5evo povratni bilet za minibus za jedan naravno za odnapred opredeljeno vreme polaska i vracanja, a ovako sam bio fleksibilan, ali to treba staviti u ukupni trosak ski bileta.
U Bansko ski rentala ima koliko oces ali mislim da je najbolje koristiti rental ski centra Ulem (oni gazduju ski centrom) a i oni koi imaju potrebu od ski instruktora najbolje je koristiti uslugu istih. Ostali rentali koih je dosta lice na ono "Balkanska posla" , ali to je moje vidzanje. Primetio sam da su instruktori najljubazniji sa englezima, tako da nije lose praviti se englez.
Ja sam koristio pristojan smestaj malog hotela (nisam koristio usluge agencije) sa druge strane Vihrena koi u svoj nasiv sadrzi "ksta" kao i vecina malih hotela. Uz smestaj imao sam i dorucak ali koristio sam i usluge hotela za rucak i zadovoljan sam i kvalitetom i cenom. O nocnom zivotu zao mi je momci ja sam porodican covek. U Bansko ima dosta ducana za ski opremu i odecu i najvise za ski accesories ali mislim da nije bilo najjeftinije sa obzirom na poteko istih. Kako i da je nasli smo u jednu radnju pododelo za skijanje ili donji ves od 100% poliester (valda se tako zvase ta sintetika koja se brzo susi) za 15 eura i ista je stvarno dobra stvar. Ispod odela sam nosio samo to i nista vise i bio stvarno zadovoljan.
Eeeee kako se racunaju ovi levi,koliko su eura ili dinara 1 levi?????
1 bgn = 0.51 eur
1 bgn = 0.37 gbp
1 bgn = 0.74 usd
u bankama 1eur=1.95leva
u menuvacnicama 1eur=1.85leva
banke rade od 08.30 do 17.00
a menuvacnice do kasnije
hej trendo
bas htjedoh pitati
jel ima intersport ili slična trgovinaq opremom i kakve su cijene kad ih uspoređuješ sa austrijom npr
kupio bih si atomic d2 sl race, nove pa me zanima jesi li možda gledao cijene opreme
za taj donji veša kažeš 15 eur?
koja je marka?
Nema intersporta a male trgovine ima ali malih, moras prosetati ulicicom prema gondoli i levo prema h. Perun.
Cene ?!?!? nisam nikad bio u Austriju, daleko be brate to od Skopje
Donji ves je sigurno kinez, ali koga to briga nek trazi brend, bitno je bilo da je to taj materijal i da stvarno radi posao, nije ti hladno u njemu, brzo se susi i kad je vlazan ne lepi se na kozu
Zna li se kakvo je stanje sa kolicinom snijega trenutno...Na banskoski,com pise da je od 100 do 125cm,ali mi to zvuci previse....
Kakvo je stanje krajem februara na stazama,i da li da uzimam ski pass preko agencije ili direktno tamo????
Bolje je na licu mesta naravno
Eeee hvala ljudi....Ja u februaru palim,gledao sam snimak sa tombe na sajtu banskog i jedva cekam da je overim . . . . . . :o))))
Ako je neko bio u hotelu Shato, neka napise utiske o samom hotelu. Unapred hvala.
Jel zna neko kad su oni FIS kupovi na banskom? Čula sam da tad ne treba ići jer zatvore jedu od važnijih žica.
Po fisovom kalendaru
nece biti u feb nego na kraju sezone
8.-9.4.2010
Uze mi rec iz usta (tj., s tastature :ok:)
Izgleda da je ove godine, zbog Olimp.igara, februar cist
http://www.fis-ski.com/
pa u podmeniju s leve strane CALENDAR upisite u polje "place", npr., Bansko.
pozz
p.s. Za neke sledece sezone, obavezno ispratite da li ima i kada su termini takmicenja u Banskom. Bilo koje takmicenje da je u pitanju, i nacionalno prvenstvo i/ili FIS takmicenje. Mi smo dve sezone za redom bili "taoci" pripremanja, tacnije "cuvanja" staza i snega, pa nismo vozili Tombu, Banderitzu, cak ni Balkaniadu jer su po njoj takmichari vezbali.
Bash najbolje staze si propustio mada u svom zivotu sam se vozio na boljim i crnijim :D
Jedino Tombu obe sezone gledasmo s 4-seda .
Banderitzu i Balkaniadu vozismo druge godine,
ali Tombu ni tad....takmichenje je bilo predvidjeno tek za 3 nedelje :confused:
ali zbog malo snega oni su je nalivali i pravili led, da je ocuvaju,
pa nisu pushtali da se vozi.
p.s. Da me neko ne shvati pogreshno, Bansko je skroz dobar centar,
ali posle takvih iskustava i ovogodishnje posete Austriji :ski:
nema vishe dvoumljenja :ok: ...cak ni FIS kalendar ne morate da pratite.
Hvala vam puno, a na kom sajtu mogu da vidim da li ima domacih takmicenja!!!
ne
samo za one sto su za fis poenima ili internacionalnog karaktera
Ok hvala !!!
Bartman > bansko atomic d2 sl race = ~1000 EU
poz,
F
Hm, miiiislim da na istom sajtu ima raspored i (inter)Nacionalnih takmicenja ;)
Samo neke od skracenica iz padajuceg menu-ja "Category":
NC = NationalChampionships
EC = EuropeanCup
CHI = Children
p.s. sve u svemu, bar do sredine marta ne morate da brinete za Bansko...osim ako naglo ne otopli, pa ranije krenu da chuvaju sneg/led za 8-9.april.
@Bartman ,
Slazem se da cena je prevelika,U globali D2 sl race su oko 999$,i kada vidish da sve sta je u $ kod nas je transferirano u EU,izlazi da je cena`normaln