Još na to ski pas od 3000
Šteta što ga nije bio prošlog vikenda. :awm2:
Pogled za štampanje
upravo sam stigao odozgo:
1.bruka i katastrofa
2.radi samo sidro
(99% ljudi se vozi samo od polovine
pretpostavljam da znate zbog cega)
3.projekat one podloge q..c palac im je
toliko uspeo da ga eno danas vade
na Konjarniku jer izgleda ne mogu da utabaju
sneg(koga ima-nije nesto, ali ga ljudi ima)
4.gospoda su bila dovoljno pametna da ne ukljuce
Konjarnik makar za izvlacenje, nego su svi morali kolima
gore po onoj vukojebini - a parking mesto, znaci secam se...
5.niko nije siguran da kaze dal` ce proraditi Konjarnik i kada
- znaci nedelja veliki znak pitanja
6.ako ovo procitaju gospoda iz tzv.javnog preduzeca
(koje nikako nije javna kuca) mozda bi mogli da nam
nadoknade stetu koristeci ruke i usta ...(naravno da sam
mislio na neki adekvatan govor;)
Ovo je za one koji su eventualno hteli sutra da krenu ,mada
nije lose da svi vide onu tj.ovu jad i bruku!
au Z L I sta naprica brate!
...pa mi ujutru iz negotina ceo bus... sta sad?!
...a da ti iz ss-a...ma daj ja mislio ozbiljna firma...ccccv
ama na telefon da se jave i kazu nesto???:sm022:
upravo zbog takvih ljudi koji imaju planove
sam i dao info...
a ako vec krenete bolje da je bus jako dobar sa
jako dobrim gumama(ukoliko ne puste Konjarnik)!
aj pa srecno!
Što lepo ne gazduju Kopaonikom, a ovo daju pod koncesiju kao što su Bugari uradili sa skijalištem Bansko. Lepo uzeo neki francusko-italijanski konzorcijum i za 2-3 godine napravili čudo. Ovako Stara Planina će postati skijalište 2050.
Otvaranje sezone na Staroj je opet proteklo u katastrofalno pripremljenim, odnosno totalno nesredjenim stazama. Pa ne moze se noc pred dolazak skijasa valjano pripremiti staza.. To je trebalo gospodo raditi znatno ranije..
Radilo je jedva sidro i to na nase strogo insistiranje, iako su nam celni ljudi Skijalista obecavali kompletno sredjene staze i rad obe zice. Kamenja na stazama opet ima u velikoj meri, iako smo od nadleznih dobijali informacije da je to proslost. Izgleda je i sadasnjost i buducnost.
Sta se cekalo kada je snega bilo preko pola metra, zasto radovi sa drenazom nisu zavrseni kada je to trebalo? Dal je u pitanju cist nemar radnika koji to gore sredjuju, povrsnost u radu celog javnog preduzeca ili mozda i jedno i drugo.. ali jednostavno tamo nista ne funkcionise kako treba.
A gusonja je prosle godine na otvaranju sezone, jako promisljeno obecao 21 novu zicaru za ovu sezonu. Takva izjava je do te mere neodmerena, da je logicnije bilo obecati 10000 evra prosecnu penziju nego prosuti takvu nebulozu. Mozda je jeftina travarica iz planinarskog doma ucinila svoje..
Gospodo gde se dede nas novac i kakav investicioni razvoj vi nama obecavate?
Realno od te Stare planine tesko da ce ikada da bude nesto... Steta za onako lep kraj i potencijal koji planina zaista i ima..
Verovatno ovaj komentar nije baš za ovu temu, ali me je ponukala ova poslednja poruka, mislim da je zaključak na kraju, tj. deo "Steta za onako lep kraj i potencijal koji planina zaista i ima" upravo realnost.
Stara Planina sada ima samo "potencijal" i ništa drugo, nažalost. Infrastrukture nema, smeštaja nema, snega nema (kao da ga je 4sed "ukleo") i na kraju preduzetništva nema. Mnogo elemenata tu nedostaje, a mislim da ih i neće biti jako-jako dugo.
Nadam se da grešim, ali tako mi sve to liči.
Na Babinom zubu je tokom noci palo 10 cm snega. Danas ce raditi gornja staza (Suncana dolina), a verovatno nece donja staza (Konjarnik). Sneg pada i ako tokom dana padne jos 10 cm snega, od sutra ce raditi i donja staza - prvi put ove sezone bice onako kako treba.
-------------
http://www.suvaplanina.com/
http://www.suvaplanina.com/stara_planina.htm
------------
Na prezentaciji "Skijalista Srbije" (www.skijalistasrbije.rs) stoji da od danas 5.1. radi i staza Konjarnik (cetvorosed) na Babinom zubu.
Ako bi neko da proba.....
Ja cu verovatno u sredu gore pa dobijate neki info...
sutra uvece info :))
Merio sam stapom debljinu snega u prostoru izmedju dve staze, u jelkama koje se nalaze pored decje staze. Zbunio sam jer sam merio na desetak mesta i stap je propadao od 50 do 80 cm, u proseku sigurno preko 60 cm. Medjutim, na stazama je sloj snega relativno tanak. Pitao sam ljude iz skijalista zasto je to tako. Oni kazu da je to tako jer sneg nije utaban na vreme, a nije utaban na vreme da bi se stitila mreza kojom je prekrivena staza, pa ga je vetar pre toga razneo. Merio sam sneg takodje na vrhu gornje staze, dvadesetak metara desno, gde je koliko-toliko zaklonjen od vetra i tu ga ima oko 50 cm.
Za obe staze vazi da su dobre u donjoj polovini koja je manje strma, ali u gornjoj polovini viri pomenuta mreza i ima puno zemlje. Interesantno, to nije kamenje, zagledao sam i nisam video ni jedan kamencic, sve su to zaledjene grudvice zemlje. Verovatno je tu zemlju iz staze izbacio ratrak prilikom ravnanja, jer odozdo je zemlja, posto jos nije porasla trava.
Inace, obe staze su veoma strme u gornjoj polovini. Skoro svi skijasi koriste gornju stazu na kojoj sidro, i sa sidra se otkace kod treceg stuba, sto je manje od polovine staze.
Kako stvari stoje na Staroj nam planini? Jel su se konachno sastavili i sredili staze? Rade li obe zichare? Jel bio neko gore?
10.1.2009.
Nerad i nemar to je u najkracem moj utisak sa ovog skijanja. Niko vam ne prica da su staze pune kamenja, da se ne odrzavaju tj. tabaju, tabaci sluze za ukras i razvozenje prijatelja. Radnici koji rade na zicari su u najmanju ruku nezainteresovani za nesto vise od cistog nadgledanja rada zicare i pridrzavanja sidra. To sto na samom prilazu do sidra nema snega, nego se kamenje kotrlja pod skijama nikog ne zanima, lopata za njih ko i da ne postoji. Ili im niko nije ni napomenuo da ponekad nabacaju sneg na tom prilazu. Ista prica je i na prilazu cetvorosedu ali tu je za divno cudo manje izrazena, tj. manje ima kamenja. Tabanje snega za ove ljude je nepoznata, i pre nego sto neko kaze da je to zbog biorazgradive mase koju su postavljali ili neceg slicnog samo kratka napomena da je skijanje bilo moguce samo u levo i desnom kraju staze, to su tacno oni delovi gde je ponekad prosao tabac i ostao nabijen sneg. Ostatak staze je najblaze receno katastrofalan. Prvo sto vidite sa cetvoroseda je da na pojedinim delovima staze lagano nedostaje snega, blago zacrnjena staza. Moj prvi utisak je bio da je to senka od sume, koja sprecava da sunce pa da se tako cudno prelama svetlost. Zatim vidite silne crvene stapove pobodene po stazi i pomislite da su to kapije postavljene za neko takmicenje ili trening. Kada malo bolje pogledate onda shvatite da je to nemoguce, jer su stapovi pobodeni po celoj stazi, po celoj sirini gornje polovine staze. Tek kada se prvi put spustite onda shvatite da je onaj tamni deo na stazi koji se video sa cetvoroseda pravi kamenjar. Kamenje i korenje na svakom delu staze, ma uzas. Da covek ne poveruje sta prolazi kod nas, staza zaklonjena od sunca, uz malo rada i tabanja snega, ponekad nanosenje na delovima gde nedostaje, staza bi mogla i do maja da radi. Ovako niko ne nista ne radi, staza propada, kao da ljudi zele da sto pre pobegnu sa planine. UZAS! Gornja staza je stala sa radom negde oko 14h, ne radi sidro, verovatno zbog nedostatka snega.
Staza mozda jeste crna, ali zbog kamenja, korenja i zemlje, vise se covek pazi gde da vozi da ne slomi vrat nego sto uziva u skijanju.
Evo i nekoliko slika da vidite kakave su skije nakon nekih 8 voznji, 3 na gornjoj stazi i 4-5 na donjoj. Za prve tri voznje mogu da kazem da su koliko toliko bile na snegu. Hvala Skijalistima Srbije, da nije njih ja nikada nebih video kako izgleda Magfire ispod klizne ploce. Da ne ispadne da sam skije unistio na drugom mestu evo i racuna, skije kupljene juce, slusao price drugova da je prosle godine bilo podnosljivo skijanje pa sam otisao sa novim skijam, prva voznja. IDIOT. :sm022:Ne postoji drugi naziv za mene i moju naivnost. Ma za one koji su skijali na Bojaninim vodama mogu sao reci da je ta staza 5x bolje sredjena i pripremljena bila pre 3 godine nego ove na Babinom zubu ove godine.
Da ne bude da je sve bilo lose, pogled je stvarno prelep, ai corbica u EPS-ovom hotelu. Napomena za onekoji misle da idu tamo na klopu ili pice, ponesite obucu :) U hotel ne mozete u ski cipelama. Borderi nemaju tih problema, ali skijasi... Srecom te je portir bio predusetljiv pa nam je nasao neke papuce :cug:
Kada sam pitao ljude koji prodaju ski pass ko moze da mi nadoknadi stetu zbog njihovog nerada, uputili su me na direkciju skijalista. Probacemo, mada unapred znam da od toga nema nista, ali ako mogu da uzimaju novac od skijasa i iz budzeta, valjda za svoj nerad mogu i da odgovaraju? Retoricko pitanje, nema veze :)
Ono sto mi upada u oci je da se gore uopste nista ne radi, ili ako se radi radi se stihijski i pred neke izbore. Nisu u pitanju krupne stvari, ja pricam o sitnicama koje ljudi iz skijalistaitekako mogu da odrade. Evo primera, na ovoj slici ko pronadje br. na koji treba pozvati sluzbu spasavanja u slucaju nesrece, dobija pivo od mene.
Nigde ne postoji ni jedna jedina koprpa za smece, mislim da to nije neka investicija za skijalista. Lopate za sneg vidim da imaju, ali niko se i ne trudi da nabaca sneg na prilaz do zicare, to je vec cist nerad i nezainteresovanost za posao.
Ma nemam pojma ljudi, ali ja znam da ovo "skijaliste" mene nece videti minimum narednih 3 godine, nadam se da ce se do tada nesto promeniti. Jeste da mi je blizu ali neka hvala...
Malopre sam gledao sajt skijalista Srbije gde stoji da staze na Staroj planini rade, da ima utabanog snega 5-15cm. Cista laz. Toga ni juce nije bilo a danas mogu samo da zamislim. Ski klub nis je danas organizovano otisao gore (barem su trebali) pa ako ima nekog od njih neka prenese svoje utiske.
Ima jos ovih slika, da ne bude da su sve lose videcu da ubacim i neki pogled, to nisu mogli da uniste:ski:
Evo i panoramskih :)
Zadnja je bila najlepsa :dziveli:
Sta da ti kazem, ja bih podivljao da sam tako sjeb'o nove skije. Verovatno bih nekome gore prerezao grkljan...
Hvala Baksuzzz sto si me postedeo tipkanja po tastaturi .Ja tu ne bih nista dodao....., skenjao sam danas skije , pa ce mi trebati onih "stapica" za punjenje i reparaciju bar 20-tak . Ili da svoje daske koristim iskljucivo za BZ a neke normalne za ostala skijalista?
Posto slika govori vise od reci evo i ja da dodam jos par fotografija od 10.01.2009
Jos par slika
ma daj bre,pa ove slike je tzv.kopaonicki lobi
obradio u photoshopu!
svi znamo da su staze mnogo bolje...
eh sta nam rade...
Da da . Meni iz Nisa je brze, blize i jeftinije da odem na Kopaonik i da dam 1900 dinara za jednodnevni ski pas nego li 750 dinara na Staroj planini?
Vise mi se ispalti da dodjem 2 dana na Staru i da kupim Atomic Beta Race za 3500 dinara na pijaci i da ih vozim po ovom kamenjaru nego da odem 2 dana na Kopaonik !!!
Ali na zalost dok se situacija gore ne promeni sto se tice stanja na stazama nece me videti Stara planina
:glavaozid Da sam poludeo jesam, ali sa njima nista ne mozes da uradis. Covek koji radi prodaju ski karti me je gledao blago izgubljeno kada sam ga pitao kome mogu da se obratim za nadoknadu stete? Ko da sam ih uvredio jer su im staze perfektno sredjene. Nakon kraciih konsultacija sa kolegama uputio me je na direkciju koja je u planinarskom domu soba 12 valjda. Normalno da subotom rade ko ludi po ceo dan :sm022:
Ma sad cu da im pisem pa bas da vidim, nije problem da su na cetvoroseu stavili upozorenje, nego ti po dobrom starom obicaju prvo prodaju kartu, sve radi, sve staze su ok, a onda kada se penjes lepo se iznenadis. Nije problem ni u snegu, ona desna staza od cetvoroseda, koja nije pustena, tu ima snega sigurno preko pola metra, ali ispod snega ima stena, ne komada kamenja nego stena da ni borderi tu nemaju sta da traze. Ko se zaj..o mogo je samo da skine dasku i pesaka nadole, mada ni to nije sigurno.
Probacu da pisem cenjenoj gospodi u skijalistima pa da vidimo da li ce biti nesto mada se ne zavaravam, znam gde zivim.
Jedino sto mi pada napamet, je da je gosn Dinkic ili neki drugi politicar pozelo da se ovog vikenda skija sa nama, da bi staze verovatno bile vise nego utabane, nista im nebi smetala mreze, navlacili bi sneg sa vrha ko ludi, ovako ko nam je kriv sto smo obicni skijasi.
Zasto JP Skijaliste Sbije sa nakon promasenih investicija poput Tornika ne "baci" 10 deo tih para na obuku svojih radnika? Neka ih posalju u Bansko to im je mnogo blize nego neki zapadni ski centar, neka rade tamo 10ak dana i neka nauce nesto. Mislim da bi svi mi prezalili, odnosno tu i nema sta da se zali, da se nasa "skijalista" zatvore na 10ak dana i da gospoda konacno nauce nesto korisno a ne samo kako da sede u toplom i slusaju radio.
Ako ne zele da rade pa nek puste druge, ipak u Srbiji ima dosta nezaposlenih, u krajnjem slucaju mogu da zaposle studente da rade nekih npr 4 dana nedeljno za smestaj i skipass, mislim da bi tako prosli mnoooogo bolje i oni i mi.:ski: Ovako uzimaju kroz budzet novac od SVIH nas, i onih koje skijanje ni najmanje ne interesuje, a ne trude se da odrade posao ni za deo gradjana koje zimski sportovi stvarno interesuju.
pozz
Zasto li se cudim kada ni svoj posao ne rade?
40 min pokusavam da otvorim www.skijalistasrbije.rs ali...
Verovatno i tu imaju neku mrezu koja sprecava surfovanje L)
Rekoh i ja to josh proshle godine nakon shto sam, pored leda, zemlje i kamenja, morao da prisustvujem i divnom prizoru radnika na stazi koji trse rakiju i pivo oko ratraka iz koga treshte najjeziviji narodnjaci! :hair: I zamalo da to pogazim ovog vikenda, jer se naslushah pricha o "chudotvornim mrezhama" i ochishcenom kamenju, ali srecom pa ovde prochitah o pravom stanju stvari! Zvao sam i njihov planinarski dom i zachudo bili su iskreni o tome da situacija "nije bash najbolja" na stazama i da sad pokushavaju da izvade tu mrezhu, jer se se nije biorazgradila, te sad samo smeta :sm022:
Do daljnjeg nam ostaje samo Kop, ili bar 2 metra snega da padne...
A Breza ce mi ostati nikad prezhaljena..
Sto se mene tice, Stara Planina je za sada horror-turizam, a Skijalista srbije... gomila #$%^! koje ce prve uza zid kada se digne kuka i motika. prosle godine na Kopu su me recimo od*ebali za povracaj novca za ski pas. U pitanju je bila smrt clana porodice, i to je cist bezobrazluk jer u takvom slucaju bas nemas vremena da se mnogo natezes i ubedjujes, moras sto pre da se vratis, jel'da, pa onda im se moze tako. Jbg...
Jedan mali predlog
Ajde da napišete lepo svako savoj komentar na ovoj adresi http://www.skijalistasrbije.rs/conte...0/59/#comments čisto iz zezanja da vidimo dali će ga objaviti. To je ona vest od oktobra kada su pričali o uloženih 10mil € u infrastrukturu Stare Planine a to smo iz vaših komentara videli.
Gledao sam ove njihove kao vesti samo sam par pozitivnih komentara našao :)
Začudo dva ista nik u upotrebi ....
mozda zbog ovoga
treba se namlate pare za plate
ako nema snega tu je SMS
Informisi se za 20 dinara
JP “Skijališta Srbije”, u želji da izađe u susret svim ljubiteljima zimskih sportova, aktiviralo je sms servis putem kojeg se mogu dobiti informacije o temperaturi, visini snega i o stazama koje rade.
Infomracije se mogu dobiti ukucavanjem skraćenog imena planine (STR za Staru planinu, KOP za Kopaonik, ZLA za Zlatibor, DIV za Divčibare) i sms poruku poslati na 6267. Baži za VIP, Telenor i MTS mobilne operatere.
Cena sms poruke je 20 dinara bez PDV-a. :sm019:
Zamislite jos nista nisu objavili od komentara na http://www.skijalistasrbije.rs/conte...0/59/#comments . Mora da im je administrator prezauzet citanjm istih :dontknow:
Ovo je smešno nije mi jasno što su napravili unos komentara kada ih ne objavljuju. Mišljenje je mišljenje samo ako nema vulgarnosti ok.
Tokom noci palo vise od 20 cm snega na gornjoj stazi (sidro).
Sneg na planinama
29.01.2009.
Ljubitelje planina, snega i zimskih sportova u ski centru Kopaonik očekuje novih 30 centimetara snega. Trenutna visina snežnog pokrivača je oko 45 centimetara, a radi 20 žičara. Kako bi skijašima obezbedili što kvalitetniju snežnu podlogu tokom noći je radio i sistem za veštačko osnežavanje tako da su staze pripremljene i spremne za skijaše.
Na Staroj planini visina snega je oko 60 centimetara, a skijašima su na usluzi četvorosedna žičara Konjarnik i ski lift Sunčana dolina.
U ski centru Tornik na Zlatiboru snežni pokrivač je debljine oko 15 centimetara, a šestosedna žičara radi za pojedinačne vožnje. Onima koji osim skijanja žele da iskuse i druge vrste aktivnosti na Zlatiboru, na raspolaganju je i staza za sankanje - tubing.
izvor skijalista srbije
http://img217.imageshack.us/img217/4636/tugajt3.th.jpg
tuga je gledati ovakav potencijal koji nije iskorishcen :( :sm008:
BUDA
http://www.babinzub.net/forum/templa...n_minipost.gifPosted: Tue Feb 03, 2009 3:17 pm Post subject: gBUDA wrote: gBUDA wrote: E zemljo Srbijo http://www.babinzub.net/forum/images...s/icon_cry.gif
Nikada ovde ništa neće funkcionisati.
Baš tako, sada sam se vratio i najlepše što mogu da kažem za sve iz skijališta je :IDIOTI,KRETENI je.. vas onaj zbog čijeg ste procenta dobili ta jadna radna mesta!!! http://www.babinzub.net/forum/images.../icon_evil.gif
I da obrazložim ovaj post.
Taj dan na Babinom Zubu je bio prelep,sunčan i sa dovoljno snega.Mnogo ljudi željnih prvog ovosezonskog skijanja na BZ.Mnogi od njih došli organizovano autobusima iz Bg,Kruševca ,Niša i ostalih mesta u Srbiji.Mi stižemo oko 9 na parking kod početne stanice četvoroseda ali odmah vidimo da nešto nije u redu.Put neočišćen od snega ,parking neočišćen a četvorosed nije pušten u rad.Vraćamo se nazad i krećemo ka planinarskom domu gde usput vidimo patrolu policije(na 2 km pre planinarskog doma) koja ne dozvoljava prolaz autobusima jer je parking kod doma prebukiran.Jedan autobus pun skijaša,nisam siguran iz kog mesta,videvši o čemu se radi okreće se i odlazi dok ljude iz jednog busa srećemo kako pešače ka domu (oko2km)sa svom opremom koju su poneli.Auto smo uspeli da parkiramo na putu 500m od doma a iza nas se kasnije stvorila kolona od još nekoliko desetina parkiranih automobila.
Stigavši na stazu vidimo ratrake zatrpane u sneg,stazu Konjarnik netaknutu i prvu trećinu Sunčane Doline(200m) na kojoj skija gomila ljudi i čeka na sidro odprilike 15-20min.Na tom delu na mnogo mesta isdignuta mreža i trska od prošlogodišnjeg sređivanja(???) staza.
Ja ću bez obzira na sve ponovo doći na Babin Zub jer mi je to najbliže skijalište ali to ne mislim i za većinu ljudi koji su skijalište tog dana posetili prvi put.
Zaposleni na skijalištu moraju mnogo ozbiljnije prići svemu a ako nemaju iskustva potrebno je da ih predpostavljeni pošalju na neko starije skijalište (po mogućstvu strano)da vide kako se tamo radi.
To što sam napisao u postu od 28.12. je bilo u afektu i odmah posle skijanja.Bolje što niko od onih koji su se vratili ili pešačili 2km tog dana nije ostavio komentar jer bi sigurno morao biti cenzurisan.
p.s.komšije moje sa istoka ako želite da se bavite turizmom ovo ne sme da se dešava jer pravilo je da se gost teško dobija ali lako gubi
www.skijalistasrbije.rs kaze da radi Konjarnik i da ima 10-30 cm utabanog.
Sad je pitanje da li je staza uopste sredjena.
Imam neki broj 063/8023333, Fica inspektor staza pa ko voli....
Danas skijanje odlicno.
Ima kamena i zemlje malo u gornjem dalu staze, ali podnosljivo.
Jedino je lose bilo vreme, gusta magla i vetar.
Posle 10h je na parkingu ispred Konjarnika velika guzva.
Ali zato malo pre 9h nije bilo nikog.
Pozdrav
Jos par reci o skijanju na Babinom zubu u nedelju 15.2.
Po meni za sada idealno za skijanje za jedan, kome nije daleko naravno.
Dobre stvari:
1. Pocetak cetvoroseda na oko 1200m n/v. To je odlicno zbog prevoza jer na tolikoj n/v nema mnogo snega na putu. Moglo je da se izadje samo sa zimskim gumama bez lanaca. Snega na kolovozu samo na poslednja 3-4km. Put odlicno ociscen.
2. Ski pas jednodnevni 750din, deciji 500din. Dve zicare cetvorosed i sidro.
3. U EPS hotelu caj 20din, kafa 40din, porcija cevapa 240din. Samo treba doci do hotela koji je 10-15min od samih staza blago uzbrdo - nizbrdo. Ne bas zgodno za setnju na skijama, a narocito ne sa decom.
4. Jako dobro sredjene staze narocito ujutru.
5. Ljubazni SS-ovci (ljudi iz Skijalista Srbije). Da su se samo oni na terenu pitali "staza Konjarnik ne bi ni bila pustana sve do petka 13.2. zbog nedostatka snega, jer je nije bilo moguce srediti. Ali bilo je pritisaka "odozgo" da se ipak proba". Rezultat toga su i nezadovoljni skijasi u prethodnim postovima.
Lose stvari:
1. Put jednim delom jako los, ali bitno popravljen u odnosu na proslu, a narocito na pretproslu godinu. Ipak za 80km mnogo je 1 sat i 45 minuta
2. Nema gde da se sedne pored staze, nijedan kafic, restorancic ni wc.
3. Losa situacija za pocetnike koji dodju do cetvoroseda jer je staza prilicno zahtevna u gornjem delu.
Poredjenja radi nagib staza u procentima:
Konjarnik 29,35%
Gvozdac 31,90%
Gobelja greben 29,50%
S obzirom na prosecan nagib zakljucak je da je gornji deo staze jako strm, jer je u nastavku staza crvena, a pred kraj plava.
Da dodam i neku sliku.