Ovo bolje da su stavili na Avalu:glavaozid
Pogled za štampanje
Ovo bolje da su stavili na Avalu:glavaozid
nije bolje, isto je :D
nema snega tamo, nema 'vamo
Ispalili se za 6ed bolje da su ga stavili na pancic ili na staroj planini i tako napravili novu stazu
Ispalili su se sto uopste ulazu u skijanje, pa u Banskom u februaru ove godina sam skijao na 2600m i staze su popustale pre 11 sati...
Treba da se konsoliduje ovo sto ima, od novih zicara sa ovom klimom slaba vajda, dakle udariti na topove na postojecim stazame, bez njih vise nema skijanja to je jasno.
BTW Tornik je zgodan jer je jezero odma na dnu staze...
Jeste jezero odmah tu, a sa njim u nekoj budućnosti i veštački sneg. Nego gde je parking za buseve sa Partizanskih voda (9 km udaljenih), gde je neki bife, WC i slični neophodni sadržaji. I ne bih da pominjem put kojim se stiže do Tornika koji je sav izrovan i izlokan.
Dobijeno pravo korišćenja zemljišta na Torniku
25.06.2008. Na sednici SO Čajetina održanoj u ponedeljak jednoglasno je doneta odluka o prenosu prava koriscenja 17 hektara zemljišta na Torniku na JP „Skijališta Srbije“, čime su se stvorili uslovi za završetak radova na pripremi staza za predstojeću zimsku sezonu i dalji razvoja ovog ski centra.
Predsednik opštine Čajetina Milan Stamatović i v.d. generalnog direktora JP „Skijališta Srbije“ Nebojša Skorić izrazili su zadovoljstvo što će zajednički raditi na izgradnji skijaških i infrastrukturnih kapaciteta na Zlatiboru.
izvor: skijalistasrbije.rs
Bio sam na Zlatiboru i naravno popeo sam se na Tornik. Ono sto sam video uopste nije lose, a najbolja stvar je sto se u podnozju Tornika nalazi ogromno vestacko jezero, treba samo da naprave instalacije na stazama. Imam 70 - 80 fotki, postavicu kad budem imao vise vremena.
Radovi koji se trenutno odvijaju na ovom skijalistu su prosirenje gornjeg dela crne staze, a do kraja godine bi trebalo da se osposobi i jedno sidro.
Pozz :ski:
Vestacki sneg je tu stvarno neophodan, posto imam neku vikendaju na Zlatiboru, daj boze da osposobe to za skijanje.
Posetio sam Tornik u utorak i informacije su sledece:
1.postavlja se novo sidro
2.uskoro ce biti ciscenja staza
3.nista od vestackog snega za ovu sezonu
4.cena ski pasa se najverovatnije nece menjati
5.u planu je probijanje 3,5km novih staza (kada se gleda plan Tornika levo od crne staze).
Toliko od mene.Pozdrav.
a i radi se asfalt ne prilaznim putevima prema torniku i ribnickom jezeru
Da da, zaboravih da kazem za asfalt.Negde se prosiruje put a na par mesta na krivinama je kompletno skinut tako da se prelazi preko tucanika.
Skijališta Srbije grade zabavni park na Zlatiboru
25.11.2008.
http://www.skijalistasrbije.rs/imvesti/08_11_25/00.jpg
Skupština opštine Čajetina usvojila je predlog ovlašćene stručne komisije da se gradnja univerzalnog zabavnog parka na brdu Obudojevica na Zlatiboru poveri JP „Skijališta Srbije“.
Izvor:www.skijalistasrbije.rs
Ovo je vec prava investicija :)
Znaci nece biti snega do 28.12. :)
Ako postoji planina u Srbiji koja ne lici na planinu, onda je to Zlatibor. Zapravo, to i nije planina, vec obicno brdo, jer je Zlatibor nizi od 1500 m - sto je u normalnim geografijama prava mera za planinu. Ali, najbitnije je da je to najruznija planina u SRbiji isforsirana zahvaljujuci znacajnom putu koji prelazi preko nje i mozda nekim lobijima. Verovatno ce ski centar Tornik biti najizrazitije bacene pare na najruznijoj planini za najubedjenije ljude koji misli da se nalaze na planini.
@zub
uglavnom se slazem, sa svime sto si napisao o Zlatiboru, sem sa delom o ruznoci.
Delovi Zlatibora koje nije "osvojio" covek su prelepi, ko zeli da malo istrazi planinu mora da ode iz Partizanskih voda.
Nemam pojma dali je Zlatibor ruzna planina ili ne, dali ima pretenzije oko njenog znacaja ili ne, ali ako ima vise od 1000m nadmorske visine onda je Zub pogresio oko "normalnim merama geografije" i to za oko 500metara i nesto sice, odnosno ako ima preko 1000metara onda je sigurno planina
@Bax
Mozda je Bax u pravu, mozda Zlatibor ima lepih predela, ali ono sto sam ja video nije lepo. Ili, bolje receno, sve planine su lepe, ali Zlatibor je najmanje lep od svih planina koje sam video.
@ Trendo
Planine u normalnoj geografiji pocinju od 1500 m nadmorske visine, ispod toga su brda, a u srpskoj i u jos nekim iskompleksiranim geografijama planine pocinju od 500 m nadmorske visine. Planine imaju na svojim visim delovima planinsku klimu, koja ima jasne karakteristike i za koju se i navodi da pocinje od 1500 m, a Zlatibor nema planinsku klimu, ali ima klimu nabedjenih turista. Daleko od toga da planinska klima pocinje od 500 m.
A ako Dinkic napravi one predvidjene ski staze na juznoj strani B. zuba, to ce takodje biti bacene pare ali i unistena izuzetna prirodna lepota.
Za sve ne upucene http://en.wikipedia.org/wiki/Mountains , tako da se Zlatibor racuna kao planina.
Pitam se ko je ovde iskompleksiran... Svako uziva na svoj nacin, a nazvati bilo koji deo prirode "ruznim" je puko izrazavanje licnih stavova i ukusa, sto je ok dokle god se ne namece drugima. Takodje izrazi "iskompleksirana" i njoj suprotna "normalna" geografija (moj favorit!:sm021: ) govore u prilog mojoj prvoj recenici.
Tubing u ski centru Tornik na Zlatiboru 30.12.2008.
Posetioci Zlatibora od ove sezone u prilici su da uživaju u sportovima na plastičnoj podlozi, takozvanom tubingu, koja je postavljena u ski centru Tornik.
Reč je o svojevrsnoj atrakciji, odnosno o 180 metara dugoj plastičnoj podlozi – tubingu, zahvaljujući kojoj je moguće sankanje, spuštanje posebnim gumama i skijanje u zimskim i letnjim mesecima.
Od sutra će posetiocima ski centra Tornik biti omogućene panoramske vožnje novom šestosednom isklopivom žičarom.
Ski centar je u potpunosti spreman za skijaše i čim se steknu odgovarajući vremenski uslovi pogodni za skijanje, posetioci će biti u mogućnosti da uživaju u zimskim sportovima.
Izvor:http://www.skijalistasrbije.rs/content/view/107/1/
@ zub
Ja nisam iz Srbije i stvarno ne znam kako u srpskim udzbenicima kvalifikuju planine a kako brda, ali nisam se ni potrudio da potrazim tacan podatak koi bi ti dokazao da kvalifikacija od brda ka planini pocinje negde od oko devetsto cetrdeset i nesto metara pa navise (1500 metara je stvarno planina) a dali je vi osecate kao planina ili ne, e to je pitenje licnosti u sta ne smem zadirati.
Inace planina je planina gde god bila na ovom svetu a klima zavisi od drugih faktora. Na pr. i Juznoj Americi ima drveca na mnogo vecim visinama dok u Makedoniju na 1400 je sve golo, a dao bog puno visokih planina, na zalost malo snega :dontknow:
Na Zlatiboru je super,bila sam tamo mnogo puta,ekstra je,lepo, i nema sumnje da cu ici opet...
Pozdrav
Na Zlatiboru bi bilo super da je oko metar snega pa da mogu da konacno puste onaj novi 6 guz, i bilo bi super kad kad ne bi bilo onog vasara u centru:sm008:
Sad bar imamo i taj sestoguz, pre je bio samo vasar u centru. :)
Kakav cetvorosed?!?! Pa u pitanu je cuveno evropsko skijaliste "planina ZLATIBOR" i staza od citavih 180 metara pa jos i PLASTICNA :sm022: .Tu treba postaviti minimum gondolu i naravno kupiti je parama iz budzeta republike.
Sta mi jadnici sve placamo:sm006:
Kakvo je stanje na Zlatiboru trenutno??
Moze li mi ko reci kakva je situacija sa snegom ovih dana na Zlatiboru? Mislim se da ovih dana svratim dole,da li ima sanse da uhvatim malo snega i da li radi skijaliste Tornik?
http://www.skijanje.rs/Ski_Info/zla_ski_info.htm
po ovome ne vredi ici.
Skijanje sada na Zlatiboru????
To zvuči realno kao skijanje na Fruškoj gori ili Vršačkom bregu...
Na sadašnjih svežih najnovijih 13cm (juče nije bilo snega ni za grudvu snega) požuri da se slikaš za uspomenu...
Inače za sve neupućene jedni srspki šestoguz je imao veoma profitabilnu sezonu od čak 9 (devet) dana.Od toga više od polovine dana je bilo drljanje po kamenju a ne skijanje.(uprkos snegu od 80cm)
TORNIK – ZLATIBOR
Ove godine stiže puno lepih vesti sa ovog skijališta:
- Put do Tornika je potpuno renoviran i proširen
- Sa svih staza je uklonjeno kamenje
- Montiran je ski lift paralelno sa ski stazom Zmajevac (Doppelmayr sidro)
- Ski staza Zmajevac se kompletno renovira – uklonjeno je svo kamenje sa staze, napravljeni su kalali za odvođenje vode paralelno sa stazom kao i nekoliko njih koji je presecaju, cela ski staza je preorana, cela ski staza se “popločava” travom (za sada je završen gornji deo staze).
- Pročišćen je prostor ispod oštećenog sidra Krnevo plandište, čija se montaža očekuje sledeće godine
- Na polaznoj stanici ski lifta Krnevo Plandište gradi se neka hala i izgrađeno je igralište.
Nema nista bez volova :ok:
Slike postavljene na Galeriji sajta:
http://slike.skijanje.rs/v/tornik_jul09/
FIS Balkan cup u skijaškom trčanju na Zlatiboru Izvor: Zlatibor.rs
23.-24.12.2009. U sredu i četvrtak na Zlatiboru se održava FIS Balkan kup u skijaškom trčanju u organizaciji Ski kluba Zlatibor i Smučarskog saveza Srbije. Nastupaju takmičari prvenstveno sa Balkana, ali je trka otvorena i za nastupe takmičara i iz drugih zemalja. Ovo takmičenje je jedno od značajnih ove godine za ostvarivanje „A“ Norme za Olimpijske igre u Vankuveru.
Takmičenje će se održati na stazi u „Tić polju“ koja je dobila sertifikat Međunarodne Skijaške federacije.
Programom je predviđen sledeći raspored takmičenja:
Sreda 23.12. 2009.
10:00 start Žene 5 km slobodnim stilom 11:00 start Muškarci 10 km slobodno
Četvrtak 24.12.2009.
10:00 start Žene 5 km slobodnim stilom 11:00 start Muškarci 5 km slobodno
Detaljnije...