Bez obzira na odgovornost onog iza, pre negle promene pravca kretanja, zaustavljanja na sred staze ili uklkucivanja na istu, svako bi morao da se uveri d ato moze da uradi an bezbedan nacin, a bar 50% to ne uradi
Pogled za štampanje
Bez obzira na odgovornost onog iza, pre negle promene pravca kretanja, zaustavljanja na sred staze ili uklkucivanja na istu, svako bi morao da se uveri d ato moze da uradi an bezbedan nacin, a bar 50% to ne uradi
Naravno. Pritom je 50 mali broj.
Mislim da bi ski skole trebalo da obrate paznju i na te stvari, ako vec nisu, pa da pored "naginjanja napred i slicno" pokazu ucenicima i pravila ponasanja na stazi. Ja do sada nisam primetio ni jednog instruktora da tako nesto objasnjava ili pokazuje svojim ucenicima, sto ne znaci da nije tako. I to je jedan od nacina da podignemo na visi nivo skijasku (ne)kulturu koja vlada na stazama...
U donjoj ravnoj trećini Konjarnika svi jure kao nenormalni. Par puta su na nekoliko cm od mene projurila deca iz skijaškog kluba (neću da imenujem). Stignem ja dole njih i kažem treneru da im ukaže na bezbednost jer nisu jedini na stazi. On me belo gleda i mrtav 'ladan odgovara: "Pa dobro, ne mogu oni da znaju gde ćeš i kada da skreneš". Ja mu odgovaram: "Pa ja koristim štapove i idem uvek u čučanj kolenima napred pri skretanju, ko god je iza mene može da ukapira kada ću da skrenem". On meni odgovara "Pa deca su to..." i nasmeje se.
I eto sad, takav lik uči u decu nečemu i opravdava njihove postupke.
Ma nista novo, on ih uci kako da napadnu kapije, ali ni on sam ne zna za bezbednost, pa kako onda njih to da nauci..?? Instruktor, ucitelj i slicno ne podrazumeva samo usko strucnu osposobljenost za neku delatnost, recimo alpsko skijanje u ovom slucaju, vec i obavezno znanje iz oblasti pedagogije i psihologije uz duzno postovanje osnovnih moralnih nacela jednog drustva, po mom misljenju. Dakle, biti instruktor ili ucitelj skijanja je zayebana stvar, nije lako, ali ovo je Srbija, ovde sve moze... :eek:
Daleko smo mi od vremena kada su ljudi koji uce nasu decu zaista bili majstori svog zanata, koja kod oblast zivota u pitanju bila, recimo u ovom slucaju skijanje (ista situacija je i u obdanistima, predskolskim ustanovama, skolama, pa cak i fakultetima, itd)... :sm008: Danas su to na zalost mahom polupismeni bahati ljudi sa sumnjivim diplomama, osrednjim znanjem materije i minimalnim moralnim normama - jednom recju: patos... :awm2: cast izuzecima naravno... :sm023:
Potpisujem :ok:
гледам нову мапу скијалишта Стара планина и бројим раскрнице => КУКУ ЛЕЛЕ!
Pustite profi klince da jurcaju i ne razmisljajte mnogo o njima sve i da vas pokupe zasta su sanse mizerne oni ce lepo nauciti lekciju na tezi nacin a vama u 99% nece biti nista.Lepo ti je covek rekao deca su to i sam si nekad bio i znas da tu manje vise pomoci nema.Ocekivati od njih da poseduju nesto sto velika vecina odraslih skijasa u srbiji nema je debilizam.