A hoce li live stream biti na zvanicnom sajtu Jezerina, ili kako?
Pogled za štampanje
Verovatno i na njemu, a trebalo bi da ga bude i na drugom poznatom CG sajtu..
vidim na sajtu Jezerina da je cijena parkinga 1 EUR po satu.....spustili su cijene 50% u odnosu na proslu godinu......statistika :sm022:
samo da im ne krene guzva pa da se polakome i onda dignu cijenu na 2 EUR u tzv shpicu sezone...nasha posla....
ovo je odlicno ako bude live streaming.....
Kolašin: decembarski snijeg i prve turističke impresije
Bijelo i prohodno
Kolašin - "Mala varoš" ispod Bjelasice već tri dana je u znaku pahuljica. Jučerašnje zvanično mjerenje u sedam sati glasilo je 26 santimetara, ali su tokom dana zalihe uvećane na više od 30. Na većini seoskih područja, snijeg je značajno veći.
Juče je bila veoma zaposlena mehanizacija komunalnog preduzeća, koja je pomogla da se gradski saobraćaj odvija bez problema. Direktor komunalnog preduzeća "Kolašin", Aleksandar Dožić je rekao da ekipe i mehanizacija angažovani i na čišćenju puteva ka prigradskim naseljima.
- Snjegočistači su stigli i do Gornjeg Lipova, Blatine, Bistrice, Plane, Trebaljeva i Babljaka.Tamo gdje treba posipamo so, a gradska stepeništa i uži prolaze čistimo ručno - kaže Dožić.
Predsjednik opštine Mileta Bulatović rekao je, prilikom obilaska gradskih ulica, da je palo dosta snijega za grad.
- Grad je u zimskom ambijentu, sve je bijelo, ali je i svuda prohodno. Imamo zimski ukras, ali nemamo opterećenje da nam sniježne padavine predstavljaju probleme - kazao je Bulatović.
Visina snijega na Bjelasici je od 30 do 60 santimetara i omogućava da se sve dionice skijanja pripreme na pravi način. Direktor Ski-centra "Kolašin 1450", Ivana Peković, kaže da postoji mogućnost da se već predstojećeg vikenda otvore skijališta. Tako bi ljubitelji snijega, skijanja i planine, prije kalendarskog početka zime i čak dvije sedmice prije novogodišnjih praznika, mogli da uživaju u čarima Bjelasice.
Snijeg ih uhfatio nespremne. Pa, umjesto da su otvorili skijaliste danas, oni ce mozda za vikend. I, kada misle da jave za to mozda? U subotu ujutro?
Upravo tako :), da kažu da se sezona otvara u subotu bilo bi puno. Ovako će biti prazno, zašto bi neko dolazio u subotu na "možda"?
Ski sezona ipak nece krenuti sjutra, ovo mi je rekao covjek koji radi gore kao GSS, i koji ce ove godine vjerovatno raditi. Sve sto se prica po TV-u i novinama izgleda nije istina.
Izvor: jezerine.org (18.12.2009)
Otvaranje sezone 2009/2010 očekuje se 24 decembara
Prema informacijama koje smo dobili sa recepcije Bjanke sezona na Bjelasici/Jezerinama (zvanično) startuje u četvrtak 24 decembra. Staze su pripremljene, snega ima dovoljno i očekuju se gosti da skijalište može da krene sa radom.
Takođe, od interesantnih informacija za ovaj ski centar saznali smo i da je postavljeno više kamera koje u budućnosti treba da budu dostupni Internet korisnicima putem web sajta. Pozdravljamo postavljanje web kamera i nadamo se da će što pre biti dostupne ljubiteljima Bjelasice!
http://jezerine.org/info/
edited
24.decembar pada na cetvrtak...!
Moja greška, u pravu si, u četvrtak, nego imam kalendar na kojem piše samo prvo slovo (za dan u nedelji) pa je za oba dana T - a nisam pažljivo gledao :).
bice kise i juga tada
Slike koje su danas)sada vec juce) snimljene na Bjelasici..
http://www.cafemontenegro.com/index....43&news=100876
redovan posjetilac cdm.me - foruma...
Da ne zna ko ima li organizovanog prevoza od Kolasina do skijalista, koji su termini polazaka i koliko kosta rentiranje opreme (snowboard)?
" Ski-centar Kolašin 1450, do skoro poznat kao Bjelasica, ove godine dočekuje skijaše i snoubordere u potpuno novom ruhu. Najveća novina, kako navode iz tog ski-centra, je 10 kilometara novih staza, odnosno sedam novih pravaca za skijanje koji će u potpunosti izmijeniti ugođaj. Do vrha Viline vode novi šestosjed će ići za četiri minute.
- Stari ski-lift je remontovan i servisiran i nakon vožnje njim skijaši će imati na raspolaganju još skoro 20 kilometara potpuno preuređenih staza. Uz sve novine cijena ski-pasa ostaje ista, 20 eura. U ovom dijelu napravljene su i staze za nordijsko skijanje i dodatno je sređena podloga. Dio koji je skijašima i snouborderima pravio problem, na ravnici koja se nalazi na pola puta od Ćupova do Carevog dola, i gdje su mnogi borderi morali da pješače sada je prošlost. Mehanizacija je preuredila ovaj dio i napravila ga dovoljno strmim za nesmetani prolazak - saopšteno je iz Ski-centra Kolašin 1450. "
E, da mi je više probati te nove staze :sm022::sm022::sm022:
U, i ovo je dobra vijest, bas me zanima kako ce to izgledati. I da li je konacno ubrzan dvosjed.
note: koristite Reply a ne Quote ;)
Puno dobrih novosti sa Jezerina. Od ove godine startuje i ski bus(vrijeme s obzirom koliko se dugo ljudi interesuju za tu vrstu transfer da skijalista). Voznja do ski centra je besplatna, uz ski pass koji se moze kupiti u hotelima, a bus saobraca svakih pola sata! Takodje sajt ce biti reizajniran do NG, i od tada cemo konacno moci da pratimo LIVE STREAM sa Jezerina!!
Detaljnije: http://cdm.me/index.php?group=43&news=100960
Na linku je i nova mapa skijalista, ali evo direktnog linka http://www.filedropper.com/mapa14
SJAJNE VIJESTI. BRAVO! :ok:
Odlično su uradili ski mapu. Uvođenjem ski busa do Jezerina (što pozdravljam :ok:) su se okrenuli u politici prema klijentima (ranije "mondenski" turizam - sada za "normalne" ljude) što je isto pozitivno - ako potraje i posle krize ;).
Sada, uvođenjem prevoza do staze će biti izbodljivo da se dođe na vikend / produženi vikend vozom..
ND Vijesti, 20 decembar
Pripreme za zimsku turističku sezonu i predstojeće praznike u Kolašinu su odrađene na vrijeme. Hoteli, kako oni veliki, tako i manji su skoro svi rezervisani a vremenske prilike za sada hotelijerima idu naruku. Direktor Turističke organizacije Kolašin Nikola Medenica je kazao da su u gradu u petak boravila 83 domaća i strana gosta.
- U privatnom smještaju nema gostiju, dok su hoteli prilično popunjeni. U hotelu Bianka su skoro svi kapaciteti rezervisani, dok u hotelu Lipka ima još slobodnih mjesta. Pripreme su sve odrađene na vrijeme – kazao je on, dok u manjim hotelima u gradu rezervacije su odradili stalni gosti koji borave godinama u Kolašinu.
Organizovanog dočeka Nove godine u Kolašinu ove godine neće na trgu biti, osim u hotelima Lipka i Bianka, dok će kafići u gradu imati standardnu proceduru.
Ski-centar Kolašin 1450, do skoro poznat kao Bjelasica, ove godine dočekuje skijaše i snoubordere u potpuno novom ruhu. Najveća novina, kako navode iz tog ski-centra, je 10 kilometara novih staza, odnosno sedam novih pravaca za skijanje koji će u potpunosti izmijeniti ugođaj. Do vrha Viline vode novi šestosjed će ići za četiri minute.
- Stari ski-lift je remontovan i servisiran i nakon vožnje njim skijaši će imati na raspolaganju još skoro 20 kilometara potpuno preuređenih staza. Uz sve novine cijena ski-pasa ostaje ista, 20 eura. U ovom dijelu napravljene su i staze za nordijsko skijanje i dodatno je sređena podloga. Dio koji je skijašima i snouborderima pravio problem, na ravnici koja se nalazi na pola puta od Ćupova do Carevog dola, i gdje su mnogi borderi morali da pješače sada je prošlost. Mehanizacija je preuredila ovaj dio i napravila ga dovoljno strmim za nesmetani prolazak - saopšteno je iz Ski-centra Kolašin 1450.
Uprava skijališta najavila je da će organizovati dobru zabavu na stazi gdje će nastupiti najbolji DJ-evi, a u ponudi će biti kuvano vino, ekspres restoran, animatori za djecu...
- Zabava se nakon skijanja nastavlja ispred hotela Lipka gdje će se prenijeti kompletan sadržaj. Nakon večere i odmora svi gosti Kolašina će moći da posjete i luksuzni noćni klub u hotelu Bianka koji će osim za goste hotela biti otvoren i za sve druge koji žele da ga posjete i da se provedu. Možemo slobodno reći da je ovo programski sadržaj i kvalitet koji se može naći na svim evropskim skijalištima - najavljeno je iz kompanije koja gazduje skijalištem i ovim hotelima.
Uprava Ski-centra je, kako se navodi, prethodnih godina pažljivo osluškivala zahtjeve gostiju kako bi riješila probleme.
- Stvorena je mogućnost skijašima da izbjegnu gužve na putu prema stazi, plaćanje parkinga i stajanje u redu za ski-pas. Ove godine funkcionisaće ski-bus koji će svakih pola sata prevoziti goste od hotela Bianca i Lipka do ski-centra i to besplatno uz ski-pas, koji se već može kupiti u hotelima. Ekskluzivitet je da će od januara biti u fiunkciji i on-line kupovina ski-pasova putem web sajta koji će biti redizajniran do Nove godine - obećala je uprava skijališta.
Nakon božićnih praznika najavljeni su popusti pa će dan u Bianci koštati od 55 eura a u Lipki od 40 eura.
U hotelu Čile su pripreme odrađene na vrijeme a rezervacije dobro idu. Vlasnik Predrag Bulatović Čile je kazao da je za Novu godinu sve popunjeno.
- Snijeg je pao na vrijeme i nadamo se da će ga biti dovoljno ako ga kiša ne uništi. U hotelu Čile najviše gostiju ima iz Rusije, primorja i Podgorice - kazao je Bulatović.
I u hotelu Brile, prema riječima vlasnika Dragomira Reljića Brile, je sve rezervisano do Božića, a najviše gostiju ima iz Rusije.
e kad se sjetim kako je ona stara mapa skijališta izgledala...prosto me jeza obuzme.....a ovo sve stvarno obećava....samo da ovaj snijeg potraje.....nego gledam ovu novu mapu.....malo mi je nelogično označavanje staza.....stazu 5d "propad" su označili kao crvenu dok im je 4 "carev do" crna.....mislim da je ova crvena značajno stmija ali jeste šira, to je tačno mada ne toliko da bi je frabali u crvenu a ovo donju koja je baš lijepa kao crnu.....zna se što se crne staze....ovo je jedina crna u podnožju da ja znam :sm021:
svakako, pohvale ski centru na novim sadržajima i ponudi (pogotovo kupovina ski passa u Lipki, da se izbjegne skidanje opreme i gužvanje gore na stazi a i organizovni prevoz je :ok:)
samo još kad bi postojeću ubrzali na 10 min do vrha....ali da ne tražimo previše.....mada nije to nerealno.....
Ne znam jesi li upucen, ali ova crna staza koja je probijena pored veceg tanjira(Carevog dola) je potpuno nova i probijena ove sezone, i mozda je i strmija od dijela staze 5d.
Grešiš Miloše, staza 4 (desno od carevog dola) je postojala i prošle sezone, možda ti je promakla :), na njoj je prošle godine održano i jedno takmičenje (za klince)...
U kategorizaciju staza ulazi i nagib, širina, konfiguracija (poprečni nagib) i sl. parametri pa često može da izgleda nelogična (i jeste).
Deo 5d je nekada bio dosta "zeznutiji" :normalnim skijašima" pošto se nije sređivao / tabao - ali je definitivno širi od 4ke (ako se taba po celoj širini).
4ka je prijatno iznenađenje od prošle sezone, dok nju nisu napravili u donjem delu skijališta nije bilo "ozbiljnije" staze. Ovako jeste kratka i vožnja tanjirom je spora - ali barem može da se skija ako duva prejak vetar i ugasi se dvosed (i sada šestosed ;)).
Takođe jedan "čudan" deo kategorizacije je i staza 5 u godnjem delu, pre nego što se "sastane" sa 5a - definitivno nije plava staza (crvena sigurno ;)). Ima ta deonica koja je strmija, a i uža je zbog konfiguracije - nije preozbiljna deonica ali definitivno nije plava (kao i početak 5ce)...
U svakom slučaju (ja) bi karegorisao 5cu do sastava sa 5a za crveno...
Početak 5c je verovatno menjana konfiguracija - pošto je to plavi deo (to i nije bila uređena staza do sada) - koji je po dubokom snegu (ako nije mokar) mogao da se prođe samo iz zaleta :).
U svakom slučaju lepo je što će se sređivati mnogo više kilometara staza, 5a je do sada nepravedno zapostavljena ruta (ranije donji deo bio pod panjevima) koja sada dobija svoje pravo mesto :).
1cu sam odvozao prošle sezone i odlična je - jedva čekam da probam i ove alternativne putanje (2, 2a)...
P.S.
http://www.kolasin1450skiresort.com/ sajt se trenutno reinstalira čini se...
P.P.S.
Ne znam da li ste primetili na dnu i simbol heliodroma, bilo bi interesantno videti i uslugu heli-skiinga.
Prevrtao sam po albumu da vidim ima li je na slikama (4ka):
http://jezerine.org/slike/jezerine20...rine%20030.JPG
http://jezerine.org/slike/jezerine20...rine%20031.JPG
slikano naravno sa tanjira (carev do) - vide se i kapije sa tamičenja...
@Wlad Mozda sam se pogresno izrazio, znam da je staza 4 postojalia i prosle sezone, t.j. pustena je u rad negdje u toku prosle sezone.
Takodje, potpuno se slazem sa tobom u vezi sa konstatacijom da petica nikako nije plava, barem do sastava sa 5a( koja tebi odgovara sigurno, jos je na novoj mapi oznacena kao freeride staza :) ) .
Dalje, ja ipak mislim da je bila sredjivana 5c prosle sezone, t.j. jeste sigurno, ali mi nije jasno zasto je to klasifikovana kao crvena dionica, jer je to bio staza sa minimalnim nagibom, koji se nastavljao na stazu koja vodi od medjustanice.
P.S Jedva cekam da se reinstalira taj sajt, da vidim kako ce izgledati taj live stream sa Jezerina. Uglavnom, dosta dobrih novina za predstojecu sezonu, sto svakako raduje.
Ja sam podrazumevao da je sve obeleženo staza - tj. da se sređuje :). Ali sam se prešao, 5a i 2a su očigledno sređene u smislu podloga - ali se neće tabati - što je isto OK (još bolje :D). I greškom piše FREESTYLE (umesto freeride :D), jedino ako nisu napravili i gelendere na njima ;).
Inače ja uglavnom ne idem celom 5a, nego nastavim dole ispod stena pa se spojim na 5b... Mada je i 5a sada super kada su makli panjeve (to je ranije bilo "gadno" zbog panjeva).
Jesi li ti gledao, kad si prolazio prosle sezone, kako izgleda 2a? Ona se mozda i oce tabati, ali 5a sigurno ne :)
Ne, samo sam se spustio niz 2... Može i 5a, oni imaju odličan ratrag sa vitlom, a vitlo tome i služi :).
Novi lift, nove staze :)
Viline vode video na http://jezerine.org/info/
Sada kažu ako vreme posluži počinje 25tog...
http://www.skijanje.rs/Ski_Centri/cr..._bjelasica.htm
Ovo je lin ka strani na sajtu na kojoj su predstavljene sve ski mape Bjelasice do kojih sam dosao. Da li neko zna za jos neku verziju?
Ja sam danas prosao kroz Kolashin,snijega ima dosta ali je problem sto su najavili jugo i malo jace temperature. Ne znam koliko ce se to zadrzati jer su najavili i kishu :(
Ja mislim da je nema.. Ti si okacio staru i novu verziju(koja je juce stavljena na net).
potpuno se slažem sa Wladom oko kategorizacje staza....ima nelogičnosti....čovjek je lijepo objasnio....
a što se tiče heliodroma......šta ćeš....zanijeli se ljudi....ne treba im zamjeriti...napravili su fin posao....još jednom pohvale....
Našao sam na youtube neki snimak tj video zapis sa nove staze na Bjelasici, pa pogledajte.....
http://www.youtube.com/watch?v=8HNhQvOP1Cs&feature=player_embedded
Pa Jezerine su inače dobre što se tiče vremena, jako su retke (guste) magle, a žica, dvosed Ćupovi se jako-jako retko isključi bog (pre)jakog vetra... Ja ne znam da sam na Jezerinama imao propao dan zbog magle, a zbog vetra su možda 2 puta isključili Ćupove (a da sam ja bio na skijanju)...
Desilo se da 2 dana nije radio 2sed do vrha zbog previše snega na izlaznoj stanici i sl. ali to su stvarno izuzeci jednom u 3 sezone ;).
@Highlander: taj video je već postavljen juče na forumu :)
Izvor: Dnevni list Pobjeda, Podgorica (22.12.2009)
Metarski snijeg na Bjelasici pretvoren u skijaške staze
Već su fine - Jezerine
Novi šestosjed "Viline vode" povećao kapacitet na 6.200 skijaša na sat. Zvanično otvaranje sezone 25. decembra
Kolašin - Gotovo da se ne pamti da je devet dana uoči novogodišnjih praznika i četiri dana uoči zvaničnog otvaranja skijaške sezone na Bjelasici bilo toliko snijega. Po pravilu - decembar je bio deficitaran. I prije kalendarske zime, snijeg je visine oko metra, što je mjera i želja svakog skijališta. Uz brojne druge poslove u pripremi sezone, direktorka Ski-centra "Kolašin -1450" Ivana Peković mogla je da odahne kada je snijeg u pitanju.
- Snijeg nas je obradovao.Staze su uređuju od prvog dana, baš kao da je počela sezona. Zvanično otvaranje zimske sezone je zakazano za 25. decembar kada ćemo ugostiti predstavnike svih crnogorskih medija. Novi šestosjed "Viline vode" donio je nove mogućnosti skijaškog upoznavanja Bjelasice.Prethodna zima je prošla bez "Vilinih voda", ali će zato ovaj šestosjed obilježiti predstojeću. Projekat je realizovan sa prestižnom austrijskom komapnijom "Dopel-majer" koja je lider u proizvodnji i montiranju žičara.Urađeno je i 10 km novih staza za sve kategorije skijaša.Time je povećan kapacitet skijališta na 6.200 skijaša na sat. Postavljen je i sistem za proizvodnju vještačkog snijega koji nam omogućava da donji dio staza bude stalno pod snijegom i da se produži sezona skijanja - kaže Peković.
......