Mene vise interesuje tamo posle sretenja ili u martu. Ali to je dugacak vremenski period da bi se znalo. A posto sam ja totalni pocetnik meni i ovo sto radi od plavih staza bi bilo ok.
Naravno da bi bilo lepo da sve staze budu u funkciji.
Pogled za štampanje
Mene vise interesuje tamo posle sretenja ili u martu. Ali to je dugacak vremenski period da bi se znalo. A posto sam ja totalni pocetnik meni i ovo sto radi od plavih staza bi bilo ok.
Naravno da bi bilo lepo da sve staze budu u funkciji.
Problem je gužva tj. bezbednost. Kada radi 5 staza onda nije bezbedno skijanje, stalno neko nekome “seče” putanju i samim tim su nepredvidiva kretanja…
Sve ovde piše.
Kopaonik uživo | infoKOP Live Stream - YouTube
Info sa lica mjesta... Noćno ne radi, kao što je Wlad napisao i pored padavina topovi rade dan i noć na stazama koje su u pogonu ali i na nekim koje pokušavaju osposobiti (na kamerama sam vidio da rade na Malom Karamanu, danas su osnježavali i Mašinac). Sad sam došao iz šetnje i topovi se čuju da i dalje rade, slab snijeg propadava...
Situacija na stazama je koliko-toliko dobra obzirom na količinu prirodnog snijega. Trenutna olakšavajuća okolnost (za one koji su na planini) je da mnogo ljudi nije došlo na planinu, vide se poluprazni parkinzi, jer bi sa standardnom januarskom posjetom ovdje bio raspad sistema...
Gužvi svakako ima, i na liftovima i na stazama, čeka se po 15-20-25 min u špicevima, ali je recimo danas bilo loše vrijeme na vrhu Pančića (vjetar, gusta magla, minus, topovi koji rade) pa se od 12:30 sati moglo skijati na Pančiću sa čekanjem od 3,4 minuta jer se većina skijaša razbježala na Karaman Greben, Krst i Malo jezero :)
https://uploads.tapatalk-cdn.com/202...e6d0c79fad.jpg
Од суботе, 14.јануара, у ски центру Копаоник ће почети са радом ноћно скијање у периоду од 18 до 22 часа.
Izvor SS@FB
Konačno jedan sunčan dan na Kopaoniku, što je za posljedicu imalo i veće gužve nego prethodnih dana...
Od sutra je najavljeno puštanje Malog karamana i Gondole Brzeće:
https://www.infokop.net/press/od-sub...iz-brzeca.html
Počela je mećava na Kopaoniku sinoć, do sada je napadalo 20-25cm i dalje pada jakim intenzitetom. Najava za ponedeljak/utorak je obećavajuća što se tiče snega.
[emoji106]
E kada bi tako i u februaru bilo.
Dobro je, novi sneg je omogućio otvarane novih staza i ski liftova.
https://nova.rs/posts/tuzne-vesti-u-...ina-bio-u-komi
Tužan ishod, tragedija. Mlad život izgubljen. Sećam se vesti od pre 6 godina da je mlad momak teško povređen na Gobelji. Nisam znao (a čini mi se da u medijima nije bilo ni nekih izveštaja) da je svo vreme bio u komi.
Užas i opomena da ovaj divni sport može biti veoma opasan.
Tužno :(
Skijanje je nažalost opasan sport i nekad se i pored kacige i opreme dešavaju ovakve stvari.
Zato treba naći balans izmedju bezbednosti i uživanja, i uvek voditi računa.. 6 godina u komi jbt, užas...
Juče skijao na Kopu.
I pored neki primedbi zadovoljan sam. Da je bila manja magla bilo bi idealno. Staze relativno tvrde, bez leda, sa novim malim pršićem, koji i kasnije nije smetao, jer je hladno. Počeo sa radom i Gvozdac, moja omiljena staza; iako volim i Gobelje, brže bolje sam se vratio zbog nesnosnog vetra i magle. Pripremali su Krčmar (osnežavanje).
Znam da je nezahvalno davati bilo kakve dugorocne prognoze ali me interesuje misljenje vas iskusnih skijasa koji godinama idete na Kopaonik da li bi trebalo da ima dovoljno snega u drugoj polovini Marta? Kada sam 2021. bio u Martu (prva polovina) bilo ga je do Maja ali to je tada tako bilo sto ne znaci da ce biti i sada.
Izvinjavam se mozda je glupo sto pitam.
Ja se ne sećam godine da ga nije bilo na Kopu u drugoj polovini marta ALI...
Do sredine marta (tipa do vikenda oko 15. marta) kad god sam otišao gore je bilo lepo i ne previše toplo da bi se to često promenilo u roku od samo par dana i onda sledećeg vikenda bude preko 10 stepeni u plusu a staze već posle 11h kačamak. Što naravno ništa ne znači jer sam jedne godine skijao 3 puta u 4 vikenda: oko 14.3. fantastično na nekih -3, 21.3. sam skijao u flisu! bez jakne a dve nedelje kasnije (prvi vikend u aprilu) je bilo 1.5m snega i oko 0 stepeni i odlične staze.
Pitao sam jer sam našao povoljan smeštaj preko Bookinga za mene pojedinca, od 18. Marta.
Juce ponedeljak 30.01.2023 savrsen dan,bolje nije moglo. Vedro i suncano,sve staze u funkciji ,temp u minusu,dan za pozeleti.
SPOJIO SAM SNIMKE U KLIP DA KOLIKO TOLIKO DOCARAM ONU LEPOTU.... UZIVAJTE
https://www.youtube.com/watch?v=xHpO...5%A1Savi%C4%87
Jedino da rizikujem pa sta bude. Da cekam ne mogu jer zbog zahteva za godisnji odmor koji mora da mi se potpise. A treba naci i instruktora.
Vreme se stabilizuje na Kopu posle mecave....sve staze ce verovatno biti u funkciji a ocekuje se najzad da krene i Bela reka. Prognoza je odlicna za naredne dane,razvedravanje....
https://www.infokop.net/press/od-sut...la-reka-1.htmlCitirati:
Ski staze Bela reka 2 će od sutra, 8. februara 2023. godine biti u funkciji za skijaše, dok se za par dana očekuje puštanje i staze Bela reka 1, koje zajedno čine najdužu stazu u ski centru Kopaonik. Za ovu sezonu, Skijališta Srbije su izgradila sistem za veštačko osnežavanje na stazama Bela reka 1 i Bela reka 2, koje prate godnolu Brzeće - Mali karaman.
Gondola poseduje 28 stubova i 74 kabine (111 maksimalni kapacitet). Trasirana je duž nekadašnjih linija žičara Bela reka 1 i Bela reka 2, sa produženjem do platoa Mali Кaraman.
Ski staza 15 (Bela reka 1), ukupne dužine 1.887 metara i prosečne širine 20 metara, spada u lake staze.
Ski staza 15a (Bela reka 2), ukupne dužine 1.540 metara i prosečne širine 41.7 metara, spada u veoma teške staze i preporučuje se isključivo dobrim skijašima. Staza je u gornjem delu veoma široka i fantastična za skijanje, međutim problem za loše skijašte dolazi u delu zvanom levak, koji je izuzetno strm, sve do mesta Kamarište, gde se i nalazi međustanica 2.
Skijanje ovom stazom predstavlja nezaboravan užitak, kako zbog same staze, tako i zbog predivnog pogleda na južnu Srbiju. Na stazu 15a se nastavlja staza 15 kojom se stiže do samog Brzeća. Ukupna dužina obe staze je oko 3.5km, a visinska razlika skoro 900m.
Danas sam skijao tabane Bele Reke 2, sredili su stazu u punoj širini tako da je odlično skijanje. Ima po malo onih ledenih kuglica u donjem delu ali i to će se srediti ovih dana.
Iz SSa se nadaju da se sutra pušta i jedinica..
Ako je ne puste bice spremna 99%, ja sam skijao danas i keca i dvojku, na kecu je donjih recimo 70% staze spremno, a na gornjih 30 je radio ratrak
Danas je celo skijalište u funkciji posle dosta godina (48 od 48 staza) [emoji2]
—
Izmena Prostornog plana za Kopaonik - Tri nove gondole na vidiku, akumulacija i nove staze
Više na: https://www.infokop.net/investicije/...aze-skice.html
Ove izmene predstavljaju planski osnov za izgradnju gondole "Pančić”, gondole iz Vikend naselja, kombinovane gondole - žičare "Vojni dom - Mali Karaman“, akumulacije "Mali Karaman”, ski staze "Bela reka 3” i ski staza 1, 2, 3 i 4 na lokaciji "Duboka 2”.
Evo i video Belih Reka od 9 februara, tek sada sam se nakanio ;)
https://www.youtube.com/watch?v=yV2gFMHrBOM
:yay: predobre bele reke , konacno opet u funkciji
Od 0:55 do 1:10, to je “najteži” deo ali je isti ili blaži od Gvozdca/Ledenica (a veoma kratak deo), ostatak BR2 je više crven i lep je zato što je jako širok.
Tu je jedino problem kada se “natrte” lošiji slijaši pa naprave lavirint za skijanje pa nemaš gde da prodješ, slično kao na “crnom” delu Krčmara.
Mislim da je tu isti problem kao i sa svim crnim stazama, dolaze nesigurni ljudi, umesto da lepo uživaju na crvenim stazama oni se pate na crnim iz ko-zna-kojih-razloga.
Беле реку дају потпуно нову димензију Копаонику. Ја сам их скијао 8. и 9. фебруара кад су и отворене. Што се тиче левка, он јесте сличног нагиба као и најстрмији делови Леденице, али је јако узак и са леве стране оивичен амбисом од пар стотина вертикале. Зато опрезно, а нарочито ако има гужве.Prilog 18262
Meni je kod bele reke glupo sto moras da veslas kao lud ako ides na skijama od malog karamana. Takodje je glupo sto te teske delove nisu ispresecali tako da mogu svi skijasi tj losiji da se ne guze po tom strmom delu gde je tesko.
Znaci u svakom slucaju gondola treba. Po meni bi trebalo prilagoditi da od malog karamana mogu i babe na skijama da se spuste do Brzeca. Sa time bi se mnogo rasteretile ostale staze gondola bi dobila punu funkciju a ne samo ujutro u uveče i oni koji su smesteni u Brzecu bi bili obezbedjeni.
Staza Bela reka 3 bi trebala da reši taj problem.
Ej Wlad oću prođem jednom sve pa posle znam [emoji1787] inače bi prvo pitao ovde pa bi seo na gondolu.
Kakvo je stanje sa stazama? Jesu li progledale i jel kacamak vec od 12 obzirom na temp u plusu? Vidim bilo najavljeno dosta novog snega, medjutim sve ode na Jah, kod nas nista. Prognoza pokazuje jos nesto snega sledece nedelje, videcemo oce li biti. Kapiram oko sredine meseca jos jednom par dana obrnuti gore pa me zanima moze li se ocekivati da sve radi i dalje u dobrom stanju?
I mene zanima stanje , planrao od nedelje , ali ovo bas lose izgleda ... totalno omanula sezona. Dokle drze staze i vredi li dolaziti
Kacamak nije od 12, nego od 10. Kad ujutru krenem ka depou, temperatura je vec u plusu. Usprkos tako losem stanju, guzve su velike, posebno na svim zicama u centru, ali zna da bude i na drugim, na pr., danas oko 12 sam na Malom Karamanu cekao 25 minuta. Van staza nema snega- blato.
Zahvaljujem , odlozeno do boljih vremena.
I ja sam poucen iskustvima forumasa i nekih poznaninka resio da odlozim odlazak u narednim danima, posto ce temperature ici i do 6-7C tokom dana i prognozira se juzni vetar. Uzdam se u ono sto mi je jedan visedecenijski posetilac Kopaonika rekao, da sneg gotovo nikad nije omanuo polovinom marta, navodno je tako bilo u poslednjih 20 i kusur godina ............... ja se iskreno nadam da ce tako i biti i ove sezone.
Ja cekam prognozu tamo od 13. pa da vidim da li obrnuti Jah ili Kop. Situacija na Jah mi deluje mnogo bolja sto se tice snega i vremena