Digitalni nomadi na Staroj planini
Utisci utisci,,,
http://t0.gstatic.com/images?q=tbn:A...4KLLMbFaEZkqkG
Proćitajte ovaj predivan tekst Ivana Ćosića o poseti Staroj planini.
“Ajde sa nama na Staru planinu?” Poziv nije uopšte zvučao neverovatno, ali sam ispalio uobičajeni izgovor “Ne mogu, imam posla”, “Pa možeš da radiš gore, Wi-Fi radi svuda, ajde ne moraš odmah da potvrdiš, razmisli pa javi…” Bio je vikend i radilo se o blogersko-tviteraškoj ekskurziji i poseti novo-otvorenom hotelu na Staroj planini od nekoliko dana, pre zatvaranja skijaške sezone za ovu godinu. Prijatelji iz Knjaževca su mi već neko vreme pričali o tom hotelu, ali sam sada prvi put skočio na web sajt hotela Stara planina, da vidim šta sve ima tamo… Jedan poziv ljudima koji su bili gore da proverim “da li Taj Internet stvarno radi dobro” je bio dovoljan i rešio sam da pođem…
Kako do Stare planine?
Umesto da krenemo sa dva auta u startu, ipak smo krenuli u ponedeljak jednim, pa nam se sutradan pridružio drugi deo ekipe. Opet su usledili pozivi da proverimo koji je najbolji put do “gore”. Prema onome što smo dobili od informacija, svi putevi do Stare planine vode preko mesta Kalna koje se nalazi u blizini Knjaževca. Do Kalne je moguće stići ili tako što se odvojiš pre Pirota levo, ili prečicom iz Svrljiga, ili od Svrljiga otići putem do Knjaževca pa onda produžiti dalje. Najbliži put je “prečicom” iz Svrljiga do Kalne, čime se izbegava kruženje preko Knjaževca, ali smo dobili informacije da taj put nije u najboljem stanju i da je bolje da prođemo kroz Knjaževac. Odmah moram da napomenem da me je taj put kroz kraj kojim sam pre dve godine išao u Knjaževac potpuno oduševio izgledom. Ne preterujem kad kažem da kada se skrene kod Niša ka Sofiji (Pirotu) i kada se sa njega odvojite ka Svrljigu prolazak kroz dolinu ka Knjaževcu izgleda kao srpska verzija Toskane ili Provanse. Stvarno je prava šteta što je taj kraj poprilično nerazvijen, a nekoliko deponija uz put narušava savršen pogled i uživanje u pejsažima.
detaljnije ...http://vesti.knjazevac.org.rs/?p=23555