Evo sam ga potražio (trebalo mi je vremena :)):
http://www.infokop.net/infokop-sajt/...-kopaonik.html
tj.
http://www.infokop.net/images/storie...20projects.pdf
Pogled za štampanje
Evo sam ga potražio (trebalo mi je vremena :)):
http://www.infokop.net/infokop-sajt/...-kopaonik.html
tj.
http://www.infokop.net/images/storie...20projects.pdf
Admin je prekopirao juce reci gore pomenute Milene Cvetkovic,zamenice generalnog direktora Skijalista Srbije,na "Vesti,utisci iz ski centara" i sigurno primetio gresku koju je gospodjica napravila u izjavi (dosta je mlada,rekao bih po fotki,zgodna i lepa narocito)
http://www.skijalistasrbije.rs/content/view/127/59/
Verovatno nemoram da vam ukazujem gde je greska. Ali evo mog komentara,na prvu recenicu njenu. Znaci,na Kopu je tog datuma,za koji ona navodi podatke bilo 5000skijasa,a u svim skicentrima Srbije ukupno 40 000 skijasa,samo u toj nedelji. Pokusajmo da zamislimo koji su to skicentri koji su primili tih preostalih 35 000skijasa te nedelje!!:sm022: .Rudnik?Divcibare?StaraPlanina,Goc?Zlatibor(Tornik koji je imao 9 radnih dana u ovoj sezoni)?.....Ili je "SRBIJA DO BAD kLEINKIRCHEIMA",pa je racunala i Juzni Tirol(Alto Adige-Sudtirol)
Ako se krene od predpostavki da su Micine reci tacne,onda moje pitanje"Koliko ima skijasa u Srbije " ima izvestan odgovor. Nedeljno 40 000skijasa puta 10tak nedelja i dobije se cifra od ........ali mislim da je greska :dziveli:
po ovoj studiji sto je postavio wlad, moze se zakljuciti da za sledecu sezonu trabaju da zamene zicu karaman greben isklopivim cetvorosedom :D
Naime pise da je postojeca zica jako ne efikasna i da se ljudi osecaju jako neudobno zato sto voznja traje 10 minuta. Posledica koja dovodi do toga je jako veliki broj pocetnika te zicara ne radi u najbrzem modu od 2.5 m/s.
Oni predlazu da se postojeci cetvorosed zameni isklopivim i da se postojeca stanica spisti jos nize, tj. pokvalno prisloni na pocetak pancic ekspresa.
Sta mislite o tome. Mislim da je predlog dobar, i da bi mogli da tu stave novu zicu, a ovu prebace recimo na marine vode ili jos bolje gvozdac.
Takodje su dali predlog da se pre uvodjenja osnezavanja postojece staze karaman greben 7 i 7a prosire za duplo na skoro 50-60 metara i da se tek onda postavljaju topovi, sto naravno nije odradjeno
Evo sada citam dalje i shvatam da oni postojeci cetvorosed zele da prebace na jaram i da naprave zicu u dva pravca, tj. da jedan kraj zice bude kod staza gobelja, a drugi na vrhu karamana, tj. marinih voda a da medju stanica bude na dnu kod puta.
Mislim da bi ovo bila odlicna ideja kako bi se prevazisao problem tabanjanja i prelaska magistralnog puta.
Nadovezujuci se na moju temu od pre par dana,iznosim podatak do kojeg sam dosao na netu,ne tvrdim da je tacan,ali.... Zavrsnim racunom za proslu godinu 2008. Skijalista Srbije prikazali su promet od prodaje skipasova nesto manje od 200miliona dinara. Ako racunamo da je vecina koji su kupovali skipas,kupila sedmodnevni, dolazimo do podatka da je to oko 25 000skijasa(oni koji dolaze za vikend,vecina-bar 90%-su vec bili te godine na sedmodnevnom skijanju). Ovo su podatci za celu godinu za Kopaonik(na ostale skicentre odlazi jos par hiljada). Kako dolazi do nesklada u podatcima koje iznosi gospodjica Mica, zamenica predsednika skijalista Srbije, u kome kaze da je samo u toku jedne nedelje, u Srpskim skicentrima bilo 40 000skijasa! :dziveli:
Gledajucu prelepe slike okacene danas na sajtu sa Kopa, na kojima se ne vide skijasi, predlazem da Kopaonik bude obavezna ekskurzija skolarcima
Ima ljudi, samo što ih je dosta u kafanama i restoranima pošto brije vetar, rekao bi da ih ima više u kafanama nego na stazi što je što se mene tiče :ok: :D.
Inače, snega ima mnogo, skijanje i na stazama i van staza odlično. Nadam se da sutra neće biti velike gužve...
Zasto krcmar vec danima nije u funkciji ?
http://www.skijalistasrbije.rs/web_cam/MarineVode.jpg
zbog nedostatka snega :D
Nije Opel Rekord, nego
Koji je rekord u visini snega na kopu,zna li neko....
Ja imam neki podatak iz Hidrometeor.zavoda za 15.02.1984.god ,gde kazu da je tog datuma bilo 198cm snega na Kopu
Hteo sam da pitam nekoga ko je trenutno dokolicar, kako se ubacuje fotka u komentar i kako se otvara nova tema na forumu?
Hvala
Pre mislim da ne radi nedeljama već, Krčmar 2sed se pokvario i neće raditi ove sezone - tako da ostaje silazak na njega sa Duboke 1.
Danas je bilo razbijanje od skijanja, počelo je jakim vetrom (i sa samo 3 žičare [ne računam mašinac i sl.]) da bi se posle pootvaralo dosta drugih...
Skijanje odlično, naravno van staze, same staze nisu ujutru sređivane a preko noći je palo 10-15cm svežeg snega a i ispod je sneg mekan tako da je bilo "neravno", olakšavajuća okolnost je da je mekan sneg pa skije plivaju preko svega toga :ok:.
Najbolja off-pista ruta danas je bila od međustanice Duboke 1 do dna - ispod stubova, bio je svež sneg (neizvožen) tako da je to bila najveća uživancija :D.
da li neko zna do kada ce raditi centar?
radice dok bude snega...kao i Karaman, rtanj, marine vode, jaram..za ostalo je pitanje...
Nisam siguran, ovih 3 dana što sam bio na Kopu, svaki dan je radio Pančić (ne od jutra, nego ga posle puste kada se vetar "smiri") a Centar koliko sam video nije radio ni jedan dan...
nisam bila precizna,nisam mislila na zicu centar,nego na kopaonik kao ski cenatr!izvinjavam se!
Pitas za kraj sezone na Kopu..
2oo7 sam uskrs slavio na Kopu,mislim da je bio 8.aprila ili tako nesto. Neki hoteli su vec bili zatvoreni,ali su sve staze radile do 11.aprila,kada se sneg skoro otopio i mi otisli kuci.Te godine su staze radile do 15.aprila iako nije bilo snega na stazama,tj bilo ga je 2-3cm.Tada su se zatvorili i Jugobanka,Dijamant itd.
2008 sam bio u istom periodu i bilo je 20-tak cm snega. Za razliku od 2007,kada je u tom periodu bilo jako malo snega a sve staze radile,2008 je radio samo Karamn i Pancic ,pa smo kuci krenuli 10.aprila . Iza nas je ostalo jos 5-6 skijasa na celom Kopu,i sa jednim sam se cuo da su im vratili pare i otisli kuci ranije jer nije bilo skijasa,iako je snega bilo 15cm.
Ove godine ne smem da rizikujem,pa svoju skijasku sezonu zatvaram 05.aprila. Ne bojim se za sneg,njega ce biti,nego da nece biti nikog,i da ce ljudi zatvoriti skijaliste. A i nisu ludi da im drndaju zice zbog 20 ljudi,a imaju vise osoblja koje obsluzuju zicare. Gledajuci danasnju live camera, mislim da su moje slutnje opravdane,jer ispred konaka nema vise od 20 vozila a na stazama u trenutku kad sam gledao nije bilo nijednog skijasa ,a u aprilu.....mozes misliti....
Neka se jave ljudi ko ce biti 05.aprila,da se vidimo na caju negde...
Ma ludilo od turizma - umesto da udare po merketingu jer ima snega : aranzmani, popusti, prolecno skijanje, ludilo, vesti, jutarnji program... a oni zatvaraju hotel po hotel, konak po konak. Ljudi sede u Beogradu i ne misle o tome da na Kopu ima metar i po snega, da mogu da sednu u auto ili bus i dodju. A i ako dodju... Ja sam se vratio pr eneki dan. Bio sam 2 nedelje, za to vreme promenio 4 sobe u Konacima, od toga 3 zbog njihove neorganizovanosti i zatvara ja Maglica i Brvenika!!! I onda sretnemo porodicu koja je dosla na Kopaonik, i kazu jedva su nasli sobu, nem anigde, pola dana cekali... Normalno, kada su @#$! zatvorili sobe. Umesto da se trude da ih pune, oni se trude da ne rade. Pa takve bi trebalo kazniti, imaju sneg, mogucnost da drasticno produze sezonu, da se prica o tome, a oni je guse. koliko novce u prometu, koliko poreza, koliko radnih mesta? Sami sebe unistavamo, ne treba nam svetska kriza!
Da dodam, deluje da ce biti snega, i ja bih voleo da makar za uskrs recimo dodjem gore na jos par dana, ali dzaba ako nemam gde doci, jedino da pravim iglo!
Svake godine odem na nekoliko vikenda na Kop i uvek isti performans od strane recepcionera. Ne bitno koji termin je u pitanju, da li februar,mart ili april, kad zovem Konake, Jat ili Dijamant, sa recepcije se javlja glas koji ti svojim tonalitetom stavlja do znanja da ima posla preko glave." Nema mesta za vikend,cekamo goste koji rezervisu za celu nedelju,pa se javite u petak uvece". Naravno , kad god sam otisao, bilo je sasvim dovoljno mesta. Prosle godine kad sam zvao Jatove appartmane, u martu, odbijen sam ,nema mesta. U Konacima sam posle nekoliko pokusaja jedva dobio obecanje da mi cuvaju jedan apartman. Odem gore i oni me smeste na V sprat . Nema lifta do gore nego ides peske kroz neke montazne stepenice. U potkrovlju ,polurazvaljen namestaj sa nekim gredama koje presecaju citav prostor ,neki podupiraci.... da ne duzim vise u opisivanju app. uglavnom ,pokusacu da okacim sliku sa skijanja iz tog perioda. Prepoznacete o okojoj se zicari radi, a slika vam pokazuje kojiko ljudi je bilo na skijalistu tog marta 2008. Mozete misliti kakva je guzva bila u Konacima(nigde nikoga)
...i posle nam kriv djavo, sto ne znamo da radimo, strasno...cccc
Ni ja nisma mislio na centar nego na Pancic...
Inace vec par godina skijam u Aprilu....prosle za veliki petak...sredinom aprila, i skijasa je vrlo malo.
Inace, zadnji se gase Pancic i Karaman Greben, a najbolje skijanje tako kasno je na Gobelji.Duboka pukne vrlo brzo posto je od 6 sati na suncu...
Kad bi bar pustali zice od 7-15 npr...da se dobiju bar jos dva sata tvrdih staza...
Slazem se sa tobom Crazy Kong,bilo bi odlicno da se skijaliste u prolecnim danima otvara u 7:30,ali...vidis onu sliku koju sam poslao,na kojoj se vidi da osim moje dece i mene, na stazi u martu nema nikog.Za koga da ga otvaraju?!
Inace prosli uskrs je bio 27.04.2008,a veliki petak dva dana ranije. Te 2008, skijaliste se zatvorilo dve nedelje pre Uskrsa,tako da nisi moga da skijas na veliki petak. Godine 2007. je Veliki petak bio 6.aprila i bilo je skijanja,pa si verovatno pomesao godinu.Slucajno sam uvek na zatvaranju sezone,pa kad prelistam slike vidim datume :-))). A i imas na infokopu te informacije o momentu kada vise nije bilo snega .....
Najakasnije sam skijao na Kopaoniku za 1.maj. Mislim da je bilo 1984. Godine i ne manje od pola metra snega. Ne znam da li se neko seca da su nekada za toplih prolecnih dana, zicare radile dvokratno. Slagacu vas, ali recimo od 8:30-12, pa onda od 15-17:30. Za vreme pauze bi malo doterali staze. A Rtanj je ostajao da radi jos pola sata-sat duze.
Ne secam se 1984,ali sam nasao podatak da je te godine 15.februara zabelezen rekord od 198cm snega na Kopaonik.
U Utorak i Sredu Symon i ja sa jos tri zaljubljenika u skijanje overismo Kop. Prvog dana ,odlicno skijanje na uredjenim stazama. Mada je Duboka mogla biti malo bolje uradjena.Temperatura oko-3 uglavnom bez vetra i bez magle. U toku noci palo je oko 10do 15 cm novog snega. U Sredu nas je docekalo tmurno jutro sa jakim vetrom i temperaturom oko-10c i ozbiljnom maglom, posebno na Pancicu. Skijali smo do 14h i nismo primetili ni jedan ratrak da je krenuo da uredjuje bilo koju stazu iako je u toku noci palo novog snega. Na stazama nema guzve kao i u Konacima gde smo bili smesteni.
Nisi bio u pravo vreme na stazi.Posto sam i ja u to vreme bio na kopu ako pricamo o sredi video sam ratrake kako se vracaju pre pocetka otvaranja zice kao i kako vec rade pre zatvaranja zice,a da si bio u cetvrtak video bi kako su staze dobro spremljene.
Snowboard & Ski test ELAN i VÖLKL 2009/2010 na Kopaoniku
http://www.skijanje.co.yu/Index/aktu.../elan_logo.jpg http://www.skijanje.co.yu/Index/aktu...volkl_logo.jpg
http://www.skijanje.co.yu/Sponzori/p...anetbike_m.jpg
04.-05. Aprila 2009. Kopaonik - U subotu i nedelju se u organizaciji Planet Bike-a održava ski i snowboard test novih modela ELAN i VOLKL za sezonu 2009/2010. Mesto održavanja testa je plato ispred polazne stanice žičare 7-Karaman greben. Test će početi u 10h a završiti se u 15h i prvog i drugog test dana. Gosti testa su Elanova tehnička demo ekipa.
Pozivaju se svi ljubitelji zimskih sportova a posebno ljubitelji ELANA i VOLKL-a da se pridruže i probaju u realnim uslovima – na snegu, modele za sledeću godinu.
Da biste mogli da uzmete skiju ili snowboard i testirate je neophodno je da organizatoru pokažete na uvid i kao depozit ostavite (za vreme dok je skija ili snowboard kod vas) dva lična dokumenta sa fotografijom.
Vidimo se u subotu na Kopaoniku!
pitanje je da li ce u subotu/nedelju biti dovoljno snega, jer se bas topi...kako mi rece danas jedan od ovih iz odrzavanja nema mnogo ljudi na kopu trenutno, pa se ovi razmisljaju da li uopste i da navlace sneg na staze/delove staza koji su pukli.
Tražeći nešto sasvim drugo na netu nađoh ovo:
Erosion process in ski centres of Serbia
http://www.tucson.ars.ag.gov/isco/is...20in%20ski.pdf
danas jedan od najlepsih dana ove sezone, a samo 4 zice radile- malo jezero, karaman greben, pancic i valjda tanjir na malom karamanu... pozitivno je sto su ovi celog dana navlacili sneg iz sume pored staza, tako da za karaman greben i pancic nema brige jos neko vreme.
Kakve su prognoze za vikend? Da li je pametno ici??????????????:dontknow:
danas opet fenomenalno vreme, sunce i vrlo malo vetra... ali opet samo 4 staze rade, malo jezero, pancic, karaman greben i tanjir na malom karamanu... tako da sam danas preskocio skijanje, jer mi stvarno nije interesantno skijati na ovim stazama...inace i sneg je dosta vlazan, narocito u kasnijim casovima, pa dosta otezava skijanje, a i povecava rizik od povreda...
sto se vikenda tice stvarno ne znam sta da kazem, proslog vikenda je bilo bas dosta ljudi i radilo je dosta staza, pa je bilo skroz ok za skijanje. mozda i sad za vikend puste vecinu staza, ako bude dosta ljudi, ali o tome ne znam nista... u svakom slucaju po mom misljenju za ove 4 staze sto rade se ne isplati dolaziti ako je skijanje primarni cilj.
Jutros je pisalo da je 9 stepeni gore. Kakvo je to skijanje na 9 stepeni?
nishta to ne valja gore....
kad bi barem ovi slepci iz S.S. (Esesovci ;) ) prepolovili cenu ski pasa, kao shto su to uradili krajem marta proshle godine mozda bi onda imalo smisla ici...Ovako, radice 4-5 staza, koje ce progledati do nedelje.
Ne hvala
Bio sam ubedjen da cu ovaj vikend zatvarati sezonu na Kopu,ali nisam siguran da ce biti moguce skijati na +10C. Skijalista Srbije su pozvale skijase da ovog vikenda dodji na zatvaranje sezone, i obecale 16 zicara u funkciji,ali....danas kisa ceo dan, sutra kisa...:sm017:
Aprilski vikend na Kopaoniku
02.04.2009. Na Kopaoniku je trenutna visina snežnog pokrivača 60 cm, a na pojedinim stazama i do 1m. Tokom narednog vikenda posetiocima će na usluzi biti 16 žičara i ski liftova. Po prognozama meteorologa očekuje se vedro i sunčano vreme.
JP „Skijališta Srbije“ poziva sve ljubitelje skijanja da iskoriste povoljne vremenske prilike i produžetak sezone kako bi uživali u prolećnom skijanju u ovom ski centru.
i kako covek da ne voli srbiju posle... za vikend 16 zicara za ove sto jos nisu kupili ski pas, a mi sto smo unapred platili za 7 dana skijanja mozemo i na 4 staze da skijamo, jer kao sto rekoh mi smo vec platili...
E pa ko vam je kriv sto idete na Kopaonik. Ko ide tamo nema pravo ni na sta da se zali. To mu je sto mu je.Skijaj se toliko koliko ti daju i cuti.
Moja prijateljica je htela da ide za vikend ali ju je na njeno iznenadjenje recepcioner hotela gde je htela da rezervise posavetovao da ne dolazi ako je skijanje razlog njenog dolaska. Citiram: "Meni je dobro da vam prodam apartman, ali ljudi koji se skijaju se mnogo zale da je sneg raskvasen i da se tesko skija."
Redak primer kopaonickog postenja.
danas pustili jos i marine vode i jaram... inace spustio sam se par puta niz pancic i sneg nije bio toliko los, obzirom da sunca nije bilo uopste.
vrh crvene duboke je puko skroz, dok su na vrh crne dovukli dosta snega i izgleda ce je pustiti sutra...
Kraj je skijanja na snegu, idemo na Adu. Evo klipova mojih klinaca sa Ade od prosle godine http://www.youtube.com/watch?v=WpM--...eature=channel
http://www.youtube.com/watch?v=WpM--...eature=channel