http://mspfilms.com/files/active/1/1283_large.mov
uzivajte
Pogled za štampanje
Sad odgledah film. Mnogo je dobar :ok:.. Ma uglavnom svi filmovi o freeridu su dobri! :)
Raport, sinoć sam stigao na Jahorinu, odspavao i izašao na žicu u 9h.
Stanje na Jahorini jutros je bilo opisno rečeno, san svakog ljubitelja skijanja van staze :yay: .
Nije da je sneg puder - nego je stanje pored staza bilo "devičansko", znači, kada sam došao do Olimpika, i kada sam se penjao tanjirom, nisam mogao da verujem da pored staza nema ni 1 traga! Mojoj sreći nije bilo kraja :D.
Prvo sam izdrndao sneg pored žice, posle nekog vremena su mi se priključila 2 skijaša (sa čačkalicama, jedan od njih je imao oznaku instruktora - odlično su skijali van staze - onaj stari stil kratkih zavoja i upadanja-ispadanja iz snega - što samo majstori znaju) i oni su doprineli razvaljivanju snega pored žice.
Posle nekog vremena, obiđem ostale staze - ništa previše interesantno kao kod Olimpika (Željo nije ni radio ujutru, tek popodne) - vratim se nazad - oko žice naravno nema devičanskog, pogledam onaj skroz desni deo (kada se gleda od gore), 50-100m od staze sve "devičansko", niko izgleda nije primetio - i onda drndaj-wlad-drndaj, razvaljuj taj sneg :D.
Nego, posle nekog vremena (oko 13h) počelo nešto čudno da pada i da se navlači veća magla (čitavo vreme je bilo iste - ali je moglo da se skija) - naočare se sleđuju napolje (da ne pričam o odelu, pantalone i jakna - tanak sloj leda preko cele površine) - ali ja ne odustajem. Prvi deo staze sve vozim na slepo - ko zna kakvi su sada tamo tragovi, motanje, vijuganje, gubljenje na sve strane. Donji deo izađem i udri - moram da priznam da je na kraju ostalo još da se "radi", ali sam zapalio sa skijanja posle 15h... Kada je proradio Željo, malo sam i tu obišao - ali nisam imao vremena, čekala me ona velika površina netaknutog.
U međuvremenu, to što je padalo, je pravilo da se površina snega ponaša kao pesak, na nekim delovima sam imao utisak kad skrenem, da već površina krene - kao vodeni talas (kao da surfijem - a ne skijam) - barem po zvuku :). Nadam se da to neće sutra (preko noći) napraviti ledenu pokoricu - jeR jelte, sutra je novi dan i treba prešpartati to (malo) što nije razvaljeno.
Uh, šta da kažem osim da se (žestoko) isplatilo što sam pobegao sa posla i došao preko nedelje na skijanje, pre vikenda :ok: i navale.
Nego, izgleda da na Želji / Olimpiku ne idu borderi, čini mi se čak da sam video znak zabrane borderima [za žicu]?! Ako je tako, izgleda je to pomoglo da se ne iskida staza - tj. da me dočeka netaknuta....
E da, ni Ogorjelica 2 nije sređivana uopšte (barem gornji deo), ali nije radila žica, tako da to isto ostaje ako ga ne utabaju večeras.
@ Sapa
Ne znam sta bi sa telefonom, ali samo sto sam konsoltovao jedno prijatelja u vezi mobilnog telefona i dao prilicno logican odgovor.
Ako je u pitanju kvar displeja sto je najverovatnije onda to nikako ne znaci gubljenje bilo kakvih podatoka sa istog odnosno samo se zameni displej i to je to. Kada je kvar na softveru telefona onda je velika verovatnoca gubljenje podatoka. Isto vazi za bilo koji telefon.
Ako ti nesto znaci ovo ok, a ako ne izvinite na :sm023:
Wwlad ostaje da ti zavidimo i da ti pozelimo jos netaknutnog. Samo napred i uzivaj, ...!
E Wlade, Wlade, ne mislis na nas koji smo tu za vikend pa da nam ostavis tog "djevicanskog" malo i za nas :(
@Wlad; Tooo Wladeee! to se zove powderjunky; zbrise s posla kad vidi da ce da bude pow-pow, a ovim viekendashima sto kukaju sto ce da propuste ripping mozes samo da kazes: no friends on the powderday! Za pravu ljubav moras nesto i da zrtvujes, da otkines od godisnjeg odmora. Pravi neke slike, nek te neko malo snima, cisto da nas nalozis. Spread the powder stoke brotha!
@trendo; hvala ti na trudu i ja sam tako nesto mislijo i nadam se da je samo display othisho. ma popravicu ja to samo da nadjem vremena.
Sapa druze, ziv li si, rece da ces dqa se javis u povratku sa KOP-a:dontknow:
:sm023:
Brate BB, pa ostavijo sam ti poruku na PP,, al da ponovim; vratijo se popodne 3eg i odma zaglavijo u NS, a sljedece jutro odletijo kuci...nije bilo sanse da se vidimo, bi ce neki drugi put. :dziveli:
Vratio sam se danas, što sam skijao van staze u četvrtak, skijao sam :). Petak i subota su bili on-piste - vidljivost očajna oba dana, vožnja na slepo, pa onda lagano... Sve u svemu uspešan izlet - da je bilo manje magle bilo bi i 3x bolje, ali ne može sve.
Nego, padao je i sinoć sneg, a padaće još, tako da će biti dana :dziveli:
Bio sam gore za vikend, kontao sam hocu li te vidjeti ali su sanse da vidim bilo sta u subotu bile stvarno minimalne.
Nedelja je bila puno bolja. Pocelo je sa dosta magle na vrhu, ali je Praca radila pa smo nju posteno iskijali. Kasnije se razilazilo i opet skupljalo... Da ne bude skroz off-topic: konacno smo izvezli i taj zenski spust. Cjelac je u principu bio podnosljiv, nije bio previse mokar ali se na vrhu bila uhvatila ledena pokorica. Bizaran je totalno filing, krenes da skijas, a sve te prate komadici leda koje si gore odvalio, imas osjecaj da tenk ide iza tebe.
Nazalost pred sam izlazak na Pracu je puno "podmornica", rezultat je jedna posteno izvaljena kantna na bordu i alpyjevih 10 padanja na nos ;)
drago mi je cuti da se lijepo provedoste na kopu ja sam neki dan zakasnio na perfektan powder day nekoliko sati (je...m ti poso i obaveze i fenicanske dukate neophodne za odrzavanje ove ovisnosti)
kad sam stigao imam sta da vidim nisam vjerovao da hupseri uopste mogu biti tolki djelimicno do ramena
a ljudi mi pricaju kakav je genijalan dan bio ranije a meni se samo place
....
Oggy, petak je bio isti kao subota - magla svuda, magla oko nas ;), ja sam dobar deo petka i subote proveo na Poljicama pošto se tamo (pogotovo deo kod tanjira) videla staza. Išao sam i na druge staze ali je tamo pogotovo 50% gornjeg dela vidljivost bila nula metara (kao što si i video ;)).
Ali zato je četvrtak izvukao celu posetu, kao što sam i pisao, ne samo zbog (malo) boljeg vremena, nego što je i SNEG bio mnogo bolji, i naravno niko ga nije drndao preko nedelje...
U svakom slučaju, sada snega ima dovoljno, da padne sledeći dump pa da idemo ponovo :D. Drago mi je da ste vi uhvatili nedelju, video sam na webcamu da je nedelja bila dobra što se tiče vidljivosti...
@Flexon: u pitanju je Jahorina ovaj put :).
:sm022: ma i ja sam puko ko sifon
raspuho me vjetar taj dan u hupserima uznoio se
lijevu stranu lica ne osjetim
pijem tablete neznam gdje udaram
Deo iz http://www.vijesti.cg.yu/index.php?id=294665 :
Ako neko zna nešto više - neka javi na forumu, pošto verujem da će biti zainteresovanih ljudi..Citirati:
- Ovo je prvi od tri događaja koji smo planirali polovinom februara. Slijedi nordijsko skijanje na Sinjajevini, a na Durmitoru planiramo takozvani ski-turing.
U kom terminu, kada/gde se prijaviti i sl??
Ja bi voleo da probam ski turing taj.ko god da nesto sazna neka postavi ovde.
btw Wlad sta bi sa onim tipovima u Makedoniji sto su na Popovoj saapci organizovali voznju ratracima. Poslo sam im mail pre 2 dana,al ne odgovraju.Jel to cudo jos postoji?
Ne znam postoji li, poslednji put sam se "čuo" prošle sezone, čovek se zvao Tomislav, naravno Eskimo Freeride...
Pošto će se odžati tura na Durmitoru, možda Daki zna nešto o tome?
E posalao mi juce lik e-mail,taj Tomislav.aj saznacu sve informacija pa kacim ovde.
E ovako. Cuh se juce sa likovima iz eskimo-freeride-a. Regularna cena po osobi, koja ukljucuje smestaj,hranu i skijaci dan snow cato-ovima je 180e. Skupo jeste,ali postoji fora da se uleti u neku last minute ponudu,kojih kako sam shvatio, ima prilicno cesto,ako treba za jednog,dvoje ljudi. Tu bukvalno ide cena na dogovor.Znaci pozove se u sredu i dogovori se za cetvrtak/petak. Mislim da moze tako i 100e po osobi dnevno da se izvuce. Ja bi isao u martu,ako to snezni uslovi dozvole,pa ako ima nekoga da hoce,nek se javi.mozemo da probamo da oformimo ekipu,mozda cak i da trazimo neki popust.Eto to su informacije,mislim da vredi probati to.
To 180e nije valjda dnevno???
I to zadnji minut ako uletis jeftinije i to skoro za dupla??
Znaci da ili mu je velika guzva pa da popuni neko mestance ili reklamni trik
Valjda ako vise vas unapred razervisete treba da bude jeftinije
I jos jedanput 180e za dan ili???
Hoch Ybrig (SUI) 11.02.2009. svjezeg pudera 50 cm i ja u njemu.
Svaka cast :sm017:
Nego, dobra ti jakna...da nije Mammut ? :sm019:
Jeste, kako si pogodio :bootyshak
A pantalone da nisu i one Mamut :sm019::sm019::bootyshak:bootyshak
A i skije su izgleda Mammut... čim se ne vide... ili je ovo slikano kod mene u avliji :P
... nego 'ajde ti piko magareća... napiši neki report iz tih skijališta swicarskih i to:
a) Hoch Ybrig
b) Davos
'Ajde ako 'oćeš ćevape kad te put nanese u kg...
Uskoro ce izvjestaj
Dnevno 180e.Ali opet je jeftinije od bilo kog heli skiinga u evropi,a imas isti dozivljaj.Bar ja to tako kapiram.
Znas kako ja mislim: On u taj ratrak stavlja recimo 8 ljudi. I sad,desi se da ima rezervisano 6 mesta za cetvrtak,a danas je utorak. On nema sanse da ce popuniti ta mesta za 2 dana,a trosak mu je isti bilo da ide sa 6 il 8 ljudi. Zato da promo cenu ako uletis u zadnji cas.Nema sta da izgubi.I da ti da za 20e na dobitku je.
To za vece grupe treba da proveriti.Ne znam koliki popust bi dao.Voleo bi u martu da odem na dan/dva, ovo last minute, da vidim vredi li ista, pa onda mozemo da organizujemo za vece grupe nesto. Ako ima neki dobrovoljac za marta(a da je pritom besposlen i da moze od danas za sutra da organizuje pu) nek se javi.
ja cisto sumnjam da bi bilo neko veliko snizenje to u zadnjoj minuti nema logike da daje zbog ostatka sestoclane grupe (recimo) koja je vec tu
zamisli ti dodjes i platis 180 po osobi i onda dodju jos dvoje i kazu
mi smo platili 100 ovih sest bi se bas sugavo osjecali i mozda trazili lovu nazad ako nebi dobili onda organizatori zasigurno gube musteriju za ubuduce
meni nekako ima vise logike da se skupi grupa od osam i da se nagodi
sa organizatorima za cijenu nekog vikenda kad nije popunjeno
jer ja cisto sumnjam da su popunjeni stalno jednostavno izneses ponudu
pa sta bude i 180 dnevni jeste masna cijena ali ta vrsta skijanja
pa imas jos planinu za sebe pa puder neprocijenjivo
ljudi daju vise love ljeti po danu da se prze na suncu a jedini servis koi dobiju
je eventualno kakvo pice sa kisobranom
mislim da i uz masnu cijenu ovo vrijedi ako covjek moze da priusti
Pa dobro ako mislite da 180e je OK onda OK.
Kako i da je, ja poznajem terene gde vas oni vode i mogu vam rece da necete zazaliti (o parama i ne razmisljam, to je ipak za mene previse).
Ako planirate za Mart (do kojeg ima jos samo jedna nedelja) je isto tako OK posebno sto je dosta napadalo oveh dana. Trenutno stanje spored merenja metereoloskog zavoda iznosi vise od 100cm stim sto oni mere u podnjozju ski centra, a tamo gde vas oni vode ima sigurno mnooogo vise. Prognozu za vreme mozete pratiti na www.meteo.gov.mk ili tacnije za Popovu Sapku na
http://www.meteo.gov.mk/PrognozaSlik...gram.asp?K=901
ako bude ko isao neka izlozi utiske posle tog vikenda.
A da, moja preporuka da to ne bude vikend nego dani u toku sedmice, i ipak probajte da se nagodite, verujem da se moze cenkati.
evo nekih slika dok se puni youtube...
http://i41.tinypic.com/1ptq15.jpg
http://i42.tinypic.com/15wl9fn.jpg
sta se desi kad sa atomic betonkama(sx12) krenete u metar novog snega:
http://i39.tinypic.com/34h875f.jpg
PS kad sam sa Gunom prvi put usao u ovaj novi sneg od metra(nije bio bas puder, bio je malo tezi) napravio sam kolut unapred kada su vrhovi potonuli... kad sam se navikao da se zabacim unazad super je bilo glisiranje mada je to bio sneg za skije 100+ u struku
Banja Tadija :D
E da se oglasim i u vezi sa skijama...
Gun je prava skija za mene(u nekim trenucima mi se cinilo da je vez trebao jos malo nazad ali je ovo dobar kompromis zbog okretnosti)...van staze odlicno surfa, bilo bi jos bolje da sam malo laksi, na stazi odlican(pod uslovom da nije led), radijus tamana za poluduge i duge zavoje, podnosi brzinu fino(jednom sam palio gps i dostigao sam 71.5 km/h a isao sam posle toga par puta i brze i osecao sam se poprilicno sigurno)...u svakom slucaju ostaje u mom vlasnistvu do daljnjeg...pohvala za podlogu koja izgleda kao da nije isla po kamenju koje sam overio...
Seth...kratko sam ga vozio ali lepo ide...smetalo mi je to sto je malo tvrdji od guna i sto nije tako okretan na stazi...a mozda je to i zbog toga sto sam ga probavao prvog dana dok se nisam navikao na sire skije...van staze bolji u dugim zavojima ali ne drasticno...
E sad malo za "tramvaje" koji se voze po kopaoniku...nagledah se dosta sirih skija...sve neki sareni volkl-i (mantra, bridge na kojem je namontiran Duke(vozi ga momak iz gss-a)), elani 888, salomon 1080, videh i neku opasnu blizzard lopatu...u svakom slucaju lepo sto se kod nas ljudi vise ne boje pravih skija...
Inače, Tadija, da znaš, mnogo ljudi koji skijaju na Kopu, a nekoliko njh je iz GSS-a, imaju već dugi niz godina široke skije, mnogo pre nego što je postojao ovaj forum (onom sa mantrom nadimak je "tetka"). Neki od njih osnovali su freeride klub, snimili nekoliko filmova, a zadnji prošle godine na Staroj planini. Pre 5-6 godina snimili film spuštajući se sa svih vrhova u Srbiji i Crnoj Gori, a na najnepristupačnije vrhove peli se helikopterom(zahvaljujući g.Miletu Dragiću koji ga je posedovao, a igrom slučaja skijao i on sa nama juče) i taj poduhvat zvao se Snowmania. Jedan moj vrlo dobar drug je član tog tima, pa sam tako i ja upoznao mnogo ljudi koji skijaju na širokim skijama, i skijao sa njima, a nisu članovi ovog foruma. Na Kopu, kada napada svež sneg, svi su na širokim skijama,dok u normalnim uslovima skijaju na čačkalicama.
Pa zar -last minute- ne funkcionise po tom principu inace. Ako se prijavis 3 dana pred put, dobijes mnogo bolju cenu. Tako je za letovanja/zimovanja, zasto ne bi bilo i za ovo?
Naravno,kontam da moze da padne dogovor oko cene. Ako sredinom marta bude snega, mozda odem da probam.
Gledo sam taj film.Jel znas mozda ime tog freeride kluba?ili produkcije koja je snjimala film?
Patak, zna se da ima sigurno ljudi koji i imaju i voze široke skije i to mnogo bolje od nas - ali ih nema na net-u, nema filmova na YouTube i ne ostavljaju utiske - tako da ih mi ne znamo. Ja ne idem često na Kop, ali nisam, tj. vrlo malo sam ih viđao do ove zime - a verovatno si u pravu da ne voze te skije kada nema velikog snega.
Freeride je npr. default na Durmitoru, pošto tamo nemaju jake ratrage / ratrage sa vitlom koji mogu da srede staze gore - tako da je off-piste tamo moranje. Tamo znaju ljudi da skijaju po svemu sa svime, ali osim par izuzetaka (Daki npr) slabo se javljaju na forumima (na ovom, a i na drugima) tako da oni na netu ne postoje......
A ako nekoga nema na netu, forumima i sl. to znači da "zajednica", tj. pojednici nemaju koristi od toga - ne mogu da nauče od njih, dobiju savet itd. - tako je to nažalost......
Evo da pohvalim Dakijevu super sliku sa već pomenutog Durmitora:
http://photos-e.ak.fbcdn.net/photos-...42884_7855.jpg
P.S.
Patak: super je bilo skijanje vidim! :)
Naravno da je tako, samo sam hteo da kažem da nismo mi jedini zagovornici freeride-a, nego da je on postojao u Srbiji mnogo pre nego što smo mi počeli sa takvim skijanjem i sa razgovorima o tome na ovom forumu.