Zašto su stavili onu crvenu ogradu?
Pogled za štampanje
Zašto su stavili onu crvenu ogradu?
^^Katastrofa!
Ja sam bio juce i nije bilo guzvi. Bilo je magle ali je moglo lepo da se skija.
Predsednik Belorusije Aleksandar Lukašenko na Kopaoniku 02.03.2009. u 00:15
Predsednik Belorusije Aleksandar Lukašenko sa sinovima, njihovim porodicama i pratnjom od oko 150 ljudi u petak stigao na Kopaonik
Predsednik Belorusije Aleksandar Lukašenko zimuje na Kopaoniku u htelu „Grand" sa sinovima, snajama, unucima, obezbeđenjem i ostalim osobljem iz pratnje, otkriva Press. Predsednik Lukašenko je sa svitom doleteo svojim „boingom 737" na niški aerodrom „Konstantin Veliki" u petak i odatle se u koloni od 50 automobila odvezao na Kopaonik, gde će ostati do 8. marta.
Izvor: http://www.infokop.net/
P.S. 'pratnjom od oko 150 ljudi' :) Eto 150 skipassova :)
Impozantno puno ljudi ljubitelja skijanja iz Belorusije, a tek 50 automobila, lepo, lepo,;) nema sta, zahvalnost je to! Ix da imam taj 737, ma pronasao bi nesto mnogo interesantnije.
Ja sam u subotu oko 16h pokusao da se vratim preko Brzeca za Nis, ali je put bio zatvoren, pa sam isao J. Banja-Brus (40km duze). Kasnije sam cuo da je to zbog Lukasenka. Ali kako, ako je dosao u petak?
Možda su kuvari stigli u subotu :D.
Možda je u subotu zastoj zbog držano-poslovnog vrha koji je došao da obiđe Lukšenka i napravi samot o štednji.
Srpski samit Davos:hair:
Zamislite priča o štenji na kopaoniku...
Baš me zanima koliko su uštedeli bas na kopaoniku ovih dana.
Koliko nas to košta?
Kakav bedak:awm2:
Prva ski kros trka na Kopaoniku
06.03.2009.
U ski centru Kopaonik od 7. do 8. marta održaće se prva ski kros trka u Srbiji. Takmičari će imati prilike da oprobaju svoje skijaško umeće na specijalno pripremljenoj ski stazi. Ski kros trka održaće se na stazi Sunčana dolina, a priliku da pokažu svoje veštine imaće preko 50 takmičara u muškoj i ženskoj konkurenciji.
izvor: www.skijalistasrbije.rs
Lepa novost sa Kopaonika
http://www.skijalistasrbije.rs/content/view/143/1/
Milenica
10.03.2009. u 14:55
Glasova: +0
- http://www.infokop.net/components/co...ages/blank.gif
- http://www.infokop.net/components/co...ages/blank.gif Utisak sa Kopa jedne Milene
- http://www.infokop.net/components/co...ages/blank.gif
U januaru sam bila U Konacima. Bila sam na petom spratu,pored lifta-navikne se covek-na lupanje,pogotovu ako je umoran. Apartman je bio 3+1 (9700dnevno bez taksi-sa taksama i osiguranjem 7dana=70700). Kad je skijanje u pitanju ne pitam ,nije skupo. Mozda nekima apartman nije vrhunski,ali...cula sam da su u vojsci spavali i po 30ljudi u jednoj sobi,bez ormara za stvari,ovde postoji i ormar i sto i stolice i sve sto treba. Serpa nijedna nema drsku,ali boze moj, pa imas krpu pa se snadji. 4 case,sve 4 razlicite, jedna od vegete,nije ni etiketa skinuta.Al kad je operes cista je. Volela bih kad bih negde mogla da okacim sliku apartmana. Potkrovlje je, a grede presecaju prostor,tako da ne mozes da prodjes sobom bez saginjanja. U svaku gredu ukucani neki ekseri sto vire i kacis se kad prolazis.Ali mozes na te eksere i da okacis nesto,peskir,stvari,jer u ormaru ima samo 4 vesalice.
Ali kad je drustvo Ok nista nije bitno.
Cujem da neki pricaju o Italiji, Austriji, ma ne verujem da tamo za 800evra mozes da nadjes bolji apartman
Sta je isklopiva zicara?
ako si se vozio na expres pancic..e to ti je isklopiva zicara.
Nisam, koja je razlika?
Korpe na ulasku i izlasku "skliznu" sa glavne sajle kako bi omogucile lagano ukrcavanje i iskrcavanje skijasa i potom se vracaju na istu
Naravno sajla se svo vreme vrti istom brzinom i otuda osecaj naglog ubrzanja nakon ukrcavanja i naglog kocenja pred iskrcavanje
Stevo, jel to komentar dežurnog foliranta na ovom forumu? :):):)
Kad se nisam šlogirao kad sam video da je sprcala 800€ na Kopu - nadam se da nije sve samo na smeštaj, i da uključuje sve troškove svih osoba u tom apartmanu, uključujući i skipass i put? ;)
Zavisi od termina, na Kopu ćete u januaru (kada su raspusti) za smeštaj dati barem duplo više para nego u feb/martu.
Koliko sam shvatio i napolju ima razlike u cenama smeštaja kada jeste i kada nije sezona, jedino što naši ljudi idu po pravilu van (njihove) sezone..
Upravo tako...u spicu sezone je svuda skupo, pa ni 800 eur za Kopaonik nije nemoguce....
Jedino sto se nas spic (raspust) poklapa sa njihovom low sezonom :dziveli:
Low sezona je po pravili u Italiji i Austriji kad se zavrsi nedelja kojom je pocela Nova godina, pa do 20januara. Osim sto im je Bozic + Nova godina najskuplja, cene su vislje od pocetka februara do kraja marta,kad im je prolecni raspust.A i tada skijaliste radi od 8:30do 17:30,dan je duzi i ima se vremena za sve. Znacajno duze radno vreme zica od januara(na nekim stazama i 2 sata duze zice rade,nego u januaru).
Osnovni problem naseg Kopa je skolski raspust u isto vreme za sve.. U periodu raspusta,Kopaonik je pretrpan tako da ne moze da primi sve zainteresovane, i onda oni koji nisu na vreme bukirali odustaju od Kopa.
Sa druge strane, februar i mart je mesec vikend-skijanja, i zice i staze su poluprazne (osim u pojedinim nedeljama,kad su neki kongresi). Vikendom se onda sjate ljudi i u ponedeljak je opet poluprazno
Austrija ,Nemacka i Italija svaka za sebe je napravila raspored raspusta,tako da se oni nadovezuju. U Baden-Virtemberg pokrajini je raspust bio pocetkom februara a u Bavarskoj se nadovezao. Time se dobija da turisticke regije Nemacke, a i Austrije i Italije budu ravnomerno posecene u svim mesecima. O ovoj temi sam citao i za Austriju,gde se kaze da se od 9 pokrajina ,po dve preklapaju sa raspustima. Tako je ove godine Tyrol i Carinthia imale zajedno raspust krajem februara...itd.
Za Sloveniju je predlog bio da se to uradi,a ako cita Skimen,moze da nam kaze dokle je s tim stiglo,posto nisam nasao podatak
Tako se mi veoma cesto ljutimo na hotelijere i ljude zaduzene za odrzavanje skicentra Kopaonik,a oni definitivno bi vise voleli kad im se sezona ne bi bazirala na 01.01-21.01.,tih 3 nedelje. Tesko je i praviti finansijsku konstrukciju i tekuce odrzavanje za celu godinu na osnovu posete u najvise 2 meseca
To bi bilo lepo resenje,ali kako to izvesti i dali to nekoga zanima od odgovornih ljudi za resavanje takvih pitanja.U svakom slucaju to bi dosta pomoglo za rasterecenje guzve i ravnomerno rasporedjivanje turista.
Danas sam se vratio sa kopa. Utisci su pozitivni i vidno je poboljsanje u radu ski centra. Staze se mnogo sire i kvalitetnije tabaju, osoblje na zicama je prijatnije i trude se da ugode turistima. Najveci problem je i dalje parkiranje i lopatari i to je ove godine najveca zamerka.
Zamerke na sredjivanje staza imam samo kada tokom noci pada sneg, jer se staze odrade kasno uvece i pusti se da sneg prekrije sve staze, te skijase rano ujutru docekaju staze prekrivene dubokim snegom. Ukoliko je noc vedra bez snega, staze su ujutru kao piste, i ostaju ravne dosta dugo.
Najbolja staza na kopu, je svakako krcmar na kome se moze lepo skijati gotovo ceo dan.
Uostalom tokom dana cu postaviti slike od ovonedeljnog skijanja
Evo slicica od ovonedeljnog skijanja
http://www.infokop.net/gallery/v/Kop...bojan87/kop09/
I izdvajam par najinteresantnijih
http://www.infokop.net/gallery/d/207...ik+2009+13.jpg
http://www.infokop.net/gallery/d/207...ik+2009+08.jpg
http://www.infokop.net/gallery/d/207...ik+2009+07.jpg
http://www.infokop.net/gallery/d/207...ik+2009+44.jpg
http://www.infokop.net/gallery/d/207...ik+2009+29.jpg
Jako lepi prizor, tnx.
Odo sutra ujutru rano tamo. :)
Gospodo, jel cena ski pass-a ostala nepromenjena?!
Neshto sam chitao u novinama da su snizili cenu za 30% a na sajtu vidim da je cena nepromenjena! Shta je istina u svemu ovome?
Pa zavisi kako na to gledaš ;), većina će ti reći da je cena nepromenjena - tj. da je ista kao i na početku sezone - tj. nije menjan cenovnik.
Druga je stvar naravno što je sada na snazi deo cenovnika koji se odnosi na post-sezonu. Dakle, ako cene su niže od onih koje su važile u jab/feb, ali su nepromenjene :).
Za više detalja pogledaj cenovnik ski passa na sajtu Skijališta Srbije...
Postavljeno na listi utisaka:
-------------------------------
Ciatm naslove
"Tornik radi u subotu i nedelju"
"Sestosed ove godine na Torniku radio 9 dana"
"Divcibare ,tanjir radi samo ako ima 10 ljudi"
Gde je nase skijanje u odnosu na okruzenje,a gde u odnosu na Evropu.? Prolazio sam 03.januara ove godine kroz Hrvatsku i slusao na njihovom radiju od ranog jutra izvestaje sa granicnih prelaza. Po njihovim podatcima, dobijenih od Euroskiblick-a,broj skijasa iz Hrvatske je 200 000 u sezoni u Evropi. Po istim podatcima Rumunija ima 10 000,a Bosna 5 500 skijasa u Evropi po skisezoni. Nas nije bilo,nego smo svrastani pod "ostali".
Taj podatak nam govori mnogo o skijanju u Srbiji.
Gore navedeni naslovi o zainteresovanosti skijasa za Tornik, Divcibare itd navode na zakljucak da svi skijasi skijaju samo na Kopu. Imao sam dilemu kako da dodjem od orjentacionog podatka ,koliko ljudi ima skije (board) u Srbiji, koliko njih skija uopste.
Krenuo sam od podatka upravo sa ovog sajta. Pod naslovom od 03.marta, "Rekord" napisano je da je dan pre toga postignut rekord od 5 500 skijasa toga dana. Ministarstvo finansija je od Ecosigna trazilo da odredi kapacitet skijalista i oni su to ucinili. Prema njihovim proracunima, 3750 skijasa je kapacitet -dnevni . Ja sam racunao da je ful sezona 2 meseca,a jos 1 mesec sa 50&#xka;paciteta(sto je dosta optimisticki-prosle godine nije bilo dovoljno snega)
Ako racunamo za ta 2 meseca imamo 4000skijasa nedeljno(sto je vise od kapaciteta),to je oko 32 000 skijasa . Onaj mesec koji imamo 50&#xse;zonu,racunao sam su to skijasi koji idu na skivikende,i vec su bili jedanput-ili dvaputa na skijanju
Ima li neke druge matematiike. Ja sam dosao do oko 30 000skijasa u Srbiji
-----------------------------------------------------------------\
Sa nekim drustvom sam bas imao tu temu zimus, i pogadjali smo cifru ali nismo imali nacin da proverimo tacnost prognoza. Prognoze su bile slicne ovim oko 50 000 ljudi skija u Srbiji, pa do toga da mora bar 5%ljudi od stanovnika. A to je oko 400 000
To niko naravno ne zna, i teško je izračunati, možda najbolje znaju prodavci ;). Ako bi morao da "zunem" cifru rekao bi oko 3% što je ~250k. Sad, uvek može da se postavi pitanje šta su skijaši :), da li oni koji znaju da skijaju ili oni koji idu barem 7 dana godišnje na skijanje :dontknow:
Ako gledas podatke koje datiraju godinama unazad ,Kopaonik ima kapacitet od 27500skijasa na sat. E sad,kako shvatiti i uporediti taj podatak i podatak do kojeg je dosla agencija Ecosigna,koju je angazovalo nase ministarstvo finansija od 3750 skijasa dnevno.........ima li povezanosti izmedju tih podataka:sm021:
Pa ako pročitaš izveštaj EcoSigna biće ti sve jasno ;). HINT: kapacitet žica i kapacitet staza su dve različite stvari :).
27500~da se 3750 ljudi spusti 7 puta za sat vremena, a ne da bude 27500 ljudi na stazi u isto vreme ;)
Ako se uzme u obzir da vecinu skijasa cine pocetnici i napredniji pocetnici na kopu mozda ima 5 staza na kojima je moguce spustiti se 7x u sat vremena
Mislim da ne postoji povezanost izmedju:
1)podatka o kapacitetu skijalista Kopaonik u kome se kaze da 27500 skijasa moze da se preveze zicama na sat
2)podatka da je kapacitet svih staza 3750skijasa na dan
3)podatka da su smestajni kapaciteti bez vikend naselja i Brzeca 7500,a ako se i oni uracunaju prelazi 10 000.
Zakljucak:
1)
Projektovano je 3 puta manje staza od smestajnog kapaciteta,jer se predpostavlja da pri punom kapacitetu svaki treci skija.(a grade se jos hotela,a staza ne):sm022:
2)Obzirom da se slazem sa Zloglasnim,da ne postoji mogucnost da se tih 3750skijasa spusti 7 puta ne znam kako su dosli do cifre od 27500. Verovatno se odnosu samo na zicare,koje mogu da prevezu mnogo vise od kapaciteta staza. Kada saberes sva vremena potrebna da se popenjes svim zicama(132minuta) za 22 zice,sto je u proseku 6 minuta po zici penjanja.(da ne govorim o netacnostima podatka da je za Krcmar potrebno 13minuta:confused:-upraksi mnogo vise)Ako na tih 6 minuta dodamo samo 2minuta za cekanje dobijes 8minuta
Ako sad ubacis u racunicu da u sat vremena treba svako da se popenje 7puta,po 8minuta=56minuta. Znaci ostaje ti 4minuta za spustanje 7 puta
Teorijski moguce,samo ako neko potvrdi da se za 13 minuta popeo Krcmarom :dziveli: