ja kad sam bio prosli tjedan kljuc je radio svaki dan makar nije bilo ljudi...sad ne znam kako je gore
Pogled za štampanje
ja kad sam bio prosli tjedan kljuc je radio svaki dan makar nije bilo ljudi...sad ne znam kako je gore
@Ive shp:
http://www.skijanje.rs/Ski_Info/kola...0_ski_info.htm
Znam da je radio i preko nedelje, ali izgleda u punoj sezoni.. Samo komentarišem kako je malo glupo da ne radi i sada preko cele nedelje kada sve ostale žice rade (a Ključ je najbolja - a ne radi) :sm022: .
Planiram da u ponedeljak skoknem do Kolasina pa nemam pojma isplati li se uopste (ima li snijega) zbog ove silne kise. I koliko kosta taj cuveni parking?
Hvala na brzim informacijama. Al za ovaj parking su ga stvarno pretjerali... Vjerovatno dobijes i gratis pranje kola po toj cijeni...
Raport sa danasnjeg skijanja na Jezerinama:
Staza dobra, snijeg malo mokar. Bez gužve, vrijeme promjenjlivo, povremeno snijeg i ledena kiša. Ključ nije radio.
Sve u svemu, odlično skijanje.
Preporuka svima za sutra :ski:
U SKI CENTRU "KOLAŠIN 1450" SPREMNI ZA JOŠ JEDAN USPJEŠAN VIKEND
Zov martovskog snijega
Kolašin, 12. marta - Kada meteorolozi kažu "slabe sniježne padavine", onda je izvjesno da je na Bjelasici palo između 30 i 40 centimetara novog snijega. Proteklih dana su značajno obnovljene zalihe metarskog snijega, a Ivana Peković, direktor Ski centra Kolašin 1450 nam je potvrdila da je palo preko pola metra novog snijega i da je pretvoren u dobro pripremljene staze. Ulazimo u četvrti mjesec skijaške sezone na Bjelasici. Sve je maksimalno spremno kao prvog dana. Očekujemo još jedan uspješan vikend jer smo proteklih dana savladali sve ćudi "babinih jarčeva" na planini. Čeka nas još jedna, ovoga puta martovska skijaška bajka na Bjelasici, poručila je Ivana Peković.
Izvor: http://www.pobjeda.co.me/citanje.php...3-13&id=160277
Danas smo bili ja i dva - tri bordera na stazi :bootyshak. Vrijeme kao u sred najveće zime. Biće snijega do maja :ok:
suuuuper, hvala ti na informaciji
ja idem sledece nedelje sa sankama na bjelasicu. nadam se da ce sunce da zasija.
jeli ima svezeg snega? ili se vec slegao?
Znaš kako, stalno pada. Danas je palo nekih 5-6 cm do 18h. Neki čudan snijeg, usporava dok voziš i vjetar ga lako nosi. I vrijeme je stalno promjenljivo - čas naiđe sunce, čas mećava. Mislim da će od naredne nedelje ljepše vrijeme, a dotada će još da pada. :sm022::sm022:
momentalno cekam ko zec da bude vreme bolje. valjda ce se smiriti do subote. jest da su danas javili padavine od srede!!
izgleda cu ove godine i u junu voziti sanke :-) jos ako bi ove godine zima poranila i kad bi sneg pao u novembru, onda nemoram ni sanke da sklanjam :-)
@Panzer. Hvala ti puno na informaciji o stanju na mojoj za sad omiljenoj planini na balkanu :-)
Dobrodošao u ''klub'' ljubitelja Bjelasice! :dziveli: :sm004:
Iako nijesmo tako glasni, vjeruj da nas ima mnogo... :ok:
Neki su ovih dana otkrivali čari Bjelasice, koristeći helikoptere. Izgleda da će Bjelasica prije postati destinacija za helio skijanje, nego neki ozbiljan ski centar. Članak iz današnje Pobjede:
KOLAŠIN: OVOG VIKENDA NOVI IZAZOV ZA GOSTE BJELASICE
Proljeće na skijama
http://http://www.pobjeda.me/slike/v...1237504838.jpg
Kolašin, 19.marta- Dan prije zvaničnog početka proljeća, na planini Bjelasici je i dalje pravi zimski ambijent. Tamo gdje ga je najmanje - visina snijega je oko jednog metra a u gornjim djelovima planine snijega i preko dva metra. Ivana Peković, direktor Ski centra "Kolašin 1450" je najavila da će ovog vikenda biti najviše skijaških staza na raspolaganju gostima, od kada je otvoreno skijalište na Jezerinama. Uređene su i staze koje su po prvi put probijene ove godine, tako da će se na skijama otvoriti novi prostori Bjelasice, kazala je Peković. Miloš Medenica, upravnik skijališta, rekao nam je da su gosti Bjelasice prethodnih dana bili novinari iz Engleske koji su promovisali takozvano helio - skijanje. Helikopterom su dolazili do vrhova Bjelasice i uživali u ekstremnom skijanju, rekao je Medenica dodajući da su im utisci izvanredni i da Bjelasica ima padina i za ekstremno skijanje. Naš najveći problem je kako najvjernijim gostima iz Podgorice i Primorja objasniti da svoje proljećno kafenisanje u baštama mogu da zamijene proljećnim skijanjem na Bjelasici koje ovih dana ima posebnu draž, ističe Milan Pavićević, direktor hotela "Bjanka" . Da bi se stvorila navika proljećnjeg skijanja u kojem ima dovoljno sunca i snijega a tek pomalo mraza, kolašinski i turistički radici su predložili svojim gostima - dočekajte proljeće na skijama...
bio sam par puta na heliskiing i na helisledding :-) i to svaki put u kanadi ali ovo je stvarno vrh.
Deluje preterano ali ako im se moze nekla izvole. Planina je ogroman tako da nece nikome smetati.
jeli ima neko informacije kako je stanje sa novim snegom na bjelasici? cuo sam da je palo 30cm?
milose hvala ti na informaciji.
izgleda da ce od sledece nedelje da pocne bolje vreme. tako da se i ja selim na bjelasicu sa sankama.
thx,
branko
TURISTIČKI VIKEND NA BJELASICI BIĆE ZAPAMĆEN PO NAJAVI NOVIH SADRŽAJA
Skije "išle" novim stazama
Kolašin, 22.marta - Prvi proljećni vikend na Bjelasici solidnu posjećenost gostiju obilježilo je i skijanje na novim stazama. Bjelasica je dobila nove skijaške prostore, koji su probijeni i pripremljeni u okviru ovosezonske investicije - žičare šestosjeda "Viline vode". Danas se prvi put skijama prošlo stazama koje je "otvorio" novi šestosjed. Da će to biti značajna novost u turističkoj ponudi Bjelasice potvrdio nam je i Predrag Nenezić, ministar turizma i zaštite životne sredine.
Ovom investicijom koja će omogućiti nove turističke sadržaje na Bjelasici - ski centar "Kolašin 1450" primiče se liderstvu u regionu kada je ponuda zimskog turizma u pitanju, kazao je ministar Nenezić koji je zajedno sa Aleksandrom Radovićem, direktorom Nacionalne turističke organizacije, boravio na Bjelasici. Šestosjed "Viline vode" će nastaviti da otkriva i valorizuje turističke potencijale Bjelasice, dobijene su nove staze, planina je postala bliža i pristupačnija, a gosti sada na raspolaganju imaju mogućnost da skijaju duže i raznovrsnije. Sa novim stazama na Bjelasici mogu biti zadovoljni i oni koji su skijaški profesionalci ali će prostor za sebe naći i oni koji su tek naučili da skijaju, kazao je Nenezić.
Skijanje na Bjelasici biće nastavljeno i narednih proljećnih vikenda. Novi sadržaji kao i zalihe snijega koje su spremne da izdrže naredne proljećne temperature najavljuju da sezona skijanja na Bjelasici potrajati. Uz promociju novih sadržaja narednog vikenda će biti održano i otvoreno prvenstvo Crne Gore u alpskom skijanju.
Izvor: http://www.pobjeda.co.me/citanje.php...3-23&id=160975
Trenutno na Bjelasici najvise snijega ove godine.. Od 1ipo do 3m! Mozete da zamislite samo.. :ok::dziveli:
Raport sa Bjelasice. Skijanje odlično, snijega preko 1.5 metar, ali staze uređene. Vremenski uslovi odlični.
Priča se da se u subotu pušta šestosjed.
Od jednog skijaša koji bi trebalo da je upućen. Kaže da je otvaranje ovog vikenda, a da će se za skijaše pustiti onog narednog, znači 4. aprila.
Vidjećemo, nova staza se čini odlična, dosta strma. Snijega ima, pa ja mislim, najviše ove godine. Koliko može trajati, pitanje je.
:sm022::sm022:
Poznato je da se najviše novih objekata, fabrika i puteva otvori tokom predizborne ćutnje :smoke: Ne treba objašnjavati zašto... Takođe je poznato da se većina tako otvorenih objekata privede funkciji tek onda kada su izbori već ''daleka'' prošlost :sm008:
Što se tiče snijega na Bjelasici, ima ga toliko da skijanje za prvi maj ne bi trebalo da dođe u pitanje. Vjerovatno ću za vikend posjetiti planinu, prije neki netaknuti kutak nego skijalište, pa ću postati koju sniježnu fotku...:dziveli:
Ja bi trebalo da budem petak/subota na Durmitoru a nedelja/ponedeljak na Bjelasici - pa možemo da se vidimo ko bude bio u to vreme & da popijemo uz čašicu razgovora :D.
Izvor: jezerine.org (28.03.2009)
Na današnjem skijanju
Otvorena staza Viline Vode
Danas je svečano otvoreno 10km novih staza koje se nalaze ispod žičare Viline Vode. Šestosed još uvek nije spreman za skijaše, ostalo je još da se završi instalacija i očekuje se da bude operativan za 10 dana. U galeriji slika možete videti eksluzivne slike koje su napravljene danas, u prvom delu galerije možete videti slike stare žičare, staza i tanjire, u drugom delu je prikazan deo staza ispod grebena Ključa dok smo išli prema Vilinim Vodama (tura od vrha žičare Ćupovi preko grebena Ključa do Vilinih Voda) i na kraju sam vrh žičare Viline Vode kao i glavne staze ispod nje (već postoje 4 staze ispod ove žičare). Osnovni podaci za stazu su: visina početne stanice ~1430m (pozicija 42° 49.747'N, 19° 37.773'E), visina vrha žičare ~1810m (42° 49.238'N, 19° 37.227'E).
Klik za galeriju.
V.B.
Prijatelji iz MAMA produkcije su danas snimali sa dve kamere (ručnom, i onom sa kacige) tako da očekujemo i video materijal sa Vilinih Voda :ok:.
Vuk i ja smo se odlučili da pešice odemo do vrha staze i da je odvozamo danas :), početak šetnje je bio uspon prema Ključu (ne do vrha, nego do ispod stena), a ostatak ture smo uglavnom išli stranom padina - u galeriji slika možete videti kakvih tu terena za skijanje ima :hair:. Šetnja je trajala oko 2h, ali se na kraju isplatila :), moram da priznam da sam par puta imao iskušenje da se spustim niz one fenomenalne terene - ali cilj je ipak bio VV :). U svakom slučaju veoma lepa šetnja + sam upoznao i te krajeve iza Ključa... Usput je bilo nekoliko ogromnih smetova iznad nas.
Pre šetnje smo skijali na starim stazama, tanjir Ključ je u jednom momentu upaljen ali smo se spustili samo par puta pošto je bilo dosta magle (inače, sneg je bio skroz OK za van staze i pored visokih temperatura). Na kraju su i Ćupove isključili zbog vetra (mi smo za to vreme bili u šetnji - to sam samo čuo).
I za kraj, utisak o glavnoj stazi ispod VV (ima ih 4, i koliko sam čuo planira se još nekoliko - jedna posebna okolna dugačka za početnike i razgledanje), staza je odlična, ima lepu konfiguraciju, široka je i bila je odlično sređena.
Po stazi se skijalo/bordalo još ljudi, koji su dovoženi motornim sankama - promotivno...
Zaista mocno izgleda ovaj novi 6guz.
@Wlad: Jesi li isao tom crnom stazom?
@miloš: Da, ta glavna staza ide direktno dole, ostale se odvajaju i spajaju i sl. ;). Staza nije prestrma ali ima lepu konfiguraciju, široka je takođe... Dakle odlična staza.
@tadija: takvo je drveće na Jezerinama (a cela VV je u šumi - pa su sve staze prosecali), slabo ima zimzelenih, uglavnom bukve, staza je široka. Smetovi izgledaju malo na slici - uživo kada ih vidiš (a ispod njih si) pomisliš da je čudovište :D.
Bio na otvaranju, ali nisam skijao novom stazom. U jednom momentu vjetar je toliko jako duvao da smo morali sići na međustanici (ćupovi), i poslije toga su ugasili dvosjed. Snijeg već malo mokar, šteta jer ga ima preko 1.5 m.
@wlad: odlična reportaža, a ja tvrdim da je Bjelasica sada jedno od najboljih skijališta u regionu. :ok:
Bjelasica ima fantastičan potencijal da bude odlično skijalište, ali nije najbolje u regionu, daleko od toga ;). Dovoljno je da se čovek provoza (presporim) Ćupovima i da to shvati. Novi 6sed će drastično da popravi situaciju, ali i dalje će to biti "mala" infrastruktura.
Neki upućeni kažu da je sledeći plan da se Ćupovi zamenjuju novim brzim 4sedom. Baš smo diskutovali na Bjelasici i zaključak je da bi sa manje para sada mogli da urade mnogo - da postave 3-4 tanjira za sledeću sezonu, npr. 2 komada ispod grebena Ključa, tu prirodno postoje fantastične staze (da kreću od one najduže staze Ćupova prema grebenu Ključa) - da se stavi 1 paralelno u nastavku negde prema Vilinim Vodama i da se jedan stavi paralelno levo od Ćupova između stena u gornjem delu...
Da hoće, mogu da postave 10 novih tanjira - ono što je lepo za ovim grebenom Ključa je da tamo najduže ostaje sneg, da je zaklonjen od sunca i vetra i naravno da ima fantastičnu konfiguraciju i za stazu i za off-piste....
Ovo za region sam namjerno stavio, mada je mozda ovo posebna diksusija - da rangiramo skijalista u Srbiji, Crnoj Gori, Bosni, Makedoniji i Hrvatskoj (ovo ja podrazumjevam pod regionom).
Za Ćupove si u pravu. Ja koliko znam ta žica ima drugu brzinu, ali se mora remontovati. Tada bi radila duplo brže. To, i još par tanjira i bilo bi puno bolje.
Ipak, meni je Bjelasica favorit - koliko je reklamiram, kao da je moja :sm021:.
Kako živim u Podgorici, za sat i po stižem na skijalište koje je sada puno bolje sređeno nego prije - ima pripremljene staze, ekipu ljudi koji stvarno odlično rade - bio sam često svjedok intervencija kada se staza pokvari, kada se desi neka nezgoda i sl. Znači, skijalište koje polako dobija na kvalitetu - kvantitet, poput Kopaonika sigurno neće nikada imati, jer nema ni potrebe - nedostaju smještajni kapaciteti. Ja sam tokom marta često dolazio radnim danima, i staze su uvijek bile odlične, bez gužve, skijanje svaki put super.
Za ključ i okolo - problem mogu biti veliki smetovi. Ti si to najbolje vidio na turi, ja se stvarno tuda nisam usudio proći :hair:.
Takođe, meni lično se više sviđaju šumovite staze, posebno ove sa bukvama između kojih može da se vozi.:yay:.
Panzer upravu si to sa regionom.
Mislim da nema smisla uporedjuvati skijalista u "Regionu". Posto koliko ima pozitivnih stvari za svako skijaliste tako ima 60 vise negativnih stvari.
Ja nezelim da pocnem sada neku diskusiju koje skijaliste je bolje ili koje je losije.
Ali trebali bi biti realisticni. Bjelasica je daleko od urednog skijalista. Prvo to je cisto weekend skijaliste. Sve zicare treba remontovati ne samo cupove. A infrastrukturu da i ne spominjem. Ali mislim da ce se i to sve promeniti. Gde para tamo i volja.
Bio sam sada dva dana na Bjelasici i moram da priznam sve vise volim tu planinu, jednostavo je ta planina jedno veliko prirodno cudo.
Čiko, na prošloj strani ove teme ima tekst/vest u kojoj je i link.. Evo da ponovim, na vest:
http://jezerine.org/info/
Na galeriju gde su slike sa šetnje:
http://jezerine.org/slike/jezerine2009/