Top! Umjesto kosačice.
Pogled za štampanje
Top! Umjesto kosačice.
Koliko je retardrano da ne dozvoljavas sirenje tj gradnju staza zbog zastite biljnog sveta a sa druge strane dozvoljavas gradnju stotinu mini hidroelektrana svuda po Srbiji?! Hotel bez parkinga moze i na sred staze, nema problema.
Bas taj deo gde je planirana staza je od presudnog znacaja za celu sortu odredjene biljke/drveta?! Pa trazi da se zasadi/presadi to sto je zasticeno na neko drugo mesto.
Pogledajnmo samo Austriju - tamo svako selo ima zicaru i bar nekoliko staza i sta im fali?
Ovakvu parodiju na vodjenje drzave mislim da ni Holivud ne bi mogao da izrezira.
Zex, to su neke zaštićene vrste koje ne možeš da presadiš. Nije samo stvar u biljki, nego u celom ambijentu u kome ta biljka raste. Ne možeš da posečeš omoriku na Tari da bi izgradio vikendicu sa obrazloženjem da omorika postoji i u Pionirskom parku u Beogradu.
Ako cu je seci onda cu je opet zasaditi tu negde u blizini i resena stvar. Resenje sigurno postoji samo se treba potruditi ali lakse je biti protivan nego pokusati da se nadje resenje.
Ovo nije pitanje individualne gradnje nego prosirivanja skijalista od cega ce na kraju svi bolje ziveti jer ce se stvoriti mogucnost da dodje vise ljudi na Kopaonik a samim tim ce biti uposleno vise ljudi.
Pogledajte malo okruzenje i recite gde jos postoji slicno skijaliste? Jahorina zaostaje, Bansko gde treba da cekas svako jutro sat i po da bi se popeo na staze a nije nista bolje od Kopaonika.
Stvarno misliš da to može tako? Ova biljka mi smeta, sad ću da je presadim na drugo mesto i nikom ništa?
Na stranu što bi bilo protiv zakona, zaštićena vrsta ne sme ni da se pipne, i to još u Nacionalnom parku.
Svi mi volimo da staza bude što više i skijalište što veće, ali zaštita prirode je neprikosnovena i preko toga se ne može.
Postoji tu mnogo problema, na primer:
1981 godine je na Kopaoniku napravljen hotel Karavan (sadašnji grand), godinu dana pre toga je formiran "Geneks" - i tu je krenuo (pravi) razvoj ski centra Kopaonik.
Ono što je apsurdno, iste te godine 1981 skupština Srbije proglašava Kopaonik za Nacionalini Park!
Ako je već tada odlučeno da postoji ski centar i u isto vreme nacionalni park - ne vidim razloga zašto i sada ne bi te dve stvari mogle da budu u "simbiozi". Ispada da je ski centar veći problem za zaštitu prirode od turističkog centra (zato što se turistički centar razvija daleko više poslednjih godina od ski centra).
Po meni, sam ski centar ima daleko manji uticaj na prirodu od turističkog centra...
I na kraju, pogledajmo najveće ski centre po EU (Francuska, Italija), nalaze se po pravilu u nacionalnim parkovima a neki su i pod zaštitom UNESCO-a zbog prirodnih odlika.
Treba naći rešenje da svi budu "zadovoljni", da ski centar može da se razvija a da to ima najmanji mogući uticaj na prirodu. Kopaonik je velika planina, samo delić nje se nalazi pod ski centrom...
Tacno tako!
Sami sebi najveci neprijatelj...
Mnogo toga je na početku urađeno naopako, da ne kažem diletentski, na primer prečišćavanje otpadnih voda, kada su smetnuli s uma da je Kopaonik planina na kojoj je često vrlo hladno te da bakterije koje su predviđene za prečišćavanje otpadnih voda ne mogu da prežive tolike mrazeve.
Ovde govorimo o nečemu drugom, postoji (na primer) jedna vrsta ljubičica, ako se ne varam, koja je endemski varijetet i koja raste samo na jednom mestu na kugli zemaljskoj a to je baš tamo gde je ski-centru odgovaralo da bude žičara (Krčmar ili Duboka, zaboravio sam). I onda diskusije dalje nema, ljubičice imaju prednost. Problem mora biti rešen tako da biljke budu zaštićene.
Moram da kazem da nisam procitao celu diskusiju.
Ali takav problem, u ovom slucaju ljubicice, imaju skoro svi planinski centri. Posebno sto sve te organizacije za zastitu su redom finansirane zapadnim novcem. E sad da ne budem antizapad, ogradzujem se, ali jednom sam napisao da prvo je taj zapad preorao njehove planine pa sada nama sole pamet, a ta pamet se svodi na dajte nama mi cemo to uraditi za vas.
Dobro da ne tupim mnogo. Uvek ima resenje za ljubicice, pitanje je samo koliko kosta to resenje. Cenu najbolje znaju ti ekologisti. To sto nisu dosli do resenja znaci da nisu dosli do cene.
A da ima lokalnih dilajla, ima...
InfoKop: Završni radovi na novoj stazi na Krčmaru. Trenutno se vrši zatravljivanje i nakon toga će staza biti potpuno gotova
Prilog 17266
https://bit.ly/2kSIlPb
Septembar na Kopu:
Prilog 17267
Ovaj novi krak ima bas lepu širinu (prosto je neverovatno koliko sada stari krak deluje uzano).
Jedino što prognoziram dosta sudara na ovoj raskrsnici na kraju.
Moja pretpostavka je da stara staza neće ni biti sređivana. Možda je bila informacija o tome, ali nisam video.
Trebalo bi samo da se ogradi zbog ovog pada i to je to.
Milose dao bog da se ostvari tvoja pretpostavka
Ali onaj drugi deo ograde, ogranicenja, zabrane kurci palci, e to nije dobro.
Nego, ja da pitam, da li neko ima info kada je planiran opening na Kopu? Meni se nešto javlja 19.12., ili možda nedelju dana ranije? Za info o cenama ski passa ćemo se malo načekati, ali bože moj...
@Milos011: topovi, tj. osnežavanje ostaje na staroj stazi, a za novu stazu se pravi projekat osnežavanja.. Tako da verujem da će da se uređuje i sada i ubuduće.
@neo031: neko je okačio info da su smeštaji na Kopu prilično rasprodati za prvi vikend decembra (5-8) tako da se pretpotavlja da je i to termin openinga, neko se našalio kako će verovatno biti dva openinga kao i prošle godine :D.
Mislim da je opening jedino moguć sa starim popustom od 70% (ili barem 50%), tj. da stvarno nečemu služi, revijalnog karaktera da bude. Popust od 20-30% kao prošle godine je smešan i mogao je da prođe samo zato što su ljudi unapred rezervisali smeštaj i nisu znali za promenu cenovne politike za open.
Da se ja pitam ;), ja bi stavio da je popust 50% od 1-15 decembra. Privuklo bi se dosta skijaša, a ne bi bila prevelika gužva pošto je popust "razvučen" na 15 dana, žice rade pa rade, a skijaša nema pa nema u tom terminu (bez žestokog popusta).
Da li cemo stvarno docekati da i ovo vidimo:
https://www.skijanje.rs/vesti/kopaon...do-kraja-2021/
https://www.infokop.net/autorski-tek...iz-brzeca.html
Ima li neko neki inside info iz krugova blizim Skijalistu?
Informacija o gondoli je od izvora iz Brusa, nekog bliskog funkcionerima. Još uvek nema zvanične potvrde.
"Vlada Srbije je usvojila cenovnik ski karata JP "Skijališta Srbije“ za zimsku sezonu 2019/2020. godinu. Za razliku od prošle godine kada je bilo korekcije cene ski karata, ove godine cene ostaju na nivou prošlogodišnjih. Cene su određene u zavisnosti od perioda skijaške sezone i kategorije skijaša. Cena šestodnevnog ski pass-a za odrasle kreće se u rasponu od15.070 do 16.310 dinara dok se cene jednodnevne ski karte kreću u rasponu od 3.300 do 3.900 dinara. U nastavku članka pogledajte moguće popuste ali i poređenje cena ski karti u odnosnu na prošle ski sezone.I ove godine kopaonička ski karta 10 u sezoni je jedinstvena za sve tarifne periode skijaške sezone, važi u svim ski centrima i košta 25.550 dinara.
Cena noćne karte koja obuhvata korišćenje sve tri noćne staze je u rasponu od 2.300 do 2.800 dinara. Takođe u cenovniku je i karta za poligon za početnike sa pokretnom trakom (ski vrtić) koja košta 700 dinara za odrasle, dok je za decu 500 dinara.
Pretprodaja ski karata za skijašku sezonu 2019/20. počinje 1. novembra i trajaće do 15. novembra 2019. godine. U susret predstojećoj zimskoj sezoni, ljubitelji skijanja i zimskih sportova će moći da kupe ski karte sa popustom od 15% putem web shopa.
Prodaja ski karata nastaviće se i na “Expo-Zim” sajmu, koji se održava od 5. do 8. decembra 2019. godine, tokom kojeg će biti odobren sajamski popust od 10%. Takođe, radi lakše kupovine ski karata, i ove godine će tokom nedelje sajma biti omogućena kupovina karata putem web shopa, gde će biti odobren sajamski popust od 10%.
I ove sezone JP "Skijališta Srbije" organizuju promotivne periode za skijanje na Kopaoniku ali kao i prošle godine u nešto promenjenom formatu. Skijaši i borderi mogu da iskoriste popuste u okviru dva top ski vikenda kada će popust na ski karte biti u visini od 20 posto od dvodnevne do četvorodnevne ski karte i dve top ski nedelje kada je popust u visini od 10 posto od trodnevne do sedmodnevne ski karte."
IZVOR:https://www.infokop.net/novosti/kopa...cene-2011.html
Prilog 17273
"Skijališta Srbije na Kopaoniku se uveliko spremaju za novu ski sezonu. Ovih dana se završavaju radovi na izgradnji snow parka na Pančiću, izmedju staza 4 i 4a"
IZVOR:https://hopnakop.rs/snow-park-preseljen-na-novu-lokaciju?fbclid=IwAR1y9WL91ljeu7B1NMthx1AteBpv-zWD042azgU4tUdgGLehoCzstGiZSZ4
Prilog 17278
Fotke novog SnowParka:
Prilog 17309
Prilog 17310
Prilog 17311
Prilog 17312
Prilog 17313
Lokacija, leva strana staze 4.
Ski putić koji vodi od dna SnowParka do staze 6b (do puta koji preseca staze Krčmar-Crna/Crvena Duboka-6b):
Prilog 17314
Prilog 17315
Tri nova Ski Bife-a se spremaju pri vrhu Karaman Grebena (dva će biti gotova za ovu sezonu).
Prvi se nalazi na putu vrh KGB - Pajino Preslo (50-100m od vrha):
Prilog 17316
Prilog 17317
Drugi Ski Bife se otvara za novu godinu, odmah pored Vučije staze:
Prilog 17318
Prilog 17319
Prilog 17320
Prilog 17321
Prilog 17322
Ako ne "zabrljaju" nešto, ovaj "bife" će da izgleda dobro ;)
Prilog 17323
Prilog 17324
Tu su i temelji za treći Ski Bife na KGBu ;)
Prilog 17325
U okviru novog hotela Gorski iznad kongresnog centra niče još jedna kafana ;)
Prilog 17326
Prilog 17327
Tako da nam, što se tiče kafana neće manjkati ove godine :D
Staze su pokošene i spremne za sneg:
Prilog 17328
Prilog 17329
Prilog 17330
Prilog 17331
I još par komada ;)
Prilog 17332
Prilog 17333
Prilog 17334
Prilog 17335
Nova Garaža:
Prilog 17336
Prilog 17337
Prilog 17338
Prilog 17339
Cena, prava sitnica: 150RSD/sat, 1900RSD/dan, 45000RSD/mesec ;). To je izgleda cena za one što iznad sleću na heliodrom :D
Crkva na Kopaoniku se nalazi blizu parkinga za autobuse (preko puta Kragujevačkog odmarališta):
Prilog 17340
Prilog 17341
I par fotki sa Gobelje:
Prilog 17342
Prilog 17343
Prilog 17344
Prilog 17345
Da nije cena garaze sa polupansionom?
Kreteni !
Ispada naša Bjelasica za dž sa cijenama parkinga.
Ubrzano upropascavaju Kop! Tuzno!
Dobro nisu neku zgradu digli da bude visa i od Pancica.
Nema garaža nego parking, mislio sam na cijenu parkiranja, generalno.
@ExBaker: kako se uzme ;) ja na primer u poslednjih nekoliko godina, sam zimi po dva meseca na Kopaoniku i nisam do sada nijednom platio parking. Ni lopatarima, ni parking servisu :). Koristio sam usluge lopatara, kada dugo stoji auto i zatrpa se u snegu, dogovorim sa njima cenu i oni mi otrpaju auto...
Iskreno, ako neko želi da parkira u garaži, mislim da su ove dosadašnje mnogo bolje - zato što su potpuno zatvorene. Ova nova je "gradska" i nisam oduševljen zato što je otvorena, pa ako je napolje -20c i auto je na skoro -20c... Garaže se na skijalištima koriste iz više razloga: bezbednost auta, nema čišćenja posle i najvažnije je da je auto na "toplom", tj. da nije na ekstremnom minusu što zbog dizela, što zbog akumulatora...
A šta se dešava sa uređenim besplatnim parkinzima? Bila je priča da će napraviti jedan negde oko početne Sunčane doline. To bi bilo održivo rešenje... ne mora da bude besplatan, ali da bude razumna cena, da bude održavan i obezbeđen i da postoji bus koji prolazi tuda. btw...jel postoji bus ili je ukinut?
A mislim da je i 500 dinara dan preskupo. Pre nekoliko godina je bilo 300, a za više dana mislim da nisu davali popust.
Cenu garaže je besmisleno komentarisati...skuplji su od garaže u Tinju :)