Na zalost. :(
Upropastice Kop kao Zlatibor, nece ostaviti ni jedno drvo.
Pogled za štampanje
Na zalost. :(
Upropastice Kop kao Zlatibor, nece ostaviti ni jedno drvo.
Orjentacija te staze je veoma slična sa Kneževskim Barama, jedina gora je otprilike Jaram ;)
Ali kakve su gužve bolje išta nego ništa..
Da li je neko nekada probao skijanje na ovoj podlozi? Jel cemu to i vredi li otici na vikend gore radi toga. Naravno, jasno da je to samo jedan staza i da je to to Krst i da to nije sneg, ali nekako su mi avgust i septembar najtezi za iscekivanje naredne sezone, pa bih radio prekratio muke sa par spustova. :)
U subotu 25 avgusta otvaranje letnje staze za skijanje
U ovu subotu, 25 avgusta se u 12h zvanično otvara letnja staza za skijanje na Kopaoniku, kao što svi znamo skijaće se na stazi Krst (oko 900m) a kako to izgleda videćemo u subotu ;)
Kako staza izgleda danas možete videti na ovoj fotografiji:
Prilog 16760
I da, skijanje u subotu (prvi dan) je besplatno. Na ovom klipu može da se vidi da je ova podloga (ista je na Kopu - Neveplast) upotrebljiva:
https://www.youtube.com/watch?v=OJpi...youtu.be&t=14s
Dok čekamo prve utiske sa lica mesta, evo utiska momka koji je skijao na ovakvoj podlozi:
Sto se tice klizanja moze se poistovetiti sa klizanjem na snegu, Ali sto se tice nekih karakteristika podloge pod uticajem skije, ima razlike u odnosu na sneznu podlogu. U sustini postoji problem sa otklizavanjem, mnogo vise otklizavaju na vestackoj podlozi, najvise podseca na voznju po ledu.
Osecaj pri samoj voznji je malo cudan jer je klizanje kao po ledu, mi smo navikli da je ledena povrsina tvrda, a u ovom slucaju najvise podseca na neki ojuzeni sneg, tako da je potpuno novi osecaj na skijama. Zaokret kasni posto je urezivanje kantni malo otezano jer mnostvo resica od kojih je izgradjena podloga se savija i podvlaci ispod skije, ali se sve to dobrom tajmingom da nadomestiti https://static.xx.fbcdn.net/images/e...5/16/1f642.png
Prilog 16761
Vratismo se sa letnjeg skijanja u smeštaj, pa da podelim par utisaka.. Prvo lični utisak: ja sam skroz zadovoljam kakvo je skijanje na ovoj podlozi! Sin komentariše: super.
Podloga ima normalnu brzinu na "strmijim" delovima (koliko je strmo na Krstu ;) ) dok je na ravnim delovima sporija od snega (dno staze), u otlizavanju se ponaša slično kao na ledenoj podlozi, s' tim da se (pošto je podloga svuda ista) ponaša jednako svuda - pa je predvidiva količina odklizavanja (dok je na primer na ledu često slučaj da negde drži skroz a da je negde kao "staklo" pa proklizava mnogo više). Dakle, ako se skija otklizavanjem veoma slično skijanje kao na ledu (s' tim da ne mora da se skija agresivno). Čiste karving zaokrete nisam ni pokušavao pošto skijamo prvi dan na podlozi, ali kombinacija otklizavanja i karvinga funcioniše sasvim lepo.
Moram da napomenem da sam video da većima skijaša pravi veliku grešku u startu: pokušavaju da skijaju sporo na ovoj podlozi - mnogo bolje se ponašaju skije i mnogo je lepše skijanje ako se skija malo brže.
Pošto nismo padali, ne možemo da komentarišemo kakva je podloga pri sudaru sa njom ;), dosta skijaša je bilo u šorcevima, kratkim rukavima - što je za posledicu (manjeg broja padova) izazivalo oderotine... Bilo je i pokušaja izletanja sa staza i tu je mreža na ivici staze dobro radila posao.
Gornji deo staze savršeno funkcioniše (pad, skijanje i sl.) u donjem delu je manji nagib pa u suštini nema skijanja (samo pravo) i u tom delu je podloga u "talasima" što još malo pogoršava situaciju (imamo osećaj kao da je podloga sporija na tom delu). Langlauf tehnika odbacivanja na ravnom skroz funkcioniše :)
Prilog 16762
Posle skijanja smo u prolazu čuli dosta negativnih komentara (sr*nje, loše i sl.) ali mi prenosimo lični doživljaj, mislim da je sporo skijanje loša kombinacija na ovoj podlozi.
Posle skijanja sama skija ima dosta "prašine" od zelene plastike (očigledno se podloga troši pod rubovima), takođe se stvori sloj zelene plastike na delu podloge do rubova. Jedan border se požalio (što se i uživo moglo videti) da mu se podloga na jednom delu do ruba oštetila.
Mislim da bi bilo dobro da ima neka renta na licu mesta (da ne moraju da se tegle skije od Konaka i sl.), pa da se donesu samo cipele. Mi smo došetali u patikama pa se na licu mesta prezuvali. S' obzirom da očigledno postoji trenje između podloge i dela skije do rubova verovatno je bolje koristiti stare skije ;)
Danas smo skijali još jedno dva sata, staza je bila skoro pusta, na početku skijanja par skijaša onda uglavnom skroz prazna staza. Skijanje odlično (kažu da svakog dana moraju da premažu stazu sa nečim), brža podloga, pogotovo se osetilo u donjem delu staze.
Ja sam danas poneo "kamenjarke" ;) na stazu, stare skije za koje me baš briga, prošle godine su bile iservisirane tako da je podloga bila savršena - posle skijanja katastrofa, deo podloge do ruba (u širini jedno 1 cm) ispod veza ne postoji - sa obe strane - istrošena do onog produžetka ruba - skije za baciti. Da se to desi na novoj skiji da se ubiješ.. Sin je vozio moje SL skije za stazu, na jednoj skiji nije strašno (iako ima oštećenja) na drugoj isto nedostaje deo podloge uz rub - moraću da ih ponesem u servis negde ko radi "vađenje" tog dela podloge i lepljenje nove.
Kažu mi iz Skijališta da će to biti manje kada se podloga razradi, da je bolje skijanje i manja oštećenja - imaju oni dole na papiru spisak šta sve ne sme, na primer skije ne smeju da budu navoskirane, onda piše da ne smeju skije sa ne-znam-kakvom podlogom itd. Jedino što nisu to stavili u obaveštenju i negde na sajtu da ljudi ne uništavaju skije. Ja sam im rekao da je najbolje da nabave X pari skija baš za tu podlogu i da ih rentiraju na dnu Krsta.
Sin je juče vozio potpuno nove skije, i oštećenja praktično nema, tako da ja sumnjam i na mogućnost da usled velikog trenja (i "četkanja") ako je negde skija popunjavana (podloga) da se onda taj deo skroz istroši i raširi otvor po dužini. Pošto je danas vozio identičnu skiju, samo staru 3 godine koja je dosta oštećena.
@Wlad, koliko košta zabava, tj. ski pass?
Za sada nemaju cenovnik pa koriste zimske cene. To znači:
Pojedinačna vožnja: 350RSD
Poludnevna karta: 2200RSD
Dnevna karta: 3000RSD
S' tim da je ovaj vikend neki promo pa ima i 15% popusta - znači danas smo platili 1870RSD tj. oko 16EUR. Taj poludnevni pre podne traje od 10-13h što je po meni sasvim dovoljno, dovoljno je i 2h..
Još samo da nabave neke skije sa jakom podlogom za rentu ;)
To izgleda kao dobra fora, ali nisam siguran koliko je investicija isplativa.
Gruba matematika: neka takvo skijanje bude moguće 100 dana u godini i neka svaki dan bude u prosjeku 100 skijaša (mislim da je to vrlo optimističan broj) sa cijenom 20€ po danu. To je 200.000€. Troškovi održavanja staze i žice, radnika, skidanja i postavljanja podloge na kraju i početku sezone, itd. su sigurno veliki. Ne znam iznos investicije, ali mislim da je ROI ogroman. Dao Bog da to bude isplativo i potraje.
Koliko sam čuo ne planiraju da je skidaju (inače je podloga fiksirana dole sa milion šrafova), verujem da ta staza kao staza ne može sama sebe da isplati, ali kao i sve u turizmu kroz animiranje letnje sezone sveukupna dobit povlači da se sve te stvari na kraju isplate. Pogotovo kada se pogleda u šta sve država ulaže ;)
Skijališta Srbije: Besplatno korišćenje skija uz važeću ski kartu za letnju stazu
Skijališta Srbije obaveštavaju korisnike da će, zbog boljeg kvaliteta skijanja na veštačkoj podlozi i zbog bezbednosti, svim skijašima sa važećom ski kartom u promotivnom periodu obezbediti besplatno korišćenje skija koje će moći da sa svojim ili rentiranim pancericama preuzmu na polazu žičare Krst. Skijaš je u obavezi da nakon korišćenja skije vrati na mesto preuzimanja.
Zbog nekoliko primedbi na oštećenu ski opremu Skijališta su se odlučila da daju svima besplatne skije na korišćenje ali i kratko uputstvo kako da sačuvate vlastitu opremu od oštećenja.
Veštačka podloga na kojoj se skija je, naravno, potpuno drugačija od snega, pa samim zahteva i drugačije korišćenje. Iako za vožnju ove staze nije potrebna posebna oprema, neophodno je da su skije novije proizvodnje i da nisu reparirane od prethodnih oštećenja. Takođe, važna napomena je da ni skije ni snoubord nisu sa ekstrudiranom bazom i da se ne koristi vosak za skije. Savet svim korisnicama je da se upoznaju sa pravilima korišćenja i da poštuju uputstva koja su istaknuta na stazi.
Izvor: InfoKop http://m.infokop.net/vest.php?id=3028
Bili smo danas sin i ja još jednom da overimo letnju stazu. Pa da dam izveštaj pošto sada Skijališta Srbije iznajmljuju skije kod polazne stanice žičare..
Ima dovoljno opreme (skija, ne znam imaju li štapove, pošto smo mi poneli cipele i štapove), i oni sada "provaljuju" koja je kombinacija dobra za plastičnu podlogu. Inače kada se siđe sa žice, postoji crna široka traka preko cele staze natopljena (pretpostavljam nekim voskom) namazom preko kojeg pređete i "podmažete" mažom skije za ovu podlogu.
Na nekoliko mesta sa desne strane staze (oko 5 kom) su slični "jastuci" zelene boje za mazanje skija - s' tim da ona na početku crna jako zakoči skije (pa ima i nekih koji se zatrče preko toga pa padaju ;)) ove posle zelene ne koče uopšte pa preko njih može da se preskija i u punoj brzini.
Već sada posle nekoliko dana i mazanja plastične podloge (pošto svaki dan prelaze plastičnu podlogu sa nekim premazom) se vidi da je sve to malo drugačije, čak je počela i da niče trava ispod podloge što kažu da je važno.
Da napomenem da smo sa svim skijama ispoštovali sva uputstva, namerno smo se trudili da bi videli kako funkcioniše, znači prešli preko svakog mesta za mazanje skija.
Elem, oko 10h smo na stazi, uzimamo 2 para istih skija, neke Fischer obične skije (165cm dužine), vidi se da su sve skije uzete iz rente ali skroz rade posao. Prvu spust super, drugi već vidim da mi zadnja unutrašnja strana skije zaostaje. Moj treći spust i vidim da je otklizavanje nemoguće pa vozim 100% karving zaokrete. Na dnu skidam skije, _vrele_ i podloga do ruba sa obe strane na obe skije ne postoji - spaljen prvi par skija ;). Ubeđuju me kako su se Salomon BBR dobro pokazale, uzimam ih i idemo dalje.
Sin se nije žalio i oni komentarišu "sa decom nema problema zbog težine", u sledećoj vožnji BBR ide odlično a sin isti simptom - ne može da mrdne u otklizavanje - silazimo do dna - njegove skije identično "spaljene" - drugi par skija ;). Daju mu Elan Amphibio (nisam video broj pošto ima neke nalepnice od rente preko).
Sa BBRom i Elanom skijamo sve do 13h, 3 sata neprestanog skijanja i u svakom prolazu mazanje i sve kako je predviđeno.
U 13h ističe poludnevni ski pass i sin u poslednjem spustu sa istim simptomom na Elan Amphibio - pogađate, na dnu zaključujemo da je i treći par skija spaljen ;). Skidam BBR, i on se "oseća" OK, neko malo oštećenje samo ima ali to je verovatno bilo i pre skijanja.
U međuvremenu su sve skije koje su skijali odrasli muškarci bile Salomon BBR tako da eto, pronašli su dobitnu formulu :D
Suma sumarum, za ovih par dana smo "spalili" 4.5 pari skija (3 od SS i 1.5 naše ;)) što je prilično dobar skor za 7-8 sati skijanja :D
Odličan izveštaj. Hvala Wlad :dziveli:
Sta mislite, da li se isplati planirati unapred smenu od 16.03.? Poprilicno bi jeftinije prosli u odnosu na prvu polovinu marta.
Prioritet su nam klinci i njihovo skijanje i skolica
Treba imati na umu da je krajem sezone dosta toplije, a samim tim je snijeg dosta mekši i vlažniji. Za klince je poželjno da je staza čvrsta i ispeglana (bar za prve korake na snijegu), a sa vlažnim snijegom treba računati na malo drugačije uslove sa kojima se mali skijaši na malim skijama trebaju izboriti. Skije se "ukopavaju" i teže bočno otklizuju, a to ni odrasle početnike ne ispunjava srećom.
Na Marinim Vodama (31.08.2018.) ni traga od radova na novom liftu.
Prilog 16770
Crvena staza Gvozdac samo sto nije gotova.
Ovako je to izgledalo 31.08.2018.
Pogled na gornji deo staze.
Prilog 16771
Prilog 16772
Pogled na deo gde se spaja sa crnom.
Prilog 16773
Prilog 16774
I pored ove crvene pravi se jos jedna crna. Radnici rekose (31.08.2018.) da ce i ona biti gotova i osnezena do pocetka sezone.
Prilog 16776
Prilog 16777
Prilog 16778
Prilog 16779
Prilog 16780
Probali i letnju stazu. Licni utisak skijanje po ovoj stazi je najblize skijanju po stazi koja je ispeglana na temperaturi u plus a preko noci se smrzla na jakom mrazu.
inace, ovako izgleda sloj po kome se skija.
Prilog 16781
@amater: bravo za izveštaj :ok:
Još jedna novost:
Prilog 16783Citirati:
Pocela izgradnja zicare, iznad vikend naselja.
Prilog 16784
Izvor: Facebook (Caslav Djurovic)
Jako lepe vesti i jako lep izvestaj. Konacno da se nesto ulaze i u skijasku infrastrukturu i staze. Jos samo da docekamo sredjivanje veze Gobelje sa ostatkom skijalista preko staze i novih sedesnica i, naravno potez oko Belih Reka i Kop ce stvarno postati ozbiljno skijaliste. Sad da sacekamo zavrsetak radova, pa da posle toliko godina overimo i nove staze na Kopu!
https://i.imgur.com/7vikiTa.jpg
Otvaramo sezonu u septembru ;)
Ski opening Kopaonik 2018/2019
Prilog 16797
Tradicionalno otvaranje nove ski sezone 2018/2019. na Kopaoniku, je planirano za period od edit: 13-16. decembra 2018. godine. Ski Opening na Kopaoniku održan je prvi put 2010. godine, a sve po ugledu na slične događaje u popularnim evropskim ski centrima, sa ciljem da se na simboličan način obeleži otvaranje ski sezone na Kopaoniku. Ski Opening Kopaonik je nakon osam godina postao poznati turistički brend koji svake godine na Kopaonik privlači sve veći broj gostiju iz celog regiona.
Prošlogodišnji Ski Opening Kopaonik, za četiri dana privukao je preko 15.000 gostuju željnih dobre zabave.
Kopaonik je omiljeni zimski centar među mlađom populacijom zbog dobre zabave i bogatog noćnog života. Na stazi i mimo staze, zabava tokom četiri dana Ski Openinga zagreva sve skijaše, uz mnogobroje promocije, modne revije na otvorenom kao i celodnevnu zabavu uz populane bendove i DJ-eve. Prve dane na snegu provedite u skijanju, snowboardingu, sankanju, ski takmičenjima, nagradnim igrama, modnim revijama ali i uz Apres ski žurke.
...
Više na: http://www.infokop.net/novinski-clan...7.-godine.html
E baš super, mi što smo rezervisali smeštaj za termin od 6. do 9. sad da se uhvatimo za uši pa da igramo...
http://www.infokop.net/novinski-clan...8.-godine.html
Ne bi se čudio da budu radile staze 6-9, a zvaničan opening da bude 13-16..
Čak je i MK objavio pre nekoliko dana opening 6-9 :D
Prilog 16813
A da ne pominjem što su se otvorili dva prsta sa 30% popusta...
Poslednje informacije na temu Ski openinga...
Prilog 16814
Cirkus made in Serbia :D
Opening je opening, nema dva zvanična openinga, to ima samo kod nas ;)
Uvek se žice puste nezavisno od zvaničnog openinga, pa tako ima jedan nezvaničan početak sezone i jedan zvaničan opening.
Sada će biti jedan nezvaničan i dva zvanična sa različitim popustima (3 puta manjim nego prošle godine), Ćika je očigledno "inovator" :)
I verovatno će početak sezone "zaseniti" poskupljenje ski passa :(
Odbrojavaju dane do početka prodaje ski passa sa popustom od 15% a nisu ni cenovnik objavili, ljudi naravno masovno rezervisali smeštaj a cene ski passa nema ni na vidiku ;)
Wlad, nisi ti ti dobro pohvatao :sm022: Novi trend na Balkanu je svečano otvaranje svake staze i žice posebno. Takozvani parcijalni pristup. Globalni više nije popularan. Tako sezona otvaranja duže traje.
Trend je trend, mora da se poštuje :D
Direktor Skiališta Srbije o noćnom skijanju:
https://www.youtube.com/watch?v=m1HM...outu.be&t=2579
Ne zna čovek ni koju stazu su osvetlili prošle godine... Ali dobro, nije on na Kopaoniku, on sedi u Beogradu u kancelariji pa ne mora da zna ;)Citirati:
Noćno skijanje se jako pokazalo prošle godine dobro, jer smo osvetlili stazu Krčmar, ove godine ćemo osvetliti i stazu Pančić, ...
Majko mila. Kako upropastiti za nekoliko godina skijališta koje je imalo perspektivu...
Znači, na naslovnoj strani sajta SS je uveliko odbrojavanje do otvaranja web shopa, a nigde još nije objavljen zvaničan cenovnik! Reklamiraju 15% popusta na šta tačno???? Prvo jedan termin za Opening, pa onda drugi, pa onda oba :sm006: Ljudi masovno bukirali unapred, očekujući dosadašnjih 70% popusta, a onda hladan tuš, 20% za prvi Opening i 30% za drugi? I to opet ne znamo popust na šta, jer nikako da objave novi cenovnik koji se verovatno razlikuje od prošlogodišnjeg i to ne na rados' korisnika istog! Onda uredno čitam komentare da niko normalan ne ide na Opening radi skijanja već radi provoda, i da genaralno taj popust nikog ne tangira. Paaaa... mislim da i nije baš tako! Za Opening obično radi malo staza i nenorrmalna je gužva, ali to je bio kompromis za 70% popusta i mnogima je to bila jedina šansa za skijanje na Kopu ili bilo kakvo skijanje. Očigledno da se forsira to da skijanje bude isključlvo sport dostupan onima sa mnogo para, a sirotiLJa neka sedi kod kuće, šta ima da se skija...
Zabelelo na Kopaoniku večeras:
Prilog 16817
Konačno je izašao i cenovnik ski passova za sezonu 2018/2019:
Prilog 16821
Generalno +10% osim za sezonski / pojedinačni..
http://www.infokop.net/novosti/kopao...cene-2011.html
Bas se trude da nas oteraju sa Kopa.
Prvo zgradurine, sada neopravdano poskupljenje ski karte.
Kako su krenuli da unistavaju prirodu zgradurinama uskoro ce i sneg da zaobilazi Kop.
:sm008:
http://www.infokop.net/investicije/k...im-vodama.html
Znači ništa od Mare ove sezone. Savršen tajming.