Ne mogu, dok dođemo do Zlatibora biće 9, pola 10, dok se smestimo i odemo biće pola 12. Ali nema veze, bolje i pola dana nego ništa :)
Pogled za štampanje
To svakako. :)
ma zezao se covek, kako niste skontali - ironija, jel tako @heroes? :D
Danas sam se opet provozao do Tornika,temperatura oko 0 ili cak u blagom plusu,ali duva jugo,pa mi se ti ni malo ne svidja, mada staze jos dobro drze,a i malo je skijasa.Sutra su najavili neki, minus pa se nadam da ce vama vikendasima biti ok...Macak znas me...:)...nisu pazljivo citali ostale postove,mada reakcije govore da sam bio u pravu.
vidimo se sutra na stazi :D
Plecko bas nevolis da ti neko dira Tornik opusti se idemo malo na Jahorinu
Staza Zmajevac je livada...
@ HM
Zmajevac jeste livada,sada kada je lepo presadjena trava,cesto se desava da je "skijasi" popasu....
I ja sam imao comodor pa sam kasnije uzeo pc jer vishe nije mogao da mi uradi ni pola posla, toliko o toj nekoj prici nekad i sad.Citirati:
Ja sam skijao na Torniku pre sestoseda,pa negde to skijaliste postoji od 82-83 godine,pisacu o tome ovde,ali drugi put,ocigledno je da je ovde dosta ljudi koji bas i nisu skijasi,sudeci po pisanju.Ja se ne bojim da ce Tornik da propadne kao skijalste,cak sta vise,ali zamerke koje ovde citam,kao losa priprema staza,ili uspon kod naplate parking...!?su u najmanju ruku smesne,i otkud hupseri na stazi u podne,na kojoj se skija 1500 skijasa,navode me da se pitam da li su neki ovde bili uopste na planini.
Nije problem u usponu, ali je problem da ako neko naplachuje parking, valjda ima onda obavezu ocisti prilazni put, i parking, ja sam zbog autobusa hrvatskih skijasha koji je tu stao i zaglavio izgubio 15 minuta, a ne bi zaglavio da je put bio ociscen ili da je naplatna rampa bila na vrhu a ne na sred ne ociscenog uspona.
Danas na Torniku na 100 ljudi, nije moglo da se skija nishta drugo sem zmajevca. Tornik iliti levak su klinci izrovali vezbajuci, a cigotu ne treba ni pominjati. I opet za zadrskom jer sam dosao od pola 1.
A ja ne pricam o jednom dva hupsera vech o celoj stazi izrovanoj u santi leda.
Isto tako, oko planina i da li su neki bili ili ne, reci cu samo da mozemo uzeti 3 najbliza ozbiljnija centra Zabljak, Kop i jahorinu, i da moje poredjenje pripreme staze uzimam sa ova 3 centra na 3 sata od zlatibora.
Priprema staza na zlatiboru je ocajna u ovoj sezoni. I opet kazem za cenu ski pasa koja je ista kao na zabljaku, ili kopu od februara cini mi se. ocekujem bar korektno sredjenu stazu, nije mi cilj samo da se spustim, nego pre svega da uzivam i da malo vishe pustim bord, i da ne moram posle svake druge voznje da odmaram od silnog peglanja neravnina kolenima.
Sad ne znam da li radish u ss, ili zivish od turizma na zlatiboru, ali valjda je svima u intresu da se gore srede neke stvari kao svake godine, a to je da se staza pegla sa 2 ratraka odjednom,a ne u 2 smene po jednim.
Naročito OZBILJNI skijaši...
@hodac: slažem se sa tvojim mišljenjem i svašta ćeš ovde još pročitati ili si pročitao od nekih od juče članova a verovatno i skijaša
Meni se cini da su ovi na Kopu postali bas majstori za sredjivanje staza tako da zlatiborci moraju jos mnogo da uce po tom pitanju a imaju i od koga sto je veoma dobro za sve i za zaposlene i za nas (naravno ako hoce).
Stvarno su se sami prepoznali "skijasi".Kada stize da napises post, a sada kada ja ovo pisem je 12:10,a na stazi si od pola jedan.O hupserima,o tome koliko je ozbiljan ski centar Zabljak,koji ima samo ozbiljne mogucnosti,o tome ko cisti parking,i nesposobnosti iskusnih planinskih "vukova"koji ne umeju da voze auto sa 5-10 cm snega na njemu,o pripremi staza,i sa koliko tabaca treba da se taba staza i dr...pricati sa ljudima koji misle da sa 10 dana skijanja si dobar skijas,stvarno je smesno.Ne radim u ss,i ne bavim se turizmom,i gore koji me znaju,znaju da sam se ja najcesce svadjao sa ss u vezi skijalista,a kada citam neke postove ovde,vidim da ti ljudi znaju sta je planina i sneg,koliko i moja baba sto se razume u fudbal.Voleo bih da upoznam neke od vas "Kop skijasa",da zajedno odskijamo par puta,i da se na licu mesta uverimo o pripremi staza,lakom ili teskom skijanju,iskustvu,sta je za nekoga "izrovanost u santi leda"ili je samo za dobrog skijasa tvrdji deo staze,sta je strmo a sta ne...moze na pp,pa da zavrsimo sa ovim.
@hodac...priprema staza na Zlatiboru je ocajna ove sezone. Voleo bih da procitam sta ti znas o pripremi staza,pa da vidimo nesto, da dodjes gore ljudima da objasnis,zarad dobrog skijanja na Torniku,sto je u interesu svih nas.
Skijao sam i na Zabljaku i na Jahorini,skijao sam i na Kopaoniku(doduse davno),na svim tim planinama, sam u popodnevnim satima vec vozio po hupserima,u zavisnosti od broja skijasa na pojedinim stazama(i to vise od jedan ili dva hupsera,mada nikad nisam video stazu sa na pr jednim hupserom,ili ih ima, ili ih nema),a ako neko naziva usponom,mesto na kojem se nalazi naplatna rampa za parking na Torniku,onda ne znam sta reci,za Jocu iz Novog Sada,verujem da je to uspon.Jos bih pitao ove "skijase"prepoznace se oni,kako ide "klisko"?
Ko provede 10 skijaških dana sa instruktorima skijanja SKI MANIJAKA ili SKI BUSA ima da odskija ski stazu Zmajevac i sve ostale staze ski centra Tornik iz zezanja , lagano. Dodao bih da mora da bude i malo fizički spreman.
Staza Zmajevac je livada...
Klisko skijaš
Ha,ha,ha...Joco,sve si smesniji i smesniji!
Staza Zmajevac je za skijanje izvrsna, veoma lepa strmina, siroka dovoljno, ujednacena, zaklonjena od sunca, e sad doduse ni ja nisam prosao tu skolu sa tim instruktorima..., mada je cela ovo prica (mudrovanje) super jer ima snega, samo tako da nastavi.
O tome i pišem sve vreme, ne treba ni da prođeš jer je staza Zmajevac lepa i lagana,nije nikakav bauk od staze , skija se lagano i opušteno kao i čitavo skijalište, jedino sad za skijaša kome je frka da je odskija može malo da douči sa ski učiteljem da malo utvrdi znanje...
Ja nemam nikakav licni odnos koji bi mi pomutio percepciju da nerealno napadam ili da branim staze na Torniku (ne kazem da ga drugi imaju vec zelim samo da se ogradim), prihvatam da je cinjenica da koliko ljudi ima ima toliko i misljenja, medjutim zbog mnogih zaljubljenika u ovaj sport (meni kao i vecini na forumu verovatno najlepsi ali nosi i rizike), koji se informisu na ovom forumu pre nego sto krenu na vikend skijanje (sto skijaliste Tornik po mom misljenju i jeste i za tu namenu je odlicna opcija), treba biti realan. Konstatacije (ne zelim da se bavim ko je rekao nego samim zapazanjima pa zato i ne citiram) tipa - staza 2a je za pocetnike i definitivno plava, zatim Zmajevac bi mogao da prodje kao crvena, skijaliste je za svaku preporuku za pocetnike, Zmajevac je livada, lagana itd. - iz perspektive nas rekreativaca ne stoje sigurno, a mislim da prevazilaze i one granice koliko ljudi toliko cudi jer ipak nekakva realnost postoji pa makar ona bila socijalna, zasnovana na intersubjektivnom usaglasavanju. Moje misljenje je da je i osnovni nedostatak ovog malog skijalista jedna lepa, lagana, duza staza kao npr Karaman Greben koja bi bila za pocetnike da mogu da se ko ljudi iskijaju i opusteno uzivaju kao i za decu pocetnike jer ih strmija staza od plavih po srpskim kriterijumima (mada su 2a i Zmajevac homologizovane crvena i crna staza) "tera" najcesce da sede i tako od starta kvare skijaski stav. S jedne strane bauk skijaliste - nema govora, ali s druge ok za pocetnike - bas i nije (mada uz iskusne ucitelje moze). Ko god je skijao na Torniku kada ima puno skijasa u to se i empirijski uverio jer je video veliki broj ljudi koji skijaju a da pritom slabo kontrolisu skije pa se desavaju i povrede sto je sigorno delom uticaj nesklada skijaske tehnike i odredjenog zahteva staze. E sad sta bi to po nasem misljenju trebalo da bude crna i crvena staza to je druga tema jer ima crnih i crnih staza, sta je za svakoga strma ili blaga itd, moje misljenje je da bi i najveci majstori rekreativci, u neskijaskim zemljama posebno, itekako uzivali skijajuci Zmajevac a i da mogu veoma lepa takmicenja da se tu organizuju. Ako se ovo dovede u pitanje cini mi se da se dovodi tek u pitanje obelezavanje staza na drugim skijalistima bar u Srbiji, ali za to ja nisam strucan jer nemam dovoljno znanja da bi se time bavio. Ono sto je sigurno sa dosta tehnike, kondicije i hrabrosti (kosto vec neko rece) na 2a a posebno na Zmajevcu bi se mogle postici velike brzine. I jos jednu stvar zelim da dodam, prilazni put od magistrale do Tornika je svaki dan ciscen u periodu od 9 do 15h (neznam kada), jer kad sam dolazio bilo je snega a kad sam se vracao put je bio potpuno cist. Tako da nije tacno da se put ne odrzava vec da se nedovoljno odrzavao ali je funkcionisao, treba imati na umu da dobar deo srbije je u to vreme bio zavejan, u mnogim selima ljudi ni do doktora nisu mogli da prodju, mnogi putevi do Kopa i drugih planina neprohodni itd., ja to kazem a ljudi salju slike od nedelje u toku dana (valjda 15 ili 16. 01.) kada je sneg i vise navrata veoma intezivno padao da bi dokazali da nije tacno i da se uopste ne odrzava ili sta vec. I tako baveci se ovakvim stvarima tesko imamo prostora da pricamo o stvarnim nedostatcima kako bi svima bilo bolje jer nije svaka kritika korisna pa onda kao oni sto kritikuju misle najbolje a oni sto "brane" ne zele da vide realnost i tako dodjosmo do uspona na naplatnoj rampi i drugih besmislenih stvari. Mozda sam malo vise filozofirao ali sam imao potrebu da sve ovo napisem (nadam se da u ovakvim raspravama vise necu ucestvovati), a i valjda je i to uloga nas matorih na ovom forumu. Pozdrav za sve i valjda ce nas vreme posluziti a mi svi uzivati.
Nikada nisam rekao da je Zmajevac bauk,ali to vam je staza sa najvecim prosecnim nagibom u Srbiji, i to vam je cinjenica,39% nagib.Sad nisam siguran,ali mislim da sam negde procitao da je prosek od 40%, potreban za kategoriju crne.Staza Cigota,bi isto trebalo da se kategorise sa crvena(i tako i jeste),mozda bi negde i bila plava,ali kada se uzme u obzir kakve staze su na "Kopu" plave,onda je ona po tom obrascu,100% crvena,Staza Tornik je mislimo realno kategorizovana,tj crvena.Dejane,slozio bih se sa vecinom tvojih konstatacija,i to doprinosi da ovde imamo kvalitetnu razmenu misljenja,ali kada neke stvari procitas,jednostavno shvatis da je ipak razlika izmedju srati i misliti,velika(naravno, ne mislim tu na tebe).Ovde si pomenuo razne "skijase"koje mozes videti po Torniku,i njihovo budimo realni "mucenje",na zalost bas takvi su ovde najzesci u nekim kritikama,o uredjivanju staza,o kategorizaciji staza,o cistoci puta itd,a ti ljudi su drugi put na planini,tri puta su stali na skije,i drugi put su videli tabac u zivotu,i onda "klisko skijasi"pokusavaju da budu jos i duhoviti,i pokusavaju kao da provociraju,a u stvari oni slicne stvari pisu po raznim forumima,sa raznim temama,jer su zapravo "usamljeni mudroseri".Ja ovde iskreno pisem,pre svega sto veoma volim skijanje,i dosta godina se bavim time,i zivim pored jednog malog(nadam se uskoro i ne tako malog)ski centra,i kao dugogodisnji skijas,secam se godina kada je skijanje u Srbiji osim na "Kopu",bilo na tako niskom nivou,da je za nas koji volimo taj sport stvarno bilo tesko da se bavimo njime,a dovijali smo se na razne nacine,od uzeta na motoru,preko noznog tabanja staza,do skupljanja love da se ode do Jahorine,kada smo od bratske opstine Mozirje iz Slovenije dobili polovni tabac,negde 87-88 godine,bili smo srecni kao mala deca.A dva sidra koja su tada radila za nas su bila vrhunac,sa tabacem mi smo mislili da imamo odlican ski centar na Torniku,o putu,kamenju i korenju po stazama nismo ni razmisljali,vazno je bilo da samo padne sneg.Prva skijanja na Torniku smo imali tako sto bi ispred nas isao kamion iz komunalnog,cistio sneg na putu kroz selo "Ribnica",(jer drugog nije ni bilo)put koji nije asfaltiran,a mi svi za njim,pa na danasnju "Cigotu"postavimo do pola, kanap sa motorom,pa pola dana tabaj sa skijama,a pola dana se skijaj.Mnogi koji ovde pisu tih godina se nisu ni rodili i njih i razumem,ali oni koji jesu,i cak su i za desetak godina stariji od mene,nisu ni znali za skijanje kao sport,poceli su sa tim danas kada imamo Tornik kakav imamo,"Kop"kakav imamo,"SP"kakvu imamo,i skijanje se polako razvija kod nas,i onda oni koji misle da sa pet dana skijanja postajes skijas,kada 5cm snega koji pada na planini na putu je uzas,ili misle da im zica ide presporo,a ne umeju da sednu na istu ,pa cak i da ova stoji,pocinju da daju svoja "misljenja"o pripremi staza,kategoriji staza,i ne znam cemu sve,stvarno postane smesno.I sto je jos smesnije,to su oni isti,koje gledam kako na dupetu "drljaju" Zmajevac,pa se posle zale kako ima leda na stazi,jer boze moj kako oni sa pet dana skijanja sa ski manijacima,ne mogu da odskijaju jedan Zmajevac,pa im je led i "losa priprema" izgovor,a mi i oni koji znaju sta znaci skijati,sve to posmatramo i pitamo se "pa gde ste vi to posli".Na kraju bih dodao i to,da postovi kao tvoji Dejane ili Mackovi,doprinose da u Srbiji sutra pored "Kopa",dobijemo jos koji kvalitetan ski centar,mislim da je Stara Planina na dobrom putu,a pogotovo Tornik, da to na kraju i postane,na radost svih nas koji volimo skijanje i planinu.
Aman vise ljudi,
Ostavite se pisanja licne istorije i bezkorisnih informacija.
Koga briga kad si prvi put video sneg,kliska,ratrak ili zimsku gumu...
Ubiste forum!
Nego,jel neko sjija na Torniku ovog vikenda,kakva je situacija gore?
Tako nekako... Ljudi kukaju kada 4 pahulje padnu na asfalt, a posto se u nasim auto skolama teorija prelece i preskace, samo da se prodju testovi, niko ih ne nauci o prilagodjavanju brzine, koja je prilicno bitna jer sneg sa kolovoza i ne treba da se čisti do 5 cm. u Beogradu histerišu i kada ima 0,5 cm. Na planini ipak očekujem svašta, ali tu su lanci, sada i obavezan deo opreme, tako da ne vidim u čemu je problem, ako može trapavi Fiat Stilo karavan da se popne, mogu valjda i ostali.
Što se tiče staza, više i ne lsušam kukanje, ili je meko, ili je tvrdo, ima hupsera, ne valja veštački sneg, ne valja prirodni... Aman, ljudi! Staneš na vrh, kreneš, voziš. Prilagođavaš se stazi. Čak više uživam u tome, nego da se po perfektnoj pisti spustim od tačke A do tačke B. Zanimljivo je i kad se neko iskuka da je neka staza baš dobra, crna, samo šteta što je ne tabaju. Da li ste razmislili da možda zbohg toga jeste crna? Boja staze ne označava nagib, već težinu staze. nagib je jedan deo parametara za kategorizaciju, tu je i širina, bočni nagib, uređenost, okolni teren, bezbednost... E, sad, one najfrekventnije plave staze bi trebalo održavati perfektno, jer tu su početnici koji uče, a teže staze iziskuju više veštine, a ne da se pretvore u lakše zato što im neko nije dorastao. Daleko od toga da se ove polusređene staze kod nas tako sređuju planski, ali dosta kukanja. Skijajte!
Bas naprotiv,forum je zivnuo...;)
Vratih se sa Zlatibora, bio i @macak011 čiji su komentari i doprineli da odem i "probam". Ja samo mogu da kažem da je ski-centar odličan i da sam uživao tri dana sa dečkom od 7 godina i sa @macak011 i njegovom kćerkom. Staze su odlične, mislim da je izvučen maksimum od raspoloživog, ne mogu da kažem da mi je nešto smetalo. U stvari smetalo je, skijaška nekultura 90% skijaša, koji kada je staza puna jurcaju i sudaraju se, meni sa detetom to jako smeta i počinjem da bivam incidentatan u tim situacijama. Ne ide se u spust kroz grupu skijaša i kroz vezni put.
Zmajevac je odlična staza ali je neverovatan optimizam pojedinih skijaša koji se lomataju iz ne znam kojih razloga. Jeste da je gužva popodne, (od vremena važenja poludnevnog) pogotovu na Čigoti pa mora malo sporije i opreznije a i bila je trećina staze ograđena zbog takmičenja.
U petak nije bilo gužve i bilo je +3 ali smo skijali do pola 4 bez problema. U petak na subotu je palo oko 30-40cm snega tako da je subota bila fenomenalna, sa dužim sunčanim intervalima. Na žici od 8:45 do 16:20 :) Nedelja opet klasična gužva (od pola 1) sa dosta ludaka na stazi ali Zmajevac je odličan bio. Da, bilo je leda jer je duvao vetar ali ne znam što to nekome smeta, skije idu i po ledu. A išao je i moj sin od 7 godina bez problema, čak šta više sa uživanjem :)
Ićiću opet sigurno... uskoro!!!
Lep vikend, dosta snega.
Staze jesu losije pripremljene nego prosle godine.
Ne znam sta je tome uzrok nisu nabijene.
I dalje mi je OK poludnevna varijanta, posle toga malo dosadi...
Ne pamtim ovako lep sneg na Zlatiboru...
Staze jesu nesto mekse,a to je zbog prirodnog snega,koga ima dosta vise,nego prosle godine u ovo doba.Prosle godine u ovo vreme,su samo "sabijali" vestacki i zato su bilie staze dosta tvrdje.
Hm, deo gde su se klinci takmicili je bio onako tvrdji, mozda su to malo ozbiljnije tabali.
Jos jednom da kazem nije bilo lose, ali prisle godine sam bio u vreme kad je bilo prirdnog snega, i bolje je bilo.
Danas sam dosao na stazu oko 9:45 i vec je bilo smeksano.
Cudan je onaj sneg, vlazan je, nedostaje jaci minus.
Prilazni put je pristojan, parking je kulturiska varijanta, kafanice su lepe, i cene su OK.
Sve u svemu nije lose za izlet, za neko ozbiljnije skijnanje, Kop je tu, tako da ko sta voli.
Skijasko znanje je tanko, i to je istina, a staze su ozbiljne, zato ljudi padaju ko klasje...
Prosle godine,da nije bilo vestackog snega,na Torniku ne bi sastavili ni dana dobrog skijanja,pao je najveci u februaru,ako se ne varam,nekih 40-50cm,a ni posle toga,nikakav znacajniji sneg nije pao.Do februara se taj vestacki sabijao vise od mesec dana,a bilo je i dobrog minusa,pa tako su staze bile tvrdje.Sada,za vikend,u subotu je i bilo nekog mraza,doduse malog,a u nedelju je bilo cak i plusa,pa kao sto si i rekao i to je malo uticalo na staze.I jos nesto,ove sezone,osim na pocetku,osnezivali su veoma manje nego prosle godine,mozda su se oslanjali na ovaj prirodni sneg,ne znam,ali se secam da su topovi prosle godine prskali,skoro svaki dan,pa cak i preko dana,moguce da je i to jedan od razloga mekanijih staza,pored nesto visih temperatura nego prosle godine.
Jos jedan vikend na Torniku, ovaj put bez slika jer to ocigledno vise nije potrebno da bi se onaj deo skijaske populacije koji voli da skija, pa makar i na Torniku, animirao. Dakle, vikend proveden sa cerkicom i @jopopo sa foruma i njegovim klincem. Elem, klinci imaju 7 i 9 godina, maleni skija vec dve godine i "jede" i Zmajevac, a cerkica skija bukvalno 7 dana i "prosla" je celu Cigotu i strmiji deo levka, a Zmajevac ostaje za neki drugi put - naravno vrlo oprezno i polako jer nisu u pitanju lagane staze :D
Elem, subota je bila idealan dan za skijanje, dosta svezeg snega preko noci i sunca, put od skretanja sa magistrale do skretanja na pristupni put skijalista NEOCISCEN - odgovornost na "jp putevi Uzice" - dok je pristupni put OCISCEN u 9:17h ujutru - odgovornost SKIJALISTE :D
Staze pripremljene zadovoljavajuce, dok u nedelju staza Tornik pripremljena vise nego odlicno. Zmajevac oba dana drzao lepo, nije bilo mnogo starog i "teskog" snega, pa se vozio sa uzivanjem ceo dan. U nedelju jaci vetar na vrhu, ali bez magle u velikom delu dana.
Takmicarski deo Cigote za VSL ODLICNO pripremljen, leden i drzao fenomenalno za one sa dobrim rubnicima do kraja dana! Svaka cast! :D
Utisak naravno kvare indijanci koji jurcaju i ne vode racuna o drugim skijasima, do bezobrazluka takmicara koji takodje jure pred start trke, ali na delu skijalista koji NIJE obelezen za trening ili takmicenje - ski klub Cacak ima dva krajnje nenormalna bilmeza od jedno 15tak i jace godina sa kojima smo imali manji verbalni sukob. Takodje verbalnih "dodira" je bilo i sa onima koji idu direktno nizbrdo, pa "kol'ko moz' da razvije" - spustasi ili divljaci kojima sam u prolazu pominjao svasta, naravno na srecu bez posledica pre svega po nasu decu. Neki od njih su imali razgovor i sa osobljem SS, mozda su ostali bez karte nakon toga.
SS ima svoje predstavnike i na stazi koji upozoravaju na jurcanje i bezobrazluk, a cujem i da je za vikend oduzeto bar 15tak ski karata.
Inace, Tornik vec ima nacrte, a vise nije tajna da ce uskoro poceti radovi na novim stazama, tako da ce skijaliste uskoro dobiti bar jos nekoliko km staza :ski:
Odozgo "desni" ski kafic na Cigoti nije radio za vikend, onaj prekoputa jeste, guzve u kafani na vrhu nije bilo, slobodno mesto se lako nalazilo, a palacinke od 300 kinti su odlicne - ima i slanih i slatkih, kuvano vino standardno OK.
Veliki pozdrav za skijaliste, sitnih nedostataka ima, ali znam da ih ima svuda, ne samo na Torniku - posao odradjen odlicno, skijanje takodje odlicno, vidimo se opet za neki vikend, samo da minus nastavi :ski:
Hteo sam da dodam da na ibarskoj nije bilo guzve u nedelju vece u povratku, za one koji dolaze "izdaleka", ali posebno vodite racuna prilikom preticanja da vam se ne "prilepi" neki majmun i krene zajedno sa vama, pa da preticanje zavrsi u klasicnim "makazicama"... levi migavac koristite mudro, pa i onda kada ne zelite da preticete, ali da bilmezima iza vas stavite do znanja da ne krecu u poduhvat jer nije bezbedno, a i samo ce vama napraviti dodatno s*anje...rizle ima dosta po putu pri silasku sa planine, pa budite spremni na kisu po soferci prilikom obilazenja od strane brzhih vozaca - ja tad ukljucujem prskalicu i brisace, sve se nadam da ce bar malo da odbije kisu kamencica... :D
Поздрав свима.Пратим овај форум већ неколико месеци и одлучио сам да се региструјем јер би и ја нешто хтео да питам.Почео сам да скијам ове сезоне и,наравно,навукао сам се.Е сад,ја сам био на Торнику једно пет дана укупно око нове године и донекле сам успео да научим да се држим на ногама. :)Нисам тада баш био у могућности да платим неколико часова па сам са буразером полако почео.Планирам опет да долазим кад ми обавезе дозволепа сам хтео да питам да ли и колико вреди платити часове скијања?Мој отац,који је дугогодишњи скијаш се скоро наљутио кад је чуо да нисам узео ни један час јер(а то је и мени донекле јасно)кад једном нешто научиш погрешно после је тешко исправити.И још једна ствар која ме јако заинтересовала и због које сам данас отворио налог је питање за тебе macak011:Да ли можеш нешто више да кажеш о тим новим стазама које су у плану?
Ne, nesto vise za sada ne, master plan za Tornik nemam. Navodno bi radovi krenuli maja meseca ove godine, ali to je u domenu rekla-kazala... Boze zdravlja, maj je blizu, zivi bili pa videli.. :)
Kako se prica o tim novim stazama,dve bi trebalo da idu,kada sa sestoseda gledas vrh,pa levo od Zmajevca,odnosno levo od sidra bandera,i jedna bi trebalo da ide duz levog grebena Tornika(kada se gleda sa sestoseda),i da se spusti sa leve strane gde polazi sestosed.I prica se da bi se montirao jedan cetvorosed,ovo je koliko ja znam sta se prica gore,i sta se pricalo sa ovima iz Skijalista Srbije,koliko znam oni su se valjda i sporazumeli sa Srbija sumama,oko tih novih staza.
Pa dje ste,"kliskasi"!...:sm018:da malo zivne forum;)...ovde snijega ima kol'ko 'ocete,napadalo od juce 30cm i joste ruta.Gledamo mi "domorodci"prognozu i ne mozemo da odlucimo kada da idemo,u narednih 5 dana se prognozira samo sneg,dobar je minus,Tornik je u magli,mozda petak i subota malo se razvedri.
Ja gledah na RHMZ za subotu i nedelju delimično oblačno... Neka trpa do tada pa nek nam da malo oduška :D
Bio sam juče na Zlatiboru, dobra mećava.
danas dobro skijanje, zice pustili oko 15 do 11, do 2 sve staze bile dobre, posle samo tornik, i celac na zmajevcu
Meni bi trebao broj telefona nekog instruktora za snowboard i snowboard rente na zlatiboru...moze i na pm.... Trebalo bi mi to za drugara... Pozdrqv i unapred hvala...
kad sutra pocinje staza sa radom.dosli bi sutra iz ns.jel prohodan put do staze?