Bio sam od subote 15. do subote 22. marta na skijanju koje je obuhvatilo tri ski centra - Nassfeld (5 ski dana), Tarvisio (1) i Garlitzen (1). Iznecu ovde svoje putovanje i utiske iz postovanja prema forumasima na osnovu koji sam i planirao i izveo svoje putovanje.
Smestaj je bio u Kirchbach-u, selu udaljenom 10km od pocetne stanice gondole u ski centru Nassfeld. Cena ispod 450 eura, bilo nas je 4-oro. Smestaj sam rezervisao u drugoj polovini januara. Forumasi su izneli sugestiju da je mozda lose rezervisati apartman tako rano buduci da je sneg neizvestan a mesta uvek ima - njihov je predlog da se rezervise 10ak dana ranije. Da li su u pravu ne znam .. cini mi se neki izneli na forumu da mesta nema u vecini apartmana koji su ovde preporuceni upravo negde 10ak dana pre mog polaska i moguce je da ipak oni najpovoljniji i najbolji apartmani budu ugrabljeni znatno pre tih "10ak dana pre termina skjanja"?
Aprtmanom smo zaista bili odusevljeni. Lep, velik, moderan. 2 spavace sobe, dnevna, kompletno opremljena kuhinja, zaseban WC i ogromno kupatilo. Opremljen IKEA stvarcicama, cist. Skijasnica. Nema zavrsnog ciscenja i dodatnog placanja. U samom Kirchbachu postoji Billa i jos jedna velika prodavnica koja nam je bila tik pored smestaja. Infrastrukturno sve uredjeno, skibus besplatan, jednog sam ga koristio.
Krenuli smo petak-subota noc iz Bg-a u 2:45 ujutro. Vreme idealno, na granicama prakticno nije bilo nikog. Iznajmili smo opremu u Bg-u, i THULE kofer na adresi (u firmi) koju sam nasao ovde na forumu. U Tarvisio smo stigli nesto posle 10h ujutro i uzeli 5-casovni ski pass. Moze se uzeti od 2-casovnog do celodnevnog ski passa. Mislim da je ovo idealno 1-dnevno skijaliste, nesto sam i pisao o tome na Tarvisio temi. Farmaceut je napisao da je cena ski passa Tarvisia idealna za necelodnevno skijanje. Nepunih sat ranije se dolazi do Kranjske Gore i gledajuci iz kola kako se skijasi spustaju stazama hteo sam da iskocim iz kola, ali Kranjsku Goru ostavljam za neki drugi put. :)
Nakon zavrsenog skijanja zeleli smo da izbegnemo placanje italijanskog autoputa otisli smo lokalnim putem do naseg smetaja ne izlazeci na autoput. Lokalini put je fantastican, poklapa se sa autoputem i mislim da nema potrebe za izlaskom na autoput. Od Tarvisia do Austrije ima 9km puta. U povratku smo isli istim putem i tako izbegli placanje austrijske vinjete. Nismo isli na Pontebu, nego u pravcu Villach-a. Pretpostavljam da ce ovde biti razlicitih misljenja o potrebi za koriscenje autoputa, ali nama austrijski autoput zaista nije bio potreban. Kada smo isli do Villach-a i Garlitzena takodje smo koristili lokalni put koji je odlican i poklapa se sa sa autoputem. Prosli smo obodom Villacha ne ulazeci u grad. U povratku smo obisli Villach i vecerali u restoranu pa smo usli u sam grad. Sve vreme nas je vidio navigacioni uredjaj.
5 dana smo skijali u Nassfeldu,a poslednji skijaski dan je bio rezervisan za Garlitzen koji smatram znatno slabijim skijalistem od Nassfelda. Na Garlitzenu su medjutim staze bolje drzale sto zbog manjeg broja skijasa sto zbog (mozda!) bolje pripreme.
Poslednjeg dana nismo skijali. Krenuli smo oko 9h ujutro, proveli 2 sata na Bledu i 2-3 sata u Ljubljani sa diiivnim ruckom u jednom ljubljanskom restoranu koji poznajem od ranije (isto vazi i za veceru u Villachu). U Bg stigli oko 23h. Da napomen i to da su je dan naseg povratka odrzavano takmicenje na Planici u ski skokovima i da sam ocekivao guzvu na putu, ali je nije bilo (samo veliki broj Japanaca, Poljaka i ostalih stranih turista koje smo videli na Bledu i u Ljubljani).
Utisci su sjajni, 7 ski dana, 3 ski centra - poseta Villachu, Ljubljani i Bledu (za mene ne po prvi, za moje saputnije po prvi put). Visoke temprature su uslovile mekan sneg vec oko 11-12h svakog dana, ali meni nije to smetalo da skijam do poslednje zice. Smetaj sjajan, ali udaljen 50ak km od Villacha uslovio je to da ne odradimo jos neko od skijalista.
Zahvlaljujem se svim forumasima cija su mi pisanija pomogla u organizaciji ovog putovanja, nadam se da ce i ovo moje nekom pomoci.