Znaci aj sad.Da li vredi dolaziti sutra?jel ce biti skijanje cetvrtak,petak,subota,nedelja?kako procenjujete...
Pogled za štampanje
Znaci aj sad.Da li vredi dolaziti sutra?jel ce biti skijanje cetvrtak,petak,subota,nedelja?kako procenjujete...
Lepo nema sta,valjda ce potrajati ovaj sneg do vikenda..:)))
Ako bude prognoza kao sto najavljuju tesko da ce biti snega za vikend,a zahladjenje tek od devetog.
Ma ja idem pa makar skijao po travi...
Pa dobro, nisam bas toliko prso da skijam po travi ali se nadam da ce biti malo snega za skijanje!
Ne verujem bas da ce pola metra nestati za 2-3 dana...
Skijališta Srbije - Javne nabavke. Tender za Marine vode poništen.
01.02.2009. Javno preduzeće Skijališta Srbije okončalo je postupke raspisanjih Javnih nabavki dobara i radova, i doneo odluke o dodeli ugovora najpovoljnijim ponuđačima, o čemi je izdato i zvanično Obaveštenje.
Što se tiče radova, oni se odnose pre svega na dodatne protiverozione radove u ski centrima Divčibare, Tornik i Stara planina.
Od dobara izvršena je nabavka 5 komara kvadricikala i 5 komada radnih motornih sanki putem operativnog lizinga kao i dva sistema za automatsko merenje meteoroloških uslova kao i njihovo automatsko praćenje u ski centrima Stara planina i Zlatibor.
U decebru 2008. raspisan tender za nabavku novog ski lifta Marine vode, tipa "sidro" na Kopaoniku je odlukom od 12.01.2009. poništen. Izvor: Sl Gl.RS 5/09.
Sta mislite o ovom sidru na Marinim vodama?
Ja mislim da su se sidra do sada pokazala kao veoma neefikasna - Suvo rudise par dana radi pa nedelju dana ne, Gvozdac se stalno kvari, cak je i padao, Ledenice su u toliko losem stanju da su van upotrebe...
A i ljudi ih maksimalno izbegavaju, narocito zbog izlaza sa zice.
I posle svih cinjenica koliko su samo sidra losa oni bi da postave jos jedno... Na Marinim minimum dvosed, ako ne i cetvorosed (ne mora ni da bude isklopiv)...
I ja sam protiv sidra jer su dosta ne prakticna i pored njih uvek mora da stoji radnik koji pomaze.
Mozda bi resenje moglo biti i postavljanje duplog tanjira ili kao sto bi i trebalo da bude nekog dvoseda.
KRAJNJE NEREZONSKI POTEZ. Kad sam video da je tender raspisan za sidro mislio sam da je greska.
I pod uslovom da postave neko koje ce bolje raditi, opet nece nista dobiti.
Em sto je najneudobnije, em sto ce puskom terati ljude da stanu po dvoje.
Dvosed je ovde minimum i doneo bi veliko poboljsanje. Ovaj problem je bio ispred postavljanja sedesnice na Gobelji(koja naravno nije postavljena a ka'ce ne znamo)
Prosto je neverovatno da je neko hteo ovako GLUPAVU ideju da sprovede u delo.
Pa i nije bas toliko nerezonski.. Cak naprotiv: sidra su jeftinija od vucnica, a mehanika i automatika je neuporedivo jednostavnija (citaj: lakse i jednostavnije za odrzavanje). Polovna sidra duzine do 600-700m mogu da se skinu iz neke alpske zabiti i za 15-20.000 EUR.
Da ne spominjem duplo veci kapacitet (barem teorijski)..
Pazi sad, mene ni najmanje ne interesuje to sto su sidra jeftinija od vucnica i sto su laksa za odrzavanje, jer ja placam ski pass koji je i onako preskup za nas zivotni standard!!!
Ja sam T-U-R-I-S-T-A, i apsolutno me ne interesuju te price tipa, skupa tehnologija i sl. Bitno mi je da ako vec platim skupo,da dobijem i odgovarajucu uslugu, a ne da bude ono "ne radi Gvozdac ili Ogorjelica zbog jakog vetra", ali cete vi ipak platiti pun iznos ski pasa!!!
Na Kopaoniku naplacuju 2 hladna i brasnjava parceta gibanice 700 dinara, a jedva da su naucili da kazu "izvoli", tako da ta prica o jeftinom ulaganju ne pije vodu!!!
Ostvarena cista devizna zarada od turizma u Srbiji prošle godine iznosi 44 miliona dolara, saopštila je Turistička organizacija Srbije.
Neka jedne godine uloze ceo iznos u rekonstrukciju postojece tehnologije, marketing, i sve sto ide uz to pa ce Srbija za 2-3 godine od zarade moci priusti sebi i neku gondolu!!!
Ostaje samo da se vidi koliko ce miliona otici u privane dzepove, pa ono sto ostane "mozda" se i ulozi u neki alpski otpad!!!
Nista licno, ali tako stoje stvari kod nas!!!
Pa dobro. Kad malo bolje razmislim, Marine Vode: ubedljivo najbolja, najsira, najduza, najsuncanija, najtvrdja staza na Kopaoniku ne zasluzuje nista manje od gondole, ustvari dve gondole, po jednu sa svake strane.
Ili mozda ne..
To je tako mala zarada da je smešno i pominjati tu cifru. To nije zaradio Kopaonik, nego cela Srbija. Turizam kao grana privrede je po defaultu nisko-profitna, glavna prednost turizma je da zapošljava mnogo ljudi (zato se i razvija planinski turizam - da zaposle ljude koji su tamo)...
SS ne rade dobro iz prostog razloga zato što im država (tj. porezni obveznici) sve gradi, oni svake godine "inkasiraju" ne mali iznos, a nešto nisam video da taj novac "namenski" troši, šta god da se radi na planinama to je ili iz NIPa ili iz nekog ministarskog budžeta, nešto nisam video da se SS "isprsio" ;).
Iskreno, pogledaj situaciju iz ugla običnog stanovnika Srbije, a ne skijaša, i zaključio bi da ne treba dati milione EUR na 4sede na Kopu.......
off-topic:
samo da jos malo relativizujem ovih 44 M$..
Verovatno se radi o prometu, a ne profitu, jer ne mogu da zamislim da profit mogu da izracunaju. Drugo, stranci nisu mogli nesto znacajno da ucestvuju u prometu na Kopaoniku..
A ako se i dalje nekom ova cifra svidja, Hrvatska je imala 6 milijardi evra prometa u turizmu 2006-te.. E tu vec ostane i za neki autoput kada se podeli svima kojima treba..
BTW, SS su JP, zar oni ne moraju da imaju nulu na zavrsnom racunu, inace sve ode nazad u budzet ? Ako je tako, onda i ne mogu nista da investiraju iz "sopstvenih sredstava"..
Slazem se sa vama da je 44 miliona malo za takva ulaganja, ali to je cist profit, tako bar kazu!
Ovo je podatak za 2007:
Ostvarena devizna zarada od turizma u Srbiji 2007 godine iznosi 44 miliona dolara, saopštila je Turistička organizacija Srbije.
Devizni priliv od turizma u 2007. godini u iznosu od 531,3 miliona dolara ili 30 odsto više u odnosu na 2006. godinu, dok devizni odliv u istom periodu iznosio je 487,3 miliona dolara.
Podatak za 2008:
Prihod od turizma u 2008 godini bio je oko 740 miliona dolara, što je nešto više od priliva u 2007.
Ovo su zvanicni podaci.
Kad bi te pare zavrsile u fondu za turizam i kad bi se taj novac ulagao samo u te svrhe,sve bi dobro funkcionisalo!
Pogledajte samo penzijski fond, koji nije nezavistan pa veliki deo novca ode na krpljenje nekih drugih fondova, sto stvara jednu veliku rupu bez dna. Svi nasi fondovi, budzeti i sl. funkcionisu na isti nacin pa nam je i drzava zbog toga ove gde jeste.
Da budem iskren, ako sagledamo stvari iz skijaskog ugla, najbolje je da npr. privatizuju skijaliste na kopaoniku (pogledajte sta su stranci napravili od banskog)!
Ako sam negde pogresio neka me neko ispravi!
SS jesu javno preduzeće.
Iskreno nemam pojma kako to ide po zakonu, ali bi mi bilo čudno da moraju da imaju nulu na završnom računu, ni neprofitne organizacije nemaju nulu na kraju - inače bi bankrotirale ;).
@underbass: jeste profit 44, ali niti je to zarađeno na skijanju, niti treba da ide u skijanje ;).
@miles_davis: promet od 44 bi bio premali :), evo underbass iznese podatak da je bio preko pola milijarde $.
Ali odosmo u preveliki off-topic. Ako na marine vode stave dvosed ili 4sed to bi verovatno bilo bacanje para poreskih obveznika :D.
A ovako je bacanje nasih para za ski pass...
Ima nešto u tome ;), šalim se, ali svi ćemo se složiti da ima mnogo posla koji mogu da se urade sa malo para - a moraju da se urade - pa zašto ne bi prvo to uradili? ;)
4sed koštra 3-5mil EUR, za te pare možda mogu da urade mnogo više. Npr. da srede sve staze da nema ni jednog kamička (Bele reke, duboke itd.). Da prošire staze, naprave nove. Da pokriju više staza veštačkim snegom, da povežu i ostala okolna naselja (nekom starom) žicom (npr. vikend naselje) i tako rasterete "centar" itd. itd.. I još da dodaju sidro na Marine vode pored tanjira i da rasterete i tu stazu - sve to za cenu jednog četvoroseda :D.
Doppelmayr je angazovao helihopter koji ce ovih dana postavljati stubove na novoj zicari na Bjelasici. Kada zavrsi posao u Crnoj Gori, dolece na Kopaonik i postavljaju se stubovi na Gobelji...
Izvor: Doppelmayr
Super, taman kad postave Gobelju da obiđemo obe nove žice :ok:
A jesu li postavljene pocetna i zadnja stanica na gobelji. Jer ako nisu sumnjam da ce oni sve ovo zavrsiti do kraja zimske sezone.
Stubovi se postavljaju za jedan dan, sajla se razvlaci za jedan dan, korpe se postavljaju za dan, test ide dva tri dana, ali pocenta i krajnja stanica se rade mnogo duze, posto su onde srce celog sistema.
Ja nesto ne vidoh da se tamo ista radi, a skijao nekoliko puta u poslednjih 7 dana Gobelju.
cccccccccc, slika sa veb kamere al brate od 1. Februara, a stoji danas ceo dan
Prilog 2595
:sm008: :sm008:
Kad je hladno i ima snega rade odlično - taj model kamere se glavi na toplotu i/ili kad ojuži ;).
pa trebali bi dati promotivno skijanje danas 5 zica radi ????????????
Evo posle 9 dana su pustili kametre da rade oću reći popravilisu ih :hair:
pa pustili su ih zato sto je pao sneg :D:D onda se nebrukaju :)
izgleda da tabaju, culi da ja dolazim:cool:
ih bre, pa ti kao da nisi doskorasnji student...:D
Bolje sredjene staze-vise ljudi na stazama
Vise ljudi na stazama-manje ljudi van staza ;)
hehehehahaha :)
ju, ju:):dziveli:
Izvor: Skijališta Srbije
Briga za bezbednost turista
11.02.2009.
Pripadnici jedinice žandarmerije MUP-a Republike Srbije u saradnji sa Turističkom inspekcijom Ministarstva ekonomije i regionalnog razvoja, redarskom službom JP "Skijališta Srbije" kao i JP Nacionalni park Kopaonik, zajednički su angažovani na očuvanju javnog reda i mira i bezbednosti posetilaca ski centra Kopaonik.
Oni se takođe brinu o sprovođenju propisa koji uređuju sprečavanje upotrebe motornih sanki i zabranu nelegalnog podučavanja skijanju u ski centru kako bi boravak turista učinili što komfornijim i bezbednijim.
---
Eto čemu sve služi naša žandarmerija :sm022:
Tadija, oćemo da pogazimo taj sneg za vikend? :D
http://www.weather2umbrella.com/umbr...kan/winter.php
Juče/danas smo skijali na Kopaoniku (i još dva dana ćemo ;)) i stanje je odlično, najviše snega od početka sezone, po ceo dan provejava, nekada manje, nekada više snega. Pada po malo, dovoljno da se vidi sutra da ima novog snega (gube se stari tragovi).
Sneg je odličnog kvaliteta, staze se dobro pripremaju (za one koje to interesuje ;)), sneg van staze kao što sam rekao odličan - pršić pravi tako da je uživanje skijati off-piste.
Dobar deo off-piste terena je razgažen, ali ima još, pogotovo delovi u kojima neminovno završavate posle u skijanju kroz šumu :D.
Čini mi se da je najdublji sneg kada se krene ispod Duboke 2, ali skroz desni kraj, kada se skija i skakuće, upada se preko kolena u sneg (skoro do pojasa u nekim momentima :))...
Vreme isto dobro (za skijaše, ne za sunčanje ;)), tek na kraju skijanja danas je krenula veća magla - ali kada su se žice zatvarale - nadam se da je neće biti sutra. Relativno je hladno, ne prehladno (danas je pokazalo -14c na info tabli), ne duva jak vetar tako da nije problem.
Rade sve žice (osim onih standardnih 3 žica koje nikada ne rade), radi i Krčmar, ali je danas bio u kvaru 15tak minuta su sedeli skijaši...
Kvalitetan izvestaj i nije lepo neiskoristiti trenutno najbolje stanje na kopu zato stizemmmmm.
Evo par slika sa Kopa od juce (slike su sa telefona).
Vreme je bilo solidno. Prilicno hladno (verovatno zato sto sam nosio relativno tanku jaknu), ali sa solidnom kolicinom snega koji je konstantno ali lagano padao, a to je najbitnije! Bilo je oblacno, ali su oblaci bili visoko tako da su zaklanjali sunce a nisu stvarali maglu na stazama.
Sve u svemu, preporuka za odlazak.
http://img3.imageshack.us/img3/9236/...9030lq2.th.jpg
http://img23.imageshack.us/img23/417...9032rm4.th.jpg
http://img25.imageshack.us/img25/548/image050uy0.th.jpg
http://img523.imageshack.us/img523/8...e051ej2.th.jpg
http://img523.imageshack.us/img523/2...e052oc4.th.jpg
Izgleda extra. Ova predzadnja slika je :yay:
Danas je bio maglovit dan, dosta magle, pogotovo pri vrhovima (Pančić i sl.) ali je moglo lepo da se iskija. Gvozdac je bio odličan, i on piste i off piste :). Ono što je lepo je da danima po ceo dan provejava sneg, tako da kada se ode van staze, već za 2 dana kao da niko nije prošao.. Bilo je vetra i niske temperature, ali nije strašno (hladno ;)).
Staze lepo sređuju, ali posle nekog vremena progleda led - na stmijim delovima - tako da ima leda, pri kraju dana iskoče hupseri - ali veći deo vremena su staze super.
Danas je bilo odlično za off-piste, kao i svih ovih dana, vozio sam se na Gvozdcu, desni deo (od gore kada se gleda) kroz šumicu - super. Takođe sa Duboke 2, kada se krene onim putićem ka Mašincu - pa se preseče levo ka crvenoj duboci - čitav taj potez je super - ono što je lepo je da 50% terena nije obilaženo juče pa su nestali tragovi - ponovo lepo stanje :ok: .
Za pohvalu je i što može da se vidi freeride & freestyle skija, i twintip takođe, jutros na Gvozdcu sam video 3-4 para twintip skija - većinom Volkl, oni srednji modeli :). Tako da, raste ta populacija i kod nas :).
da nisi mozda prebacio malo duka u turni mod?