-
25.02.2011
-Sneg ,nov i perfektan ,
-Staze bolje pripremljene nego uobicajeno valjda radi kup koji ce se odrzati subotom i nedeljom,
-Ceripasina ne radi naravno zbog kup,drugo je ok .
-Vreme oblacno do 12:30 sati ,je bila gusta magla na G posle je malo nestala
-Skijasi -ne mnogo -max 1 min cekanja
-povecanja frekfenca ljude i policije ,i oficialni start kupa u 15h.
-
5 prilog(a)
Juce Nedelja bio na Sari i naravno mora se proci kroz PS
Necu mnogo komentarisati osi slike koje dolaze u attachments
sl.1 tanjirici teteks i dvosed do njega rano ujuto
sl.2 str i u pozadini vrh sidra "G"
sl3. staza na kojoj ce se voziti slalom za sarplaninski kup
sl4. zicara ceripasina i staza levo a podnjozje te stazi prethodna slika
sl5. desno od zicare ceripasine
-
5 prilog(a)
-
5 prilog(a)
i jos...
zadnje dve Popova Sapka u sumraku
-
5 prilog(a)
Jos malo fotografija sa Sar Planine
Foto 3 je sa vrha Ceripasina 2531m ili anteni
dovde se moze stici posle silaska za zicare ceripasina za oko 30min peske
svaki dobar freeride pocinje odavde u nekoliko pravca i zavrsiti isti na Popovu Sapku
-
5 prilog(a)
i jos nesto fotografija sa Sare
naravno istog dana 27.02.
ovo su slike od prijatelja sa mob
moj aparat je nesto zezao
-
-
Sada kada je sezona 'prosla' malo ljudi posecuje sajt, ali ako
evo sta kaze glavni i odgovorni urednik dnevne novina Vest, Goran Mihajlovski u
svoju reovnu subotnju kolumnu
...Претседателот на Косово Беџет Пацоли во Тетово изјави дека треба да овозможиме со скии да се појде од Шапка и да се стигне во Брезoвица и обратно.
Највисокиот германски врв се вика Цуг Шпице. До него се стигнува со воз и со жичарница со кабини. Кога ќе се искачиш на над 2.900 метри надморска височина и кога ќе излезеш од станицата има патокази. Десно е Австрија, а лево Германија. Значи, може да спиеш во Германија, а да скијаш во Австрија. И обратно.
Пред два викенда ги носев децата на скијање на Попова Шапка. И им раскажував дека на времето имаше жичарница со кабини што тргаше од Тетово, имаше меѓустаница кај Лисец и заvршуваше на Шапка. Па после се занесов во приказната и си соnував дека ако сме паметни како што очигледно не сме, Тетово би можел да биде Олимписки град. Лисец и славната Шипковица би вриеле од туристи. Стариот штаб на УЧК би бил Горска служба за спасување. Наместо шут и ѓубре, околу селата би гледале јавачи на коњи, планинари, велосипедисти, љубители на екстремните спортови. Наместо мештаните да се натпреваруваат кој поголемо минаре ќе дигне, би се натпреварувале кој посовремен спа-центар ќе направи...
Кабините ги нема. По сајлите се влечат по старите котви на ски-лифтовите од времето кога бев во осмолетка и учев да скијам на дрвени скии. Дури и еден од ратраците за подготовка на патеките ми изгледаше како да е од тоа време. Хотелите кои во осумdесеттите години на минатиот век беа симбол на луксуз и престиж пропаѓаат. Снег има до април, ама ние наместо да вложуваме во снежни топови, во 2001 година се гаѓавме со обични топови. Важно е рамнотежа да има. Господ дал природа, ама зел од умот. Единственото нешто што се сменило е огромниот јарбол со големо македонско знаме на паркингот до жичарницата што ја нема. Како сведок дека во последните 20 години ние не сме оделе напред. Не се вративме ни назад. Сме забегале. ...
izvor www.vest.com.mk od 26.03.2010
e sad neka dusebriznici idu i nek kritikuju Gorana i nek nemu salju poruke
p.s. nadam se da nece mnogo smetati to sto je na madedonski
-
Krajem Aprila na Popovu Šapku je stigao novi ratrak Pisteb Bully 300 Polar sa kabinom za skijaše. O ovome se odavno pričalo ali sada ja ratrak na planini i od naredne sezone će biti stavljen u funkciju freeride skijašima i ostalim turistima koji bi hteli da se šetaju po onom delu planine gde se može ići samo ratrakom.
http://www.skijanje.rs/Ski_Centri/Ma...pril2011_2.jpg
http://www.skijanje.rs/Ski_Centri/Ma...pril2011_1.jpg
-
Čini mi se da ću u sezoni 2011/2012 morati da naučim da skijam po dubokom snegu, trebaju mi samo neke šire skije i ovo ne valja propustiti.