Pitanje je za šta ti treba skija, da li za freeride (offpiste + čardžing), backcountry (offpiste + freestyle) ili nešto treće. Za freeride (čist) ti i ne treba mnogo twintip, mada ima skija koja su odlične za čardžing a twintip su (npr. "moj" Seth) itd. Mislim da je važniji flex kod odabira skije od TT (ako se izuzme FS). Dužina je takođe važna nema čardžinga bez duge skije, i stabilnosti.
Probao sam par kraćih skija i ne sviđaju mi se za offpiste, ima dva razloga, prvi i važniji je kontrola/stabilnost kod prepreka (drveća / šume), kada je duža skija ona ide ultra-precizno kako joj kažeš, možeš da prilaziš jako blizu drveća i neće da "smakne", govorim ne-stručnim jezikom (ne znam ni koji bi se koristio jezik ovde), ali da pojasnim malčice, kada se ide sa kraćom skijom ona u mekom snegu može da prokliza/propadne pri velikom opretećenju / snažnim zavojima (a koji su česti u šumi zbog "izbegavanja" prepreke - tj. naglog menjanja putanje) dok duže kada se "legne" na nju drži i kontrola je jako precizna (nema bojazni da ćeš "možda" da sklizneš u neko stablo ;)). Drugi je već iznet za čardžing, ako ne možeš da se pustiš brzo kroz dubok sneg / strminu onda ni nema toliko "dinamike" / uživanja ;), "vezenje" brzo dosadi :D. Ako se radi o promenljivom snegu/ne-pršiću onda je važno i da skija ima tvrđi flex.
I još nešto, duga skija je "majka" za skokove.... Ali sve ti to već znaš čim tražiš preko 200 :D.
Da se "vratim na temu", najbolje je da kažeš šta ti treba / šta bi voleo pa imamo celo leto da svi redom damo svoje predloge :ok: