Prilog 5443
Da postavim sliku dok se ne istopi ;)
Pogled za štampanje
Prilog 5443
Da postavim sliku dok se ne istopi ;)
http://www.answerbag.com/q_view/7290
Koga ne mrzi, moze da procita, da postoje postrojenja(znaci ne topovi) koja mogu da prave sneg, u plusu, par stepeni. Mora da bude mala vlaznost, naravno, bez padavina i onda masina radi na +4-5C, ne znam tacno, napisano je u F.
Ali ta postrojenja nisu Snow Kanon koji se postavljaju po skijalistima, koji rade samo u minusu, i voda se izbacuje kroz mrezicu-membranu pod pritiskom od 40Bara, 400galona u minuti(najcesca karakteristika). I ti Snow kanoni se postavljaju svuda u svetu na svim skijalistima i svuda rade samo u minusu.
http://inventors.about.com/library/inventors/blsnow.htm
Nasao sam da postoje ipak i snow parkovi na kojima je instalirana tehnologija za pravljenje vestackog snega, principom hladjenja vode,pa pod pritiskom pravi sneg i tako se snegom pokrivaju manje povrsine snegom iako je temperatura u plusu. Ova tehnologija je jako skupa zbog veoma velike potrosnje elektreicne energije, tako da cena dnevne karte na ovim snow parkovima, u sezoni kad se sneg pravi na ovaj nacin je od 39.99$, a parkovi su uglavnom 50 000stopa kvadratnih-mislim da je to manje od pola hektara.
Posto na sajtu stoji da postrojenje ima max snagu 180KW, a na sat moze u idealnim uslovima da napravi 24kubna metra snega, pokusacu da napravim racunicu za pravljenje snega na taj nacin na stazi Malo Jezero.
-Cena 1KWh kod nas je 13dinara
-Da se napravi jedan kubni metar treba 97.5dinara
-Ako je povrsina Malog jezera oko(410x40)=16400metara
-Ako sa kubnim metrom rastresitog snega, prekrijemo 5 kvadrata
-Za 16400kvadrata, trebace nam 3280kubika snega
-Za tu zapreminu, samo struja iznosi 319800din=2989evra
Ova racunica je za temperature u plusu, pa shodno tome, sneg ce se otopiti za dan-dva, a za to vreme treba da prodas stotine skipasova samo za Malo Jezero i isplatis samo struju za pravljenje snega,dok se isti ne otopi.
Zato,u skicentrima, na stazama se postavljaju samo topovi koji prave sneg samo u minusu,a ova postrojenja za plus temp. se koriste samo za USA skiparkove, kojih ima na stotine. Za Bozic i Novu Godinu, ko ima love, kupi par kamiona snega i pokrije dvoriste, da deca osete car snega, ako ih priroda nije pocastila
Mislim da ovaj sneg i nije bas najpovoljnija stvar u ovom trenutku, buduci da radovi jos nisu 100% zavrseni.
Nadam se da ce do otvaranja sezone (pocetkom decembra) ipak sve biti zavrseno...
...pitam se zašto su radovi počeli tek od septembra, a ne ranije, s obzirom na količinu posla... A evo sad i problemi sa ranim snegom... Nadamo se da će sve biti OK do početka...Citirati:
Originalno postavljeno od sev;
A evo malo i o masini koja pravi sneg na +
http://www.ide-tech.com/refrigeratio...ating/Products
Ovo postrojenje je instalirano Pitztal ski resortu.
[IMG]file:///C:/Users/Alek/AppData/Local/Temp/moz-screenshot-1.png[/IMG]
http://www.infolive.tv/en/infolive.t...-snow-machines
Veliki pozdrav svima :)
Kad vec spominjemo systeme za vestacki sneg mislim da bi se vise isplatilo da postave Snowflex, a pritom skijaliste radi cele godine :).
Za one koji neznaju sta je Snowflex evo infos na Wikipedia , zatim na zvanicnom sajtu www.snowflex.com, kao i Videos .
Ovo sto rade na Kopaonik-u je kako za pohvalu tako i za kritiku, jer nikada nam nece biti sve kako mi zeliko i kako bi smo mi hteli, za instalaciju system-a za vestacki sneg stvarno :ok:.
Sistem za vestacko osnezavanje, ako bude gotov na vreme, opet mora cekati temperature da budu u minusu. Inace sisitem za pravljenje vestackog snega u +temperaturama kakav postoji na Zermatu je napravila izraelska firma i kosta nesto oko 2mil. eura pa bas i nije jefin
@Akole
Ne znam da li si uporedio ono sto sam ja napisao, sa ovim sto pise u tvom linku? Koga mrzi da otvara link, -pise isto, samo je druga masina u pitanju. 5,6KW po satu=oko 80dinara, ta tvoja pravi 20kubika, a ona moja 24 :) . Nisam uspeo da nadjem cenu same masine-te tvoje, kaze se u videoclipu da trziste vredi 1bilion(milijardu $). Predpostavljam da je cena priblizna sa masinom koju sam ja analizirao. U zavisnosti koliko "kula" ima-kule su rezervoari vode koji su ohladjeni na blizu 0C, kosta od 2miliona-28miliona $.
Masina koju sam ja analizirao ima 2 kule i ona treba non-stop da radi 24 h da bi posle nedelju dana bilo pokrivena staza Malo Jezero-a posle samo da dopunjava sneg koji bi se ne minovano topio. Neminovano bi se topio, jer svrha ove masine je da radi u plusu-jer u minusu rade 100puta jeftiniji topovi. Po danu to je oko 3000evra samo za struju.
Ovo je ono sto sam ja nasao za masine za pravljenje snega u plusu, a i sto sam procitao u Akole linku
500evra dnevno+ 3000 za inicijalno prekrivanje staze snegom, koja je dugacka 410metara
Ok ljudi sad shvatam da su masine koje prave sneg na + temperaturama skupa igracka.Nisam znao, pa sam zato laicki pitao ako ne mogu one +10, mozda imaju neki jeftiniji topovi ili masine koje prave sneg na +2, +3 ali ok kapiram sve je to skupo...
U svakom slucaju, onda se nadamo temperaturama ispod nule, ako nema snega ili je pri kraju.Mada je najbolja opcija da redovno pada ovaj prirodni :)