Da i ja prenesem svoje sumarne utiske sa svog boravka u ovom delu Austrije (prvi put) u periodu od 16. do 20. januara, iako sam nešto već pisao u posebnim temama....
Bili smo smešteni u Alpe Adria apartmanima na Faaker See u mestu Oberaichwald, 10-ak km ispred Villacha odakle se u nekom rasponu od 60 km nalaze: Gerlitzen (16 km), Kranjska Gora i Tarvisio (25-30km), Bad Kleinkirchheim (45km) i Nassfeld i Turracher Hohe (55-60km).
Apartmani su gotovo novi, prostrani, čisti sa komplet opremljenom kuhinjom, a od sadržaja tu su stoni tenis, sauna i fenomenalni spoljni đakuzi. Jedina generalna zamerka apartmanima može biti prilaz kada tamo ima snega (strme, veoma uske ulice), međutim mi nismo imali tih problema. Od Novog Sada 6 sati vožnje tamo (kroz Karavanke) i nešto neznatno više nazad (preko Kranjske Gore). I da, naravno cena: 155 eur za nas dvoje 4 noći sa sve naknadom za završno čišćenje i boravišnim taksama :ok:
Kada je izbor skijališta u pitanju, prvog dana smo planirali usput da svratimo u neko slovenačko skijalište tipa Krvavec ili Kranjsku Goru, ali smo odustali zbog problema sa snegom u Sloveniji tada (skijališta radila sa 30-50% kapaciteta), pa smo se odlučili za varijantu 4 dana skijanja.
Prvi dan izabrali Gerlitzen kao najbliži, a utisci su ovde:
http://skijanje.rs/forum/showthread.php?t=107&page=8
Drugi dan smo planirali Nassfeld, ali pošto smo se uspavali, ostavili smo ga, kao najveće skijalište, ipak za treći dan (utisci: http://skijanje.rs/forum/showthread.php?t=3491&page=22), a između Bad-a i Turrachera se odlučismo za Turracher najviše zbog činjenice da sam stekao utisak čitajuči po formumima da je Bad malo izvikano mesto, i nismo se pokajali, iako je trebalo dobrih sat vremena po lokalnim putevima u pojedinim delovia čak klaustrofobično uskim... :)
Uglavnom, Turracher je baš onakav kakvim ga opisuju, slatko bajkovito skijalište, jedino za koje sam stekao utisak da ima više km staza nego deklarisanih 38km. Iako vreme nije baš bilo sjajno, u prvom delu dana magluština, a posle snežna mećava, na mene je ostavilo jako pozitivan utisak, pre svega lepo sređenim utabanim stazama (preovlađuju crvene), pejzažima i svojom kompletnošću (mogućnost free ride-a, fun staza, snow park, roller coaster, odličan apres ski, tzv. see taxi...). Jedino što možda fali je malo više ski kafića i malo bolja povezanost između dva dela skijališta.
I na kraju, za poslednji dan je ostao Tarvisio o kojem ću samo par reči pošto mu nije mesto u ovoj temi. Za razliku od prethodna tri dana kada nisam stigao da obiđem sve staze i maksimum sam dva-tri puta odvozio istu stazu, ovde ssam bukvalno ceo dan vozio 2 i po staze, pošto je zbog meni nepoznatih razloga više od pola žica bilo zatvoreno (ne računam one staze za početnike na početku). Snega je gore bilo na pretek, pa mi samim tim nisu bili ni jasni razlozi, ali radile su samo one dve staze između dva brda, koje su btw bile odlično pripremljene, tvrde i na kojima sam i postigao najveću brzinu za sve ove dane :cool:, i gornja polovina čuvene Prampero staze koju sam odvozio nekih 10-ak puta sigurno, ali mi žao bilo što nisam došao do nje odmah jel je bila već pomalo razrovana. Monte Lussari village me takođe oduševio - malo seoce ušuškano na vrhu Monte Lussari između dva dela skijališta gde sam pojeo možda i najbolje špagete bolonjeze u životu i to za 10 eur sa sve Proseccom i točenim pivom. :ok:
I za kraj par slika...