SAT-ova patrola do Kopaonika i trenutno stanje na njemu kao i obecanja za poboljsanja stanja na istom i planovi za razvoj :sm022::
http://www.rts.rs/page/tv/sr/story/2...Kopaonika.html
Pogled za štampanje
SAT-ova patrola do Kopaonika i trenutno stanje na njemu kao i obecanja za poboljsanja stanja na istom i planovi za razvoj :sm022::
http://www.rts.rs/page/tv/sr/story/2...Kopaonika.html
Sve staze su otvorene wow ovo se skoro nije dogodilo,dolazim tacno na vreme!
Pozdrav, sutra idem na Kopaonik i zamenima me sledece. Da li moze i dalje da se kupuje ski pass od preprodavaca, procitao sam negde da su kontrole povecane? I da li znate gde se mogu kupiti neke pantalone za skijanje na Kopu, po nekoj normalnijom ceni 2500-3500din, narucio sam i stigla mi je pogresna velicina, sada moram i za to da se nadjem. Svaka pomoc je dobro dosla. :)
Radi sve sem Belih Reka, a realno bi mogli i njih za vikend da puste
i ja bi rado sacuvao 13soma din i kupio pass za 6-7 dana za manje kesha :D
Danas je bilo odlično skijanje i divan dan..
Malo oblaka oko 14-15 časova, ali samo prolazno..
Sunčana je ceo dan po meni bila super, najbolja od svih staza... sa puno sunca :)
Ne znam za Kop, video sam u Merkatoru u InterSportu za oko 4000 baš dobre ski pantalone. E sada ima i neki popust od -20%
http://www.intersport.rs/akcijska-ponuda/dodatni_popust
Što je danas 30.01.2015 radilo tako malo staza.
Evo ekrana sa infokop-a
Jeli to bila mećava, vetar
Pretpostavljam vetar, na ovoj slici što si okačio piše za Pančić / Mali Karaman 5-25m/s a za KGB dosta manje zato je i radio..
Pada sneg trenutno.
Pocetkom iduće nedelje dolazim do centra. Putujem od Kraljeva pa me zanima trenutna situacija kuda je bolje od Biljanovca, preko Jošaničke ili preko Rudnice. Preko Rudnice je 10km duži prema mapi ali možda je lakši, brži čistiji, opušteniji... Kuda?
JA sam se u cetvrtak uvece spustio preko Rudnice do Raske, a isto vece u povratku sam se vratio preko Biljanovca i Josanicke Banje nazad do vikenda naselja. Oba puta su bila ok, mozda je za nijansu malo vise snega bilo na putu preko Josanicke Banje(u visljim delovima planine). E sad sa obzirom da je juce(petak 30.II) vetar duvao kao lud, nemam pojma kakvi su sad uslovi na ta dva puta.
Ja sam se juče spustio preko Rudnice i po mišljenju lokalaca najbolja varijanta
A kako zamisljas da budu sredjene staze kad je veci deo vikenda padao sneg uz jak vetar?
Nemoj se zanositi, ni u najboljim centrima na svetu staze nece biti u dobrom stanju kada napada puno snega.
Vreme je tokom vikenda na Kopu stvarno bilo interesantno. U petak uvece vidjen sneg sa grmljavinom :confused:.
U svakom slucaju, odlicni uslovi za skijanje van staze, a realno jako losi na stazi.
Ja licno volim kada ima puno svezeg snega i na stazi i vani, ali da su staze bile lose sredjene, to je fakat. Vecini odgovara ispeglana staza. Misljenja sam da su SS-ovci mogli i tokom dana bar po jednom da prodju ratracima i ucine skijasima bolji ugodjaj za izdvojen novac i da umanje broj povreda (Nikada nisam video vise povredjenih ljudi).
Jasno je da ne mogu da budu tvrde staze i da "drže" ceo dan ako je dan pre, ili u toku noći (ili za vreme skijanja) pala veća količina svežeg snega. Tako je i u Austriji a opšte je poznato da se oni najviše trude da staze budu piste ;)
Kada sam bio prošli vikend na Kopaoniku, sve staze su bile uređene ujutru - tzv. "rebarca" na svakoj, i od toga ne možeš tražiti više...
Ako se staze "razvale" kasnije zato što ima svežeg snega uživanje može da se nastavi i dalje bez problema - samo treba savladati tehniku. Po mom mišljenju svaki skijaš treba da savlada tehniku skijanja i po uređenim stazama ali i po razvaljenim, zaleđenim, prekrivenim svežim snegom itd, itd...
Problem je sto je do 12 popodne palo 7-8 cm snega samo to jutro, pritom je i dan pre isto solidno padao. Sredjivane su staze ali su one posecenije bille razrovane vec do 10:30, po meni ocekivano s obzirom na uslove.
Inace dobar vikend za ljubitelje dubokog snega. Mene licno prijatno iznenadila ledenica koju sam vozio prvi put u zivotu, stvarno simpaticna staza.
U nedelju pravi powder day i uzivancija. Bilo je puno dobrih rider-a! Ono sto mi je isto utisak je da su redari na Kop-u o'ladili. Niko me nije opomenuo za voznju van staze, a na Dubokoj 2 sam voznju zavrsavao kod polazne stanice iza crvene zice. Isto je bilo i na Dubokoj...
Da da neverovatno sve vrhunski skijasi sa vrhunskom opremom i u vrhunskoj formi na ovom forumu.
Ovi ostali valjda i ne treba da dolaze na sneg ako ne ispunjavaju zadate kriterijume iako ih je 95%.
Licno teram dasku i uzivao sam po dubokom snegu ali sam video da su se ljudi bas namucili i o njima pricam. Povreda koliko hoces nazalost.
Samo moje vidjenje bez uvrede :dziveli:
Gde su na Kopu dobre lokacije za skijanje van staze ?
Bilo je već u nekoliko tema, ali da obnovimo temu ;)
* Gobelje (možda najbolje pošto ima mesta na sve strane)
* Ispod stubova Duboke 1 (od međustanice)
* Ispod Duboke 2, nekoliko varijanti: ispod stubova, ili desno (od gore gledano) pa kroz šumu se izađe blizu polazne stanice Duboke 1, ili da kreneš prema mašincu (sa vrha DBK2, KGB) pa posle par stotina metara ideš levo kroz šumu
* Gvozdac / Ledenice deo (kao Gobelje, gde želiš)
* Između Krčmara/Duboke 1 je prelepo - ali ja lično ne idem odavno pošto je to najzaštićena zona (prva zona zaštite NP)
Možda sam još nešto zaboravio - uglavnom je ostalo preblago ako je (stvarno) dubok sneg..
Možda ne bi bilo loše da se vest prenese i ovde na Forumu na temu nestanka struje u januaru 2015:
Izvor:http://www.skijalistasrbije.rs/sr/za...a-do-4februara
Citirati:
Obaveštavamo skijaše i bordere da zahtev za besplatan dan skijanja ili za refundaciju novca za neiskorišćenu ski kartu od 4. januara kada je došlo do nestanka električne energije u ski centru Kopoanik, mogu da podnesu Skijalištima Srbije na email direkcija@skijalistasrbije.rs do 4. februra.
Onima koji su to do sada već učinili se izvinjavamo zbog čekanja na odgovor na zahtev i ovom prilikom molimo za razumevanje i stepljenje. Svi zahtevi će u najkraćem periodu biti izvršeni.
Hvala puno na odgovorima. Ja sam do sada uvek isao preko Josanicke na skijanje. Jednom sam se spustio motorom preko Rudnice (bilo je leto)i izgledalo mi je mnogo lakse i brže. Ipak tada nisam išao prema Kraljevu već prema Pazaru. Probaću sutra preko Rudnice. Po onoj narodnoj: "Kartu čitaj, seljaka pitaj" :-)
Moja prijateljica iz inostranstva dolazi na Kopaonik, pa pita koja od crnih staza na Kopaoniku se moze smatrati najtezom, a koja najlaksom. Da napomenem da je odlican skijas.
Ja sam proveo 4 dana oko NG tamo, ali tada vecina staza nije radila (od boljih samo crvena Duboka, i crna ali do medjustanice), a posto nisam pre toga bio vise od 20 godina, nisam mogao se setim tezine ostalih crnih staza.
Kako biste ih poredjali prema tezini od laksih do najtezih (mislim samo na crne)
Ledenica, Gobelja, Gvozdac, Duboka .............
Od crvenih su definitivno Krcmar i Duboka najbolje.
Vidim da sneg ozbiljno pada, ali da trenutno svi kapaciteti rade punom parom ...........
Sta ja znam,evo po meni(1 kao najteza;4 najlaksa)
1. Ledenica (ovo je moje rangiranje,a vise puta sam se lomila na tim ledenicama)
2. Duboka (ima taj nezgodni levak,guzva,blag pocetak,ne volim)
3. Gvozdac (mnogi ce reci da je najteza,ali staza je lepa,ne visi,zahtevna,ali meni nekako lepa)
4. Gobelja (budimo realni to je crvena staza,sa kao crnim delovima,po meni nista teza od crvene Duboke)
Kako stvari stoje na Kopu danas? Na kamerama vidim neverovatnu maglu i bas lose vreme... jel ima vetra?
Razmisljam da dodjem sutra, ali prognoza ne obecava.
Jel moze da se skija danas?
Nema tu velike mudrosti, najteža staza je svakako Bela Reka II, pod uslovom da je otvorena za skijanje a uglavnom nije otvorena.
Ako je ne računamo, onda su najzahtevnije dve "sestrinske" staze -, Gvozdac i Ledenice. Pa crna Duboka. Što se Gobelje tiče, ne spada u to društvo.
Najlakša staza je Jaram, od Gobelje prema Karamanu. Na ovoj kukavnoj najnovijoj ski-mapi Kopaonika označena brojem 11.
Hvala vam svima na brzim odgovorima. Potpuno sam zaboravio na Belu reku II, iz prostog razloga sto je retko kada u funkciji (ali izgleda da radi ovih dana). Tamo definitivno nisam nikada ni skijao (sto i nije cudo jer sam na Kopaoniku bio daleke 1991.godine)
:dziveli:
Bela reka I Dvosed 800 09:00 - 16:30 (samo za izvlačenje) Prohodno
Bela reka II Dvosed 800 09:00 - 16:00 (samo za izvlačenje) Prohodno
^pretpostavljam da to znaci da se Bele reke mogu skijati neutabane ?
@mazzy
Iskijace ona te staze za par sati, pa nema neke nauke na koju da ide.
Meni je od tih najteza ona koja je u datom trenutku najopterecenija i obrnuto. Odrana staza, led, skijasi popadali, veliki hupseri, to mi nije omiljeno.
Ledenice najbolje drzi zbog orijentacije i male opterecenosti (bar prosle godine), pa je za mene najlepsa i ako hoces najlaksa za voznju.
U četvrtak prošli je bila gomila snega pored žice (na početku BR2) nisam gledao u kakvom je stanju staza, možda neko ko je išao žicom zna (mada je palo dosta u međuvremnu)